1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ratkaistu Jumittavan kannettavan päivitys Win8.1 -> Win10

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi Jolensio 16.12.2022.

 1. Jolensio

  Jolensio Member

  Liittynyt:
  13.02.2018
  Viestejä:
  41
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Projektiksi tulevalle viikolle olen suunnitellut päivittää jumittava -ongelmainen Windows 8.1 kannettava, Acer Aspire E1-522, Windows 10:ksi.
  Pohdinnassa hoituisiko homma, mikäli asennusohjelma suostuu toimimaan, suorittamalla pelkästään puhdas uudelleen asennus kympiksi (selvittämättä sen enempää mikä konetta nyt vaivaa)?
  Ajatuksena, että jumituksen syynä jokin Win 8.1 käyttöjärjestelmässä (epäonnistunut päivitys tms.), ja jumitus jäisi historiaan uuden käyttiksen myötä.

  Jumitus -ongelma vaivannut konetta jo pidempään (yli vuoden), joten järjestelmän palautuspistettä, joka voisi auttaa ongelmaan ennen päivitystä, ei varmaankaan löydy.
  Koneen tehojen uskon riittävän, koska vuosi sitten päivitin onnistuneesti saman mallikoodisen mutta tehoiltaan vaatimattoman (prossu 1,5GHz vs 2,0GHz ja muisti 4GB vs 12GB) versioisen acerin kasista kympiksi.

  Konetta käytetään nettiasiointiin (verkkopankki, sähköposti, tulostukset) eli ohjelmat kyllä toimivat ja käyttöjärjestelmäpäivitykset asentuneet.
  Jumitus näkyy koneen hitaana käynnistymisenä valmiiksi asti, viipyilevänä asioiden etenemisenä joidenkin ohjelmien/toimenpiteiden kyseessä ollessa ja selkeimmin hitaana sammumisena virran katkaisun yhteydessä: 'sammutetaan' -teksti viipyilee mustalla näytöllä odottelurenkaan kera useita minuutteja. Satunnaisesti kone saattaa sammua rivakammin.
  Yhtenä havaintona pikaisen tutustumisen aikana huomasin Chromen selailutietojen nollauspyynnön johtavan päättymättömään odotteluun. Chrome toki myös ilmoittaa, ettei ohjelmaa enää päivitetä ja kehottaa siirtymään kymppiin.
   
 2.  
 3. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,711
  Kiitokset:
  1,224
  Pisteet:
  223
  Ihan ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa SSD/HDD:n? kunto. Tosin jos ongelmat on jatkunut jo vuoden, niin SSD olisi siinä ajassa luultavasti lopettanut toiminnan jo kokonaan. Jos taas perinteinen kiintolevy, niin ne saattaa toimia pitkäänkin vaikka olisi hajoamassa. Kannattaa Crystaldiskinfolla varmistaa, että levy on kunnossa.

  https://crystalmark.info/en/download/

  Uudelleenasennus hyvinkin todennäköisesti korjaa ongelman. Ainahan se on toki mahdollista, että kone jumittaa asennuksen aikanakin, mutta jos käytössä on enemmän kuin yksi kone, niin se ei ole niin suuri ongelma.
   
  Jolensio kiitti tästä.
 4. Jolensio

  Jolensio Member

  Liittynyt:
  13.02.2018
  Viestejä:
  41
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Latasin ja asensin Crystaldiskinfon kokeeksi omalle koneelleni. Käynnistettäessä teksti on englantia mutta raportti kielellä, jota en tunnista.
  Sivusto menee vähän oman ymmärrykseni ohi. Jos löytyisi englannos mitä tuon raporttitaulukon riveillä kerrotaan, niin olisihan ohjelmalla kiinnostavaa testata koneen kovalevy (joka on perinteinen kiintolevy).

  Tarkoitus on saada kone toimivaksi päivityksellä ja ellei tämä onnistu, käyttäjä hankkii uuden laitteen. Eli varmaan kokeilen päivittää.
  Painettaessa ALT F10 virran kytkemisen yhteydessä antaa valikon, jossa yhtenä vaihtoehtona tehdasasetusten palautus. Siinä muistaakseni sanotaan kaikkien jälkikäteen asennettujen ohjelmien poistuvan. Poistuuko silloin myös käyttöjärjestelmä? Voiko konetta siinä tilassa päivittää kympiksi?
   
 5. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  9,056
  Kiitokset:
  1,199
  Pisteet:
  243
  Lataa tuolta Standard Editionin installer. Jos ohjelma ei heti ole suomeksi, valitse ylärivin oikeasta laidasta kieleksi Suomi. Hieman hämäävästi väliltä A-N löytyy Suomi (Finnish). Tietysti voit myös valita S.M.A:R.T. -tiedot englanniksi.

  Sinun ei tarvitse poistaa vanhaa käyttöjärjestelmää etukäteen, vaan teet puhtaan asennuksen ja poistat asennuksen yhteydessä levyltä kaikki osiot.

  Edit. Kysymyksestä sain siis käsityksen, että mitään vanhaa ei tarvitse säilyttää.

  Edit2. Unohtunut latauslinkki, johon alussa viitataan, on tuossa:
  Download - Crystal Dew World [en] (crystalmark.info)
   
  Viimeksi muokattu: 18.12.2022
  Jolensio kiitti tästä.
 6. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,711
  Kiitokset:
  1,224
  Pisteet:
  223
 7. Jolensio

  Jolensio Member

  Liittynyt:
  13.02.2018
  Viestejä:
  41
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Näin on, riittää kun koneen saa pelittämään kympin kanssa.
  Lähinnä ajatus resetoinnista oli mielessäni siinä mielessä, että jos koneen jumitus johtuu WIN8.1 käyttöjärjestelmästä (jostain siihen huonosti asentuneesta päivityksestä) ja on haitaksi kympin asennuksessa. Mutta vanha käyttis ei liene lainkaan pelissä mukana uutta asennettaessa?

  Edellisestä syntyi uusi kysymys: Entä jos vaihtaa kovalevyn koneeseen. Onnistuuko kymppiin siirtyminen silloinkin samoin opein?
  Aiemmin ilmaisin, ettei kovalevyn vaihto suunnitelmissa. Kanta johtui youtube -videosta, jossa näytettiin sen edellyttävän koko pohjalevyn irrottamista. No, en mitään pienempää irrotettavaa kantta koneen pohjassa kyllä nähnytkään omistajan luona käydessäni. Eilen uudelleen youtubesta Aspire E1-522 koneen kovalevyn vaihtovideoita katsellessani pienen irrotettavan kannen alta kovalevy esiin kaivettiin. Asia selviää kun menen konetta hakemaan.

  Ei ummarra?. Onko se jotain parempaa kun vanhaan tyyliin luoda USB -asennnustikku?

  Sisältyyköhän kommenttiisi jotain erityistä?
   
 8. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  9,056
  Kiitokset:
  1,199
  Pisteet:
  243
  Onnistuu samalla tavalla. Tuossa vanhassa ketjussa on käsitelty Windows 10:n uudelleen asentamista:
  https://keskustelu.afterdawn.com/threads/windows-10-uudelleenasennus.799261/page-2#post-5231552
  Eipä ihme, sillä hajamielisyyksissäni olen unohtanut linkin. Vastaus liittyi tuohon CrystalDiskInfon kieliongelmaan ja unohtunut linkki on tuossa:
  Download - Crystal Dew World [en] (crystalmark.info)
   
 9. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,711
  Kiitokset:
  1,224
  Pisteet:
  223
  Syy miksi se voisi jämähtää on se, jos on esimerkiksi jokin laitevika joka estää konetta toimimasta normaalisti. Mitään 100%:n varma vastausta ei voi tietenkään antaa toimiiko Windows 10 asennus.

  Se miksi ehdotin levyn kunnon tarkistamista johtuu ihan siitä, että jos levy ei ole kunnossa, (perustuen kuvaukseesi ongelmasta) ei Windowsin asennuksella tee mitään. Se kone jumittaa siltikin vaikka asennus onnistuisi hyvin ja kuluu vain turhaan aikaa. Miksi taas en ehdottanut asian tutkimista enempää, johtui siitä mitä kysyit ensimmäisessä viestissäsi, että onnistuuko Windows 10 asennus ilman sen suurempaa vian selvittelyä.

  Jos tuo kone on ainoa kone joka on käytössä, niin sitten totta kai asiaa kannattaisi tutkia, ettei tule vastaan tilannetta jossa ei ole edes osittain toimivaa käyttöjärjestelmää ja ongelmien tutkiminen on vaikeampaa. Mikäli haluat, niin ongelmaa voidaan koittaa selvittää enemmänkin, kuin vain kiintolevyn osalta.
   
 10. Jolensio

  Jolensio Member

  Liittynyt:
  13.02.2018
  Viestejä:
  41
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Koneen omistaja oli jo henkisesti valmistautunut ostamaan uuden kannettavan kun kerroin, että saattaisi olla mahdollista korjata vika ja päivittää laite.
  Tässä mennään siis tavallaan oman kiinnostukseni sanelemin ehdoin. En ole aikeissa alkaa avaamaan konetta.
  Oli ihan hyvä tieto, että koneen käytös voisi johtua viallisesta kovalevystä.
  Yritän asentaa ja ajaa tuon 'Crystaldiskinfo' ja katsoa mitä se kertoo.
  Jos kovalevy sijaitsee pohjassa olevan kannen takana, sen voisi ajatella vaihtaa tarvittaessa.

  Tavoitteena on saada kone kuntoo ennen Windows 8:n tuen loppumista.
   
 11. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,711
  Kiitokset:
  1,224
  Pisteet:
  223
  Ei sitä tarvitsekaan aukaista. Se on sen verran pitkälle menevää ongelman ratkomista, että sitä ei edes näin etänä oikein voisi kunnolla tehdä. Puhumattakaan siitä, että en itse osaisi osille mitään tehdä. Pois lukien kiintolevyjen ja SSD levyjen vaihto tarvittaessa. Lähinnä ongelmien tutkimisella tarkoitan sitä, että katsotaan käyttöjärjestelmässä mahdollisesti olevia ongelmia. Esimerkiksi, onko päivityksissä, ajureissa, ohjelmistoissa tai käyttöjärjestelmän tiedostoissa jotain häikkää.

  Ongelmien ratkominen saattaa toisinaan viedä aikaa ja siksi monet suosii tapaa asentaa windows suoraan uudestaan. Itse yritän mieluummin aina ratkaista ongelman joka on taustalla.
   
 12. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,478
  Kiitokset:
  227
  Pisteet:
  93
 13. Jolensio

  Jolensio Member

  Liittynyt:
  13.02.2018
  Viestejä:
  41
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Eilinen visiitti 'jumittajan' luokse alkoi n. 15min odottelulla virtakytkimen painamisesta kirjautumisikkunan ilmestymiseen näytölle odotusrenkaan pyöriessä viihdykkeenä. Hidastelun voimistumisen syynä päivityksen viimeistely. Omistaja kertoi edellisellä käyttökerralla koneen asentaneen päivityksen sammuessaan. Ehdin hämmästellä kun 'Windows Update päivityshistoria' näytti viimeisimmän päivityksen tapahtuneen kaksi päivää aiemmin (15.12.2022). 'Asennetut päivitykset' valikon alta löytyi kuitenkin tietoturvapäivitys kuluvalle päivälle.
  Asensin ja suoritin 'Crystaldiskinfo' -tarkistusohjelman, joka ilmoitti kovalevylle 'Kunto: Hyvä'.
  Kiinnostuksesta päätin kokeilla selainten (Chrome, Edge) selailutietojen tyhjennystä, jonka edellisellä kerralla sanoin johtaneen päättymättömään odotteluun. Tällä kerralla maltoin odotella riittävän pitkään. Chrome n. 10-15min, egde - joka ollut vähäisellä käytöllä - n. 3-5min. Kertoo ainakin sen, ettei hidastelu ole yksittäisestä selaimesta johtuva.

  Seurasin koneen omistajan käydessä verkkopankissa maksamassa laskun. Homma hoitui, laskun vahvistus (älypuhelin sovelluksella) -vaiheessa pientä viipyilyä mutta ei niin, että olisi alkanut huolettaa.

  Samalla kun totesin pohjassa olevan irrotettavan luukun, jonka takana kiintolevy ja muistikammat, katsastin myös tarkemman mallikoodin: Aspire E1-522 series model: MS2372 (Aspire E1-522-6520121TDnkk)

  Itseltä kiire meni ohi. Tytär oli ilmoittanut ostavansa äidilleen uuden koneen.
  Koneella pystyy hoitamaan tarvittavat asiat kunnes tulee uusi laite tilalle.
  Sen jälkeen uskaltaa yrittää päivittää kymppiin - koneelle löytyy ottaja jos alkaa pelittää kympin kanssa.

  Normaalisti olisin täsmälleen samoilla linjoilla. Tässä tapauksessa kun uuden käyttöjärjestelmän asentaminen on edessä joka tapauksessa ajatukseni on, että tarve ongelman selvittelylle riippuu siitä uskooko sen haittaavan uuden käyttöjärjestelmän asentumista/toimimista.

  Voiko häikkä jossain noista (vanhan käyttöjärjestelmän?) 'osasista' haitata kymppiin siirtymistä?
  Eikö itse asennus(ohjelma) toimi noista riippumattomasti ja kympin asennuksessa niiden korvaantuvan uusilla?
   
 14. IlmoPJ

  IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  17.03.2006
  Viestejä:
  6,835
  Kiitokset:
  783
  Pisteet:
  193
  Ei voi, jos asennus oikein tehdään. Siitä poistetaan ensin kaikki levyosiot asennuksen aikana, eli levy tyhjennetään kokonaan.

  Edit: Käyttäjän pitää poistaa kaikki levyosiot ikkunassa, "Mihin Windows asennetaan".
   
  Viimeksi muokattu: 20.12.2022
  Jolensio kiitti tästä.
 15. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,711
  Kiitokset:
  1,224
  Pisteet:
  223
  Niin kuin IlmoPJ edellä totesi ei ne estä asennusta. Toki noita asioita tutkimalla voi saada tietoa josko on jotain laitevikojakin, mutta ei muuta kuin kympin asennusta kehiin vain ja jos sen jälkeen vielä hidastelee, niin voidaan asiaa tutkia lisää.
   
  Jolensio kiitti tästä.
 16. Jolensio

  Jolensio Member

  Liittynyt:
  13.02.2018
  Viestejä:
  41
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Kiitokset tähän astisesta! Palaan asiaan kun kympin asennus käsillä.

  Windows 10 asennus nyt suoritettu ja kone alkoi toimia, jumittamatta.
  Sen verran harvoin käyttöjärjestelmän asennus osuu kohdalle, että oma jännityksensä ja yllätykseksellisyys siihen tuntuu sisältyvän.

  Asennustikun laitoin kannettavan vasemmalla puolella olevaan USB -liittimeen.
  Yritin käynnistää asennuksen samalla tavalla kuin vuosi sitten miltei samanlaisen Acerin kohdalla, eli koneen käynnistyessä Alt F10 -näppäinyhdistemää painaen ja valiten: 'Käytä laitetta USB -asema'. Ei onnistunut. Kyseinen vaihtoehto puuttui.
  Siispä selvittämään mikä on näppäin, jolla pääsee BIOS -asetuksiin. Kokeilun tulos: F2.
  BIOS -asetuksissa USB -muisti boottausjärjestyksen ensimmäiseksi. Onkohan se tuo USB CDROM?
  Kone käynnistyi yhä Windows 8.1 käyttöjärjestelmään?
  Seuraavaksi kaikki vaihtoehdot, joissa viittaus USB, boottauslistan kärkeen: USB CDROM, USB FDD, USB HDD.
  Yhä vaan käynnistyi Windows 8.1.
  Vaihdoin USB -asennusmuistitikun ja langattoman hiiren vastaanottimen paikat keskenään. Tällöin lopulta boottasi asennukseen.
  Ylimääräistä sydämen sykettä aiheutui asennuksen ilmoittaessa koneen uudelleen käynnistymisestä. Ohjeissa en muistanut mainitun, että USB -muistitikku tulisi irrottaa kesken asennuksen.
  Kesti hetken ennen kuin nyppäsin muistitikun irti. Näyttöruutu oli tummana, oikeassa yläkulmassa kursori vilkkui, mitään ei tapahtunut. Menikö homma kiville.
  Painoin virtanäppäintä koneen sammuttamiseksi ja uudelleen virran kytkemiseksi.
  Asennus jatkui...
  Tulivat määrittelyt...
  Itseäni aina ihmetyttäneet kolme kysymystä, joiden vastauksilla käyttöjärjestelmään pääsee kirjautumaan jos unohtaa salasanansa. Ei ole koskaan tullut kokeiltua, kuinka homma toimii käytännössä. Onkohan joku onnistunut kirjautumaan. En tiennyt mikä on koneen (uuden) omistajan ensimmäinen asuinkunta, koulu, oman lemmikin nimi. Salasanojen kohdalla varoitetaan laittamasta mitään, mikä voi viitata käyttäjään itseensä. Nyt kävi niin.
   
  Viimeksi muokattu: 25.01.2023

Jaa tämä sivu