1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

XFX HD 7970 DD Edition tuuletin ongelma

Viestiketju Näytönohjaimet - Apua, kokemuksia ja vinkkejä -osiossa. Ketjun avasi Jonezs 09.09.2013.

 1. Jonezs

  Jonezs Member

  Liittynyt:
  03.11.2009
  Viestejä:
  25
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Hei,
  asiani koskee XFX HD 7970 DD Edition näytönohjainta, tarkemmin sen vakio cooleria.

  (Thread josta näkee kokoonpanoni)

  Koittaessani kädellä ilmavirtaa eri tuulettimien kohdalta, on niissä selvä ero. En kuitenkaan tiedä onko niissä aina ollut (tai kuuluuko niissä olla) vai onko vika ilmentynyt myöhemmin. Nyt mietin, että pitäisikö asialle tehdä jotain kun takuuta kerran vielä jäljellä.

  Äsken googlaillessani löysin tämän videon eli näyttää siltä, että muillakin on ongelmia XFX:n coolerin kanssa.
  Tosin oma ongelmahan ei suinkaan ole noin vakava kuin videossa, minulla sentään pyörii jatkuvasti molemmat tuulettimet, mutta toinen vaan heikommin (tai hitaammin kenties?).
  (Lisäksi kuvittelen, että tämä selittäisi miksi näyttikseni lämmöt ovat kenties hitusen korkeammat mitä muilla (kun olen googlen avulla HD 7970 DD Editionista:sta tehnyt tutkimusta).)

  Eli onko kenelläkään vastaavaa ongelmaa taikka suositteletteko lähettämistä takuuseen. Lähinnä tässä pelkään, että teen vääriä johtopäätöksiä, mutta oman järjen mukaan ilmavirran kuuluisi olla yhtä tuntuva molempien tuulettimien kohdalta koitettaessa.
  Kysykää jos kysyttävää, kiitoksia vastauksista!

  EDIT: Ja kysynpä vielä toisesta ko. näyttikseen liittyvästä asiasta, kun nyt tuli mieleen (tähän jo niin tottunut että unohtui). Näytönohjain nimittäin aina välillä (täysin satunnaisina ajanhetkinä) heittää kellot high tilaan (usage noin 0->35 %) pariksi sekunniksi pitäen samalla sirinää. Sekä idlatessa työpöydällä, nettiä selaillessa että pelatessa (pelattaessa toki kellot muutenkin high tilassa, mutta sirinä kuuluu hetkellisesti silti).

  Ja hmm, aluksi tarkoitukseni oli kysyä vain tuulettimesta joten otsikko alkaa olla kohta harhaanjohtava, mutta lisättäköön nyt sekin, että ko. näytönohjain ei juuri kestä yli 70 °C lämpötiloja, vaan ajaa näytön pimeäksi piakkoin 72 asteessa. Minusta hitusen alhainen lämpötila ajurin alasajoon, mutta voin olla väärässäkin? Ja ajurit ovat ajan tasalla, tai sanottakoon että kaikkia mahdollisia versioita (vanhoja, uusia, betoja) olen kokeillut ja aina sama. Asennuksen teen puhtaasti eli vanhat pois (driver sweeper mukana touhussa) ja uudet tilalle.

  EDIT 9.1.2014: Huomio lähinnä vain lihavoitu, kiitos.
   
  Viimeksi muokattu: 09.01.2014
 2.  
 3. Jouko?

  Jouko? Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  14.07.2004
  Viestejä:
  3,858
  Kiitokset:
  32
  Pisteet:
  78
  Mites paljon kuumempana sun näyttikses käy kuin vertailukohteet? Itse en ainakaan hirveästi ajatusta tuhlaisi kyseiselle "ongelmalle" mikäli lämmöt sulla pysyy muuten kurissa tai jos siitä ei aiheudu mitään ylimääräistä melua tms.

  Toi sirinä mitä kuulet on varmaankin ns. coilwhineä http://www.youtube.com/watch?v=ISIRKFETxZA tuollehan ei oikeastaan voi sitten mitään.

  EDIT: Noi lämmöt ei kyllä ole liian korkeat. Olet oikeassa siinä mielessä ettei noissa lämmöissä koneen pitäisi simahtaa tms. Mites muut lämmöt sitten koneessa?
   
  Viimeksi muokattu: 09.09.2013
 4. Jonezs

  Jonezs Member

  Liittynyt:
  03.11.2009
  Viestejä:
  25
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Juu taitaa olla tuota coilwhineä. Ja eipä tuo häiritse, mutta päätimpä kysyä samalla. Kiitos.

  Lämmöistä, kaatumishetkellä kun testasin äsken BF3:lla:
  Emo: 43 °C, prossu: 46,5 °C ja näyttis 76 °C (73 °:teen kohdalla jo mietin että mitä, eikö tämä kaadukkaan :D ).
  Vertailuarvona käytin tätä sivua, jonka mukaan täysillä (grafiikka) asetuksilla olisi pitänyt lämmöt pysyä 64 °:ssa 48 %:n tuuletuksella. Noh kuten edellä näkyy, yli mentiin ja kovaa. Voi tietysti olla, että tuo ei ole luotettava tutkimus.
  Viimeaikoina minulla ollut käytössä agressiivinen, manuaalisesti asetettu, jäähdytys käyrä, että pystyy pelaamaan (50 ° - 50 % lineaarisesti 70 ° - 100 %). On siinä korvat kovilla (ja varmaan tuuletinkin), mutta eipähän nouse ihan heti lämmöt. Automaattista fan controllia kun en ole saanut minkään ohjelman kohdalla toimimaan, siihenkään en tiedä syytä.
  Ja kiitoksia taas.
  EDIT. Tuossa testissä olikin näemmä käytössä GHz Edition eli korkeammat kellot kuin itsellä (minulla käytössä vakiot eli 925/1375).
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2013
 5. Jouko?

  Jouko? Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  14.07.2004
  Viestejä:
  3,858
  Kiitokset:
  32
  Pisteet:
  78
  Voisin melkein veikata että tuossa hardocp:n testissä ei ole koppaa ollenkaan vaan emo on jossain pöydällä ja komponentit ovat siinä taivaan alla eli ei anna ihan oikeaa kuvaa tuosta tilanteesta.. Itse katsoin lämmöt http://ht4u.net/reviews/2013/xfx_r7970_double_dissipation_ghz-edition_im_test/index10.php ja tuolla näyttäisi olevan lämmöt suurinpiirtein samaa luokkaa kuin sulla.

  Onko sulla minkälainen koppa käytössä ja miten sen tuuletus? Kokeile vaikka ottaa kopasta kylki auki jos se vaikka laskisi lämpöjä ettei tarvitse ihan 100% nopeudella tuulettimia pyörittää.. Referenssi coolerilla lämmöt nousee ~80C asteeseen joten vielä voit pikkasen antaa asteiden nousta mikäli kone ei simahda.

  EDIT: Vielä tosiaan mietityttää toi miksi kone simahtaa noin "alhaisissa" lämmöissä.. Ehkä jollain muulla olisi lisäinffoa.

  EDIT2: Huomasin vasta nyt että sulla on shinobin koppa.. kokeile tosiaan ilman kopan kylkeä jos auttaa tilanteeseen.
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2013
 6. Jonezs

  Jonezs Member

  Liittynyt:
  03.11.2009
  Viestejä:
  25
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Koppa minulla sivusta auki ollutkin, oikeastaan siitä lähtien kun paketin ostin. Yksi tuuletin ottamassa ilmaa edestä ja toinen takana pistämässä pihalle (tosin järjettömän suurta vaikutustahan noilla ei nyt ole kun kerran tuo sivu auki).

  Kun kerran lämmöt tuon linkin mukaan kunnossa niin pitääpä toivoa, että joku täällä osaisi vinkata mistä tuo kaatuminen alle 80:ssä asteessa voi johtua. Vähän syö peli-intoa kun kokoajan saa pelätä koska kaatuaa. Puolestaan grafiikoita en haluaisi kovasti laskea, kun kerran tehoa pitäisi löytyä (ja jos lasken niin tuntuu että maksoin turhasta). Toisaalta en kai voi poissulkea mahdollisuutta, että asian aiheuttaakin jokin muu kun näyttis.

  Kiitos kuitenkin sinulle avusta! =)
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2013
 7. Jouko?

  Jouko? Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  14.07.2004
  Viestejä:
  3,858
  Kiitokset:
  32
  Pisteet:
  78
  Huomasin muuten vasta nyt että tuo sun kokoonpano onkin 1½v vanha eikä vaan 6kk vanha.. Eli onko noi ongelmat ollu alusta asti vai alkanut nyt vasta hiljattain?
   
 8. Jonezs

  Jonezs Member

  Liittynyt:
  03.11.2009
  Viestejä:
  25
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Täytyy sanoa, että ihan tasan tarkkaan en muista koska törmäsin kaatumiseen ensimmäisen kerran. Aivan aluksi en tainnut mitään sen vaativampaa peliä edes pelata, mikä ylipäätänsä nostaisi kovasti lämpöjä.

  Nyt kun yritän muistella niin Witcher 2:sen kanssa taisi olla ensimmäisen kerran suuret ongelmat ja sitä tuli ensimmäisen kerran achievementtien perusteella pelattua viime joulukuussa. Ja hmm, mieleen tulee myös GW 2:sen pelailu, se ei tainnut alussa kaataa konetta vaikka täysillä pelasikin, nyt sen sijaan saattaa kaataa.

  Eli juu, veikkaisin että aluksi toimi ihan hyvin (tai ainakin paremmin) verrattuna nykyiseen. On vähän ympäripyöreää vastausta, mutta kun tosiaan en muista ihan täysin =(
   
 9. Jonezs

  Jonezs Member

  Liittynyt:
  03.11.2009
  Viestejä:
  25
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Hei, nostanpa tätä ketjua vielä hetkeksi elävien ketjujen kirjoihin. Lähinnä tuon alhaisen kaatumislämpötilan suhteen.

  Hetkeksi annoin itselleni mielenrauhan asian suhteen ja pelailin korkeahkoilla tuulettimen kierroksilla pitääkseni lämmöt tarpeeksi alhaalla (<70 °C). Mutta nyt alkoi asia taas ärsyttämään, kun on tuota tuuletinta taas jonkun aikaa kuunneltu. Teoriassa kun lämmöt saisi turvallisesti nousta vielä sen kymmenen astetta.

  Tämän kertainen kysymys onkin lähinnä, että millaiset kokemukset teillä olleet Jimssin takuuasioissa? Minusta se, että näyttis kaatuu vähän rapiassa 70 asteessa olisi sopiva syy vaihtoon, mutta mitähän Jimms on asiasta mieltä? Vai onko tässä vain siedettävä tuota kohinaa ja pelailtava niin, että pysytään tuossa haamurajassa.

  Todettakoon vielä se, että olen siis 90 % varma asian johtuvan nimenomaan näyttiksestä (olettaen että Nexus RX-6300 ei ole huono poweri), sillä 50 tuntia AC IV:sta pelattuani lämpöjä pitäen alle 70 asteessa, ei mitään onglemia. Sitten päätin koittaa laskea tuuletinkäyrää niin, että päästäisi lähemmäs 80 astetta ja heti kaaduttiin tutusti.

  Kiitoksia.
   
 10. Jerppa15

  Jerppa15 Regular member

  Liittynyt:
  04.08.2013
  Viestejä:
  262
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  28
  Oletkos koittanut vaihtaa GPU:n tahjona?
  Jos ei ole takuuta niin kannattaa vaihtaa sitten jäähyä tuohon näyttikseen.
   
 11. Jonezs

  Jonezs Member

  Liittynyt:
  03.11.2009
  Viestejä:
  25
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  En ole koittanut muita jäähdytysvaihtoehtoja, sillä tultiin Jouko?:n kanssa siihen tulokseen (tuossa ylempänä), että lämmöt itsessään eivät ole liian korkeat, vaan kaatuminen vain tapahtuu liian alhaisissa lämpötiloissa.

  Takuuta pitäisi vielä olla jäljellä, kaksi vuotta tulee täyteen helmikuun loppupuolella. Lähinnä tässä mietin, että onko ihan turha ryhtyä RMA-hommiin vai voisiko tässä tilanteessa onnistuakkin? Ihan turhaan en näet tahtoisi postimaksuja sekä Jimssin huoltomaksuja maksaa mikäli ovatkin sitä mieltä että näyttis toimii kuten kuuluu.
   
  Viimeksi muokattu: 10.01.2014
 12. Tinke8

  Tinke8 Active member

  Liittynyt:
  23.01.2010
  Viestejä:
  1,191
  Kiitokset:
  61
  Pisteet:
  78
  Itse pistäisin aloitusviestiesi perusteella RMA-vaihtoon.
   
 13. Jonezs

  Jonezs Member

  Liittynyt:
  03.11.2009
  Viestejä:
  25
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Runsas kolme viikkoa sitten laitoin näyttiksen takaisin Jimssille ja tänään (viimein) postittivat korvaavan tuotteen, Club 3D AMD Radeon R9 280X royalQueen.

  Nyt on siis aika antaa tämän ketjun vaipua unholaan (ellei joku vielä pilaa iloani kertomalla, että tuo korvaava tuote on huonompi kuin alkuperäinen - vaikka käytännössähän lähes "sama" kortti tuo R9 280X on HD 7970:an verrattuna).

  Tämän viestin tarkoitus onkin lähinnä kiittää jokaista ketjuun kirjoittanutta, eli suuri kiitos kaikille avunantajille. Josko tämä myös kannustaisi muita ongelmatilanteessa olevia vaan rohkeasti laittamaan RMA-hakemusta, näemmä menevät mukavasti läpi.
  Kiitoksia vielä!
   
 14. Jouko?

  Jouko? Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  14.07.2004
  Viestejä:
  3,858
  Kiitokset:
  32
  Pisteet:
  78
  Olipas hyvä että sait ongelman selvitettyä! Toi R9 280X on kyllä vähintään yhtä nopea kuin HD7970 ellei sitten jopa aavistuksen nopeampikin (jos sulla oli normaali 7970 eikä ghz-malli niin "rutkasti" nopeampi toi uus).
   

Jaa tämä sivu