1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Windows XP 32- bit 64- bit koneeseen

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi Ingenjör 29.11.2023.

  1. Ingenjör

    Ingenjör Newbie

    Liittynyt:
    29.11.2023
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Tarvitaan rautalankatyyppistä selvitystä; Olenko ymmärtänyt oikein, että 32 bittisen käyttiksen saa asennettua alkujaan 64 bittiseen koneeseen?

    Tavoitteena siis saada kone 32 bittisellä Windows XP:llä, koska hyllystä löytyvä Autocad 2009 ei toimi 64 bittisellä käyttiksellä. XP sen takia, että ilmeisesti siinä vielä pitäisi toimia myös suurin osa Win 95 peleistä ongelmitta.
     
  2.  
  3. vps358

    vps358 Active member

    Liittynyt:
    14.11.2009
    Viestejä:
    4,478
    Kiitokset:
    227
    Pisteet:
    93
    Laittaisin Seiskan mieluummin:
    https://www.softlay.com/downloads/windows-7-ultimate

    T: Vesku
     
  4. Ingenjör

    Ingenjör Newbie

    Liittynyt:
    29.11.2023
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Win 7 olisi varmaan käyttiksenä parempi, mutta googlettelemalla saan infoa että Autocad 2009 ei olisi Win7 yhteensopiva. Toisaalta toiset on saanut sen toimimaan. Ja jos olen tämän(kään) ymmärtänyt oikein, niin Win95 pelit ei suoraan toimisi Win7:lla.
     
  5. vps358

    vps358 Active member

    Liittynyt:
    14.11.2009
    Viestejä:
    4,478
    Kiitokset:
    227
    Pisteet:
    93
  6. Ingenjör

    Ingenjör Newbie

    Liittynyt:
    29.11.2023
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Oikeen töiden tekoon on paremmat ohjelmat ja koneet :) Mutta toisinaan pitää piirrellä omia mökkeröitä, niin muistin mukaan ainakin toi 2009 Autocadi pelaa paremmin kuin ilmaiscadit. Voi toki olla että muisti ei ole täydellinen :D

    Toinen tavoite koneen kanssa on se, että saisin junnuna pelatut win 95 pelit pyörimään samalla laitteella.
     
  7. vps358

    vps358 Active member

    Liittynyt:
    14.11.2009
    Viestejä:
    4,478
    Kiitokset:
    227
    Pisteet:
    93
    Eipä tuo paljoa ottane tuo kokeilukaan noitten opensorsien kanssa.

    T: Vesku
     
  8. WinLix

    WinLix Active member

    Liittynyt:
    22.02.2018
    Viestejä:
    838
    Kiitokset:
    132
    Pisteet:
    53
    Entä Virtualbox+Windows XP yhdistelmä? Itse pelaan sillä vanhoja pelejä Windows 11 koneessa.
     
  9. Ingenjör

    Ingenjör Newbie

    Liittynyt:
    29.11.2023
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Virtualbox varmaan pelittäisi kanssa tähän hommaan.

    Selvittelin vielä tuota alkuperäistä kysymystä, ja kun ymmärsin että 32 bittisen käyttiksen tosiaan saa 64 bittiseen koneeseen, niin sopivien käytettyjen koneiden tarjontahan laajeni huomattavasti. Läheltä löysinkin muutaman kympin pienen pöytäkoneen, jossa riittävät ominaisuudet.
     
  10. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    6,710
    Kiitokset:
    1,224
    Pisteet:
    223
    Voit asentaa. Vanhat pelitkin luultavasti toimii. Jos kone ei ole yhdistettynä verkkoon, niin sillä ei oikeastaan ole niin suurta väliä mikä käyttöjärjestelmä siinä on.
     
  11. WinLix

    WinLix Active member

    Liittynyt:
    22.02.2018
    Viestejä:
    838
    Kiitokset:
    132
    Pisteet:
    53
    Lähinnä kannattaa varmistaa löytyykö koneen komponentteihin kuten näytönohjaimeen ja äänikorttiin XP yhteensopivia ajureita. Tämä ei aina ole itsestäänselvyys koska XP on sen verran vanha järjestelmä.
     
  12. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    6,103
    Kiitokset:
    1,191
    Pisteet:
    243
    Muistaakseni XP:n asennus edellyttää IDE liitäntäistä kovalevyä, jotta sen asennus onnistuu.
    XP ei sisällä sata ajureita.
    Joskus temppuilin sen asennuksen kanssa SATA levylle, enkä muista tarkkaan ratkaisua, onnistuiko se vai ei..
     
  13. vps358

    vps358 Active member

    Liittynyt:
    14.11.2009
    Viestejä:
    4,478
    Kiitokset:
    227
    Pisteet:
    93
    Painetaan F6-funktionäppäintä asennuksen tässä alkuvaiheessa:
    [​IMG]

    Ja syötetään KORPPUASEMAAN aikaisemmin tehty SATA-ajurilevyke.
    HUOM! VAIN KORPPU KELPAA.
    Onneksi asennusimagesta voi muistaakseni tehdä ajurit valmiiksi sisältävän version, muistaakseni.

    T: Vesku
     
  14. Ingenjör

    Ingenjör Newbie

    Liittynyt:
    29.11.2023
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Kiitoksia vinkeistä! Hyviä pointteja, mitä tarkastaa kun ihmettelen XPn toimimattomuutta :)

    Kovin syvällisesti ei ole aiemmin tullut koneiden kanssa säädettyä, joten yritys ja erehdys taktiikalla mennään :D Ubuntun sain joskus tikulta toiselle koneelle asenneltua, mutta se tuntuikin jopa minulle helpolta..

    Eilen koitin USB:ltä XP:tä asennella, mutta boottauksessa tikun valinnan jälkeen avautui vain nykyinen win10. Ilmeisesti Rufuksella tehty tikku ei pelitä XPn kanssa. Kokeilen tehdä uuden tikun toisella ohjelmalla, mitä joku suositteli.
     
  15. Ingenjör

    Ingenjör Newbie

    Liittynyt:
    29.11.2023
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Päivitetäämpä tilanne kun edistystäkin peräti tuli. Sain asennettua Windows XPn tikulta koneeseen. Tein vaan tikun uudelleen Win setup from USB- sovelluksen avulla. Oli siinä myös YouTube ohje apuna;
    View: https://youtu.be/bMq0KfjOCpc?si=diJQS-Ill6d7x4Kr


    Vielä en saanu kuin pasianssia pelattua, Doomia en saanu toimimaan, liekkö joku ajurihomma.. Pitää tutkia ku kerkee
     
  16. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    6,710
    Kiitokset:
    1,224
    Pisteet:
    223
    Joo Rufus vaatii vähintään Windows 8:n toimiakseen. Vanhemmilla versioilla saattaa olla erilaiset vaatimukset.

    Voi olla, että ne pelit vaatii ajurit näytönohjaimelle. Kannattaa myös katsoa onko Windows XP:sä yhteensopivuustilaa. Klikkaa pelin exe:ä (Sovellus) hiiren oikealla ja valitse: Ominaisuudet ja yhteensopivuus välilehti. Alla vielä kuva esimerkiksi miltä pitäisi näyttää.
    Kuvankaappaus on Windows 11:ta otettu, joten eroavaisuuksia voi olla, jos XP:sä edes on moista toimintoa.

    Yhteensopivuustila.
     
    Viimeksi muokattu: 01.12.2023
  17. vps358

    vps358 Active member

    Liittynyt:
    14.11.2009
    Viestejä:
    4,478
    Kiitokset:
    227
    Pisteet:
    93
    Muistaakseni on, muttei tietenkään samannäköisenä.

    T: Vesku
     
  18. Ingenjör

    Ingenjör Newbie

    Liittynyt:
    29.11.2023
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Päivitelläämpä tilanne. Näytönohjaimelle löytyi ajurit ja ne asennettuani heti alkoi tapahtua, GTA 1 pyörii komeesti :)

    Joitain toisiakin pelejä testasin, mutta ei vielä lykästänyt. Osa niistä kylläkin taitaa olla DOS pohjasia, niinkun se Doom esimerkiksi. Jostain iän vanhalta poltetulta CDltä sitä koittelin :D

    Yhteensopivuustila tosiaan näkyi löytyvän myös, täytyy niihinkin perehtyä paremmin kun taas ehtii ihmetellä.

    Niin juu ja äänet on vielä hukassa, pitää niitäkin alkaa mettästää
     
  19. Ingenjör

    Ingenjör Newbie

    Liittynyt:
    29.11.2023
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Päivitystä; Löytyikin purkin nimi googlaamalla kaiken näköstä ajuria, ne asentelin, niin alkoi äänet kuulumaan.

    Autocad myös asennettuna ja toimikin vielä.

    Lisää pelejä testailtu, Age of Empires toimii hienosti. Joku peli ilmoitti toimivansa vain 95/98 ympäristössä. Jollain lailla DOS pohjaset pelit ei vieläkään suostu toimimaan, katotaan keksiikö siihen jotain..

    Silti voidaan sanoa, että mission completed. Kiitoksia avuista :)
     
    *Trinity* kiitti tästä.
  20. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,056
    Kiitokset:
    1,199
    Pisteet:
    243
    Saatan nyt sekoilla, mutta eikös MS-DOS ollut oma käyttöjärjestelmänsä, joka perustui kirjoitettuihin komentoihin, ja jonka graafinen Windows sittemmin korvasi? Windows osaa kyllä edelleen tulkita kirjoitettuja DOS-komentoja, mutta jotta peli toimisi, täytyisi käyttää jotain DOS-emulaattoria tai sitten bootata erilliseen DOS-käyttöjärjestelmään Windowsin sijasta.
     
  21. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    6,710
    Kiitokset:
    1,224
    Pisteet:
    223
    Joo näköjään. XP on NT-kernel pohjainen. Pitäisi silti saada jotenkin toimiin myös osa MD-DOS pohjaisista peleistä. En nyt mitään helppoa ohjetta etsinyt, mutta alla aiheesta pitkän kaavan mukaan kirjoiteltuna.

    https://www.soundonsound.com/techniques/running-legacy-software-under-windows-xp

    Lyhyitäkin ohjeita kyllä löytyy, jos ei halua pitkää juttua lukea. Mutta jos menee säätämiseksi, niin onpahan lukemista aiheesta.
     

Jaa tämä sivu