1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

windows vs. linux

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi mettala 24.03.2005.

 1. mettala

  mettala Regular member

  Liittynyt:
  01.02.2005
  Viestejä:
  345
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  nii mitä suurempaa eroa windowsilla ja linuxilla on? muu kuin ulkonäkö
   
 2.  
 3. Guruttaja

  Guruttaja Regular member

  Liittynyt:
  21.12.2004
  Viestejä:
  294
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Windows pohjautuu puhtaasti kaupalliseen toteutukseen, Linux vapaan lähdekoodin ratkaisuihin. Se kait se on suurin ero.

  Linux käyttää eri tiedostojärjestelmiä kuin windows.

  Linuxissa on erilainen kerneli kuin windowssissa.

  Sit jos verrataan jotain tiettyä Linux jakelua (esim Mandrake, Fedora, SuSe, Debian, Gentoo) ja Windowssia niin eroja on tosi paljon, kun distrojen välilläkin on tosi suuria eroja.

  Mielestäni kuitenkin oleellisin ero Windowsin ja Linuxin (etenkin käyttämäni Gentoon) välillä on Linuxissa oleva vapaus ja mahdollisuus itse päättää järjestelmän toiminnasta. Eli siinä missä Windows on pitkälle automatisoitu toimimaan joidenkin (tunnetusti fiksujen?) jenkkien haluamalla tavalla, saa Linuxissa päättää todella pitkälle oman systeeminsä kokoonpanosta. Tämä toki ilmenee vaikeampana käyttöönottona.

  Tämän lisäksi vuosittain tulee linuxille haittaohjelmia noin sadas- ellei jopa tuhannesosa siitä määrästä mitä windowsille tulee.
   
 4. wipe2000

  wipe2000 Senior member

  Liittynyt:
  05.08.2002
  Viestejä:
  6,109
  Kiitokset:
  5
  Pisteet:
  118
  Linux vaatii kyllä (vieläkin, vaikka tilanne paraneekin vuosi vuodelta) selvästi enemmän ymmärrystä tietokoneen rakenneosista ja tekniikasta kuin Wintoosat. Vastapainoksi saa laillisesti ilmaisen ja vakaan systeemin, jota voi muokata lähes rajatta haluamakseen. (Ja muokata sitä kyllä sitten koko ajan saakin.)

  Mikäli kiinnostus tietokoneisiin on lähinnä pelailu, chättaily ja nettisurffailu, ei linuxiin ehkä kannata vaihtaa. Toisaalta sen voi asentaa myös Windowsin rinnalle, jolloin sitä voi kokeilla ihan itse. Linuxissa ei myöskään ole outoja dokumentoimattomia ominaisuuksia, joten mahdolliset ongelmat yleensä ratkeavat, ennemmin tai myöhemmin, kunhan jaksaa lukea manuskoja ja kysellä. Englannin kohtalainen osaaminen on kyllä mielestäni välttämätöntä, jos Linuxia aikoo käyttää.
   
 5. Erkkimon

  Erkkimon Active member

  Liittynyt:
  26.01.2005
  Viestejä:
  1,164
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  SuSE on kyllä ihan yhtä helppo, kun Wintoosakin. -Vain vähän erilainen ja tietoturva on eri tasoa.

  Pelaaminen on (olisi) ainoa syy säilyttää Windows, mutta kun en sitä harrasta, niin en nähny mitää syytä säilyttää Wintoosaa.

  Suurin osa syistä tulikin jo ilmi tuossa yläpuolella.

  Noh, en oo ihan samaa mieltä. Pelailu ei kyllä Linuxilla yhtä hyvin ku Wintoosalla, tietysti useimmat pelit pyörii Gadegalla (emu). Sättimisessä en näe mitään ongelmaa Linuxin suhteen...? o.0 Ja surffailussa käyttäisin Linuxia, koska Linukalla on Konqueror ja Mozilla (Firefox). Ei tarvi pelätä kaikenkarvaisia örminkäisiä, joita pesiytyy koneelle surffauksen sivutuotteena.

  Amen!

  Laitas tänne, mitä sä käyttikseltä vaadit ja mitä ominaisuuksia Wintoosassa arvostat, nii voidaa pohtia, kannattaako asentaa Linux, Wintoosa tai molemmat. Sitte sulle sopivaa distroaki vois miettiä, mut yleensä nää on tottumuksista/makuasioista/käyttötarkotuksesta kii.
   
 6. juppe22

  juppe22 Active member

  Liittynyt:
  28.05.2002
  Viestejä:
  2,660
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  ...jos haluaa tehdä linuxistaan windowssin näköisen (en usko, että monikaan haluaa), niin pitää vain valita oikea desktop:
  http://www.xpde.com/

  No tämä hyvänä esimerkkinä siitä, että linuxissa saa itse päättää, että miltä se näyttää ja miten sitä käyttää... :D
   
  Viimeksi muokattu: 24.03.2005
 7. Jannejt

  Jannejt Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  10.02.2005
  Viestejä:
  5,049
  Kiitokset:
  6
  Pisteet:
  118
  tuo tosiaankin näyttää xp:ltä... :)

  tosiaan, linuxiinhan vaihtaa moni sen takia että microsoft ei tyydytä niin miksi tehdä siitä windowsin näköinen...
   
 8. jersi

  jersi Regular member

  Liittynyt:
  21.01.2005
  Viestejä:
  198
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  viimeisimmässä mikrobitissä oli windows vs. linux ja tuntui,että linux oli kaikilla osa aluiella parempi,mutta jos pelaa paljon niin windoussi tarttee edelleen käyttää.voi olla,että tulevaisuudessa linux pääsee tässäkin osa alueessa tasoihin esim.bf 42 pelissä on jo melkein yhtä monta linux servua kun on wintoosallakin.
   
 9. vgran

  vgran Guest

  Tekisi mieli vaihtaa linux suseen mutta onko susessa samat ominaisuudet kuin winxpssä? Pyörittääkö suse realplayer tiedostoja ja voiko telkkarin kautta katsoa videot jos susessa niitä pyörittää, mites ajurit(näyttö,verkkokrt ja jne), saako susen winxpn näköiseksi(www.xpde.com?),pyöriikö divx,xivd, bittorrent ohjelmat, onko virus/palomuuri ohjelmia, miten asennetaan eli saako winxpn pois bootauksessa kun samalla asentaa susen puhtaaseen kiintolevyyn ja kaikein merkkitävin tekijä;ilmainen?

  Lisäys:kuinka usein susea päivitetään? Minkä takia päivitetään? Bugien? Parempi ominaisuus?
   
  Moderaattorin viimeksi muokkaama: 25.03.2005
 10. Linkku-

  Linkku- Regular member

  Liittynyt:
  31.01.2004
  Viestejä:
  259
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Juuri tässä tapauksessa kannattaa vaihtaa. Windowsi vain jos koneella pelataan.

  Juu
  Juu (Azureus on paras!) edit: niin ja MPlayer pyörittää myös M$:n shittiformaatit (wmv jne.).
  Virusturvaa ei taida olla (ei myöskään tarvetta) palomuureja löytyy (ei kuitenkaan välttämätön), osa vain hiukan vaikeita käyttää.
  Voit distron asennuksessa osioida kiintolevysi, joten voi poistaa XP:n osion siinä, josta seuraa että sitä ei ole boottauksessa. Jos et halua sitä pois niin sen voi poistaa boottauksesta editoimalla bootloaderin asetuksia.
  SuSe on käsittääkseni kaupallinen, mutta distron saa ilmaiseksi. Debian ja Gentoo ainakin ovat epäkaupallisia.
   
  Viimeksi muokattu: 25.03.2005
 11. lunix

  lunix Regular member

  Liittynyt:
  01.07.2004
  Viestejä:
  773
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Guruttaja
  Sanotaan mielummin että suljettuun kuin kaupalliseen

  wipe2000
  Laitetekniikan tietokoneen yleisen toiminnan ymmärtäminen auttaa huomattavasti. Edelleen sanotaan mielummin vapaa kuin ilmainen.

  Jos ei pelaa uusimpia 3D hittipelejä, vaan korkeintaan jotain pasianssia, maksaa laskut, chättää ja surffaa netissä. Niin suosittelen kyllä Linuxia, ehdottomasti.

  Erkkimon
  Asennus on kyllä helppo mutta ei se SuSEn(tai muiden Linuxien) käyttö ole helppoa. Ja kun katsoo kysymyksiä Windowspuolella niin ei se Windows käyttökään niin helppoa ole ;-) ja ne samat kyselijät kun alkaa käyttää Linuxia....

  vgran
  Ostetusta versiosta löytyy RealPlayer 10, jos omistat tv-outilla varustetun näytön ohjaimen, ajurit löytyy samoin kuten muihinkin Linuxeihin

  Kyllä, mutta miksi pitäisi saada?

  Kodekit asentamalla toimii, BitTorrent toimii, SuSE Firewall2 määritetään asennuksen yhteydessä, käynnistyslataajan valikosta voit valita käynnistettävän järjestelmän, On ja ei. Voit ladata vapaasti ladattavan version netistä

  Uusi versio noin 6kk välein. Uudet softat ja paremmat ominaisuudet vastaavat. Tietoturva ja bugi korjaukset tulee Omline updaten kautta.
  Seuraava versio 9.3 ilmestyy ensikuun loppuun mennessä(maksullinen) tästä vapaasti jaettava versio noin kaksi kuukautta maksullisen jälkeen.
   
  Viimeksi muokattu: 25.03.2005
 12. Tarmo78

  Tarmo78 Regular member

  Liittynyt:
  04.07.2003
  Viestejä:
  610
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
 13. Jannejt

  Jannejt Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  10.02.2005
  Viestejä:
  5,049
  Kiitokset:
  6
  Pisteet:
  118
  ja tuohon minä en jaksa uskoa... on ollut itselläni xp päällä 5 päivää ja jumi jo pelkkään firefoxin käynnistymiseen kun taas linux oli kuin olisi juuri avattu....

  red hatit ovat aika haavoittuvia yleensäkkin mutta niitä korjataan kyllä nopeampaa tahtia kuin microsoft omia tuotteitaan........

  ja kyllä se servereiden toimintaa varmaan vähän haittaa kun windowsissa pyörii miljoona tietoturvaohjelmaa...
   
 14. lauritx

  lauritx Regular member

  Liittynyt:
  05.03.2004
  Viestejä:
  488
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Juuri ton jatkuvan päivittämisen takia windowsiin kyllästyin. Esim windows 2000 on hyvä alkuperäisenä asennuksena, mutta jos siihen hakee ne kaikki päivitykset niin melkonen kökkö tulee. Hidas ja raskas.
   
 15. lunix

  lunix Regular member

  Liittynyt:
  01.07.2004
  Viestejä:
  773
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Tarmo78
  Kuukausi kulunut eikä tuota "tutkimusta" ole vielä julkaistu.

  Se on ilmeisesti vielä oikoluettavana Microsoftilla. ;-) Pitäähän tutkimuksen rahoittajan olla selvillä tutkimuksen tuloksesta.
   
  Viimeksi muokattu: 25.03.2005
 16. Jannejt

  Jannejt Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  10.02.2005
  Viestejä:
  5,049
  Kiitokset:
  6
  Pisteet:
  118
  hyvä lunix!

  tuohon ei voi uskoa... linux päivittyy tajuttoman paljon nopeammin ja windows päivittyy yhden yhtiön toimesta kuukauden välein ja aina jää 10 korjaamatta...

  vasta pari viikkoo sitte huomasin päivitellessäni että yhdessä oli jotain SuSE:sta vaikka on mandrake....
  oisko vielä näin että isot linux-firmat auttavat toisiaan ei ole kilpailua tietoturvan osalla... ja niin pitääki ei saa leikkiä tietoturvalla.. :)
   
 17. juppe22

  juppe22 Active member

  Liittynyt:
  28.05.2002
  Viestejä:
  2,660
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Teeppä testi...ota kaksi konetta, johon toiseen asennat windowssin ja toiseen linuxin (vaikka XP ja mandrake)...sitten laita ne nettiin esim. molemmat megasen laajakaista päähän...älä asenna windowssiin palomuuria, virustorjantaa ja haittaohjelmien torjuntaa, äläkä linuxiin palomuuria...sitten annat koneiden olla auki kaksi kuukautta ja käytät niitä vuorotellen, vaikka niin että joka toinen päivä toista ja joka toinen päivä toista (siis toinen kone on päällä ja verkossa, vaikka sitä ei sinä päivänä käytettäisikään mihinkään)...

  Jos innostut todistelemaan tota väitettä, niin kerro meille, että kuinka kävi...??

  Mun veikkaus on kuitenkin, että linux pyörii moitteetta ja windows on "väsähtänyt" matkan varrella...

  EDIT: typo
   
  Viimeksi muokattu: 25.03.2005
 18. Tarmo78

  Tarmo78 Regular member

  Liittynyt:
  04.07.2003
  Viestejä:
  610
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Arvelinkin sen olevan näin, että jos tutkimustulos ei miellytä, niin vika on tutkimuksessa.

  En ole kummankaan käyttiksen fani (enkä kyllä minkään muunkaan esim. amd, intel, jne.) vaan valitsen yleensä sen, jonka joku fiksumpi on todennut paremmaksi.

  Tuosta tutkimuksesta vielä sen verran, että senhän on tehnyt nimenomaan Linux-fani. Ettei vaan sittenkin olisi kaunisteltu tuloksia Linuxin suuntaan...
   
 19. chopper

  chopper Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  01.04.2002
  Viestejä:
  2,163
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Vaihteeks ikuinen, jo legendaarikseksi instituutioksi noussut juupaseipäs väittely winsun ja linuxin välillä :D

  tarjoon kaljat sille, joka saa tän threadin päättymään siihen, et kaikki on toisen kannalla pelkästään :]
   
 20. juppe22

  juppe22 Active member

  Liittynyt:
  28.05.2002
  Viestejä:
  2,660
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  LOL :D

  EDIT: tarvittava sijoitus voisi olla samaa luokkaa, kuin se mitä Mä$ä on sijoittanut tohon tutkimukseen... :)
   
  Viimeksi muokattu: 25.03.2005
 21. Tarmo78

  Tarmo78 Regular member

  Liittynyt:
  04.07.2003
  Viestejä:
  610
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Taisin olla ainut tässä threadissa joka väitti jotain Linuxia vastaan. No, myönnän oleeni väärässä ja asennan välittömästi Linuxin koneelleni.

  Odottelen kutsua oluelle...

  =)
   
  Viimeksi muokattu: 25.03.2005

Jaa tämä sivu