1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Windowsin asentaminen Ubuntun jälkeen

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi poolparty 05.12.2008.

  1. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Ei se noin vaikeaa pitäisi olla. Mitäs näyttää sudo fdisk -l (vaikka Ubuntun liveCD). Tuo antaa hyvän infon levyjen osioinnista. fdisk on vähän vaikea käyttää osiointiin. cfdisk [levy] on helpompi. Mutta ei toimi suomen lokaaleilla.

    dd kirjoittaa suoraan laitteeseen ja sillä saa levyn sekasin/tyhjäksi järkevästä datasta jos kämmii. Sillä voi tehdä myös näppärästi levykuvia niin kovalevyistä tai CD-levyistä.

    Jos levysi on ide levy niin

    sudo dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs=512

    Kirjoittaa koko levyn täyteen nollia, joten sen jälkeen ei siellä pitäisi olla enää partioita. Jos sata niin /dev/sda on oikea laite. Pitäisi lähteä myös virukset ja muut piilotiedostot.

    Tuo on kyllä viimeinen keino. Kun poistat kaikki osiot cfdisk:illä, eli koko levy on täynnä osioimatonta tilaa, niin kyllä siihen XP:n pitäisi asentua. Asennusmedioita on kyllä useita erilaisia. Vaikea veikata millainen levy sulla on. Turvallisinta on pistää XP alle 128G osiolle. 10G piisaa ja on helpompi varmuuskopioida. Sekoo se kuitenkin.

    XP:n asennus on aika työläs jos asenusmedia on aito MS tuote eikä sisällä tarvittavia ajureita, vaan ne pitää metsästää pitkin nettiä... monen tunnin homma ja sitten pitää asentaa ne softatkin.. ilman paketin hallintaa..

     
  2.  
  3. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Merkkikonekko oli (=recovery) ja onko Ubuntun kanssa tuhotu piiloitettu osio recoveryä varten? Vois johtua siitä ongelmat.

    GPartedin käytössä voi käydä niin, että fat tai ntfs alustus, niin winukka ei sitä näe. Jotain siinä GPartedilla pieleen menee. Formatointi winukkadisketillä on auttanut mulla.

    Kun sä olet asentamassa winukan kokonaan puhtaasti, GPartedilla kaikkien osioiden poisto, bootti winukan asennus cd:llä ja valitsee siinä Luo osio. Riittää määrittää se winukalle tuleva c:. Loput osiot voi luoda Levynhallinassakin, näin winukkaa ei vahingossakaan asenna d: osioon.

    Jos sun cd:stä puuttuu Poista/Luo osio mahdollisuus, niin on joku merkkikoneen cd ja tod.näk. vaatii kovosta sen recovery osion. Jota ei enään ole.
    Eikun ostamaan puhdas, täysversio, winukan asennus-cd.
     
  4. topias

    topias Regular member

    Liittynyt:
    06.12.2002
    Viestejä:
    260
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Täällä oli samankaltaisia vaikeuksia xp uudelleenasetuksen kanssa.Gpartedilla loin NTFS osion ja eihän se xp sinne asentunut. Seuraavaksi valitsin asennuksen pikaalustuksen eikä mennyt vieläkään vasta xp asennuslevyn täyden alustuksen jälkeen asentui. Se täysi alustus kesti kauan.
     
  5. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Mä en tosta xp-cd:n täysalustuksesta tiedä, kun se ei mitään ilmoita. Tekeekö normi tarkistuksen. Asennus kun jatkaa suoraan siitä. (Vai ilmoittaako vain jos ongelmia oli?)

    Pika-alustus on perinteisesti, pyyhitään tilanvaraustaulukot tyhjäksi. Myöhemmin sinne kirjoitetaan jotain. Niin pitkään se data kovossa on "ennallaan".

    Täysalustus pyhkii tyhjäksi kaiken, kirjoittaa päälle. Se siten testaa (kirjoittaa ja lukee) että sektoriin voi kirjoittaa. Jos ei onnistu, niin ko. sektori merkitään vialliseksi. Tilanvaraustaulukossa sitten tiedetään, ettei ko. sektoriin koskaan yritetäkkään tallettaa mitään.
    Täysalustuksen lopussa tulee perinteisesti ilmoitus sektoreista jne.
    xp-cd:n asennus jättää sen tekemättä.

    Diskettien kohdalla on ihan ehdotonta alustaa se aina täysalustuksena. Ne vaurioituu "ihan itsestään".

    Mä olen kohdannut GPartedilla jopa FATiksi formatoidun. Asemaa vaan ei ole. Tulos on sama kuin dosilla fdiskin jälkeen ennen alustusta. Asemakirjain ilmestyy, mutta dir komento jo herjaa 'invalid...'.

    Vaikka se täysalustus aikanasa vie, niin varmiistuuhan myös, että kaikki suttu on kertaalleen päälle kirjoitettu, tyhjää-bittiä.
     
  6. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    GParted & Windows on minusta huono yhdistelmä. Windows ja linux lukee kuitenkin levyä hieman eri tavalla. Partinon Magic ohjelmalla ja myös Windowssin levyn hallinnalla olen saanut levyn sekaisin. Windowssilla on huono tuki isoille levyille (w2k ja XP), joten GPartedilla tehdyt osiot eivät aina näy oikein. Asennus CD, jossa ei ole sp1 tai sp2 mukana sotkee ison levyn. Raja on oikeesti 120G. Tunnistaa kyllä isomman levyn, mutta ei kirjoita sille oikein. FAT levyissä koko vaihtelee riippuen versiosta, mutta on siinä 38G maksimissaan. Windowssin fdisk on hyvin buginen softa ja siinä on ollut vikaa ekoista dos versioista alkaen. Dos 3.0 fdisk max koko levylle oli 32 Mt!!

    Windowssin pika-alustus tallentaa datat eli vanhat datat saa helposti näkyviin. Tuossa on kyllä versiokohtaisia eroja. Eli huono ajatus jos on myymässä kovoa vieraalle.

    Täysalustus ei pyyhi levyn tietoja, mutta tarkistaa levyn lukukelpoisuuden ja huonot sektorit merkitään osiotauluun.

    Jos oikeesti halua poistaa datat levyltä niin ainakin pari kertaa pitää levy kirjoitaa täyteen nollaa tai vaikka satunnaismuuttujasta /dev/urandom.

    Jos varman päälle haluaa niin 8 kertaa, niin silloin ei enää datan palautus onnistu.
     
  7. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Mitähän mutua toikin oli. Ja aiheeseen liittymätöntä.

    Jos sen käyttiksen on uusiksi asentamassa "kovo sileeks" ensin, niin ei siihen ole mitään tarvetta tyhjentää kovoa, niin ettei sieltä kukaan pystyä dataa palauttamaan.

    Mihin pika-alustus mitään tallettaa?

    Paljonko siitä on hyötyä että tarkistetaan vain lukukelpoisuus. Aika rähjänen on kovo, jos ei siitä pysty lukemaan tietoa, mikä siinä on ollut 0 vai 1.
    Tarkistus = että se toimii. Eli siihen pystyy kirjoittamaan, tieto muuttuu kans, kun kirjoitetaan. Ei ole jämähtänyt pysyvästi 0 tai 1. Tämä edellyttää sekä kirjoitusta että lukemista.

    Kyllä se SP:tön xp osaa kirjoittaa oikein siihen kovoon, ei vaan osaa ottaa käyttöön kuin 128GB.
    BIOS on se joka näkee sen koon silloinkin oikein.
    Jotkut sanoo, että oikea SP pitää olla jo asennus cd:ssä, lisääminen myöhemmin ei auta.
    Monet neuvoo tuohon koko ongelmaan vaan yksinkertaisesti päivittämään SP:llä, ja latauslinkit suoraan Mikkisoftaan. Ei mitään ohjeita SP:n lisäämiseksi CD:hen.

    Aina voi uskoa firman selitystä, että noiden formatointien erona on vain, tehdäänkö bad sectors tarkistus. Tai lukea tuosta niin.
    files are removed from the volume
    format removes files from the partition

    Kokeilkaapa ajaa tuo chkdsk komento ja verratkaa kuinka paljon nopeammin se tapahtuu, kuin samaisen osion täysformatointi.
     

Jaa tämä sivu