1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Vuosi, jolloin miljoonasta ruotsalaisesta tuli rikollisia

Viestiketju Vapaata keskustelua -osiossa. Ketjun avasi Valvoja 04.08.2006.

  1. Valvoja

    Valvoja Member

    Liittynyt:
    28.06.2006
    Viestejä:
    16
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Tässä hiukan päivitetty yhteenvetojuttuni Ruotsissa kuluneen vuoden aikana tapahtuneesta kehityksestä vertaisverkkojen, tekijänoikeusdebatin ja poliittisen piraattiliikkeen tiimoilta.

    ----------


    [bold]Vuosi, jolloin miljoonasta ruotsalaisesta tuli rikollisia[/bold]

    Näin otsikoi Sydsvenskan-lehti katsauksensa siihen vuoden ajanjaksoon, jona aikana Ruotsissa on ollut voimassa aiempaa tiukempi, EU:n tekijänoikeusdirektiivin mukainen tekijänoikeuslaki. Kun laista äänestettiin, sitä vastustivat sikäläinen keskustapuolue (Centerpartiet) ja vihreät (Miljöpartiet). Muut viisi Ruotsin eduskunnassa olevaa puoluetta olivat sitä mieltä, että ei ole mitään erityistä ongelmaa tehdä miljoonasta (tarkempi luku lienee 1.3 miljoonaa) 9-miljoonaisen kansakunnan kansalaisesta rikollisia. Näiden miljoonan kansalaisen 'rikos' oli siis se, että he jakoivat keskenään ja latasivat vertaisverkoista musiikkia, elokuvia ja tietokoneohjelmia.

    Mitä lain puolustajat ovat tämän vuoden aikana saavuttaneet tällä lailla?

    Onko kansalaisten vertaisverkkokäyttö vähentynyt? Ei. Ruotsi on edelleen yksi maailman johtavia vertaisverkkomaita. Maailman suurin ja suosituin torrent-saitti Pirate Bay toimii edelleen. Yhdeksän miljoonan asukkaan maassa on enemmän DC-hubeja ja niiden käyttäjiä kuin 300 miljoonan asukkaan USA:ssa.

    Ovatko kansalaiset alkaneet pelätä ja varoa vertaisverkkokäyttöä enemmän? Ovatko asenteet muuttuneet tekijänoikeuksilla rahastavien tahojen toivomaan suuntaan? Ei. Päinvastoin, väestön selkeä enemmistö suhtautuu kulttuurituotteiden jakamiseen Internetissä positiivisesti, ja erilaisten galluppien mukaan noin 70-90 prosenttia kansasta on sitä mieltä, että toiminta pitäisi laillistaa.

    Entä mediafirmojen ja tekijänoikeusjärjestöjen 'valistus'kampanjat? Sellaisia ei edes yritetä, koska kansalaiset nauraisivat ne maan rakoon. Kiitos vuonna 2003 perustetun Piratbyrånin valistustoiminnan, 'piraatti' ei ole ollut Ruotsissa pitkään aikaan negatiivinen sana. Ja viime vuodenvaihteesta lähtien tuolla sanalla on ollut aivan erityinen poliittinen merkitys, sillä silloin maahan perustettiin Piratpartiet, maailman ensimmäinen vertaisverkkokäyttäjien oikeuksia avoimesti ajava poliittinen puolue.

    Nauravatko perinteiset valtapuolueet Piraattipuolueelle? Eivät naura. Ne pelkäävät sitä, sillä se uhkaa saada paljon ääniä syyskuun 17. päivän eduskuntavaaleissa. Nuo äänet ovat pois perinteisiltä valtapuolueilta, ja niinpä vanhan vallan edustajat tekevät jo nyt myönnytyksiä piraateille äänikadon pelossa. Ruotsin vihreitä uhkaa jopa eduskunnasta putoaminen, sillä viime vaaleissa he ylittivät vain 0.7 prosentilla 4 prosentin äänikynnyksen.

    Nauraako lehdistö Piraattipuolueelle? Ei naura. Päinvastoin, lehdistö itsekin on liittynyt tekijänoikeusdebattiin ja alkanut kyseenalaistaa monia nykyisen lain kohtia. Mitä tekijänoikeuslaeilla oikein ajetaan takaa? Kenen ehdoilla ne on laadittu? Ketä ja mitä niiden pitäisi hyödyttää? Ketä ja mitä ne oikeasti hyödyttävät? Miksi EU:n tekijänoikeusdirektiivi on sellainen kuin se on? Jos direktiivin toteuttaminen Ruotsin lainsäädännössä tarkoittaa 1.3 miljoonan kansalaisen kriminalisoimista, eikö Ruotsin kansanedustajilla ja europarlamentaarikoilla ole soineet hälytyskellot korvien välissä? Miksi Ruotsin EU-edustajat eivät estäneet direktiivin läpimenoa EU:ssa, jossa vielä toistaiseksi edellytetään jäsenvaltioiden konsensusta direktiivien hyväksymismenettelyssä?

    Vähitellen, yhä aktiivisemman ja avoimemman debatin myötä, kokonaiskuva on alkanut hahmottua muillekin kuin alan aktivisteille, ja edellämainittuihin kysymyksiin on alkanut löytyä vastauksia.

    [bold]Tekijänoikeuksien teoria ja käytäntö[/bold]

    Tekijänoikeuksien pitäisi teoriassa edistää kulttuurielämän kukoistamista ja kulttuurituotteiden kopioiden tehokasta leviämistä kansalaisille. Tämä on tavoite, jonka kaikki voivat hyväksyä. Mutta se tekijänoikeusdirektiivi, joka Brysselistä on lähtenyt EU-jäsenmaille paikallisen lainsäädännön ohjenuoraksi, tähtää johonkin aivan muuhun.

    Yksi sen tavoitteista on kulttuurin siirtäminen ihmiskunnan - tässä tapauksessa Euroopan kansojen - yhteisestä omistuksesta muutamien suurten mediafirmojen omistukseen käytännössä hamaan ikuisuuteen saakka. Toinen sen tavoitteista on antaa noille muutamalle suurelle mediafirmalle täydellinen raudanluja kontrolli koko kulttuurin jakeluketjuun ja jopa erilaisiin toistolaitteisiin, niin että he voisivat rahastaa jokaisesta jakelemastaan teoksesta mahdollisimman paljon ja mahdollisimman moneen kertaan. Ja kolmas, erityisesti vertaisverkkoihin liittyvä tavoite, on tehdä kuluttajista avuttomia, passiivisia vastaanottajia, joilta laki kieltää oikeuden jakaa ja jatkojalostaa kulttuuria keskenään.

    Miten tällainen järjetön, kulttuurinvastainen ja kuluttajia halveksuva, direktiivi on koskaan päässyt edes päivänvaloon saatika tullut siunatuksi EU:ssa?

    Ensinnäkin siksi, että EU:n komissio, joka laatii direktiivejä, ei ole demokraattinen elin. Se ei ole kiinnostunut kuuntelemaan Euroopan kansoja, eikä sitä kiinnosta eurooppalaisen kulttuurin kukoistus tai kansalaisten kulttuuritarjonnan edullisuus ja monipuolisuus. Kansojen sijasta se kuuntelee suurten amerikkalaisjohtoisten mediakartellien RIAA:n ja MPAA:n lobbareita ja tekee kaikkensa heidän intressiensä palvelemiseksi.

    Miksi eivät sitten kansalliset hallitukset ja europarlamentaarikot pysäytä tällaisia direktiivejä? Siksi, että he itse ovat saman massiivisen lobbauksen kohteina, ja siksi, että lähes kaikki heistä identifioituvat poliittiseen EU-eliittiin. Kansalaisten kuunteleminen kiinnostaa heitä aivan yhtä vähän kuin EU:n komissiota. Muistelkaapa esimerkiksi kulttuuriministeri Karpelan selityksiä siitä, kuinka laki oli pakko säätää tiukimman mukaan, koska asiasta oli tullut Brysselistä ihan 'mustaa valkoisella'. Me tiedämme nyt, että hän jopa valehteli tuolloin muille kansanedustajille, mutta itse asenteeseen kiteytyy valtapuolueidemme poliitikkojen logiikka: kaikkea, mikä tulee Brysselistä, on toteltava - silloinkin, kun siinä ei oikein näytä olevan mitään järkeä.

    [bold]Vaikenemisen ja pelon ilmapiiri...[/bold]

    Suomessa julkinen tekijänoikeusdebatti ei ole vielä oikeastaan edes alkanut. Muutamissa blogeissa asiaa käsitellään muutamien kirjoittajien ja kommentoijien toimesta. Lehdistö ei näytä olevan kysymyksestä kiinnostunut lainkaan - mikä on outoa, koska niistä monilla on kulttuuritoimitukset, ja tässä on kysymys kulttuurin perimmäisistä asioista: sen omistuksesta, sen saatavuudesta, sen rikkaudesta, sen hinnasta.

    Oma EU-direktiivin mukainen ja 'paaviakin paavillisempi' tekijänoikeuslakimme juntattiin sen verran vauhdilla lävitse, että kunnon kansalaisvastarintaa ei ehtinyt edes kehittyä, ja se vähäinen vastarinta jota syntyi, leimattiin poliittisen eliitin toimesta ylimielisesti ja demokratiaa halveksuen 'masinoinniksi'. Ruotsissa vastaavassa tilanteessa vastarinta oli kehittynyt hiukan pidemmälle, tiedostavia aktivisteja oli hiukan enemmän, mutta silti aivan liian vähän, jotta he olisivat voineet estää oman lakinsa voimaantulon.

    Nyt debatti Ruotsissa on vihdoin toden teolla käynnissä, ja nyt sikäläisillä äänestäjillä on vihdoin aito demokraattinen vaihtoehto mediakartellien ja EU-komission sanelemaa järjetöntä, kulttuurinvastaista tekijänoikeuspolitiikkaa vastaan sikäläisen Piraattipuolueen muodossa.

    Mikä viivyttää vastaavan debatin käynnistymistä Suomessa?

    Lähinnä kaksi tekijää. Ensimmäinen on todellisen poliittisen vaihtoehdon puuttuminen. Poliittinen piraattiliike on levinnyt jo Ruotsista kahteentoista eri maahan, ja sen leviäminen Suomeen olisi mitä tervetullein tekijä tasapainottamaan tällä hetkellä täysin yksipuolista poliittista asetelmaa tekijänoikeuskysymysten osalta.

    Toinen tekijä on täällä vielä vallitseva pelon ilmapiiri.

    Mediakartellit ja tekijänoikeusmafia eivät ole niin tyhmiä, että ne kuvittelisivat voivansa pysäyttää vertaisverkoissa tapahtuvan 'piratismin'. Ne tietävät kyllä, ettei vertaisverkoista ladattu biisi ole sama kuin myymättä jäänyt biisi. 'Piratismia' on ollut aina ja tulee olemaan aina, eikä se ole estänyt mediafirmoja kasvamasta ja tekemästä voittoa. Mutta niin kauan kuin niiden propagandakoneisto onnistuu ylläpitämään kokonaisissa kansakunnissa uskon siihen, että 'piratismi' on jotain kiellettyä, laitonta, rikollista; niin kauan kuin heillä on parlamenttien tuki ja lainsäädäntö takanaan systemaattisen lobbauksen kautta; niin kauan kuin poliisi silloin tällöin tekee ratsioita, jotka saavat vertaisverkkokäytön näyttämään 'oikealta rikollisuudelta' - niin kauan heillä on kaikkein tärkein eli valta ihmisten mielistä käsissään.

    Pelon ja syyllisyyden ilmapiiri on juuri se mitä he haluavat, koska jo valmiiksi moraalisesti puolustuskannalla olevat ihmiset eivät voi oikein mitenkään muuttua positiiviseksi poliittiseksi voimaksi, joka voisi uhata heidän asemaansa. Mediakartelleille on tärkeämpää se, että kulttuurin jakaminen vertaisverkoissa säilyy 'pahana' asiana kuin se, että muutama levy tai elokuvalippu jää myymättä siksi, että ihmiset uskaltavat kuitenkin vaivihkaa tehdä tuota 'pahaa' asiaa.

    [bold]...ja siitä vapautuminen[/bold]

    Ruotsalaisten ratkaisu tämän pelon ilmapiirin rikkomiseksi oli tavallaan äärimmäisen yksinkertainen. He ottivat mediateollisuuden ja tekijänoikeusmafian massojen syyllistämisen perusaseen, 'piraatti'-sanan, omiin käsiinsä ja muuttivat sen positiiviseksi termiksi. Sen sijaan, että he olisivat alkaneet väittelemään vihollisen kanssa erilaisista perusteista, joilla 'paha' piratismi on oikeutettua, he totesivatkin kylmän viileästi, että 'piratismi' on hyvä ja positiivinen asia, ja alkoivat levittää tätä viestiä kansalaisille. Tässä asiassa erityisesti Pirate Bayn uhmakas toiminta, Hollywoodin ja muiden mediafirmojen uhkauksien julkistaminen ja avoin pilkkaaminen sekä Piratbyrånin syvällisempi poliittinen valistustyö olivat ratkaisevia tekijöitä, jotka loivat perustan Ruotsin Piraattipuolueen suosiolle.

    Lopputulos on se, että kuluneen vuoden aikana Ruotsista on onnistuttu kitkemään käytännöllisesti katsoen koko pelon ilmapiiri pois. Kun pelikenttä on tässä mielessä kirkastunut, on tavallistenkin kansalaisten helppo nähdä, mistä EU:n alamaisilleen sanelemissa tekijänoikeuslaeissa on oikeasti kysymys ja mitkä intressit ovat todella niiden takana. Miksi me hyväksyisimmekään itsenäisenä kansakuntana tekijänoikeuslakeja, jotka on kirjoitettu palvelemaan joitain jenkkivetoisia mediakartelleja? Miksi me itsenäisenä kansakuntana haluaisimme kriminalisoida miljoona kansalaistamme siksi, että he jakavat kulttuuria keskenään, kun tuon toiminnan edut kansalaisille ja kulttuurille ovat ilmiselviä? Miksi suostua moisiin järjettömyyksiin?

    Ja tuosta pisteestä, jossa pelko ja syyllisyys eivät enää sumenna näkökykyämme, on hyvä lähteä käymään kansalaiskeskustelua siitä, millaisia tekijänoikeuslakeja me, kansalaiset, oikeasti haluamme tai tarvitsemme, jotta meillä voisi olla kukoistava, vapaa, kansalaisten hallitsema kulttuurielämä, jonka hedelmiin sekä köyhällä että rikkaalla on varaa.

    -----

    Juttuun liittyviä linkkejä:

    Sydsvenskan-lehden artikkeli: http://sydsvenskan.se/samtidigt/article169097.ece
    Piratbyrån: http://www.piratbyran.org/
    Piratpartiet: http://www2.piratpartiet.se/international/suomi
    Karpelan 'mustaa valkoisella': http://www.digitoday.fi/page.php?page_id=11&news_id=200517154
    Piraattiliike eri maissa: http://www2.piratpartiet.se/international/
     
  2.  
  3. Homer74

    Homer74 Member

    Liittynyt:
    28.01.2006
    Viestejä:
    3
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Loistava kirjoitus ja antaa kyllä miettimisen aihetta monelle ihmiselle, toivottavasti myöskin vallakahvassa roikkuvat kuuntelisivat kansalaisiaan eivätkä "suurta ja mahtavaa" brysseliä.
    Toivotaan että tästä alkaisi keskustelu ja kirjoittelu täällä sarvikuonojen maassa :)
     
  4. Fidelaar

    Fidelaar Regular member

    Liittynyt:
    29.07.2003
    Viestejä:
    817
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ei just ny tuu mieleen mitään asiasta, mutta pakko oli kirjoittaa ja sanoa... Loistava 'puheenvuoro'.
     
  5. Spion^

    Spion^ Member

    Liittynyt:
    19.03.2005
    Viestejä:
    36
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Asiatekstiä.
     
  6. Supo

    Supo Regular member

    Liittynyt:
    31.03.2002
    Viestejä:
    437
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Juu,mutta Ruotsalaiset onkin aina ollut 1 maailman edistyneimmistä kansakunnista.Täällä karvalakkien valtakunnassa ,nöyristely esivaltaa vastaan siirtyy geeneissä jälkipolville ja vahvistuu joka kerralla lisää.Ja Suomalaiset ovat vielä ihan v.... laiskoja esimerkiksi äänestämään ja muuttamaan asioita.Vanhat puolueet lupaavat esimerkiksi tuplata eläkkeet, ja välittömästi miljoona eläkeläistä painaa rollaattorilla antamaan äänensä näille.Vaalien jälkeen totuus paljastuu ja 5 euron korotuksen jälkeen alkaa hirveä valitus ja voivotus ja sama homma toistuu 4 vuoden välein ja mikään ei muutu(paitsi eduskunnan palkat ja maataloustuki ylöspäin).Jos Suomessa saadaan se uusi puolue pystyyn ,niin käykää äänestämässä sitä jos haluatte muutoksia p..... :)
     
  7. famittaja

    famittaja Member

    Liittynyt:
    02.12.2004
    Viestejä:
    62
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Hei kaikki! Vähän off topic mutta älkää puhuko niiden maataloustukien korottamisesta yhtään mitään sillä teistä kukaan EI TIEDÄ YHTÄÄN MITÄÄN koko asiasta!
     
  8. Supo

    Supo Regular member

    Liittynyt:
    31.03.2002
    Viestejä:
    437
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    No kyllä mä veronmaksajana puhun maataloustuesta niin paljon kuin haluan.Ymmärrän kyllä että niistä hyötyjät ei halua niistä puhuttavan.Jos esimerkiksi ajattelee, kuinka paljon niitä maksetaan Suomessa ,niin se on kummallista kuinka Suomalainen ruoka esimerkiksi on niin helvetin kallista edelleen.Noilla tukimäärillä sen pitäisi olla melkein ilmaista.
     
  9. kiiveri

    kiiveri Active member

    Liittynyt:
    31.03.2004
    Viestejä:
    1,615
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    oli kyllä loistavaa asiateksitä!
    @Supo
    satun tuntemaan näitä maanviljeliöitä, ne tuet mitä he saavat ovat melkein heidä ainut elinkeino, tätä nykyä suomessa ei enää oikein tahdo pelkällä viljelimisellä elää kun on juoksevia menoja niin paljon, sen takia ovat tuotteet kalliita ja saavat enemmän tukea, voitaisiin melkein yhtä hyvin sanoa että eivät työttömät tarvitse niin paljon rahaa. puolitetaan ne, mutta en kyllä ihmettele vaikka näin eu päättäisikin :)
     
  10. edge

    edge Regular member

    Liittynyt:
    25.12.2002
    Viestejä:
    450
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    kuinka kallista se ruoka olisikaan, jos tuottajahinta olisi niin korkea ettei tukia tarvitsisi maksaa...
     
  11. Supo

    Supo Regular member

    Liittynyt:
    31.03.2002
    Viestejä:
    437
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Juu ja noihin juokseviin menoihin kuuluu yleensä uusi Mersu tai Volvo parin vuoden välein :).
     
  12. jp.69

    jp.69 Guest

    Juu ja noihin juokseviin menoihin kuuluu yleensä uusi Mersu tai Volvo parin vuoden välein :).

    Näin kirjoitteli Supo.
    Mistäs asti maanviljelijöiltä on uuden auton osto kielletty.Onkos se vain työläisen oikeus???
    Ihmeellistä kirjoittelua ,huomaa että kaveri tukehtuu kateuteen.Koita löysätä sitä pipoa ja pysyttele aiheessa.
     
  13. d_2ned

    d_2ned Regular member

    Liittynyt:
    27.01.2003
    Viestejä:
    309
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    kaverilla selvästi pysyy "kynä" kädessä. loistavasti referoitu ja ilmaistu ilman sen suurempaa kiihkoilua, joskin objektiivisempi lähestymistapa takaisi myös laajempia julkaisufoorumeja.

    ..ja maataloustuista en sano muuta kuin että voi pojut.. sitten se vasta suru puseroon tuleekin, kun suomesta maatalous loppuu ja onkin pakko ostaa leivän päälle romaniasta tuotua, ilman tukia tuotettua possua jota syömällä ei ole kuin 50% mahdollisuus suu- ja sorkkatautiin. fiksu nykyaikainen duunari ymmärtää kyllä että on kohtuullisen kiva tietää, missä oma safka on tuotettu, vielä kun hinta on varsin kohtuullinen. vertailun vuoksi maa- ja metsätalousministeriön vuosibudjetti on alle puolet valtionvelan määrästä ja hieman yli sen, mitä suomessa maksetaan vuosittain työttömyyskorvauksia. tähän summaan ei siis lasketa sosiaaliministeriön menoja.

    tosin jos olisi yhtään enemmän offtopikkia niin lihoiksi menisi tämäkin ketju.
     
    Viimeksi muokattu: 07.08.2006
  14. Miitti

    Miitti Regular member

    Liittynyt:
    12.02.2005
    Viestejä:
    1,610
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Hienoa että "Virallinen Valvoja" kirjoittelee monelle foorumille, että mahdollisimman moni ihminen saa nämä tekstit tietoonsa. Go Tietoyhteiskuntapuolue. Mites muuten sen nimen vaihdon kanssa kävi? Onko jo piraattipuolue?
     
  15. kiiveri

    kiiveri Active member

    Liittynyt:
    31.03.2004
    Viestejä:
    1,615
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    tuota noin, koneiden huolto ja muutenkin koneet maksavat maltaita, ja noilla koneilla tarkoitan kaikkia esim. paalauskone, traktorit, puimurit yms. kaikki vekottimet maksavat useita kymmeniä tuhansia ja jos niistä menee rikki niin voi tulla monen tuhannen remontteja. Usko tai älä maalaiset tekevät muutakin kuin kyntävät peltoa koko vuoden, niin ja kuten olet huomannut bensan hinnan nousun, niin arvaileppas vaan kuinka paljon heillä menee löpöä, kone voi syödä 100-200l kahdeksaan tuntiin, tässä on vasta alkua menoista joita maalaisilla menee enkä tiedä varmastikaan kaikkia, laskeskele siitä näin aluksi
     
  16. famittaja

    famittaja Member

    Liittynyt:
    02.12.2004
    Viestejä:
    62
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Maanviljelijöiden autoista sen verran, että en tiedä ketään maanviljelijää joka ajaa uudella mersulla, volvolla tai saati sitten ferrarilla! Tietenkin osamaksu on keksitty mutta ei siitä sen enempää...

    Jos kaikki maanviljelijät ovat niin rikkaita kuin supo väittää niin mistä sitten johtuu se että vuosittain maanviljelijöiden määrä vähenee prosenttuaalisesti niinkin paljon.

    Tämä kesä on aiheuttaa maanviljelijöille lisää päänvaivaa ja menoja sillä kaikki pellot ovat palaneet kuuman sään aiheuttamana. Sadon puutteessä tietenkin joutuu sitä "lottovoittoa" käyttämään sitten lisä rehun saamiseen!

    Lämmittää mieltä että tälläkin foorumilla on näinkin paljon ymmärtäväisiä ihmisiä :D
     
    Viimeksi muokattu: 07.08.2006
  17. Valvoja

    Valvoja Member

    Liittynyt:
    28.06.2006
    Viestejä:
    16
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kiitos Miitti.

    Tietoyhteiskuntapuolueesta ei ole valitettavasti oikein hyvää kerrottavaa. Puolueen hallitus oli viimeisimmässä kokouksessaan jakautunut sen suhteen, pitäisikö puolueen uudelleenlinjata itsensä Suomen piraattipuolueeksi, ja hallituksen jäsenten mukaan he ottavat asian esille koko jäsenistön kanssa syyskokouksessaan. Se, että puolue hakee jäseniltä vahvistuksen näinkin reippaalle linjanmuutokselle, on sinänsä demokraattista ja ok, mutta enemmän minua huolestuttaa se, tulevatko puolueen kantavat voimat löytämään asiasta yksimielisyyttä ja tekemään puolueväelle sen mukaisen esityksen. Vähän epäilyttää, kun on muutenkin ollut kovin varovaista ja vaisua puolueen linjanveto tähän saakka.

    Ruotsin Piratbyrånin tapainen tiedotus- ja lobbaustoimisto Piraattiliitto on kuitenkin näillä näkymillä aloittamassa pian julkisen toiminnan Suomessa vastapainoksi tekijänoikeusmafian tämänhetkiselle tiedotusylivallalle. Tämän tiedän kohtuullisella varmuudella, koska tulen itse olemaan mukana mainitun Piraattiliiton tiedotus- ja uutisointitoiminnassa. ;-)
     
    Viimeksi muokattu: 07.08.2006
  18. d_2ned

    d_2ned Regular member

    Liittynyt:
    27.01.2003
    Viestejä:
    309
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    entä miten ns. rekrytointi on onnistunut? oletteko saaneet vaalipiireistä tukea asiallenne? onko realistista ajatella, että joka vaalipiirissä olisi ehdokas Suomen 100-vuotis "juhlavaaleissa" 2007? :)
     
  19. Supo

    Supo Regular member

    Liittynyt:
    31.03.2002
    Viestejä:
    437
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    No mulla ei maanviljelijöitä vastaan mitään ole,mutta kai sitä voi kritisoida järjestelmää, mikä pysyy pelkästään veronmaksajien rahoilla pystyssä.Ja ei kai tuolla suuressa maailmassa ruoka nyt niin paljon paskempaa ole kuin Suomessakaan.Tauteja löytyy täältäkin ja kuka esimerkiksi uskaltaisi enää syödä Suomalaista jauhelihaa raakana.Ei pitäsi olla niin, että tuemme tätä massiivista ylituotantoa ja samalla aiheutamme vesistöjen ja maaperän saastumista,puhumattakaan siitä kuinka paljon turhaan öljyä palaa tässä kaikessa mielettömyydessä.Toivoa sopiikin että lisää maanviljelijöitä lopettaa ja saataisiin vihdoin asiohin järkeä.Kuinkahan paljon kalliimpaa ekolokiselta kannalta on yhden viljakilon tuottaminen Suomessa,kuin jossain missä siihen on todelliset edellytykset.
     
  20. d_2ned

    d_2ned Regular member

    Liittynyt:
    27.01.2003
    Viestejä:
    309
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    "Kuinkahan paljon kalliimpaa ekolokiselta kannalta on yhden viljakilon tuottaminen Suomessa,kuin jossain missä siihen on todelliset edellytykset."

    luultavasti suhteessa aivan yhtä paljon kalliimpaa kuin yhden koodikilon tuottaminen Bangladeshissä kuin Helsingissä. Vertaus oli täysin turha, aina jossain päin maailmaa on eri edellytykset eri kustannuksin. mutu-tuntumalta ei voi argumentoida - jos sinä et halua Suomalaisia tuotteita tukea, voit äänestää lompakollasi. Pahoitteluni tästä osaltani viimeisestä aiheen sivuamisesta.
     
  21. Valvoja

    Valvoja Member

    Liittynyt:
    28.06.2006
    Viestejä:
    16
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Tähän pitäisi vastata jonkun TYP:in edustajan. Itse en kuulu puolueeseen, mutta siitä mitä olen voinut heidän foorumiltaan päätellä, puoluerekisteriin pääsemiseksi tarvittavien 5000 kannattajakortin keräys on sujunut aika nihkeästi, ja jollei puolue pääse ajoissa edes puoluerekisteriin, ei niitä ehdokkaitakaan tule ilmaantumaan.

    Asioiden ollessa TYP:in suunnalla näinkin epämääräisessä jamassa, olisi luultavasti parempi, että maahan syntyisi puhtaalta pöydältä Eurooppalaisen piraattiliikkeen linjausten puolesta avoimesti liputtava piraattipuolue. Kiinnostusta näihin teemoihin on selvästi olemassa, ja Ruotsin vaalien lähestyminen tulee sitä todennäköisesti kasvattamaan. Aika on tosin käymässä valitettavan vähiin 2007 maalisvaaleja ajatellen mahdolliselta uudelta piraattipuolueeltakin, mutta ehkä tuo aika-ikkuna on käytännössä auki vielä ainakin kuukauden verran. Mielestäni olisi hieno asia, jos maalisvaaleissa olisi kaikissa vaalipiireissä tarjolla aitoja piraattiehdokkaita, jotta kansan demokraattinen ääni alkaisi edes jollain tavalla kuulumaan näissä pahasti vinksallaan olevissa tekijäoikeusasioissa.
     

Jaa tämä sivu