1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma Windows asentui väärälle levylle ja hukkasi osan muistista

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi Jaakima123 14.12.2019.

  1. Jaakima123

    Jaakima123 Newbie

    Liittynyt:
    14.12.2019
    Viestejä:
    3
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Rakensin juuri ensimmäisen tietokoneeni. kovalevy on Asus prime b450-plus ja m.2 ssd on samsung 970 evo 500gt ja massamuistina seagate 1 tera. Kone boottasi heti ensimmäisellä yrityksellä ja laitoin koneeseen kiinni ulkoisenkovalevyn jossa oli Windows 10 asennustiedosto ladattuna. Laitoin biosista tuon ulkoisen kovalevyn boottijärjestyksessä ensimmäiseksi. Biosista kun vilkaisin niin bios näytti m.2 paikka N/A mutta bootosiosta se löytyi joten en kiinnittänyt siihen huomiota. Kun kone kysyi mihin asemaan haluan widowssin asentaa niin valitsin m2 ssd ja windows asentui. Kun menin katsomaan resurssienhallinnasta tunnistaako kone m2 ja kovalevyn. Huomasin tässä vaiheessa että windows oli asentunut kovalevylle eikä m2 ssd:lle. Kun poistin kovalevyn niin windows väitti boottitiedoston puuttuvan. Asensin windowssin toisen kerran mutta nyt ilman kovalevyä. Asennuksen jälkeen kytkin kovalevyn kiinni. Nyt kun menen katsomaan asemia niin tämä tietokone näyttää kaksi asemaa Paikallinen levy c ja järjestelmän varaama d. C asema on varmaan tuo samsung ja sen koko on 433gt vapaana /465gt eli kadoksissa on 35 gt. D aseman koko on taas 544mt vapaana / 578mt eli kadoksissa on melkein 1 tera. Levynhallinnasta on kuva alhaalla. Mitä olen tehnyt väärin ja miten voin korjata tämän?
     

    Liitetyt tiedostot:

  2.  
  3. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,575
    Kiitokset:
    951
    Pisteet:
    123
    Mitä jos tekisit ihan oikean asennusmedian USB-tikulle ja suoritat asennuksen "Mukautettu" vaihtoehdolla. Kohdassa, jossa kysytään mihin windows asennetaan. Poista kummaltakin levyltä ihan kaikki osiot, sen jälkeen hiirellä valitset levyn (paina aktiiviseksi), johon haluat suorittaa asennuksen ja valitse "Seuraava".
    HUOM: Kaikkki osiot tulee todella poistaa "Poista" napilla, jotta ei sekoilua tule.

    USB median valmistat, kun lataat täältä "Lataa työkalu nyt" ja tee sillä asennusmedian. https://www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows10

    Tuotetunnusta ei tule enää antaa, vaan ohittaa kohta jos käyttis on aktivoitunut.

    Asennuksen päätyttyä, pitää tuo toinen levy ottaa käyttöön levynhallinnassa, jotta se saadaan näkymään ja otettua käyttöön, hiiren oikealla "Uusi tavallinen asema" ja hyväksyä ehdotetut asiat.
     
    Viimeksi muokattu: 14.12.2019
  4. Jaakima123

    Jaakima123 Newbie

    Liittynyt:
    14.12.2019
    Viestejä:
    3
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Asennan nyt Windowssin asennusmediaa USB-tikulle. Eikö ulkoinen kovalevy ole melkein sama asia kuin USB-tikku vai onko niissä sittenkin jotain eroja mitkä vaikuttavat Windowssin asennuksessa?

    Kysyisin vielä tuosta M.2 ssd, että miten sen saa näkymään Biosissa. Nyt se näkyy vain Boot-osiossa.
     
  5. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,575
    Kiitokset:
    951
    Pisteet:
    123
    Kyllä se pitää tuolla Windowsin työkalulla asentaa USB:lle, jotta kaikki menee oikein. Periaatteessa UEFI bios koneella sen voi siirtää asentamatta.
    Tuossa sinun asennuksessa ei kaikki näyttäisi olevan oikein.

    UEFI bios koneessa asennuksen pitäisi näyttää tältä. C-levy (Levy 0) on minulla asennuslevy.
    Levy 1:ssä minulla on lopussa pieni varaamaton osio tarkoituksella.

    Laitehallinta.PNG

    Osioiden poiston ja asennuksen jälkeen m.2 siellä näkyy.

    Edit. En tiedä ymärsinkö nuo tavujen puuttumiset oikein, mutta jos levyn kooksi ilmoitetaan joku määrä, niin todellisuudessa kone näyttää aina vähemmän, johtuen kahdesta erilaisesta matematiikasta käyttää ja ilmoittaa levyn koko.
     
    Viimeksi muokattu: 14.12.2019
  6. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,072
    Kiitokset:
    157
    Pisteet:
    93
    Ymmärsit oikein. Valmistajat ilmoittavat markkinointisyistä että kilotavu on 1000 tavua, megatavu on 1000 kt, jne, vaikka oikea kerroin on 1024. Tämä aiheuttaa sen että käyttöjärjestelmä näkee vähemmän tilaa levyllä kuin sen pintaan on printattu.

    Jos et ehtinyt vielä tehdä mitään, niin voit vain lisätä uuden osion tuolle ensimmäiselle levylle, jotta saat loputkin siitä käyttöön. Voit toki tehdä asennuksen uudelleen ilman teran massamuistia, jolloin boottiosio asentuu m.2:lle massamuistin sijaan. Mitään väliä sillä ei ole, jos pidät molemmat levyt koneessa kiinni seuraavaan asennukseen saakka.

    edit: tarkempi tilanne taitaa olla että boottiosio on nyt molemmilla levyillä ja se boottaa teran levyltä koska pitää sitä ensisijaisena. Jos jaksat vielä kokeilla korjata tilanteen, voit formatoida levynhallinnassa tuon teraisen levyn, jolloin windowsin pitäisi yrittää bootata m.2:lta jos se pystyy.
     
    Viimeksi muokattu: 15.12.2019
  7. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,575
    Kiitokset:
    951
    Pisteet:
    123
    Siksi ehdotin sasennuksessa poistamaan molempien levyjen kaikki osiot, että saadaan myös tuo toinen levy täysin tyhjäksi ja tuo järjestelmän varaama osio siitä pois.

    Tehtyäsi asennuksen, pitää tuo toinen levy ottaa käyttöön levynhallinnassa, jotta se saadaan näkymään ja otettua käyttöön, hiiren oikealla "Uusi tavallinen asema" ja hyväksyä ehdotetut asiat.
     
    Viimeksi muokattu: 15.12.2019
  8. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,072
    Kiitokset:
    157
    Pisteet:
    93
    @Jaakima123 taisi jo tehdä jo noin, mutta ongelmana taitaa olla se että teran levyllä on myös boottaava osio ja emolevy haluaa bootata siltä defaulttina. Jos kone toimii nyt ilman että teran levy on kiinnitettynä, riittää että kiinnittää sen ja formatoi levynhallinnassa. Ongelma voi olla se että koska kyseessä on järjestelmäosio, windows ei sitä halua suorittaa. Saman voit tehdä myös boottaamalla windowsin asennustikulla (sinun tapauksassi asennuslevy) ja tyhjentämällä teran levyn siellä ja keskeyttämällä sen jälkeen asennuksen.
     
  9. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,575
    Kiitokset:
    951
    Pisteet:
    123
    En saanut oikein selvää, miten on tehty, mutta jos molemmat levyt ovat osioimattomia, siis tyhjiä, niin silloin asennuksen pitäisi mennä juuri sille levylle, johon se ohjataan, ei se muuten tee molempiin levyihin järjestelmän varamaa osiota, jotain hämminkiä asennuksessa on tapahtunut.
    Edit: kaksi asennuskertaa tietysti selittää asiaa, siksi parempi tehdä nyt puhdas asennus vielä kerran.

    Toki voi ottaa asennuksen ajaksi tuon ison levyn datajohdon irti ja asennuksen jälkeen tyhjentää sen levynhallinnassa ja ottaa uudelleen käyttöön, jolloin saa koko levyn eheänä käyttöön.
     
    Viimeksi muokattu: 15.12.2019
  10. Jaakima123

    Jaakima123 Newbie

    Liittynyt:
    14.12.2019
    Viestejä:
    3
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Opettelin nyt tuon windowsin levynhallinnan ja sain sen näyttämään tältä: levynhallinta uusi. Yritin tehdä 8 gigan muistitikulle boottitiedostoa, mutta lataus keskeytyi aina välillä noin 50 % kohdalla joten en viitsi enää sen kanssa tapella.
     
  11. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,575
    Kiitokset:
    951
    Pisteet:
    123
    Boottitiedostoa? Tarkoitatko USB-käyttöjärjestelmä mediaa, eli asennustikkua?

    Latasitko työpöydälle Windows 10 latauslinkistä "Lataa työkalu nyt"?
    Sitten tikku koneeseen kiinni ja käynnistä työpöydälle ladattu työkalu ja suorita valinnat.

    Joskus harvoin on ollut tilanteita, että kaikille tikuille tuo ei ole onnistunut, todella harvinaista, mutta mahdollista. Silloin kannattaa kokeilla toisella tikulla.

    Nyt ilmeiseti koneesi kuitenkin toimii, levynhallinasta päätellen?
     

Jaa tämä sivu