1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma Windows tyhjensi koko ulkoisen kovalevyn

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi Wigner 21.10.2015.

 1. Wigner

  Wigner Member

  Liittynyt:
  28.12.2005
  Viestejä:
  61
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Hei. Nyt iski paniikkiprobleema! Uuden koneen Windows (8) on herjannut pitkään tekemään palautusosio. Minulla on 500GB ulkoinen kovalevy, johon tehty 3 osiota. Valitsin niistä tyhjänä olevan palautusosiolle ja kun tämä oli luotu, KOKO muu kovalevy oli muuttunut osiomattomaksi ja tuo vaadittu 140GB oli palautusosiona. Se siis tyhjensi koko tuon levyn, vaikka valittu talennustila oli vain yksi osio. (kovalevyssä oli aiemmin E,F,G osiot). Nuo muut osiot oli täynnä kuvia/videoita/työtiedostoja. Mitään keinoa palauttaa noita tiedostoja???
   
 2.  
 3. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,501
  Kiitokset:
  658
  Pisteet:
  173
  En tiedä tarkkaan, mitä olet tehnyt, kun puhut palautusosiosta, joka on kooltaan 140GB. Yleensä palautusosio on paljon pienempi ja se voidaan kopioida USB-muistitikulle, joka tämän jälkeen toimii tarvittaessa buuttaavana palautusasemana. Palautusaseman tekeminen tyhjentää tikulta mahdolliset aikaisemmat tiedostot.

  Se, etteivät vanhat osiot ja tiedostot enää näy levyllä, ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että ne olisivat lopullisesti tuhoutuneet. Koita aluksi etsiä ja palauttaa niitä Recuva-nimisellä ohjelmalla. Kun palautat tiedostoja, tee se tietokoneen kiintolevylle tai ainakin jollekin muulle asemalle kuin sille, jolla palautetut tiedostot ovat. Näin estät vielä palauttamattomien tiedostojen ylikirjoittamisen.
   
  Wigner kiitti tästä.
 4. Wigner

  Wigner Member

  Liittynyt:
  28.12.2005
  Viestejä:
  61
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Kiitos vastauksestasi. Tein siis Acer Recovery Manager ohjelman varmuuskopiota "Luo tehtaan oletusvarmuuskopio". Koitin tehdä ensin muistitikulle (8GB), mutta ilmoitti tarvittavan tilaa 140GB. Ilmoitti myös, että tallennusasema tyhjennetään, mutta tässä kohtaa menin ansaan: tarkistin Hallitse-osiosta, että tuo ulkoinen kovalevy on osioitu 3 osaan, joissa parissa eri alustuksetkin. Tuossa kolmas osio oli tyhjänä 181GB, joten valitsin sen. Kun tuo varmuuskopio oli tehty, se olikin alustanut kokonaan yhdeksi osioksi tuon ulkoisen kovalevyn. Laitoin nyt Recuvan pyörimään, katsotaan josko tuo jotain.
   
 5. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,501
  Kiitokset:
  658
  Pisteet:
  173
  Ohhoh, tuo kuulostaa huolestuttavammalta. Palautusosio on tosiaan vain muutaman gigatavun kokoinen osio, jolta tietokone palautetaan alkuperäisiin "tehdasasetuksiin". Näyttää siltä, että tuo Recovery Manager teki levykuvan tietokoneen koko sen hetkisestä sisällöstä. Levykuvasta tehty varmuuskopio saattoi tallentua suurelta osin USB-levyn aikaisemman sisällön päälle eikä tarkoittamallesi tyhjälle levyosiolle.
   
 6. jms1

  jms1 Regular member

  Liittynyt:
  31.01.2004
  Viestejä:
  185
  Kiitokset:
  11
  Pisteet:
  28
  Tuo Acerin Recovery ohjelma kirjoittaa koko USB muistitikusta ja ilmeisesti myös kovalevystä kerralla yli.
  Just tein itselle Windows 10 asennuksen jälkeen recovery median eli ei siis osion.
  Ainakin itsellä ohjelma ohjelma puhuu "recovery drivestä" ja ohjelmaa kertoo mielestäni selkeästi että kohde levy ylikirjoitetaan kokonaan ennen kuin käynnistää "recovery driven" luomisen!!
  Eli huonolta näyttää kyllä.
   
 7. Wigner

  Wigner Member

  Liittynyt:
  28.12.2005
  Viestejä:
  61
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Joo, kyllä tuokin ilmoitti että kohde tyhjenneteään. Itse ymmärsin, että tarkoittaa "kohteella" sitä valitsemaani G-osiota (kun siitä listalta olisi voinut erikseen siis valita vaikka saman ulkoisen kovon sisältämän E- tai F-asemankin). Recuva kyllä löysi kasan tiedostoja, mutta ne on muutamaa mp3.tiedostoa lukuunottamatta jotain itselle täysin tuntematonta tiedostomuotoa, kuten „$Ï-tiedosto, 6±À-tiedosto, ±€8-tiedosto jne... Enpä noilla mitään tee, mutta jatkossa tiedän olla provosoitumatta tuollaisiin luontiehdottuksiin. Nielen tappioni ja kiitän asiassa auttaneita. Oppia ikä kaikki!
   
 8. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,501
  Kiitokset:
  658
  Pisteet:
  173
  Ikävä kuulla, että näin kävi. Nuo käsittämättömät tiedostomuodot lienevät seurausta tiedostojen osittaisesta ylikirjoittumisesta. On olemassa parempiakin palautusohjelmia kuin Recuva, mutta ne ovat yleensä maksullisia ja tässä tapauksessa niistäkään tuskin olisi apua, sillä ilmeisesti Recovery Manager tallensi levykuvan kovalevynlevyn alkuun ikään kuin kyseessä olisi ollut tyhjä levy. Tuon seurauksena valtaosa vanhoista tiedostoista jäi uuden tallennuksen alle, vaikka tilaa tarvittiin vain vajaa kolmasosa levyn kapasiteetista.

  LISÄYS. Näkyykö koko 500GB levyhallinnassa? Pitäisi vielä varmistua, ettei osa levystä ole kateissa ikään kuin alustamattomana osiona.
   
  Viimeksi muokattu: 21.10.2015

Jaa tämä sivu