1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Wlan tukiasema & wake-up packet

Viestiketju WLAN ja lähiverkot -osiossa. Ketjun avasi D-Code 21.08.2012.

 1. D-Code

  D-Code Regular member

  Liittynyt:
  18.10.2008
  Viestejä:
  202
  Kiitokset:
  6
  Pisteet:
  28
  Tarvitsen neuvoa wlan-reitittimen ostamiseen. Haluan siis wlan-aseman, joka saa nettiyhteyden ethernet-kaapelista ja siinä tulisi olla useampia ethernet-portteja. Laitteen pitäisi olla kohtuullisen hintainen ja toimia hyvin OpenSuse 12.1 järjestelmäni kanssa yhteen.

  Lisäksi olisin (ei ensisijainen prioriteetti vielä) kiinnostunut rakentamaan sellaisen systeemin, että voisin herättää PC:ni nettiyhteyden välityksellä lähettämällä jonkinlaisen wake-up packetin kyseiseen wlan reitittimeen, joka olisi siis aina päällä. PC:ni emolevy tukee tällaista online-herätys-systeemiä.

  Eli minkälainen reititin minun kannattaa hankkia, että voin etäherättää tietokoneeni sillä kunhan saan systeemin toimimaan? Vai onkohan tuollainen edes kovin helposti värkättävissä?
   
 2.  
 3. Ysf

  Ysf Active member

  Liittynyt:
  02.10.2005
  Viestejä:
  1,954
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  68
  Väliä ei ole sillä minkä käyttöjärjestelmän omaavia laitteita kytket siihen wlan-reitittimeen ja lähettämilläsi paketeillakaan ei hirveästi merkitystä pitäisi olla. Wlan-reititin vain reitittää vain sitä verkkoliikennettä WLANista (wireless local network) ja LANista (local network, eli käytännössä se "nippu ethernetportteja") siihen netti-ethernettirööriin kutsutaan nimellä termillä WAN (wide area network) - ja toisin päin.

  Wake-On-Lan (WOL) toiminee suoraan paikallisessa verkossa (wlan+lan:issa olevien laitteiden välillä) mutta nettiyhteyden yli WOL:in lähettäminen on sitten jo toinen eläin: sitä varten pitää välissä olevista palomuureista, ja ainakin siitä reititimestä, sallia moinen toimenpide (ellei ole jo sallittu, tai jos on sallittavissa). Jos haluat varmistua asiasta, niin katsele verkkokaupoista mahdollisia reitittimiä ja kahlaa läpi manuaaleja - sieltä selviää yleensä parhaiten miten reittimen saa "taipumaan" eri tilanteisiin.

  Sitten on yksi pieni "mutta": nettiyhteyden tarjoajilla on usein omat palomuurit ja jos niissä laittessa WOL estetään, niin sittenpä hommaa ei netin yli saa toimimaan kovinkaan helposti.
   
  Viimeksi muokattu: 21.08.2012
 4. D-Code

  D-Code Regular member

  Liittynyt:
  18.10.2008
  Viestejä:
  202
  Kiitokset:
  6
  Pisteet:
  28
  Kiitokset nopeasta kommentista ja siitä, että tarkensit näitä käsitteitä niin osaan paremmin kysyä ja googlailla tätä hommaa.

  Onko mahdollista käynnistää tietokone täysin sammuneesta tilasta WOL:n avulla vai pitääkö tietokone jättää jonkinlaiseen lepotilaan?

  Minulla on käytössä yliopiston verkkoyhteys, joten kuvittelisin, että WOL ei ole estetty. Ainakin tätä olisi hauska värkkäillä ja säädellä noita etäyhteyksiä kännykän, kannettavan ja kotikoneen välillä.

  Olisikohan foorumilla ketään, jolla on internetin yli toimiva WOL käytössä ja kokemuksia siitä, mikä reititin tuohon toimintaan parhaiten taipuisi? En haluaisi investoida reitittimeen, jossa tätä ominaisuutta on mahdoton säätää toimintaan.
   
 5. Ysf

  Ysf Active member

  Liittynyt:
  02.10.2005
  Viestejä:
  1,954
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  68
  Kun laitat koneesi biosista WOL:in päälle, niin silloin koneeseen tulee jatkuvasti sen verran virtaa, että se integroitu verkkopiiri (tai verkkokortti) on hereillä ja vastaanottavainen. Muiden komponenttien pitäisi silloin olla sammuksissa.
   
 6. teme565

  teme565 Active member

  Liittynyt:
  10.05.2002
  Viestejä:
  3,306
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Kaikista varmimmin toimii, kun hommaat reittimen, jonka hallintaan pääsee netin puolelta käsiksi, ja jossa on mahdollisuus käynnistää siihen kytketty kone wake upilla.
  DD-WRT:ssä luulisi tuo optio olevan, joten varminta on ostaa purkki, johon saa sen asennettua. Sitten vaan loggaat reittimen hallintasivulle ja käynnistät koneen sitä kautta.
  http://www.dd-wrt.com/site/index

  Itellä oli joskus Linksysin WRT54, softana Tomato ja siinä ainakin oli tuo wol-optio.
   
 7. Ysf

  Ysf Active member

  Liittynyt:
  02.10.2005
  Viestejä:
  1,954
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  68
  Tuo "netin puolelta" reitttimeen käsiksi pääseminen on yleensäkin ehto koko homman toimimiselle - tekipä sen sitten miten päin tahansa. Kannattaa oikeasti varmistua, ettei yliopiston tarjoamassa yhteydessä ole välissä NATia (network address translation, ip-osoitteen muunnosta) tekevää palomuuria.

  teme565:n vaihtoehto on toimiva ja ehkä selkein. WOL-optio näyttää olevan myös Buffalo Airstation WHR-HP-G300N:ssä (oma vekotin) mutta teoriassa tuon herätyksen tehdä myös toisella tavalla..

  Määritetään reitittimeen kytkeytyvälle tietokoneelle (jonka haluat herättää) kiinteä ip-osoite eli sidotaan kiinteä ip-osoite sen tietokoneen mac-osoitteeseen. Sitten tehdään reitittimeen porttiohjaus, jolla ohjataan vaikka portin 6666 (UDP) liikenne siihen ip-osoitteeseen.

  Kun haluat herätellä konetta, siihen voi käyttää ohjelmaa osoitteesta http://www.depicus.com/wake-on-lan/wake-on-lan-gui.aspx - mac-osoitteeksi laitetaan herätettävän koneen mac-osoite, ip-osoitteeksi reitittimen "netin puolen" ip-osoite ja remote-port kohtaan portti, jonka määritit reitittimessä ohjautumaan tiettyyn paikkaan.
   

Jaa tämä sivu