1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Windowsin päivitysongelmista

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi 1pertti 30.07.2018.

  1. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,094
    Kiitokset:
    1,208
    Pisteet:
    243
    Toisessa viestiketjussa oli keskustelua Windowsin päivityksen jälkeen mahdollisesti ilmenevistä ongelmista. Pelkistäen @tarantella oli sitä mieltä, että taustalla on aina joku muu (käyttäjän aiheuttama) ongelma ja @wwallu oli sitten jokseenkin päinvastaista mieltä syyttäen pelkästään päivityksiä. En halunnut häiritä keskustelua off topic-asialla, joten siksi tämä uusi avaus.

    Oma näkemykseni on, että Microsoft on ottanut liian suuren haasteen päätyessään julkaisemaan kahdesti vuodessa Windows 10:stä uuden version, jossa on uusia ominaisuuksia ja muutoksia niin paljon, että on käytännössä mahdotonta varmistua etukäteen, että versio toimisi ongelmitta kaikissa erilaisissa kokoonpanoissa. Olipa ongelman pohjimmainen syy missä tahansa, käyttäjä kokee sen niin, että syy on viimeisessä päivityksessä.

    Jos esimerkiksi mikrofoni ei päivityksen jälkeen enää toimi, käyttäjä syyttää vikaa päivityksessä, vaikka Microsoftin mielestä kyse oli vain tietoturvan parantamisesta, kun sovelluksille täytyy uudestaan antaa lupa käyttää mikrofonia. Tuo olisi helpompi uskoa, jos jotkut muut yksityisyyteen liittyvät asetukset eivät välillä muuttuisi päivityksen jälkeen toiseen suuntaan.

    Kun ottaa huomioon käytössä olevien tietokoneiden ja oheislaitteiden suuren valikoiman, on ymmärrettävää, että kaikkea ei voi aina käyttöjärjestelmää muutettaessa ottaa huomioon ja sitten suuremman päivityksen jälkeen ilmenee noita ongelmia: tietyn merkkiset SSD:t eivät toimi tai määrätyn merkkinen läppäri näyttää enää pelkkää mustaa ruutua.

    Oman lisähaasteensa tuo koneissa pyörivien ohjelmien mahtava kirjo. Joku virustorjuntaohjelma ei olekaan yhteensopiva uuden Windows-version kanssa puhumattakaan jostakin Driver Boosterista, jonka päivityspalvelu yhdessä tietyn Windows Updaten kanssa esti koko konetta boottaamasta. (Nettitieto - itse vältän Iobitin ohjelmia.) Vai oliko se sittenkään yksin Driver Boosterin syy? Sama Windows-päivitys näyttää estäneen tosi monia koneita boottaamasta:
    https://www.techradar.com/news/new-patch-for-windows-10-april-2018-update-appears-to-break-some-pcs

    Tarantella näyttää olevan tosi onnekas, kun ei ole kohdannut mitään ongelmia Windows-päivitysten kanssa. En nyt ala muistelemaan, mitä itse olen parin kymmenen vuoden aikana kohdannut, mutta viimeisen päivityksen tuomia ongelmia on käsitelty tälläkin palstalla. Edellä jo mainittiin mikrofonin mykistyminen ja jollekin ilmestyi kiintolevylle uusi osio, jonka pienestä levytilasta Windows valitti. Windows Centralin julkaisema lista kevätpäivityksen myötä ilmenneistä ongelmista on pitkä, mutta ei kattava:
    https://www.windowscentral.com/windows-10-april-2018-update-common-problems-and-fixes
     
    odzmo, FiveBridges ja wwallu kiittävät tästä.
  2.  
  3. Zhark

    Zhark Active member

    Liittynyt:
    12.01.2008
    Viestejä:
    613
    Kiitokset:
    105
    Pisteet:
    53
    Hyvä avauksen teit asiasta. Itse näkisin tämän isona ongelmana tulevaisuutta ajatellen jos kone ei enää toimikaan päivityksen jälkeen. Voipi toki olla että ongelmatilanteet ovat marginaalisia mutta omalle kohdalle osuessa tuo ei lohduta. Asiaan olisi hyvä saada jonkinlaista tolkkua nyt kun windows 10 näyttää olevan se viimeinen windows johon julkaistaan suuria päivityksiä uuden käyttöjärjestelmän sijasta.
     
  4. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    6,148
    Kiitokset:
    1,199
    Pisteet:
    243
    Omalla kohdallani tosiasia on, että minulla ei ole ollut mitään päivitysongelmia, jos nyt ei lueta mukaan niitä ongelmia, mitä Microsoftilla oli mm. viime vuoden vaihteessa ja aikasimmin, kun seiskaan ei tahtonut saada päivityksiä

    En ollenkaan sulje sitä pois, etteikö windowsin päivityksissä olisi ollut ongelmia, niitä vaan ei ole kohdalleni sattunut tai sitten ne on ehditty korjata ennen, kun ehdin päivittää. Tuotakaan kertomaasi ongelmaa minulle ei tullut, että muutti OEM palautusosion näkyväksi ja liitti asemakirjaimen siihen, vaikka otin päivityksen heti, kun se tuli saataville. Aika harvalle kuitenkin aiheutti tuon muutoksen, olisi kiva todella tietää se, mistä tuo juontaa ja mikä sen aiheutti. Mutkikkaat ovat herran tiet ja aina ei tiedä, mitä polun varrelta löytyy, siinä suhteessa en ole ollut onnekas koska en ole mitään löytänyt.

    Tämä vastaus kertoo sellaisesta asiantuntemuksesta, että siihen on vaikeaa vakavissaan vastata tai ottaa kantaa.
    Tosiasia on kuitenkin, että hyvin usein päivitykset tuovat esille käyttäjän aikaisemmin tekemiä virheitä, jolloin ne sekoavat ja kone ei käynnisty sen jälkeen.

    Tämä keskutelu johon nyt viittasin, tuli päivityksen yhteydessä ongelma johon koko homma kaatui, johtui käsittäkseni samassa koneessa olevasta kahdesta windows asennuksesta. Eli ensin oli asennettu kymppi HDD:lle ja sen jälkeen SSD:lle. Tässä kävi se vanha moka, että käynnistysosio jäi HDD:lle ja aiheutti päivityksessä täydellisen koneen sekoamisen. Olen useasti sanonut, että monissa päivitykseen liittyvissä ongelmissa päivitys on kaatunut käyttäjän aikaisemmin tekemään virheeseen. Väittämään ei todella pidä tulkita niin, että se olisi ainoa syy.
    Asia jota itse pidän ehkä suurimpana ongelmana päivitysten jakelussa, on tuhanet ja tuhanet erilaiset koneet, joihin kaikkiin senpitä sopia ongelmia aiheuttamatta. Syitä noihin kaatumisiin varmaan koskaan ei saada, koska monissa tapauksissa kone menee sellaiseen tilaan, josta paluu on uudelleen asennus.

    EDIT: totta tuo Zhark in kommentti, jos nyt vuosittain alkaa tulla kaksi suurta versiopäivitystä, jossa käytännöllisesti koko käyttöjäjestelmä menee uusiksi, niin kyllä tuo vanha systeemi olisi paljon turvallisempi ja sisältäisi vähäisemmät riskit epäonnistumiselle.
     
  5. i9Extreme

    i9Extreme Senior member

    Liittynyt:
    22.09.2011
    Viestejä:
    2,669
    Kiitokset:
    402
    Pisteet:
    113
    Itselle muistuu mieleen kun tuli C-asemalle tuo ylimääräinen E-asematunnus (joka oli helppo poistaa). Muuten kyllä hyvin on mennyt.

    Heinäkuun päivitys on vedetty pois jakelusta, ongelmien takia:
    https://www.mikrobitti.fi/2018/07/e...s-jakelusta-aiheuttaa-sovellusten-kaatumista/
    Edelliseen versioon voi aina palata tarvittaessa, jollei sitä ole itse poistanut.
     
  6. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    6,148
    Kiitokset:
    1,199
    Pisteet:
    243
    Aina todella voi palata edelliseen palautuksella, mutta jos kone ei toimi ollenkaan, on aika vaikeaa palauttaa.
     
  7. i9Extreme

    i9Extreme Senior member

    Liittynyt:
    22.09.2011
    Viestejä:
    2,669
    Kiitokset:
    402
    Pisteet:
    113
    Windowsin asennusmedia sisältää (tai sen voi tehdä itsekin -> luo palautausasema) kaiken tarpeellisen, käynnistyksen korjaus yms.
    Tai voit aina palauttaa levykuvan (image) jos olet sellaisen huomannut tehdä kun kaikki toimii (itse teen aina uuden imagen kerran kuussa). Sillä voi palauttaa kaiken (myös asennetut softat & pelit) kerralla. Se riittää että bios toimii (voi senkin palauttaa).
     
    tarantella kiitti tästä.
  8. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    16,433
    Kiitokset:
    3,872
    Pisteet:
    223
    Ei siinä ollut kahta windows asennusta, windows apps oli vaan kovalevyllä joko käyttäjän toimesta (en tiedä onko edes mahdollista) tai sitten windows oli omin päin tunkenut sen sinne missä on eniten tilaa.
     
  9. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,094
    Kiitokset:
    1,208
    Pisteet:
    243
    Ja kuten tunnettua, ongelmat usein kasautuvat. Tuon huhtikuun 2018 päivityksen ohessa päivitettiin myös Media Creation Tool. Jos kone ei varsinaisen päivityksen jälkeen bootannut, neuvottiin tekemään uusi asennusmedia, mutta joillakin tuo Media Creation Tool jämähti joka kerta kesken latauksen. Siihen sitten keksittiin ratkaisuksi ohje irroittaa verkkokaapeli kesken kaiken ennen kuin työkalu alkaa ladata lisäpäivityksiä.

    "If the Media Creation Tool becomes stuck when trying to download the Windows 10 Windows 10 April 2018 Update files, try closing then restarting the Media Creation Tool app, and instructions. Once the app has downloaded the files, quickly disconnect your PC from the network (either remove the Ethernet cable or turn off your Wi-Fi adaptor). The installation should continue (without checking the internet for more files) and once it’s complete you can reconnect to the internet. Finally, open up Windows Update (Settings > Update & Security > Windows Update) and click ‘Check for Updates’ to download the final files."

    Toisilla taas onnistuneesti luotu uusi asennusmedia antoi käytettäessä ‘DynamicUpdate’ -virheilmoituksen. Ratkaisu oli viimeistellä asennus manuaalisesti: "Some people are receiving a ‘DynamicUpdate’ error message when using the Media Creation Tool. To fix this, open File Explorer and go to C:\$Windows.~WS\Sources\Windows\sources.
    You should see an app called Setupprep.exe. Double-click it to launch the update program."
     
  10. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    6,148
    Kiitokset:
    1,199
    Pisteet:
    243
    Molemmilla levyillä oli järjestelmäosiot ja windows ohjelmakansiot, niitä ei ole mahdollista saada niihin muuten kuin asennuksen kautta erikseen kummallekin levylle. Ei niitä millään apeilla tehdä vaan asennuslevyllä asennettaessa.
    Windows kansio ja järjestelmäosio on siellä HDD:ssä varmaan edelleenkin SSD:n lisäksi, pitää pyytää listaus noista HDD:n "Apeista".
    Haluat lyödä tämän ihan pelleilyksi, mutta ei se uskottavuuttasi ainakaan paranna.
     
  11. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,094
    Kiitokset:
    1,208
    Pisteet:
    243
    Minulla ei ole asiantuntemusta ottaa tuohon kantaa, mutta netissä on satapäin ohjeita, joissa neuvotaan, että Windowsin asennuksen aikana saa olla kiinni vain se levy, jolle asennetaan. Näyttää siltä, että asennus voi muuten mennä pieleen, vaikka kyseessä olisi ensiasennus. Siis voi, ei välttämättä mene. Ei ohje ainakaan huono ole.
    http://www.tomshardware.co.uk/forum/id-3388096/windows-installed-ssd-boots-hdd.html
     
    wwallu kiitti tästä.
  12. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    6,148
    Kiitokset:
    1,199
    Pisteet:
    243
    Ongelma kai muodostuu vasta sitten jos toisella levyllä on vanha windows asennus, ei muuten. Siitä kai on tullut tuo, muut levyt pois, niin vahinkoa ei voi tapahtua.
    Ainakin kokemattolle käyttäjälle asennus voi mennä "vahingossa" väärälle levylle.
    Asennuksessa nimenomaan valitaan levy ja osio, mihin asennus suoritetaan.

    Edit: ymmärrän tuon ensi asennuksen uudelle levylle, mutta vanhassa voi olla myös windows asennus ja usein onkin. Tämä aiheuttaa hämminkiä.
     
  13. i9Extreme

    i9Extreme Senior member

    Liittynyt:
    22.09.2011
    Viestejä:
    2,669
    Kiitokset:
    402
    Pisteet:
    113
    Ei se kyllä koon perusteella asentele.
    Entä jos halutaan toinen käyttis? Silloin jos on kaksi samankokoista & samanlaista kiintolevyä kiinni ja toisessa on tiedostoja, voi olla tarpeen irroittaa toinen levy, ei muuten, asennus tehdään vain valittuun asemaan (toki noviisin on hyvä irroitella levyjä).

    Sekä asennettuja käyttiksiä voi poistaa käynnistymästä: Järjestelmän määritykset (eikä se sen jälkeen enää näy käyttöjärjestelmän valinta "sivulla" buutissa) (hakusanalla: msconfig) -> käynnistys -> siellä on lista käyttiksistä ja joku niistä on aina oletus (sitä voi vaihtaa). C- asematunnus vaihtuu aina valitulle käyttikselle.

    Muutamia kertoja ollut 2 Windows- asennusta eri levyillä, välillä voi joutua korjaamaan käynnistyksen (jos on tullut jotain isompia päivityksiä yms.).
     
  14. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    6,148
    Kiitokset:
    1,199
    Pisteet:
    243
    Mentiin vähä aiheen sivuun, mutta laitan vielä tämän jos siinä jollekin oli epäselvyyttä.
    Koska en tuosta asiasta viitsi väitellä turhaan, tein toisella koneellani Win10 asennuksen, niin että D-levy oli asennuksen aikana kiinni. Siinä ei ole Windows asennusta, eikä järjestelmäosiota. Ei siinä myös asennuksen jälkeen niitä ole.

    Tuo toisen levyn irrottaminen asennuksen ajaksi on niille, joilla saattaa löytyä levyltä entinen asennus joka sekoittaa koko asennuksen.
    Tästä kuvasta voi jokainen päätellä asennuksen onnistuneen ilman windows osien siirtymista levylle:

    Levynhallinta.PNG

    Edit: i9Extreme vielä vähän laajensi asiaa kahden käyttöjärjestelmän asentamisesta.
     
  15. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,094
    Kiitokset:
    1,208
    Pisteet:
    243
    Tuossa aiemmin linkkaamassani esimerkissä käyttäjä teki järjestelmäänsä ensimmäistä Windows-asennusta ja kuitenkin meni vikaan. Vaikka hän ei erityisesti sitä mainitse, tuntuu todennäköiseltä, ettei 4 Tb HDD olisi aiemmin ollut jossakin toisessa kokoonpanossa boottilevynä.

    Olen jo kertonut, että minulla ei ole kompetenssia väitellä tästä asiasta, mutta tämä löytämäni selitys ainakin vaikuttaa järkeenkäyvältä: "Default installation will write the boot files and mbr to the disk that is listed as the first device in the bios which takes the order from how the devices are connected to the sata ports. So the disk on the lowest sata port (while installing) will always be considered the boot device no matter if it contains a OS or not."
    http://www.tomshardware.co.uk/forum...s-boot-manager-hdd-windows-installed-ssd.html

    Edit. Korjattu tekstin muotoilussa tullut virhe, joka käänsi asian päinvastaiseksi.
     
    Viimeksi muokattu: 31.07.2018
  16. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    6,148
    Kiitokset:
    1,199
    Pisteet:
    243
    Kyllä tuo minusta on puppua. Jos asennus tehdään "Mukautettu" vaihtoehdolla, asennus menee sinne, mihin käsketään asentamaan. Sitä en tiedä, miten sitten menee jos ei käytetä tuota "Mukautettu" vaihtoehtoa. Mitähän tuo tekstissä käytetty Default installation mahtaa tarkoittaa?

    Suomeksi nuo asennusvaihtoehdot ovat:
    Päivitys: asenna Windows ja säilytä tiedostot ja sovellukset
    Mukautettu: asenna pelkkä Windows (kokeneille käyttäjille)

    Tuon "Mukautettu"(kokeneille käyttäjille) on vähän harhaanjohtavasti sanottu, siinä löytyy kohta, jossa voi itse määrätä asennuslevyn ja osion, muuten se varmaan menee, mihin satuu.

    edit: Käyttäjä ei ole tainnut tuossakaan tietää mitä tekee ja mitä pitäisi tehdä.
    Netti on täynnä noita jutuja, jossa tehdään väärin asennus, tai ei tunneta asiaa, miten se tulisi tehdä.

    Edit: katsoin nyt vasta tuon linkin, tuo on juuri se tyypillinen ongelma, jossa sekoillaan ja se sekoittaa käynnistyksen väärälle levylle, koska kahta käynnistysosiota levyille ei tule jos ne asennettaessa on molemmat koneella ja vanhassa levyssä windows asennettuna.
     
    Viimeksi muokattu: 30.07.2018
  17. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,094
    Kiitokset:
    1,208
    Pisteet:
    243
    "Default installation" tarkoittaa em. viestissä sitä, että Windows Installer asentaa käynnistystiedostot sille kiintolevylle, joka asennushetkellä näkyy ensimmäisenä BIOSissa eli lähtökohtaisesti alimpaan sata-porttiin kytketyn levyn. Jos se on sama kuin asennukseen valittu levy, kaikki menee hyvin. Ellei, niin Windows ei enää käynnisty, kun toinen levy poistetaan.

    Jos BIOSissa oleva boottijärjestys on määräävä, se voi olla muukin kuin porttinumeron mukainen. Jos aiemmin vain HDD:llä varustettuun koneeseen lisätään SSD, on ilmeistä, että asennushetkellä HDD on boottijärjestyksessä ennen SSD:tä kaapelijärjestyksestä riippumatta. Em. selityksen mukaan käynnistystiedosto asentuisi silloinkin HDD:lle, vaikka asennuskohteeksi on valittu SSD. Levyjen koolla ei tässä yhteydessä ole merkitystä.
     
  18. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    6,148
    Kiitokset:
    1,199
    Pisteet:
    243
    Tällä hetkellä olen niin kurkkuani muoden täynnä asennusta, että kaikki jotka hommaa ei hallitse, ottakaa muiden levyjen data-johdot irti, niin ei tule ongelmia, eikä käynnistysosio karkaa koskaan väärälle levylle. Se on varma neuvo, joka pitää paikkansa.

    Tuo Bios teoria kyllä ontuu aika pahasti ainakin "Mukautettu" asennus vaihtoehdossa.
     
  19. odzmo

    odzmo Regular member

    Liittynyt:
    05.11.2006
    Viestejä:
    143
    Kiitokset:
    24
    Pisteet:
    28
    Ongelmia saattaa tulla, jos päivitettävässä koneessa on jokin laite, jolle ei enää löydy ajuria. Tarkemmin erittelemättä minulla on yksi wanha läppäri, jossa on (edelleenkin) tämä buustimuisti, joka näkyy pienenä levyasemana ilman tunnusta. Tai siis näkyi. Päivitys tökkäsi aina uudelleenkäynnistykseen: tähdet jäivät pyörimään ruudulle "ikuiseen" luuppiin ... kerran keskeytin tämän vuorokauden kuluttua. Kone palasi kovan buutin jälkeen onneksi aina vanhaan käyttöjärjestelmään. Koska koneella ei ollut mitään ainutkertaista, päätin kokeilla puhdasta asennusta. Se onnistui muuten paitsi ko. buustimuisti (ei kyllä enää tarpeellinen) oli muuttunut tuntemattomaksi laitteeksi. Puhdas asennus osasi siis "kiertää" tukemattoman laitteen paremmin kuin päivitysasennus.
     

Jaa tämä sivu