1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

CCleaner jatkaa kyseenalaisella linjallaan

Viestiketju Ajuri- ja softaongelmat -osiossa. Ketjun avasi 1pertti 20.07.2019.

 1. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,629
  Kiitokset:
  1,119
  Pisteet:
  243
  CCleaneria asentaessaan tai päivittäessään pitää edelleen olla tarkkana: nyt CCleaner yrittää asentaa uuden selaimen ja vaihtaa sen oletusselaimeksi. Merkillistä toimintaa virusturvaohjelman (Avast) tekijältä, joka nykyisin omistaa Piriformin.
  https://www.mikrobitti.fi/uutiset/n...-hiuksia/31612715-9eb6-462d-9efd-30f3c4b612a9

  Reilu vuosi sitten sotkin yhden koneeni, kun huomaamattani asensin siihen Avastin CCleaneria päivittäessäni:
  https://keskustelu.afterdawn.com/threads/ccleanerin-päivityksessä-huomattavaa.771427/
   
 2.  
 3. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,854
  Kiitokset:
  1,147
  Pisteet:
  223
  Ehdin jo aamupäivällä päivittää tuon 5.60 versioon. Ei tarjonnut kyllä mitään aikaisemmasta poikkeavaa.
  Piti nyt vielä oikein poistaa se kokonaan ja asentaa uudelleen. Tässä oli kaikki mitä tarjosi muokkaa valikossa eli ei avastia eikä selainta.

  cc560.PNG
   
 4. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,629
  Kiitokset:
  1,119
  Pisteet:
  243
  Ilmeiseti tilanne on sama kuin tuolloin puolitoista vuotta sitten eli joillekin tarjotaan, mutta ei joka kerta. Keskustelussa ilmeni silloin, että joillekin oli silloin tyrkyllä Avast, mutta epäselväksi jäi silloinkin, mikä määrää sen, tyrkytetäänkö lisäohjelmaa vai ei.

  Itse lopetin CCleanerin päivityksen (ja käytönkin) silloin, kun se alkoi varoittamatta kerätä ja jakaa tietoja oletusasetuksin.

  Edit. Edellinen viestinihän on kuin kouluesimerkki tautofoniasta. Olisi kannattanut lukea ja editoida ennen julkaisemista.
   
  Viimeksi muokattu: 20.07.2019
 5. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  5,959
  Kiitokset:
  1,089
  Pisteet:
  223
  Hieman kyllä kiinnostaisi tietää millä perusteella avast noita ehdottaa, vai onko ne täysin arvalla.
  Ccleanerin päivitysilmoituksesta sivuille ja lataus.

  ccleaner.
   
 6. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,854
  Kiitokset:
  1,147
  Pisteet:
  223
  Onhan tuo mielenkiintoista, mikä lottokone arpoo nuo, mitä tarjotaan.
  Minun koneeltani tuo etusivu:

  560.PNG

  Se täytyy sanoa heidän kunniakseen, että reilusti tarjous on näkyvillä, eikä sitä ole piilotettu mihinkään asennusvalikon laajennukseen.
   
 7. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,854
  Kiitokset:
  1,147
  Pisteet:
  223
  https://www.mikrobitti.fi/uutiset/m...dium=email&utm_campaign=Mikrobitti_uutiskirje
  Kyllä nämä uutiset ovat varsin outoja. Nyt Microsoft on pannut ohjelman mustalle listalle (Tyypillinen uutisotsikko) jos noin paljon tiedetään, niin syynkin olisi voinut mainita, miksi listalle pantu. Johtuisiko siitä syystä, että Microsoft ei saa kymppiin samoja toiminta ominaisuuksia, jotka toimisivat yhtä tehokkaasti. Uutisesta jäi puuttumaan koko otsikon punainen lanka.

  Sitten sivustolle iski vanha tuttavamme sininen 503 ruutu.

  Arvoisa Nitrobitti kaivoi kaiken vanhan uutisoinnin Ccleanerista esille, jotka on täälläkin moneen otteeseen läpi veivattu muun muassa edellisissä viesteissä ja muissa viesteissä.
  Sanotaan taas kerran Ccleaner on varsin hyvä ohjelma, joiden kanssa sokeat toimittajat ja käyttäjät sekoilee, kun eivät osaa asennettaessa tehdä valintoja, mitä haluavat ohjelman asentavan. Se ei asenna mitään ei toivottavaa, ellei niitä valita.

  Terveisiä vaan sinne Mikrokivikaudelle samojen vanhojen uutisten toistamisesta, kun muuten ei saa riittävästi juttua väännettyä.
  Jos voisin, korjaisin tämän avauksen otsikkoa, joka mielestäni menee samaan halpaan kuin uutisointikin.

  Edit: no niin ja sitten korjaus, ettei Microsoftilla ole mitään mustaa listaa. https://mspoweruser.com/microsoft-bans-ccleaner/
   
  Viimeksi muokattu: 26.09.2019
 8. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,629
  Kiitokset:
  1,119
  Pisteet:
  243
  Koska olen yksi noista "sokeista", toistan vielä, miksi kirjoitin asiasta. CCleaner on vanha tunnettu ohjelma, jota olin käyttänyt vuosia, ja piriform.com oli puhtaaksi tunnettu latausosoite sille. Ehkä juuri tuon tuttuuden takia ote herpaantui niin, että kerran kakkoskonetta päivittäessäni en huomannutkaan, että asennustiedoston oheen oli liitetty Avast-niminen virustorjuntaohjelma, joka ilman eri toimenpiteitä asentui päivityksen mukana.

  Koneellani oli ennestään Norton Antivirus, joten ongelmiahan siitä seurasi. Toisen virustorjuntaohjelman asennuksen seurauksena käyttöjärjestelmä meni täysin solmuun ja Avastin poisto vaati paljon työtä.

  Selvisi, että Avast oli ostanut Piriformin ja alkanut satunnaisesti niputtaa Avastin CCleanerin asennustiedostoon. Omien kokemusteni perusteella katsoin aiheelliseksi kiinnittää muiden jäsenien huomiota asiaan, ettei heille sattuisi samaa vahinkoa juuri ohjelman tuttuuden takia. Olen edelleen samaa mieltä, enkä näe mitään aihetta muuttaa otsikkoa.

  Kun nyt vauhtiin pääsin, jatkan vielä tuosta uudesta aiheesta. Microsoft on virallisesti sitä mieltä, että mitään rekisterin putsausohjelmia ei pitäisi käyttää. Windows 10:n julkaisun jälkeen he toivat lisäksi esille, että Windows 10:ssä on sisäänrakennettuna nuo muut putsaustoiminnot, joten CCleaner ei heidän mukaansa enää ole siinäkään suhteessa tarpeellinen. (Alussa siinä kuulemma oli myös joitakin yhteensopivuusongelmia.) Yleensäkin Microsoftilla vältetään ehdottamasta mitään kolmannen osapuolen ohjelmia, "koska he eivät tiedä, kuinka edistyneitä kysyjät ovat".

  Microsoftin virallinen kanta on siis tiedossa eikä siihen sisälly mitään "mustaa listaa". Sen sijaan Microsoftin keskustelufoorumilta voidaan poistaa vieraita osoitteita esimerkiksi mainosten estämiseksi. Olisikohan tässä yhteydessä tapahtunut jollekin ylläpitäjälle jokin erehdys, jonka seurauksena CCleanerin nettiosoite peitettiin?
  upload_2019-9-26_20-7-17.
   
 9. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,854
  Kiitokset:
  1,147
  Pisteet:
  223
  Kyllä noista muutoksista on ihan asiallista huomauttaa jos vanhaan tuttuun ohjelmaan lisätään uutta tarjontaa, joita ruksilla hyväksytään. Valitettavaa on, että ohjelmat joissa noita lisiä on, ovat yleensä valmiiksi ruksattuja.
  Ei silti tarvitse koko ohjelmaa kyseenalaistaa, koska mielestäni sen toiminta on kuitenkin eettisesti myös ihan ok. sen lisäksi, että on yksi parhaimpia puhdistusohjelmia. Siinä ei kuitenkaan käyttäjältä salaa yritetä koneelle tuottaa mitään lisiä, vaan kaikki kerrotaan avoimesti eka sivulla muistaakseni heti. Tämä on tämän päivän ilmaisohjelmien tapa kerätä tuottoa ohjelmista, jonka minä hyväksyn, enkä näe siinä mitään arveluttavaa.

  Mennään vielä aikaan ennen Avastia. Aina uuden käyttöjärjestelmän asennuksessa, asensin aina ensin CCleanerin, koska sen mukana sai automaattiseti kylkiäisenä Google Chromen ja siihen tilin synkronoinnilla kirjanmerkit ja asetukset, sitten oli helppo latailla muita ohjelmia.
  Google Chrome oli jo vanhan kunnon Piriformin Ccleanerin kylkiäisenä jos vielä muistatte.

  Oikeastaan ainoa suurin moka tapahtui siinä yhteydessä, kun Avast osti sen ja siinä yhteydessä joku onnistui ujuttamaan Avastin ajan eka päivitykseen haittaohjelman. Toinen moka oli, kun yrittivät alkaa kerätä tietoja käyttäjän voimatta vaikuttaa siihen, tosin korjasivat molemmat alta aikayksikön, kun niistä nousi älymölö.

  Jos asennuksen osaa kunnialla suoritaa, niin ei ole mitään käytännön estettä, miksi ohjelmaa ei käyttäisi. Tuon tyyppiset mollaamiset, mitä Nitrobitti teki, on pelkästään uutispulaa, jolloin vanhoilla uutisilla pitää elää ja lämmitellä.

  Vaikka kuinka vauhtiin päästiin, niin ei vakuuta MS:n oma puhdistusohjelma. Tässä on hyvä esimerkki viime sunnuntailta, kun win10 oma puhdistusohjelma ei riittänyt, vaikka sitä kuinka yritetään vakuuttaa, että riittää: https://keskustelu.afterdawn.com/threads/discord-ja-herjat.785791/page-2#post-5201095
   
 10. IlmoPJ

  IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  17.03.2006
  Viestejä:
  6,774
  Kiitokset:
  770
  Pisteet:
  193
  Tämä on täysin normaalia kaikilla foorumeilla. Meilläkin päivittäin niitä tulee melkoisesti, valta osa niistä jää filttereihin, niin etteivät tule käyttäjille näkyviin ja pieni osa tulee läpi. Viimeksi hetki sitten poistin yhden hammaslääkärimainoksen.
   
 11. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  5,959
  Kiitokset:
  1,089
  Pisteet:
  223
  Näin yleisesti ottaen, ccleaner on ihan hyvä ohjelma, varsinkin juuri väilaikaisten tiedostojen poistoon ja ohjelmien käynnistysasetusten muuttamiseen. Ongelmat joita voi aiheutua, tulee lähinnä siitä kun poistetaan sieltä rekisteristä jotain. Siinä on kyllä yleisesti tapahtunut jonkinlaista edistystä, että enää ei puhuta korjaamisesta vaan ihan rekisterin siivoamisesta. Se kun ei ikinä ole korjannut mitään, vain poistanut merkitnöjä. (joissain harvinaisissa tapauksissa saattaa olla hyötyä siitä, että poistetaan rekisterimerkintöjä). Sen lisäksi kaikkien tiedostojen poisto jatkuvasti ei ole hyödyllistä, koska osa luodaan uudestaan kun käyttäjä konettaan seuraavan kerran käyttää, esimerkkinä nyt vaikka esikatselukuvien välimuisti.

  Yhtäkaikki, jos käyttää ccleaneria tai mitä tahansa ohjelmaaa koneella, pitää tiedostaa mitä tekee, muuten menee ennen pitkää metsään ja kovaa ja sitten opetellaan asentamaan windowsia.

  Tähän on pakko sen verran lisätä, että windowsin oma puhdistus ei ole ikinä ollut tarkoitettu muiden kuin windowsin väliaikaisten tiedotojen poistoon, ccleanerilla taas pystyy poistamaan myös muiden ohjelmien väliaikaistiedostoja.
  Ja sekin vielä, että kyllähän sama toiminto samoilla poistoilla on olllut jo ties kuinka kauan windowsissa, nykyään se vain löytyy helpommin asetuksista, ennen (ja vieläkin) samat poistomahdollisuudet löytyy levyn uudelleen järjestämisen kautta (hakuun "järjestä uudelleen")

  Ja näin se on ihan hyväkin, ei microsoftin tarvitsekaan kehitellä poistoa niin, että ohjelmista poistettaisiin väilaikaisia tiedostoja, siitä seuraisi kuitenkin vain ongelmia. Ja toisin päin, muistan kun takavuosina oli juttua siitä että ccleaneriin olisi suunniteltu windows updaten puhdistusta, siitä ajatuksesta luovuttiin, mikä on helppo ymmärtää, kun siitäkin olisi voinut hyvinkin seurata ongelmia.

  Ja vielä sananen ohjelmien poistosta tähän samaan syssyyn, vaikka ei nyt keskusteluun suoraan liitykään. Jos haluaa vaikka poistaa ccleanerin koneelta, niin se poisto joka suoritetaan "sovellukset ja ominaisuudet" kautta on sama, kuin jos sen käynnistäisi ccleanerin omasta kansiosta ccleanerin omalla uninstallerilla. On siis ohjelman valmistajien asia tehdä ohjelmastaan sellainen, että kaikki poistuu silloin kun ohjelma poistetaan. Näin ei valitettavan usein ole ja siksi tarvitsee käyttää ylimääräisiä ohjelmia jämien poistoon tai poistaa jäänteet itse.
   
  Viimeksi muokattu: 26.09.2019
  tarantella kiitti tästä.
 12. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,629
  Kiitokset:
  1,119
  Pisteet:
  243
  Mahtaako sellaista ohjelmaa ollakaan, jonka uninstaller poistaa ohjelman kaikki osat tietokoneelta? Yleensä jää ainakin alkuperäinen asennuskansio kohteeseen C:\Program Files tai Program Files (x86) sekä enemmän tai vähemmän tiedostoja kohteisiin C:\Käyttäjät\[käyttäjänimi]\AppData. Ja, kuten tunnettua, useita poistetun ohjelman asentamia tekisteriavaimia jää jäljelle ja niistä CCleanerin rekisterin puhdistustyökalu voi poistaa joitakin.

  Edit. Tarkoitin edellä siis ohjelmien omaa uninstalleria, en esimerkiksi Revo Uninstalleria tai vastaavia sovelluksia.
   
  Viimeksi muokattu: 28.09.2019
 13. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  5,959
  Kiitokset:
  1,089
  Pisteet:
  223
  Eipä noita varmaan ole jotka ihan kaiken poistaa, mutta kunhan vähintään niin, että ei aiheuta ongelmia uuden asennuksen yhteydessä. Ja myös jos ohjelma jättää jälkeensä esim käyttäjän tileihin tai muihin vastaaviin liittyviä kansioita/tiedostoja, pitäisi niistä ilmoittaa ja olla valinta kaikkien poistamiseen.

  Ccleaner on muuten aika hyvä poistamaan itsensä. Yhtään kansiota en löytänyt kun testasin poistoa. Kävin läpi Program files, ProgramData ja AppData/alikansiot .

  Rekisteristä löytyi jokunen merkintä Ccleaner sanalla.

  cjuttu.

  Sen lisäksi sanalla Avast löytyi kutakuinkin saman verran.
   
  Viimeksi muokattu: 28.09.2019
 14. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  5,959
  Kiitokset:
  1,089
  Pisteet:
  223
  Tulipa päiviteltyä ccleaner pitkästä aikaa. Ei varsinaisesti ehkä kyseenalaista, vaan aika normaalia nykyään, mutta sinänsä mielenkiintoista, kun juurikin tuolla yhdessä ketjussa AVG:tä suosittelin.

  ccavg.
   
 15. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,854
  Kiitokset:
  1,147
  Pisteet:
  223
  Päivitin myös ja sain tällaisen ehdotuksen. Tuo oli aika ikävästi tehty, kun asennusikkunassa on Kieltäydyn tai Hyväksyn. Sillä hyväksyykin tuon selaimen asennuksen, en sitä oletusselaimeksi hyväksynyt, mutta meni vähän aikaa ennen kun tajusin, että olisi pitänyt kieltäytyä. Näitä vaan ei aina niin tarkaan lue, vaikka nyt se on selvää, että olisi pitänyt kieltäytyä. Minusta tuo on ikäänkuin kompa asennusikkunassa, joka pitää hyväksyä yleensä, että asentuu. Aika kiero tapa jakaa ohjelmia. Sitä ei voi sanoa, ettekö tuosta asia selvia kun rauhassa tutkii.
  No eipä haittaa nyt sitä selainta kuitenkaan ei enää ole, vaan poistinsen.

  CCC.PNG

  Kyllä tuo CClener edelleen kokeilee käyttäjiensä hermoja noilla jatkuvilla tempuillaan.
   
  Viimeksi muokattu: 26.03.2020
  rane1958 kiitti tästä.
 16. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,854
  Kiitokset:
  1,147
  Pisteet:
  223
 17. wwallu

  wwallu Senior member

  Liittynyt:
  06.08.2014
  Viestejä:
  16,319
  Kiitokset:
  3,853
  Pisteet:
  223
 18. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,854
  Kiitokset:
  1,147
  Pisteet:
  223
  Sinähän kaiken tiedät, siksi kai sinulla ohjelmaissakin on aina ongelmia - vai liittyykö osaamiseen.
   
 19. wwallu

  wwallu Senior member

  Liittynyt:
  06.08.2014
  Viestejä:
  16,319
  Kiitokset:
  3,853
  Pisteet:
  223
  Saako saitilla sanoa että tämä viesti taisi olla pelkkää vittuilua?
   

Jaa tämä sivu