1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Windowsin asennus

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi Pro_89 12.11.2014.

 1. Pro_89

  Pro_89 Member

  Liittynyt:
  21.02.2012
  Viestejä:
  42
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Tartteeko windows asentaa uudelleen emolevyä uusiessa ?
   
 2.  
 3. JoniS

  JoniS Active member

  Liittynyt:
  06.10.2008
  Viestejä:
  2,951
  Kiitokset:
  261
  Pisteet:
  93
  sanoisin että kyllä kannattaa.

  minkä vaan muun komponentin voi vaihtaa ongelmitta ilman windowssin uudelleen asennusta, mutta kun emolevyn vaihtaa tulee törmäämään ongelmiin jossain vaiheessa.
   
 4. Neptun

  Neptun Active member

  Liittynyt:
  17.01.2005
  Viestejä:
  3,954
  Kiitokset:
  10
  Pisteet:
  68
  Niin sitä ennen sanottiin, että emolevy tulee vaihtaa. Voi vieläkin olla välttämätöntä, jos uusi on aivan erityypinen kuin vanha. Mutta se ei ole lainkaan aina pakollista. Olen vaihtanut useita emolevyjä erilaiseenkin ja joskus mukana uusi prossukin eikä mitään harmia entiselle Windowsisille (Win7 tai 8). Kannattaa tietysti ensin kokeilla ja siten vasta sitten ryhtyä käyttiksen asennukseen.
   
 5. power_age

  power_age Active member

  Liittynyt:
  06.05.2009
  Viestejä:
  1,697
  Kiitokset:
  148
  Pisteet:
  73
  Joo ei välttämättä, poista nyt ennen asennusta kuitenkin kaikki vanhat emon ajurit, ehkä ne muutkin ajurit on parempi poistaa, uusi asennus on tietty parempi melko varmasti jotakin rekisteri virheitä voi jäädä, itsellä ainakin teki blueray aseman ajurit totaalisen kiusan teon, kun en poistanut niitä emon vaihdossa, sen jälkeen osaa niistä polttoohjelmista oli turhaa yrittää poistaa koneelta tai asentaa uudestaan.

  Puhdas asennus kyllä järkevin, vaikka menisi puhelin aktivoinniksi.
   
 6. Datanen

  Datanen Guest

  Liittynyt:
  21.09.2010
  Viestejä:
  5,322
  Kiitokset:
  68
  Pisteet:
  108
  Minäkin suosittelen uudelleen asennusta. Pääsee samalla vanhasta roinasta eroon.
   
 7. BforeDusk

  BforeDusk Senior member

  Liittynyt:
  15.09.2006
  Viestejä:
  6,570
  Kiitokset:
  7
  Pisteet:
  118
  XP:ssä jo oli tämä rajoitin että enemmän kuin 3 osaa jos kokoonpanosta vaihtui se piti uudelleen aktivoida. Joku aikajakso siinä oli jolla ko. laskuri aina nollautui, joten ajan kanssa enmmänkin pystyi vaihtamaan osia. Tämä eteenkiin esiasennetut ja esiaktivoidut koneet jossa ei itsellä Product Keytä ollut.
  Emolevy on fyysisesti yksi osa mutta käyttiksen kannalta moninkertainen määrä osia kuin koneen muut kortit yhteensä.
  Levyohjain, muistiohjain, muistit, mahdolliset integroituna yhteen piiriin ethernet, ääni- ja video"kortti" jne. jne.
  Ajurien puute kriittisille osille on syy että emon vaihdon jälkeen winukka ei usein käynnisty ollenkaan, joten uuden emon ajureita ei pääse päivittämään. Onnekkaasti emon ajurien poistolla winukka saattaa herätä itekmään ajurien puutetta ja ne saa sitten siihen annettua.

  Uusi emo on aina uusi emo joten itsekkin suosittelen puhtaalta pöydältä täysin uuttaa puhdasta winukan asennusta. Winukan vammat ja ruvet katoavat ja samalla muiden ohjelmien tarpeeton jopa haitallinen sälä poistuu. Samlla saatat huomata muutenkin turhia ohjelmia koneessasi olevan
   
 8. Neptun

  Neptun Active member

  Liittynyt:
  17.01.2005
  Viestejä:
  3,954
  Kiitokset:
  10
  Pisteet:
  68
  Terve vaan BeforeDusk! Noin se oli tosiaan ennen. Nykyisin ei ole mitään merkkejä siitä, että Microsoft seuraisi laitteiden kokoonpanoa. Lienee käytännössäkin jo mahdotonta. Neuvoni oli se, että kannattaa ensin kokeilla ja sitten päättää tarvitseeko uudelleen asentaa.

  Tietysti uudelleen asennus tässä vaiheessa voi olla hyvä koska puhdistaa pöydän kaikesta tarpeettomasta. Emolevy vain voi mennä rikki sitä käytettäessä aivan odottamatta. Silloin on vaiketa saada koneesta talteen ns. tärkeitä tiedostoja, ajureita jne jos niitä tarvitsee.

  Kun asentaa uuden emolevyn sen mukana tulee asennuslevy, jossa on ajurit, ohjeet ja muuta hyödyllistä. Vaikka vanhat ajurit eivät toimisikaan niin emolevyn asennuslevy käynnistyy ja siitä saa asennettua oleelliset ajurit. Muut ajurit asentaa sitten Windows ja sen upadate. Muutoksia voi tulla sen myötä, millainen BIOS ja sen oletusasetukset ovat aikaisempaan nähden. Mutta nämäkin on säädettäevissä uudesta BIOSista jos tarpeen.

  Asioilla on omat lainalaisuutensa, mutta niistä on ylleensä aina poikkeuksia. Toin vain esille mahdollisuuden, että uudelleen asennus ei aina ole pakollinen. Jos esim vaurioitunut emolevy vaihdetaan aivan samanlaiseen - jos kaupasta saa vielä sellaisen - niin on hyvin todennäköistä, että Windowsin uudelleenasennusta ei tarvita.
   
 9. rick79

  rick79 Senior member

  Liittynyt:
  15.02.2009
  Viestejä:
  5,123
  Kiitokset:
  546
  Pisteet:
  173
  Nyt meni kyllä niin yli hilseen että :D :D :D :D

  Vanhoista ajureista jää jälkiä rekisteriin, ym.. Joka saattaa vetää koneen (ei välttämättä heti) juntturaan, tai saattaa tulla ristiriitoja uusien ajurien ja vanhojen jämien välillä..

  On sitä pidetty jonkunlaisena nyrkkisääntönä että emo on ainoa jonka vaihdon jälkeen ajurit kannattaa vetää uusiks.. Muiden osien kohdalla pärjäilee pienellä kikkailulla..

  Kannattaa myös muistaa se että vaikka kone toimisikin emon vaihdon jälkeen suoraan niin et välttämättä saa sitä kaikkea irti mitä ois mahdollisuus, jälleen päästää rekistrerimerkintöihin, vanhan emon ajurijämiin, jne..
   
 10. BforeDusk

  BforeDusk Senior member

  Liittynyt:
  15.09.2006
  Viestejä:
  6,570
  Kiitokset:
  7
  Pisteet:
  118
  Helppoa ku heinänteko kun käyttää live linux cd:tä. Sillä saa operoitua vapaasti kovalevyä, siirrettyä tärkeät kaikki yhteen kansioon ja vaikka tuhottua kaiken muun jolloin kovo näyttää winukan asennukselle tyhjältä käyttiksen kannalta. Live linuxit kun osaa lennosta tunnistaa koneen kaikki osat, sen ihka uuden emonkin.

  driver pack solution
  on kätevä ja hyvä apu jos ei ole ajureita levyllä, tikussa tai kovolla kansiossa tallessa.
   
  Neptun kiitti tästä.
 11. Datanen

  Datanen Guest

  Liittynyt:
  21.09.2010
  Viestejä:
  5,322
  Kiitokset:
  68
  Pisteet:
  108
  Ja jos tiedostot ovat tärkeitä niin niistä on jo otettu varmuuskopio ulkoiselle medialle ennen mahdollista komponentin rikkoutumista. Minullakin on monessa eri paikkaa ajantasaiset varmuuskopiot.
   
 12. Neptun

  Neptun Active member

  Liittynyt:
  17.01.2005
  Viestejä:
  3,954
  Kiitokset:
  10
  Pisteet:
  68
  BforeDusk: Hyvä, että muistutit tuosta. Sitähän minäkin aikoinaan jo saarnasin, mutta ei taida siltikään aina menneen perille. Ehkäpä niillä on valmiina varmuuskopiot :)
   
 13. Pro_89

  Pro_89 Member

  Liittynyt:
  21.02.2012
  Viestejä:
  42
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  mitenkäs sitten aktivoimisen kanssa kun vaihtaa sen emon ?
   
 14. Neptun

  Neptun Active member

  Liittynyt:
  17.01.2005
  Viestejä:
  3,954
  Kiitokset:
  10
  Pisteet:
  68
  Aktivoiminen riippuu siitä asennetaanko Windows uudelleen vai ei. Jos asennetaan, niin se tulee aktvoida kuten aina puhtaalle pöydälle asennuksessa. Jos asennetaan uudelleen alustamatta levyä, niin asennusohjelma tekee vanhasta Windowsista windows.old tiedoston. Tästä saa talteen joitakin tiedostoja jos tarvitsee. Windows.old tiedoston voi haluttaessa myös poistaa tilaa viemästä.
   

Jaa tämä sivu