1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ylikuumenemisongelma, apua tarvitaan

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi Bonefoot 13.05.2009.

 1. Bonefoot

  Bonefoot Guest

  Tähän mennessä en ole ongelmaa paljoa huomioinut, mutta nyt kun olen lukenut asiasta ja sen todellisista haitoista, niin alkoi hieman huolestuttaan. Pelaan kannettavallani melko paljon pelejä, jotka vaatii paljon pyöritettäväksi ja niitä pelaamalla kone ylikuumenee aivan älyttömiin.

  Tänään latasin ton SpeedFan-ohjelman ja tsekkasin lukemat, kun koneessa ei mikään ole päällä, se heittelee kokoajan 53-57 asteessa ja kun pelaan koneelta kovia vaativia pelejä asteet hyppäävät 75-85 asteeseen, yleensä pysyy 80 asteessa.

  Sen mitä olen muissa keskusteluissa lukenut niin nämä asteet ovat jo ihan liiallisia. Olen kokeillut jo pölyjen puhdistamisen, mutta se ei näyttänyt vaikuttavan mitään. Pidän myös aina koneen kovalla alustalla ja extra korotuksilla, että alla on paljon tilaa ilman kulkemiseen. En ole uskaltanut vähään aikaan pelata pelejä puolta tuntia pitempään, koska kone kuumenee niin paljon.

  Kuinka vaarallista koneelle on, kun lämpötilat ovat näin korkeita? Ja mikä olisi paras laite, viilennin tai joku muu, jolla lämpötilaa saisi alennettua, jonka netistä Suomesta sais tilattua? Ja kuinka paljon tämän laitteen pitäisi noita asteita alentaa, kun ne on noin korkeat?

  Kiitos paljon, jos voitte antaa vähän neuvoja.

  Tässä koneen tiedot:

  Zepto Mythos A15

  Näytönohjain: nVidia GeForce 9600M GT 512MB
  Prosessori: Intel Core 2 Duo P8400 2,26GHz
  Keskusmuisti: 4096MB (2048 + 2048)
  Kiintolevy: 250GB SATA 5400RPM
  Näyttö: 15.4 WSXGA (1680*1050)
   
  Moderaattorin viimeksi muokkaama: 13.05.2009
 2.  
 3. power_age

  power_age Active member

  Liittynyt:
  06.05.2009
  Viestejä:
  1,722
  Kiitokset:
  149
  Pisteet:
  93
  Moro olin just kirjoitanu jutun, kun jo kysytään tuosta kyseisestä asiasta. Otsikkona on,"läppärien lämpeneminen ja mahdollinen jäähdtys". Jos en nyt paljon väärin muista, mutta löytyy ilman vastauksia ketjusta vielä ainakin, ja asiahan onkin vaan annettu neuvoksi. Jos olisi jotain apua kyseiseen ongelmaan. Viesti löytyy nicilläni jospa siitä apua ongelmaasi löytyy, itselän on myös 4 GB, kiinto 250 Gt 5400 rpm, näyttö tosin vain 256 MB ATI Radeon HD 3450, muuten AMD X2 Dual-Core RM 70, läppärin oma näyttö 15.4"WXGA(1280x800), nyt tosin ulkoinen 19" laajakuva 1440x900 en tosin pahemin pelaile. Mutta jos viitsit katso se viesti, jospa siitä jotain apua on.
   
 4. Bonefoot

  Bonefoot Guest

  Luin ton sun ketjun, kyllähän siinä jotain, mutta haluaisin vastauksia mun esittämiin kysymyksiin. Noh, oletko kokeillut tai tiedätkö asteissa, että kuinka paljon toi viileennin, josta puhut viilentää konetta? Sun laittama linkki ei toimi, enkä nyt kerinnyt alkaa itse etsimään.
   
 5. Zufushiki

  Zufushiki Regular member

  Liittynyt:
  13.09.2007
  Viestejä:
  152
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Miten olet pölyt putsannut?

  Sillä välillä coolerissa voi olla jopa kunnon pölymatto, joka ei ihan helposti lähde pois.
   
 6. Bonefoot

  Bonefoot Guest

  Vielä en ole muuten kuin ulkoisesti paineilmalla ja imurilla, pitäis varmaan ottaa pohja irti ja katsoa mitä näkyy, vai?
   
 7. Make_72

  Make_72 Regular member

  Liittynyt:
  29.07.2007
  Viestejä:
  1,666
  Kiitokset:
  4
  Pisteet:
  48
  80 astetta ei viellä ole kovin hirveesti,joissain vanhemmissa läppäreissä (varsinkin joissain amilon malleissa) on ongelmana juuri toi lämpeneminen,koska niissä on liian pienet siilet ja tuulettimet,jos taitoo löytyy niin suosittelen että avaat ja putsaat siilen kunnolla ja laitat uudet "tahnat" prossun ja siilen väliin,joskus ihan sillä "tahnan" vaihdolla ja ruuvien kiristyksellä saa lämmöt kuriin. jos sekään ei auta ja tuntuu et lämmöt on liian korkeet niin niitä myydään semmosia läppärin alustoja missä on tuulettimet,ne jäähdyttää yleensä tosi hyvin,eli tämmönen ,hintakaan ei ole paha ja niitä löytyy monia erinlaisia malleja.
   
 8. Zufushiki

  Zufushiki Regular member

  Liittynyt:
  13.09.2007
  Viestejä:
  152
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Acereillahan on ollut sellaista ongelmaa, että kuori on alkanut sulaa ja siihen on tullut painautuma.

  Tuntuuko kone päältä päin todella kuumalta? Oletko kokeillut muita ohjelmia lämpötilan tarkistamiseen?
   
 9. Bonefoot

  Bonefoot Guest

  Joo en ole niin taitava näissä asioissa, niin en tiedä uskaltaako tota pohjaa alkaa irrotteleen, mutta kiitos paljon tosta tuotelinkistä, tommosta en ollu löytänytkään, kun etsiskelin. Tilaan ton mahdollisesti, jos ei parin päivän sisällä löydy muuta ratkaisua.
   
 10. Bonefoot

  Bonefoot Guest

  Kyllä se lämpö alkaa tuntua hieman kuumana kun pelaa peliä yli 30 min, ja muutenkin se on melkein kokoajan hieman lämmin. En ole vielä kokeillut muita ohjelmia.
   
 11. Bonefoot

  Bonefoot Guest

  Luin nVidian foorumeita ja siellä kuulemma nVidia itse sanonut, että nvidian näytönohjaimet ovat suunniteltu että ne kestää jopa 120C, tota en kyllä usko, mutta monet foorumeilla sanoivat että se on suunnilleen näin, 70 = normaali, 80 = siedettävä, 90 = kuuma, 100 = pikkuhiljaa alkaa sisustavarat sulaamaan. Ton mukaan mun 80 astetta ei vielä ole niin paha. Onko kellään enempää tietoa tämmösestä? Kannattaisiko kuitenkin ostaa joku jäähdytysalusta? Mahdollisesti jompi kumpi näistä vai löytyykö parempi vaihtoehto?

  http://www.hypervaline.com/prod.asp?p=10338
  http://www.hypervaline.com/prod.asp?p=10316
   
  Moderaattorin viimeksi muokkaama: 14.05.2009
 12. power_age

  power_age Active member

  Liittynyt:
  06.05.2009
  Viestejä:
  1,722
  Kiitokset:
  149
  Pisteet:
  93
  No en osaa sen enempää sanoo, kun en noita pelejä pelaile, muuta kun että huomattavasti. On melkein samanlainen kuin tuo "Make_72" heittämä alusta, on vaan kokoalusta reikäalupeltiä, elikkä tuuletuspitaalaa sataa olla jonkinverran enemmän. Kun taas tuuletinmooreita on vain 1 90x90mm, paksuuskin on peräti 25mm. Tuuletus nopeudet 1000, 1500, 2000 rpm.min 55.4° luvataan teholla 1 lämmön putoavan 42.2°, 2-> 41.5°, ja 3-> 40.3°c asteeseen. Tää on korkein testi lämpötila ollut, tällä alustalla mitä valmistaja ilmoitaa pakkauksessa. Meluksi ilmoitetaan 15-20.5 dBA, ja tuulettimen mootorille, ilmoitetaan kättötunneiksi 50 000 tuntia, tuuletimen saa myos kytkettyä pois päältä, ottaa virtansa kanssa USB portita, ja antaa myös 1 USB.bin. On etureunasta vastaavanlainen, ei oo mitään kouruja edessä vaan pari kumitalaa estää valumisen alustalta, paino 700 g. Ja sen hinta kutakuinkin sama n.30 € taitaa jäädä hiukan alle. Itse tilasin Bulldogista, takuuta tais olla 2 v, mutta kaikihan ne omaasa aina suosisttele eli mä myös.
   
 13. Make_72

  Make_72 Regular member

  Liittynyt:
  29.07.2007
  Viestejä:
  1,666
  Kiitokset:
  4
  Pisteet:
  48
  joo,en suosittelekkaan että kukaan rupee avaamaan läppäriä jos ei tiedä mitä tekee,koska yhessäkään uusimmissa läppäreissä sen avaaminen ei onnistu pelkästään ruuvit avaamalla,jokaisessa on joku "konsti" et joku kohta pitää "naksauttaa" tai ainakin oikeesta kohdasta jatkaa avaamista,netistä kylläkin löytyy aika paljon kuvallista ohjetta,mitä seuraamalla se kyllä onnistuu.mielestäni läppäreitten suunnittelussa on tehty iso moka kun ei ole tehty jotain helppoa ratkaisua puhdistukseen,koska joka ikinen kone kerää ajan kuluessa pölyä ja jos on kotieläimiä niin karvoja sun muuta.ja kun siili menee tukkoon niin se on selvä että lämmöt nousee,mut jos sulla ei kovassakaan rasituksessa nouse yli tuon 85 astetta niin ei sitä viellä kannata olla kovin huolestunut.jos sen avaamisen ja puhdistamisen päättää tehdä niin siihen kannattaa olla varautunut et käy ostamassa tuubin hopea tahnaa ja vaihtaa/laittaa uudet tahnat prossun ja siilen väliin,se tuubi ei montaa euroa maksa
   
 14. Lerppu86

  Lerppu86 Active member

  Liittynyt:
  07.01.2008
  Viestejä:
  3,489
  Kiitokset:
  6
  Pisteet:
  68
  Saatko kuvan läppärisi pohjasta. En usko että se kone käsiin räjähtää. ;) Itselläni riittää kun pohjalevyn irroittaa ja tuuletus aukkojen pölynsuodattimet puhdistaa pelkästä pohjalevystä. Jos jäähdytys ripoja koneen sisältä täytyy puhdistaa (todennäköisesti joutuu puhdistamaan) niin tuuletinkaan ei ole kuin ruuvilla parilla kiinni.

  Nimimerkki ugge auttoi minua ensimmäisen kerran purku hommissa ja tältä se suurinpiirtein näytti:

  http://oma.afterdawn.com/ugge/all_images.cfm

  Ei pitäisi tuon Zepton purku/pölyjen puhdistus kovinkaan hankalaa olla. Tuolta löydät sivun lopusta myös purku kuvia niin tiedät vähän mitä tuleman pitää

  http://www.notebookcheck.net/Review-Zepto-Mythos-A15-Notebook.12519.0.html

  Aukko josta tuuletin imee tuoretta ilmaa oli niin mustana pölystä ettei valoa vasten läpi nähnyt. Myös jäähdytys ripa tuulettimen edessä oli peittynyt pöly mattoon. Ja konetta on AINA pidetty puhtaalla pöydällä. Joten kyllä sitä pölyä sinne vain kertyy.. Itselläni lämmöt putosivat todella paljon puhdistamisen jälkeen
   
  Viimeksi muokattu: 15.05.2009
 15. Bonefoot

  Bonefoot Guest

  Joo en ollu tota pohjaa pahemmin tutkinutkaan eihän siinä tarvikkaan kuin muutama ruuvi niin tommonen ohut pohjalevy lähtee pois, saatan kokeilla tänään avata.

  Tässä pohjasta kuva:
  http://i44.tinypic.com/256tnpt.jpg
   
 16. Lerppu86

  Lerppu86 Active member

  Liittynyt:
  07.01.2008
  Viestejä:
  3,489
  Kiitokset:
  6
  Pisteet:
  68
  jep jep.. Tuulettimen ilman otto on alhaalla vasemmassa reunassa (kuvassasi) Älä avaa muita ruuveja kuin vain ne jotka ovat pohja levyn puolella. Ellei meinaa lähteä irti niin voi olla että 2 kumitassun alla on vielä ruuvit. Kansi lähtee irti koneen keskellä sijaitsevasta urasta/syvennyksestä/huulloksesta. Miten vain ;)

  Jos irroitat pohjalevyn niin puhdista samantien se huollellisesti kokonaan. Melkovarmasti ritilän takana on erittäin tiheä verkko (pölysuodatin)

  Tuuletinkaan ei todennäköisesti ole kuin ruuvilla tai kahdella kiinni ja liukuu sen jälkeen pois paikoiltaan. Silloin pääsisit tärkeimpään kiinni eli jäähdytysripaan.

  Sitä ei tarvitse irroittaa vaan koetat puhdistaa varovasti vaikka pumpulipuikolla tai vastaavalla esim joutavalla hammasharjalla. Paineilma, hätätilassa pää punaisena puhaltaminenkin käy ;)

  Helppo homma ;) Epäonnistumisen riskit miltei mahdottomat. Hyöty sitäkin suurempi.
   
 17. Bonefoot

  Bonefoot Guest

  Nyt alko kone käyttäytyyn vähä oudosti, en oo viel kerinny puhdistushommiin alkaa, mutta yhtäkkiä koneen "Core 0" ja "Core 1" nousivat 45 asteeseen (SpeedFan ohjelmalla katsottuna). Ennemmin ne oli aina 22C, mutta GPU eli näyttis pysyy samassa kuin ennen idlenä, noin 55, mutta nyt kun pelaan pelejä, näyttiksen asteet nousevat vain 68-70 asteeseen.

  EDIT: Never mind, meni pois ku pietti vähän aikaa konetta kiinni, ekalla uudelleen käynnistämisellä ei menny pois.
   
  Moderaattorin viimeksi muokkaama: 15.05.2009
 18. Bonefoot

  Bonefoot Guest

  Irrotin koneen pohjan, mutta tuulettin on ruuvien lisäksi todella tiukalla mustalla teipillä kiinni yhdestä reunasta + tuuletin on sijoitettu niin että sen yksi kokonainen reuna on kannettavan kuoren sisällä joten sitä ei voi mistään reunasta nostaa niin että voisi kurkata sinne. Ainoa tapa saada se pois on ottaa teippi pois ja siirtää sitä hieman sivusuunnassa ja sitten nostaa.

  Teippi oli niin tiukka ja semmoinen että se näytti että sitä ei ole tarkoitettu irroitettavaksi, joten en alkanut sitä väkisin repimään, meinasin ottaa kuvan, mutta unohtui. Vanupuikoilla puhistin kaikki mihin pääsin tökkimään tuulettimen läpi ja kyllä sieltä vähän mustaa pölyä tarttui, mutta ei mitenkään mahdottomasti. En nähnyt tuulettimen läpi mitään pölykerääntymiä, mutta en voi olla 100% varma kun en sitä irti saanut.

  Pitää varmaan vaan turvautua eri keinoihin, jäähdytysalusta mahdollisesti.
   
 19. Lerppu86

  Lerppu86 Active member

  Liittynyt:
  07.01.2008
  Viestejä:
  3,489
  Kiitokset:
  6
  Pisteet:
  68
  Ahaa... Tärkeimmät pöly kohteet yleensä ovatkin juuri aukko josta tuuletin imee viileää ilmaa ja sitten se jäähdytys ripa tuulettimen edessä. Tarkoitatko mustaa levyä joka tulee osittain tuulettimen suojapellin päälle? Kuva olisi ollut hyödyllinen mutta ei mitenkään välttämätön.. Jos jokin osa tuntuu ettei se irtoa kunnolla niin aina se kannattaa jättää repimättä. Ellei ole varma ettei siitä ole haittaa.

  Yksi tapa olisi ollut saada ilma virtaamaan vastavirtaan. Imeä esim imurilla tuulettimen kautta ja puhaltamalla ritilikön läpi koneen sisälle. Näin se pölymatto olisi voinut irrota myös melko hyvin. Tuuletinta vain kannattaa pitää kiinni ettei se lähde pyörimään.. Imurin tuottamat tuulettimen kierrokset olisivat voineet olla liikaa tulettimelle :)

  Tuollainen jäähdytys levy voi olla ihan hyödyllinen muttei sekään välttämättä riitä ajan saatossa kun kone pikkuhiljaa täyttyy pölyyn. Oma toiminen säännöllinen huoltaminen on paras ja ehkä edullisin. Edellyttäen ettei mitään mene rikki. Sitähän me kukaan emme halua.

  Sanoit että pölyä ei irronnut mitenkään merkittävästi? Lämmötkin täten varmaan ovat suurin piirtein samaa luokkaa?
   
 20. Bonefoot

  Bonefoot Guest

  Joo ei se kovin pölyseltä vaikuttanut, idlenä lämpötila on sama mutta kyllä olen huomannut että sillä pienellä putsauksella + tekemällä lisätilaa koneen alle/korottamalla konetta pöydän pinnasta + pitämällä huoneen ikkunaa auki (huone oli ennen melko lämmin), näillä pienillä toimenpiteillä olen saanut koneen rasituslämpötilan laskemaan jopa 70 asteeseen, yleensä hyppii 67-70, joka on jo todella hyvä.
   

Jaa tämä sivu