1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Vuosi, jolloin miljoonasta ruotsalaisesta tuli rikollisia

Viestiketju Vapaata keskustelua -osiossa. Ketjun avasi Valvoja 04.08.2006.

 1. Supo

  Supo Regular member

  Liittynyt:
  31.03.2002
  Viestejä:
  437
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Tota ,mutta kun mun on pakko tukee Suomalaisia maanviljelijöitä kun ne rahat otetaan meidän yhteisistä verorahoista pälli ;)Olisipa verokorteissa rasti ,haluanko tukea sitä taikka tätä asiaa niin ehkä asiat muuttuisivat hyvinkin nopeasti johonkin suuntaan.
   
 2.  
 3. -Rex-

  -Rex- Regular member

  Liittynyt:
  18.03.2005
  Viestejä:
  491
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Kerrassaan loistavaa tekstiä valvojalta (tosin luettu jo aiemminkin, mutta silti :) ). Näinhän se ruotsissa menee, koskahan muut seuraa perässä, vai pelottaako liikaa.

  [Offtopic]
  Mitä tulee noihin supon puheenvuoroihin niin ei voi muuta sanoa kuin, että aivopesu on tuntunut uppoavan hyvin ja realiteetit ei voisi kauempana olla.

  Tuottajahinnat ovat nykyään sellaiset, etteivät ne pahimmillaan kata edes puoliakaan tuotannosta syntyvistä kuluista. Siinä sinulle syy tukiin. Olisi mukava nähdä kuinka kauan itse vääntäisit työtä kun työssä käynti ja sen teko tulisi kalliimmaksi kuin mitä sinulle siitä maksettaisiin. Tosin maalaistenhan pitäisi ilman muuta tehdä työtä tappioksi ihan luontojaan kun eihän valittajien mielestä heillä ole ihmisarvoa lainkaan.

  Voisin kirjoittaa aiheesta vaikka kuinka pitkän puheenvuoron, mutta koska aihe on täysin poikkeava en jatka enää muutoin kuin toteamalla, että suurimmat nerot voivat laskea seuraavilla luvuilla ja kertoa meille tyhmemmille kuinka ilman tukia alla oleva homma toimii:

  Pakollinen laitteisto korkeintaan keskikokoiselle maitotilalle, käyttöaika rakennuksille noin 20 vuotta, koneille 10-12.

  Navetta tarvikkeineen ja heinälatoineen: keskimäärin vähintään 300.000€
  Halli: 20.000€
  2 traktoria: 150.000€
  Heinätyövälineet: 70.000€
  Viljatyövälineet: 200.000€
  Viljakuivuri: 80.000€ ja ylöspäin.
  Sen lisäksi: lumityölaitteet, polttoaineet (iso traktori ja puimuri juo sitten sellaisen 200l ja ylikin päivässä kun töitä tehdään), eläinten rehut, lääkkeet, sähkölaskut, lukematon määrä pientarvikkeita, apulannat, viljan/heinänsiemen,jne, jne.

  Mitä tulee tuottajahintaan niin se on sitten reilu 40snt/l. Ja jotta moinen hässäkkä pyörii työaikoja on turha laskea ja tilalla on jonkun osaavan oltava valmiudessa 24/7, koska eläimet ja luonto on mitä on.

  Joten kyllä ainakin itse annan kunnioituksen niille, mitkä vielä yrittää, 99% arvostelijoista ei siihen nimittäin kuunaan kykenisi.
  Lisäksi ne "maalais siipeilijät" maksavat vielä veroja vuodessa sen verran mitä vakioduunari useassa vuodessa.
  [/Offtopic]
   
 4. Valvoja

  Valvoja Member

  Liittynyt:
  28.06.2006
  Viestejä:
  16
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Hehe... minulla ei ole mitään maatalousdebattia vastaan, mutta kun asiaa tuntuu olevan noin paljon, eikö siitä voisi aloittaa oman threadinsä, kun teemalla on niin kovin vähän tekemistä tämän threadin aiheen kanssa... :)
   
 5. d_2ned

  d_2ned Regular member

  Liittynyt:
  27.01.2003
  Viestejä:
  309
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  näkyy saavan ainakin keskiverto nettiaktiivin tehokkaammin liikkeelle kuin tietoyhteiskunnallinen keskustelu.. : ) mutta eikös sauli jo sanonut että vastakkainasettelun aika on ohi tms..? : D

  mutta vakavasti ottaen, ihan oikeassa olit kun sanoit TYP:n pitäneen liiaksi kynttilää vakan alla. 5000 kannattajakortin kerääminen täytyy olla hankalaa, kun olen ainakin yksi potentiaalinen allekirjoittaja, mutta missään en sellaiseen ole törmännyt. en tiedä poliittisen toiminnan käynnistämisestä, mutta mietin, että pienellä itsensä esiin tuomisella 5000 allekirjoituksen raja olisi jo aikoja sitten täytetty: kerro kaverille, yms. olisiko tässä hieman parantamisen varaa, jos lähdetään hieman radikaalimpaa instanssia perustamaan? tosin on huomioitava, että suomalaiset ovat geeneiltään jo hieman varovaisempia lausunnoissaan kuin ruotsalaiset :) hyvin jyrkkä mandaatin määrittely ja jopa puolueen nimeäminen saattaisi karkoittaa myötämielisiä.
   
 6. -Rex-

  -Rex- Regular member

  Liittynyt:
  18.03.2005
  Viestejä:
  491
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Samaa kuin d_2ned totesi, olen itsekkin tässä odotellut. Eli hieman räväkkäämpää TYP:n julkituontia ja ennemmin kuitenkin niitä kovempia otteita kuin perisuomalaista hyssyttelyä. Nimittäin onhan se niin, että tosipaikan tullen asiaa todellisuudessa kannattavat ovat ne ketkä pysyvät linjassa ja sovittelijat työntävät päänsä pensaaseen.

  Eli uskoisin kyllä, että kenttää olisi odottamassa ja valmiina auttamaan kunhan ensin tulisi virallisia suuntia miten asioita aletaan ajamaan.
   
 7. edge

  edge Regular member

  Liittynyt:
  25.12.2002
  Viestejä:
  450
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  niin mistä maksetaan noin paljon litralta? ei maidosta ainakaan, kesä aikaan kilohinta pyörii n. 30snt/litra, paikoin ei sitäkään

  edit: siis e-luokkaisesta maidosta
   
  Viimeksi muokattu: 07.08.2006
 8. -Rex-

  -Rex- Regular member

  Liittynyt:
  18.03.2005
  Viestejä:
  491
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Kiitos tarkennuksesta, itse en totta puhuen tiedä enää hinnoista mitään kun kotopuolessakaan ei enää moni viitsi jatkaa (palkaksi kun ei saa kuin känsät käteen) ja kaupungissa ei juurikaan noista puhuta vaan viljellään juuri tätä kuvaa miljoona tuilla elävistä maalaisista.

  *EDIT: tuo hinta heitto perustui siihen, että silloin kun porukkaa alkoi lopettamaan niin hinta pyöri kahta puolta 40snt/l.*
   
  Viimeksi muokattu: 07.08.2006
 9. Supo

  Supo Regular member

  Liittynyt:
  31.03.2002
  Viestejä:
  437
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  "Lisäksi ne "maalais siipeilijät" maksavat vielä veroja vuodessa sen verran mitä vakioduunari useassa vuodessa." No mikäs on maksaessa kun on ilmasiks ensin saanu ;).Ja noista laitteiden ym. hinnoista vielä sen verran että ns:normaalit ihmiset menevät pankkiin ja hakevat lainaa rahoittaakseen omat laitteensa.Maanviljelijät menevät duunarin lompakolle rahottaakseen omat laitteensa :)
   
 10. famittaja

  famittaja Member

  Liittynyt:
  02.12.2004
  Viestejä:
  62
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Usko pois, kyllä nekin menee pankkiin ottamaan isoja lainoja! Ja vielä veronmaksusta sen verran, että maanviljelijäthän saavat tukensa EU:lta! Eli siis ei yksistään Supon kukkarosta :D!
   
 11. kiiveri

  kiiveri Active member

  Liittynyt:
  31.03.2004
  Viestejä:
  1,614
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  minkälaisia noin 10 000-20 000€ laitteita Supo ostaa? kallis maku :)
   
 12. pirk

  pirk Guest

  Onko famittajalla jääny toi yhteiskuntaoppi peruskoulssa vähän vähille? Mistä maanviljelijät saa maataloustukensa: EU:lta, joo. Mut mistäs se EU saa rahansa? Jäsenvaltioilta! SUomi maksaa miljoonia ja taas miljoonia eu:lle, ja ne tulee suoraa valtio verokassasta. et sillee. 100 eke seteli: suomi duunari --> valtio --> Eu --> Suomalaine maaviljelijä.

  lopettakoot ne viljely hommat jos se niin kallista, vaikeeta ja hankalaa on.

  edittii ja täähän ei liity mitenkää tähä ketju juttuu. vois jannejt tai joku muu tulla laittaa tää järjestyksee.
   
  Moderaattorin viimeksi muokkaama: 07.08.2006
 13. Supo

  Supo Regular member

  Liittynyt:
  31.03.2002
  Viestejä:
  437
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  "minkälaisia noin 10 000-20 000€ laitteita Supo ostaa? kallis maku :)"
  Siinäpä se kun ite maksaa jää kalliit lelut ostamatta ;)
   
 14. -Rex-

  -Rex- Regular member

  Liittynyt:
  18.03.2005
  Viestejä:
  491
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Vielä tulee sekin aika kun nälkä tulee vieraaksi ja ei auta vaikka kuinka kantaisi banderolleja kaljahuuruissa vappuna ja julistaisi omaa duunari propagandaansa :)

  Mutta se siitä, aihehan ei ole rikolliset maanviljelijät vaan rikolliset ruotsalaiset. Tai ainakin näin ruotsin laki sanoo.
   
 15. d_2ned

  d_2ned Regular member

  Liittynyt:
  27.01.2003
  Viestejä:
  309
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  keskustelu on niin herkullista seurattavaa että tekisitte nyt oman ketjun näille.. nyt pirk jo alkoi rivien välistä ehdotella että suomalainen duunari on ainut joka maksaa veroja :-D - olen kyllä itsekin ns. "duunari", mutta silti riittää ymmärrystä että niitä maksaa myös pomoni sekä kaikki muut yrittäjät - ja huomattavasti enemmän. silti kaikki meistä eivät istu SAK:n pipo päässä 70-luvun viikset väpisten kylmässä miettimässä miten kapitalistisika repii selkänahasta palasia ;-) eivätkä maanviljelijät yms. yrittäjät alalla kuin alalla kitise miten vaikeata ja hankalaa se on. kunhan tekevät hommansa ja ottavat mitä toimeentulostaan saa.

  uutisissa todettiin eräs päivä viidesosan helsinkiläisistä alle 25-vuotiasta ei koulutusputkessa olevista elävän toimeentulotuella. mitäs sanottavaa teillä tällä "ei suomessa kannata"-logiikalla on.. ulkoistetaanko nämäkin kaverit esim. DDR:ään? :)
   
 16. edge

  edge Regular member

  Liittynyt:
  25.12.2002
  Viestejä:
  450
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Jatketaampa vielä hieman tällä maanviljelyslinjalla... Ensinnäkin maanviljelyksestä on aika helppo päästä parin aasin sillan kautta topicin alkuperäiseen kirjoitukseen. Siinäpä taisi jotain mainintaa olla tekijänoikeuslaista, josta päästään artisteihin. Jos aletaan vertaamaan artistia ja maanviljelijää, niin yhtäläisyyksiä on yllättävän paljon. Periaatteessa kyseessä on kaksi ammattikuntaa jotka saavat murto-osan tuotteensa myyntihinnasta itselleen. Artisteille maksetaan tekijänoikeuskorvauksia, maanviljelijöille tukia. Ainoa merkittävä ero taitaa tulla kopiosuojauksissa. Mahtais olla aika v*ttumaista huomata aamukahvilla ettei maitopurkki olekaan yhteensopiva sen ainoan puhtaan kahvimukin kanssa.

  Maataloustuissa ei ole muuta vikaa kuin että ne on nimetty väärin. Kun ajattelee paljonko valtio maksaa erilaisia apurahoja ja kuinka vähän niistä kitistään, niin kenties nimeksi olisi pitänyt laittaa vaikka viljelyapuraha. Tai kenties tuotantokorvaus. Korvauskaan ei kuullosta yhtään pahalta, monen mielestä työttömyyskorvauskin on liian pieni. Ainoastaan ihmetyttää miksi opintotuki ei kuullosta pahalta, eikä sen maksamista ihmetellä. Sen sijaan on jatkuvaa rutinaa että se on liian pieni. Vaikka: lopettakoot ne opiskelu hommat jos se niin kallista, vaikeeta ja hankalaa on.

  Mutta, eihän se elintarvikkeiden tuottaminen Suomessa niin oleellista olekaan kuin itsensä kouluttaminen työttömyyskassaan. Elintarvikkeethan voidaan ostaa halvalla ulkomailta jolloin kauppojenkin tiskeillä edullista ruokaa. Kummallista parkua jos yritykset siirtävät tuotannon kustannusten takia edullisempiin maihin, mutta ruuantuotanto voitaisiin siirtää tuosta vain. Maataloushan ei siis vaikuta muihin teollisuuden aloihin, eikä maanviljelijöistä tulisi työttömiä, eikä heille maksettaisi työttömyyskorvausta. Entä miten kävisi ruuan hinnan? Halpenisiko se yhtä paljon kuin ulkomaille halpatyövoiman perässä siirtyneiden yritysten tuotteiden hinnat? Voisi sanoa että olemme aika riippuvaisia ruuasta, ihan niin kuin polttoaineestakin. Sekin on tuontitavaraa ja niin halpaa että autoakin tankkaa aivan ilokseen. Tai miten varmaa on saatavuus? Muuallahan siis kuivuus tai tulvat eivät pilaa satoa. Tai kuinka kävi kun itä-Aasiassa alkoivat tiput aivastelemaan?

  Miten metsään tämä kirjoitus sitten meni alkuperäisestä aiheesta? No kenties Suomessa pitäisi "maataloustuki"-sanalle tehdä sama kuin "piraatti"-sanalle Ruotsissa. Mikäli maataloustuet pännii, niin ajatelkaa vaikka maanviljelijät valtiontyöntekijöinä joille maksetaan palkkaa. Ei varmaan tunnu enään niin pahalta, tai rahasummat suurilta. Tampereen tuleva pormestarikin tienaa vain 12500€/kk, joten eipä nuo maataloustuet niin päätä huimaavat siihen verrattuna ole.
   
 17. famittaja

  famittaja Member

  Liittynyt:
  02.12.2004
  Viestejä:
  62
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Hienoa tekstiä ja ymmärtämistä edge! En muuten missään vaiheessa sanonut, että ei EU ei saisi rahaansa veronmaksajilta. Ei myöskään voi sanoa, että suomalaiset maanviljelijät saisivat maataloustuensa yksistään suomalaisilta! EU:ssa maataloustuet jaetaan kaikkien EU-maiden kesken ja koska tämä järjestelmä siellä päässä on niin epäreilu, suurimmat osat rahoista menevät suurimpien jäsenmaiden kukkaroihin. Mutta tämä asia taitaa olla loppuunkäsitelty tässä ketjussa!
   
 18. Valvoja

  Valvoja Member

  Liittynyt:
  28.06.2006
  Viestejä:
  16
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Immateriaalioikeudet ja niiden avulla tapahtuva korporatiivinen rahastus ovat muuten sinänsä hyvinkin relevantti teema myös maanviljelijöille, ei niinkään (vielä) täällä Suomessa mutta privatisoidun kulttuurin kultamaassa USA:ssa sekä naapurimaassa Kanadassa jo mitä suurimmassa määrin. Biotekniikkafirma Monsanto, joka markkinoi mm. geneettisesti manipuloitua siemenviljaa farmareille, käyttää patentteja monessa suhteessa samalla tavoin hyväkseen kuin mitä mediateollisuus käyttää tekijänoikeuksia hyväkseen. Monsanton siementä käyttävät farmarit joutuvat sopimaan firman kanssa erittäin tiukat sopimukset siitä, ettei firman immateriaaliomaisuus pääse leviämään esimerkiksi naapurin pelloille. Firma on hyökännyt tiukasti oikeudessa farmareita vastaan esim. tapauksissa, joissa tuuli on tuonut patenttisuojattua siemenviljaa näiden maille ja nämä ovat silti uskaltaneet myydä satoaan.
  Mediateollisuuden tapaan Monsanto lobbaa erittäin voimakkaasti lainsäätäjiä suojellakseen patenttimonopoliaan. Vastaavalla tavalla kuin mediateollisuus pyrkii DRM-tekniikoilla 'steriloimaan' tuotteensa niin, että ne eivät pääsisi vapaasti leviämään ihmisten keskuudessa, Monsanto kehitti vastaavan 'terminaattoriteknologian', jolla geenimanipulaation avulla tehtiin viljelyskasveista lisääntymiskyvyttömiä, jolloin kaikki maanviljelijät olisivat pakotettuja ostamaan siemenviljansa yhä uudelleen Monsantolta. Biologisten riskien vuoksi (esim. terminaattorigeenin leviäminen luonnonkasveihin) terminaattoritekniikka ei ole tällä hetkellä kaupallisessa käytössä (sitä kylläkin kokeiltiin Intiassa, mikä johti vihaisiin mielenosoituksiin).

  Monsanto ja muut vastaavat firmat ovat käytännössä päässeet samaan tulokseen tiukkojen viljelysopimusten ja lainsäädännön kautta. Vastoin maanviljelyksen vuosituhantisia perinteitä sopimusfarmarit eivät saa säästää siemenviljaa satokausien välillä, vaan heidän on pakko ostaa vilja joka satokaudelle erikseen. Tämä tilanne on periaatteessa varsin analoginen sen tilanteen kanssa, joka vallitsee kulttuurissa. Mediakartellit kontrolloivat kulttuurin tuottamista ja leviämistä sopimusten ja lainsäädännön avulla niin, että taiteilijat (joita voisi tässä tapauksessa verrata materiaalin tuottajina maanviljelijöihin) eivät voi vapaasti jalostaa kulttuuria omilla ehdoillaan (esim. samplata korporaatioiden kautta julkaistua musiikkia uusien luovien teosten materiaaliksi). Kummassakin tapauksessa on kysymys halusta pitää koko tuotanto- ja jakeluketju raudanlujassa kontrollissa, jotta tekijät pysyvät järjestelmää kiltisti palvelevina juoksupoikina, ja jotta kuluttajilta saadaan kerättyä niin paljon rahaa kuin mahdollista, kuinkas muutenkaan.
   
 19. kiiveri

  kiiveri Active member

  Liittynyt:
  31.03.2004
  Viestejä:
  1,614
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  @Supo
  vilkaises tuosta nuo traktorien hinnat:
  http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/375592#2256533
  niitä ei saa aivan 700 € kuten tavallisen amis corollan, toinen vaihtoehto olisi tehdä kaikki työt käsin kuten vuonna kivi ja keppi, en halua edes arvata miten paljon ruoka maksaisi sen jälkeen,
  mutta kyllä saa nyt offtopic loppua.
   
 20. ajs

  ajs Regular member

  Liittynyt:
  01.03.2002
  Viestejä:
  882
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Noh, eihän tämä nyt niin offtopic:ia ole.. ;)
  Jos viljelijä ei saa myydä viljaansa kun sinne on tuulen mukana vahingossa eksynyt "patentti-suojattua" viljaa mukaan. Uudessa TO-laissahan oli myös vaatimus "laillisesta lähteestä", kuinkas se nykypäivänä voidaan varmistaa..? Onko/oliko esim venäläinen allofmp3.com laillinen vai laiton..

  Ja jos vielä jatketaan tuota juupas-eipäs:tä siitä että onko järkevää harrastaa viljelyä täällä, missä se on kallista ja vaivalloista..

  On.

  Jos ja kun kriisi tulee, on valtiolle elintärkeää olla omavarainen tietyissä toiminnoissa; mm. ruoka, tiedotus (=Yleisradio ja lupamaksut joilla sen toiminta mahdollistetaan), puolustuskyky sekä yleistä turvallisuutta ylläpitävät toiminnot, sähkö jne.. Polttoainekin olisi mukava lisätä tuohon listalle, mutta Suomen öljyesiintymät ovat varsin harvassa.. Ehkä sinne joskus saadaan jotain biopolttoaineita.

  Ja toisekseen, jokaisella pitää mielestäni olla mahdollisuus valita geenimanipuloidun ja "normaalin" väliltä. Kanadassahan tuo tuntuu olevan vain tuurista ja tuulen suunnasta kiinni. Jos kaikki tuotetaan ulkomailta, niin kuka tietää mitä myrkkyjä ym. keinoja niiden viljelyssä on käytetty.
   
 21. d_2ned

  d_2ned Regular member

  Liittynyt:
  27.01.2003
  Viestejä:
  309
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  @Valvoja: juuri näin ja suuntaus on nähtävissä myös muilla aloilla. monen alan huippututkijoita on viety alan yliopistoista varsinkin USA:ssa erilaisten yhtiöiden palvelukseen ja samalla valtiolliset tutkimusmäärärahat ovat jyrkästi vähentyneet - asia ei suinkaan kosketa vain immateriaalisia tuotteita. niiden mukana tulevat tietenkin erittäin tiukat vaitiolosopimukset. se miten tämä koskettaa tämän päivän ihmistä tulee enemmänkin kyseeseen siinä, miten moraali voidaan sopeuttaa markkinatalouteen - kommunismin kokeilijoita tuskin enää maailmasta löytyy.. :)

  siinä voisi myös TYP:n kaltainen toimija olla uutta ilmaa puhaltamassa vaikuttamiseen suomessa. eivät tämän hetken puolueet kovin paljon nykyajan nuoria puhuttele, eiköhän siitä kerro jo esim. se, että nuoret äänestivät äänivyöryllä erään nimeltämainitsemattoman t. halmeen eduskuntaan siitä yksinkertaisesta syystä, että eivät keksineet ketään muutakaan tai antoivat protestiäänen. tarvitsisiko tälläinen uusi puolue sitten näkyvän nokkahahmon - luultavasti - jokin akateemisista piireistä jo jonkin verran tunnettu hahmo, tai esim. EFFI:n V. Oksanen joka on mediassa ollut jo aika paljon esillä. kysymykset ovat kuitenkin erittäin mielenkiintoisia ja itse ainakin seuraan uutisointia aiheesta aina kun siihen mitenkään törmään - vaikeata se kuitenkin on, kuten on tullut jo mainittua :)
   

Jaa tämä sivu