1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma Windows käynnistys - Musta ruutu/no signal

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi madcow92 10.07.2020.

 1. madcow92

  madcow92 Regular member

  Liittynyt:
  04.07.2007
  Viestejä:
  129
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Täältä viisaammilta neuvoja kun ei oma ongelmanratkaisu enää riitä.


  Kokoonpano (listattu alla) kasattu 2016.

  Toiminut moitteettomasti kunnes (n. 1-2kk sitten) ilmeisesti näytönohjain (R9 390) alkoi kaatuilemaan ja näyttämään grafiikkavirheitä. Näytönohjeimen lämpötilat nousivat pelatessa vakiokelloilla 70-80°C tienoille (koska AMD). Paransin kopan ilmankiertoa entisestään ja vaihdoin näytönohjaimeen uuden lämpötahnan. Lämpötilat laskivat, mutta ongelma ei kokonaan korjaantunut. Kaatuilu jatkui ja lopulta en enää päässyt windowssiin tämän näytönohjaimen kanssa.

  Käytin kokoonpanoa ongelmitta emolevyn integroidulla näytönohjaimella ja lopulta kaivoin kaapista yli 10 v. vanhan näytönohjaimen tilalle (EAH4850). Tämänkin kanssa kaikki sujui kuten pitää.
  Nyt vaihdoin tehokkaamman ja toimivaksi todetun näytönohjaimen tilalle (GTX 970) ja kaikki vaikutti toimivan hyvin. Poistelin rippeet aiemmista grafiikka-ajureista mitä löysin ja asensin uusimman näytönohjaimen oman ajurin.

  Kone kuitenkin kaatui +30 min pelailun päätteeksi. Toinen näyttö muuttui mustaksi (hdmi) ja toinen valkoiseksi (dvi). Kone täytyi sammuttaa väkisin. Ihmettelin tapahtunutta kun lämpötilat vaikuttivat pysyvän kurissa.
  Käynnistin koneen uudelleen ja aloin seuraamaan lämpötiloja tarkemmin. Menin pelaamaan ja totesin että näytönohjaimen lämpötila pysyi tasaisesti max. 61°C. Tällä kertaa kone kaatui paljon lyhyemmässä ajassa kuin aiemmin (15-20 min). Toistin tämän uudelleen ja näytönohjaimen max. lämpötila oli kohonnut 70°C paikkeille ja kone kaatui taas edellistä nopeammassa ajassa.

  Tämän jälkeen en ole päässyt windowssiin asti tämän näytönohjaimen (GTX 970) kanssa. Käynnistyksessä ei joko tule signaalia näyttöihin ollenkaan tai emolevyn valmistajan logo kerkeää vilahtaa, jonka jälkeen signaali katoaa tai kerkeän näkemään ensimmäiset puoli pyörähdystä windowssin latausanimaatiosta jonka jälkeen signaali katoaa, tämä vähän vaihtelee. Emolevyn vikakoodi (Asus q-code) on melkein jokaisessa tapauksessa A0, eli kaiken pitäisi toimia normaalisti. https://www.asus.com/support/FAQ/1039406/

  Pääsen edelleen windowssiin integroidun näytönohjaimen avulla. Myös aiemmin käyttämäni +10 v. vanha näytönohjaimeni (EAH4850) toimii samassa PCI-E portissa ilman ongelmia.
  CMOS:in tyhjentäminen ei auttanut. Asensin windowssin puhtaasti uudelleen, asensin emolevyn ajurit, päivitin BIOS:in ja windowssin loppuun asti. Biossista yritin etsiä jos jokin asetus olisi omaan silmään ottanut, mutta testatut säädöt oli tuloksettomia.

  Kävin poistamassa kaikki grafiikka-ajurit ja niiden rippeet vikasietotilassa käyttämällä DDU-ohjelmaa. Yritin myös asentaa tän uusimman näytönohjaimen (GTX 970) ajuria, mutta myös vikasietotilassa ajuri vaatii että näytönohjain on asennettu koneeseen.

  Mikä tässä ihmetyttää on se että koko muu kokoonpano vaikuttaa toimivan hyvin ja että tuo +10 v. vanha näyttis (EAH4850) toimii moitteettomasti samoilla PSU-johdoilla ja samassa PCI-E portissa.
  Oma teoria on että tuon kokoonpanon alkuperäisen näytönohjaimen (R9 390) korkeat lämpötilat on vaurioittanu emolevyä ja sen takia tämä viimeisin näytönohjain meni käyttökelvottomaksi. Tai että tämä johtuu täysin ajureista, joiden manuaalinen asentaminen näytönohjain kytkettynä on mahdotonta, kun sen kanssa ei pääse työpöydälle tai edes biossiin asti.

  Jos ongelma on liittyy hardwareen niin miten varmistaa missä vika (ettei korvaavatkin osat vain kärähdä asennuksen jälkeen, jos tässä nyt siitä kyse)?
  En ole lähtenyt selvittämään olisiko ongelma rameissa tai prosessorissa, tuntuu vähän hakuammunnalta kun kaikki toimii EAH4850-näytönohjaimen kanssa hyvin. Jostain luin että jollain ollut ongelmana m.2 ssd:lle asennettu windows, mutta sekin tuntuu vähän kaukaa haetulta.

  Kokoonpano
  Koppa
  - Fractal Design Define R5
  Prossu
  - Intel Core i7-6700K 4 GHz LGA1151
  Prossujäähy
  - Noctua NH-D15
  OS
  - Microsoft Windows 10 Home 64-bit
  Ramit
  - G.Skill Ripjaws Gaming DDR4 3000 Mhz 16 Gt (4x 4Gt)
  Emo
  - Asus MAXIMUS VIII RANGER Intel Z170 LGA1151
  Kovalevyt
  - Samsung 950 PRO SSD 256 Gt M.2 -SSD
  - Kingston SSDNow V300 120GB (SV300S37A)
  - Western Digital 2TB Caviar Black, SATA 3, 7200rpm, 64MB (WD2003FZEX)
  Virtalähde
  - XFX Core Edition 550 W ATX-virtalähde
  Näytönohjaimet
  Alkuperäinen - MSI RADEON R9 390 GAMING 8G
  10v. vanha - ASUS Ati Radeon EAH4850 (EAH4850/HTDI/512M)
  Uusin - ASUS Strix GeForce GTX 970 (STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5)

  Nyt tulee hyvät neuvot tulee tarpeeseen. Kiitokset etukäteen!
   
 2.  
 3. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,344
  Kiitokset:
  1,152
  Pisteet:
  223
  Ei se lämpö itsessään varmaan ole emolevyä hajoittanut, (mielestäni noi lukemat ei niin korkeat ole), mutta mahdollinen lämmön nousun aiheuttanut vika on voinut jotain tehdäkin. Jos mahdollista, niin kannattaa testata virtalähdettä toisessa koneessa tai toisella virtalähteellä.

  Kannattaa myös tarkistaa ssd:n ja hdd:n kunnot Crystaldiskinfolla, vaikka kone integroidulla näytönohjaimella toimiikin.

  https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskinfo/

  Sen lisäksi, vaikka oletkin vastikään asentanut windowsin uudestaan. Lataa alta minitoolbox työpöydälle.
  https://www.bleepingcomputer.com/download/minitoolbox/

  Aukaise minitoolbox ja pistä valinnat ruutuihin.
  List last 10 event viewer errors
  List devices - Only problems
  Klikka Go
  Liitä loki seuraavassa vastauksessasi tänne.
   
  Viimeksi muokattu: 11.07.2020
 4. madcow92

  madcow92 Regular member

  Liittynyt:
  04.07.2007
  Viestejä:
  129
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Nyt ei ole mahdollisuutta testata virtalähdettä, täytyy miettiä mikä siihen olisi fiksuin tapa. Uuttakaa ei viitsisi välttämättä ostaa ihan vaan testaamisen takia?

  Ps. hienoa että täällä voi nykyää liittää tiedostot suoraa viesteihin!
   

  Liitetyt tiedostot:

 5. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,344
  Kiitokset:
  1,152
  Pisteet:
  223
  Oliko kaikki muutkin levyt kunnossa?

  En tiedä onko toi realtekin kaatuminen syy vain seuraus, mutta kokeile realtekin ajurin poistoa. Klikkaa windows kuvaketta hiiren oikealla ja valitse Laitehallinta ja etsi sieltä realtekin ajuri ja poista se. Löytynee kohdasta Aäni-, video- ja peliohjaimet.

  Todennäköisesti toi ei auta, mutta kannattaa testata.

  Niin joo, ei tosiaan kannata tässä vaiheessa ostaa uutta virtalähdettä.
   
 6. madcow92

  madcow92 Regular member

  Liittynyt:
  04.07.2007
  Viestejä:
  129
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Voin testata myös muut levyt, tämä on ainoa joka on ollut nyt kytkettynä.

  Poistin realtek-ajurit ja laitoin tuon GTX970 kiinni. Sen jälkeen käynnistin muutamaan otteeseen uudelleen, yksi näyttö kytkettynä näyttiksen HDMI-ulostuloon.

  1. kerta: näytössä näkyi Windows-latausanimaatio pidempään kuin ennen, sen jälkeen no signal - Asus Q-code A0 (emolevyssä)
  2. Emolevyn logo näkyi näytössä -> no signal - Asus Q-code Ad
  3. No signal - Asus Q-code A0 + emolevyssä paloi VGA_LED

  Liitteenä uusi Minitoolbox-loki käynnistysyrityksien jälkeen ja kuva laitehallinnasta realtek-ajureiden poiston ja käynnistysyrityksien jälkeen. Poistin nuo ajurit siis ennen kuin yritin käynnistää koneen uudelleen GTX970 liitettynä.

  Voisi olettaa, että vika on virtalähteessä?
   

  Liitetyt tiedostot:

 7. madcow92

  madcow92 Regular member

  Liittynyt:
  04.07.2007
  Viestejä:
  129
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Täytyy vielä lisätä, että aina kun toi no signal ilmestyy niin kuuluu selkeä naksahdus oletettavasti emolevystä?
   
 8. madcow92

  madcow92 Regular member

  Liittynyt:
  04.07.2007
  Viestejä:
  129
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Kävin vikasietotilassa poistamassa DDU:lla realtekin ääniajurit (kun muistin että siellä sellainen vaihtoehto oli) ihan varmuuden vuoksi, jos sillä olisi merkitystä.
  Mitään poikkeavaa en huomannut.
  Ainoastaan että sen jälkeen kun olin asentanut GTX970 uudelleen niin noiden aiempien kertojen lisäksi:
  Niin 4. käynnistyskerralla; no signal ja Q-code oli 40

  Liitteenä myös tämän yrityksen jälkeen otettu Minitoolbox-loki.
   

  Liitetyt tiedostot:

 9. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,888
  Kiitokset:
  1,172
  Pisteet:
  243
  Voisiko naksahdus kuulua virtalähteen releestä? Silloin voisi päätellä jotakin sillä perusteella, että kuuluuko samanlainen "naksahdus" aina hieman sen jälkeen kun tietokoneen kytkee päälle tai sammuttaa? Tällöin kyseessä on virtalähteen normaali toiminta.

  Jos naksahdus kuuluu vain silloin, kun kone sammuu vikatapauksessa, kyseessä voi olla rele, joka suojaa virtalähdettä oikosulku- tai muussa ylikuormitustilanteessa. Vika voisi silloin olla joko itse virtalähteessä tai muualla tietokoneessa. Tässä tapauksessa epäily kohdistuu erityisesti näytönohjaimeen GTX 970, mutta koska ongelman takoivat R9 390:n kanssa, epäiltyjen kohteiden määrä laajenee.

  Yksi selitys voisi olla, ettei virtalähde vikaannuttuaan (tai muualla olevan vian seurauksena) enää pysty syöttämään uudempien näytönohjainten vaatimaa suurempaa virtaa, mutta tämäkin on pelkkää arvausta. En ollenkaan tunne virtalähteen anatomiaa, mutta tuo tieto siitä, naksuuko rele aina käynnistyessä ja sammuessa vai ainoastaan vian seurauksena sammuessa, voisi tosiaan auttaa ainakin tietokoneisiin paremmin perehtynyttä.
   
 10. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,344
  Kiitokset:
  1,152
  Pisteet:
  223
  Eipä noissa lokeissa ole oikein mitään erikoista. Kerran on epäonnistunut kaatumisvedoksen valmistelu, mutta koska vain kerran, niin sllä tuskin on merkitystä.

  Asus Q-code A0 on ilmeiseti ihan ok, mutta Asus Q-code Ad:hen liittyen katso seuravaa keskustelua asuksen foorumilta.
  https://rog.asus.com/forum/showthread.php?59964-Cold-Boot-Q-Code-Ad

  Paha oikeastaan sanoa mikä on hajalla, ehkä virtalähde, mutta voi se emolevykin olla ja toki se näytönohjain.

  Kannattaa kuitenkin ihan varmuuden vuoksi testata myös muistit. Alla ohje jos tarvitset.
  https://www.tenforums.com/tutorials/14201-memtest86-test-ram.html
   
 11. Tiger25

  Tiger25 Active member

  Liittynyt:
  13.05.2011
  Viestejä:
  1,574
  Kiitokset:
  72
  Pisteet:
  78
  Juu, toi naksahdus viittaus kyllä selkeesti virtalähteeseen. Emolta tai muista komponenteista releitä ei kyllä yleensä löydy.

  Kuten ylläkin uumoiltiin, virtalähteestä voi hyvinkin löytyä rele jostain vikavirtasuojauksen puolelta, joka vikatapauksen sattuessa rajoittaa virtalähteen toimintaa tai jopa estää sen.
   

Jaa tämä sivu