1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Yleisradion nykyisten 4:3-ohjelmien skaalaus (Topfield)

Viestiketju Digiboksit -osiossa. Ketjun avasi Psi_ 02.10.2015.

 1. Psi_

  Psi_ Member

  Liittynyt:
  25.02.2008
  Viestejä:
  4
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Yleisradio lopetti syyskuun 2015 alussa SD- ja HD-lähetteiden siirron erikseen Digitalle. Nyt Yleisradio lähettää Digitalle vain HD-lähetteen ja Digita muokkaa siitä SD-lähetteen. HD ei sisällä keinoa välittää 4:3-kuvasuhdetietoa, ja siksi alkuperäisiin 4:3-ohjelmiin lisätään Yleisradiossa sivuille mustaa. Aiemmin SD-ohjelmat sai skaalautumaan 16:9-tv:ssä täyden ruudun kokoiseksi, nyt pitää (Topfieldissä) kikkailla asetusten kanssa ennen (ja jälkeen) 4:3-ohjleman katsomisen, jos haluaa katsoa 4:3-ohjelmaa täysleveänä.

  Jos ohjelmia haluaa poltella DVD:lle haluaisin saada tallenteesta 4:3-tallenteen. Pitäisi saada sivu-surureunat leikatuksi. Osaako ProjectX tehdä tuon jollain asetuksella? Pitääkö erikseen skaalata esmes FFMPEG:llä? Yleisradio lähettää tekstityksen täysleveänä, ja tekstitys menee sivusurureunojen päälle. Kuinka käy tekstityksen, jos kuvaa on skaalattu? Ymmärtääkö ProjectX että kapea kuva on 4:3-kuvaa ja tekstitys sovitetaan vastaavasti?

  Onko tietoa saisiko tuon kuvan levityksen tehtyä REC-fileeseen jotta alunperin 4:3-kokoisest, Yleisradion muokkaamat 16:9-versiot saisi vanhanaikaisiksi 4:3-tallenteiksi, joita voisi katsoa Topfieldillä täysleveänä ilman asetuksien muuttamista?

  Onko täällä tietoa tekstysten vaihtamisesta REC-tiedostoon? Mulla on 4:3-tallenteita, joissa tekstitys oli ruvella, mutta kuva ok. Nyt syyskuun alun jälkeen tulleessa uusinnassa on tekstitys kunnossa, mutta kuva kavennettu. Haluaisin saada siirrettyä kavennetusta ohjelmasta tekstityksen vanhaan normilevyiseen tallenteeseen (REC-tiedostoon). Eikös REC ole periaatteessa TS-tiedosto, jossa on Topfieldin kehys tai header?

  pekka
   
 2.  
 3. Tkonemies

  Tkonemies Regular member

  Liittynyt:
  09.07.2015
  Viestejä:
  249
  Kiitokset:
  26
  Pisteet:
  28
 4. cbmhtj

  cbmhtj Member

  Liittynyt:
  01.09.2003
  Viestejä:
  57
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  18
  PSI_ mainitsee viestissä Ylen muutoksen, että HD ja SD lähetykset ovat samoja eli HD lähetys konvergoidaa alaspäin SD lähetykseksi. Tuon huomaa siitä kun katsoo esimerkiksi Yle1 HD kanavaa ja sitten vaihtaa Yle1 SD kanavalle niin kyseisen ohjelman kohtaus tulee minuutin pari jäljessä. Tuon Ylen muutoksen jälkeen olen huomannut sellaisen asian, että jostain syystä joskus ja välillä mutta ei aina SD kuva palikoituu EI pikselöidy. Ja palikoituminen johtuu yleensä siitä, että bittivirta menee turhan alhaiseksi. Valitin tuosta asiasta Facebookin Ylen sivulla. Mutta käskivät vain ottamaan omaan kaapeli-tv operaattoriin yhteyttä (asun Elisan taloudessa). Vaikka tuo sama vika ja muut viat on todettu muittenkin operaattoreiden kaapeli-tv verkossa. Että mistähän lienee mahtanee olla kyse?

  Niin ja sen verran, että Yle lähettää mielestäni 4:3 kuvan aidossa muodossa kuin mitä EI tee esimeriksi Nelonen, TV5, Kutonen, ja niin edelleen kanavat. Sillä näitten kanavien 4:3 kuvasta et saa kirvelläään poistettua noita surureunoja. Koska nämä kanavat lähettävät 4:3 kuvan cropattuna(?) 16:9 kuvanmuodossa.
   

Jaa tämä sivu