1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Windows 7:n asennus

Viestiketju Käyttäjien tekemät oppaat -osiossa. Ketjun avasi heikki75 07.10.2009.

 1. heikki75

  heikki75 Regular member

  Liittynyt:
  23.10.2007
  Viestejä:
  1,563
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  48
  Tämä opas on tarkoitettu 7:n myyntiversion asennukseen. Opasta ei ole tarkoitettu kannettavan 7:n palautuslevyillä suoritettavalle palautusasennukselle, jolla saa palautettua 7:n tehdasasennuksen kannettavaan. Kannettavan valmistajan asentama 7:n palautusasennuksen tiedostot on kovalevyn piilotetulla osiolla ja kannettavan käynnistyessä pääsee asetuksiin joissa saa poltettua 7:n palautuslevyt DVD-levyille.

  Jos asennat 7:n myyntiversion XP tai Vista kannettavaan, niin ennen 7:n asennusta polta kannettavan palautuslevyt DVD-levyille, koska 7:n asennuksen jälkeen et enää pääse kannettavan valmistajan asetuksiin joissa palautuslevyt poltetaan, koska 7:n asennus muuttaa kovalevyn käynnistystiedot.

  Upgrade Advisor ohjelmalla voit tarkistaa onko tietokoneesi valmiina Windows 7:aa varten jo ennen 7:n hankkimista. Yhdistä kaikki laitteesi ja kytke niihin virta (esim digikamera ja tulostin), jotta ohjelma voi tarkistaa myös ne. Jos Upgrade Advisor löytää esim verkkosovittimen jonka ajuria ei ole 7:n asennuslevyllä, niin kyseisen verkkosovittimen kohdalla on teksti "Siirry ennen Windows 7:n asentamista laitteen valmistajan WWW-sivustoon ja lataa uusin ohjain tälle laitteelle. Asenna tallennettu ohjain Windows 7:n asentamisen jälkeen."

  Netti ei toimi Windowsin asennuksen jälkeen.

  7:n asennusohjelma käynnistyvälle USB-muistitikulle.

  ***********************************************************

  Miksi uusi kovalevy ei näy "Oma tietokone"-ikkunassa eikä 7:n asennusohjelmassa?

  Uusi kovalevy on varaamaton (osioimaton). Myös vanha kovalevy josta on poistettu kaikki osiot on varaamaton.

  Jos 7:n asennus aloitetaan käynnistämällä tietokone 7:n asennuslevyltä niin silloin varaamaton kovalevy näkyy asennusohjelmassa, esim "Levyn 0 varaamaton tila".

  Mutta varaamaton kovalevy ei näy Windowsin "Oma tietokone"-ikkunassa, eikä 7:n asennusohjelmassa jos asennusohjelma on käynnistetty Windowsin työpöydältä. Käynnistä tällöin 7:n asennusohjelma käynnistämällä tietokone 7:n asennuslevyltä tai tee varaamattomalle kovalevylle osio Windowsin levynhallinta-työkalun avulla.

  - XP > Ohjauspaneeli > Suorituskyky ja ylläpito > Valvontatyökalut > Tietokoneen hallinta > Levynhallinta
  - Vista > Ohjauspaneeli > Järjestelmä ja ylläpito > Valvontatyökalut-kohdasta "Luo ja alusta kiintolevyosioita"
  - Windows 7 > Ohjauspaneeli > Järjestelmä ja suojaus > Valvontatyökalut-kohdasta "Luo ja alusta kiintolevyosioita"

  Valitse varaamaton kovalevy ja hiiren oikealla napilla valitse "Uusi osio". Voit tehdä varaamattomasta tilasta yhden tai useamman osion.


  [​IMG]

  ***********************************************************

  Jos 7:n asennus aloitetaan käynnistämällä tietokone 7:n asennuslevyltä niin ilmestyy "Press any key to boot from CD or DVD", mikäli tietokoneen emolevyn BIOS-asetuksissa on asemien käynnistysjärjestys asetettu oikein. BIOS-asetuksissa on DVD-asema oltava ennen kovalevyä, jolloin tietokoneen käynnistyessä tarkistetaan onko DVD-asemassa käynnistyvää DVD-levyä. Huom! Joissakin tietokoneissa voi välittömästi tietokoneen käynnistyessä valita käynnistysvalikon (boot selection popup menu), jossa voi valita DVD-aseman ekana käynnistyväksi asemaksi, jolloin ei tarvitse muuttaa BIOS-asetuksia. Huom! Jos kovalevy on uusi tai vanhasta kovalevystä on poistettu osiot, niin silloin 7:n asennusohjelma alkaa automaattisesti, riippumatta siitä onko BIOS-asetuksissa asemien käynnistysjärjestyksessä DVD-asema ennen tai jälkeen kovalevyn.

  Windows 7:n asennusohjelma.

  1.

  Jos asennuslevy on suomenkielinen niin silloin suomenkieliset valinnat on oletuksena.


  [​IMG]

  2.

  Työpöydältä suoritettavassa asennuksessa ilmestyy valinta "Tarkista yhteensopivuus online-tilassa", jolloin nettisivulta saa ladattua "Upgrade Advisor"-ohjelman, jolla saa tarkistettua onko tietokone yhteensopiva 7:n kanssa.

  Huom! Jos asennus suoritetaan käynnistämällä tietokone 7:n asennuslevyltä niin silloin ikkunassa vasemmalla alhaalla on "Korjaa tietokone"-valinta, jota klikkaamalla pääsee "Järjestelmän palautusasetukset"-valintoihin, esim "Järjestelmän palauttaminen" (Windowsin palauttaminen aiempaan ajankohtaan) ja "Komentokehote" (Avaa komentokehoteikkuna).


  [​IMG]

  3.

  Ikkunassa "Hae tärkeitä päivityksiä asennusta varten" valitse "Muodosta Internet-yhteys, jotta voit hakea uusimmat päivitykset asennusta varten (suositus)".

  Huom! Tätä asennuksen ikkunaa ei ilmesty mikäli asennus suoritetaan käynnistämällä tietokone 7:n asennuslevyltä.


  [​IMG]

  4.

  Päivitysasennus.

  Jos olet käynnistänyt 7:n asennuksen työpöydältä niin ikkunassa "Millaisen asennuksen haluat?" voit suorittaa päivitysasennuksen Vistan (ja myös 7:n) päälle, valitsemalla "Päivitys", jolloin päivitysasennus alkaa automaattisesti käynnissä olevan käyttiksen osiolle. Päivitysasennus ei poista kovalevyltä käyttäjän omia tiedostoja eikä asennettuja ohjelmia.

  Päivitysasennuksen jälkeen voit poistaa kovalevyltä piilotetut kansiot $INPLACE.~TR ja $WINDOWS.~Q (kansioita ei tarvita enää päivitysasennuksen jälkeen).

  Mukautettu (puhdas) asennus.

  Jos haluat suorittaa kokonaan uuden asennuksen niin valitse "Mukautettu (kokeneet käyttäjät)".

  Huom! "Mukautettu (kokeneet käyttäjät)" asennus säilyttää käyttäjän kaikki omat tiedostot asennusosiolla, kunhan asennuksessa ei valita kyseisen asennusosion alustamista tai poistamista "Asema-asetukset"-valinnoista.


  [​IMG]

  5.

  Silloin kun edellisessä ikkunassa on valittu "Mukautettu (kokeneet käyttäjät)" niin ilmestyy ikkuna "Minne haluat asentaa Windowsin?", jossa näkyy listassa tietokoneen kovalevyjen osiot, osioiden koko ja osioiden vapaa tila.

  Valitaan osio minne halutaan 7 asennettavaksi ja klikataan "Seuraava", jolloin varsinainen 7:n asennus alkaa automaattisesti mikäli valitulla osiolla ei ole aikaisempaa Windowsin asennusta.

  Huom! Jos haluat säilyttää kovalevyllä XP:n tai Vistan asennuksen, niin valitse 7:n asennusosioksi osio missä ei ole XP:tä tai Vistaa, jolloin 7:n asennusohjelma asentaa automaattisesti käynnistysvalikon josta valitaan käynnistettävä käyttis, eli tällöin XP tai Vista toimii 7:n asennuksen jälkeen normaalisti.

  Huom! Jos asennus suoritetaan käynnistämällä tietokone 7:n asennuslevyltä niin silloin ikkunassa oikealla alhaalla on "Asema-asetukset"-valinta, jota klikkaamalla ilmestyy valinnat "Poista", "Alusta", "Uusi" ja "Laajenna".

  Jos asennus suoritetaan uudelle (tyhjälle) kovalevylle, niin tietokoneen ensisijainen (primary) kovalevy näkyy nimellä "Levyn 0 varaamaton tila". Asennuksen voi aloittaa varaamattomalle kovalevylle, mutta jos et halua sitä kokonaan 7:n asennusosioksi niin valitse "Asema-asetukset" > "Uusi" ja tee haluamasi kokoinen uusi osio.

  Alla olevissa kuvissa on valittu "Asema-asetukset" > "Uusi" > osion kooksi kirjoitettu 80000 Mt (78 Gt) ja lopuksi klikattu "Käytä".


  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Kun olet jäljelle jääneestä varaamattomasta tilasta tehnyt osion tai osioita, niin valitse osio johon haluat 7:n asentaa ja sitten klikkaa "Seuraava", jolloin 7:n asennus alkaa.

  6.

  Huom! Silloin kun "Minne haluat asentaa Windowsin?" ikkunassa on klikattu "Seuraava" ja 7:n asennus on valittu suoritettavaksi osiolle jossa on jonkun Windows version aikaisempi asennus, niin ilmestyy alla oleva huomautus, jolloin 7:n asennuksen jälkeen osiolla olevan aikaisemman Windowsin kansiot ja tiedostot löytyvät Windows.old-kansiosta.


  [​IMG]

  Ennen Windows.old-kansion poistamista siirrä kansiosta pois mahdolliset omat tärkeät tiedostot.
  C:\Windows.old\Documents and Settings\<käyttäjän_nimi>\Omat tiedostot\ (Windows XP)
  C:\Windows.old\Käyttäjät\<käyttäjän_nimi>\ (Windows 7 ja Vista)

  7.

  Alla olevassa kuvassa 7:n asennus on alkanut.


  [​IMG]

  8.

  Product Key -tuotetunnusta ei tarvitse välttämättä antaa 7:n asennuksessa, poista tällöin myös ruksi kohdasta "Aktivoi Windows automaattisesti, kun tietokone on online-tilassa".

  7:aa voi käyttää 30 päivää ilman aktivointia.


  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 06.11.2010
 2.  
 3. Briitu

  Briitu Member

  Liittynyt:
  07.02.2009
  Viestejä:
  60
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Mikähän on vikana kun latasin tän Upgrade Advisorin meidän koneeseen jossa on Vista niin siinä ei jostain syystä tapahdu mitään vaikka avaan sen tiedoston joka meillä on tossa käynnistä valikossa mistä johtuu?
   
 4. aksu09

  aksu09 Member

  Liittynyt:
  01.01.2008
  Viestejä:
  27
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Ja sellaisen kysymyksen haluisin itse esittää, että miten käy jos toisella kovolla on xp asennettuna ja toiselle koittaa asentaa seiskan? Tilasin tuossa uuden kovon ja ajattelin asentaa seiskan sille. xp löytyy luonnollisesti jo tältä vanhalta.
   
 5. heikki75

  heikki75 Regular member

  Liittynyt:
  23.10.2007
  Viestejä:
  1,563
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  48
  @aksu09:

  Asenna uusi kovalevy toiseksi asemaksi eli XP:n kovalevy on ekana käynnistyvä asema.

  Jos et ole uutta kovalevyä alustanut XP:n levynhallinnassa niin käynnistä 7:n asennusohjelma käynnistämällä kone 7:n asennuslevyltä, valitse "Mukautettu (kokeneet käyttäjät)", jolloin "Minne haluat asentaa Windowsin?" ikkunassa uusi kovalevy näkyy "Levyn 1 varaamaton tila" ("Levy 0" on XP:n kovalevy).

  Valitse 7:n asennusosioksi kovalevy jonka ostit, jolloin 7:n asennusohjelma asentaa automaattisesti käynnistysvalikon josta valitaan käynnistettävä käyttis 7:n asennuksen jälkeen.
   
 6. aksu09

  aksu09 Member

  Liittynyt:
  01.01.2008
  Viestejä:
  27
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Selvä homma, paljon kiitoksia:) Uudelle kovolle ei siis tarvitse tehdä mitään xp:n levynhallinnassa? Ja voihan w7 asennusohjelmalla jakaa kovon osioihin kuten tavallisestikkin?
   
 7. heikki75

  heikki75 Regular member

  Liittynyt:
  23.10.2007
  Viestejä:
  1,563
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  48
  Uudelle (varaamaton, osioimaton) kovalevylle ei välttämättä tarvitse itse tehdä mitään. Kun kone on käynnistetty 7:n asennuslevyltä ja uusi kovalevy on valittu asennusosioksi niin 7:n asennus alustaa sen automaattisesti.

  Mutta jos haluat osioida uuden kovalevyn useampaan osioon niin se on tehtävä ennen kuin 7:n varsinainen asennus valitaan suoritettavaksi, joko valitsemalla "Asema-asetukset" tai Windowsin levynhallinta-työkalun avulla.
   
 8. Orios

  Orios Regular member

  Liittynyt:
  11.09.2007
  Viestejä:
  104
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Voiko 32 bittisen Vista home premiumin päivittää 64 bittiseksi Windows 7 Home premiumiksi sellaisella päivitysversiolla? Eli pikkuisen edullisemmin kuin ostamalla sellanen 180 euron versio.
   
 9. heikki75

  heikki75 Regular member

  Liittynyt:
  23.10.2007
  Viestejä:
  1,563
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  48
  @Orios:

  Jos 32-bit Vista tietokoneeseen asennetaan 7:n 64-bit versio niin 7:n asennuksen voi suorittaa vain käynnistämällä tietokone 7:n asennuslevyltä.

  7:n päivitysasennuksen voi suorittaa vain jos 7:n asennus on käynnistetty Windowsin työpöydältä.

  Eli et voi 32-bittistä Vistaa päivittää päivitysasennuksella 64-bittiseksi Windows 7:ksi.
   
 10. Orios

  Orios Regular member

  Liittynyt:
  11.09.2007
  Viestejä:
  104
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
 11. heikki75

  heikki75 Regular member

  Liittynyt:
  23.10.2007
  Viestejä:
  1,563
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  48
  (Kirjoitin edelliseen viestiini päivitysasennuksesta aikaisemman Windowsin päälle.)

  Linkissä oleva 7:n käyttöjärjestelmäpäivitys versio tarkoittaa että koneella on oltava aikaisempi XP:n tai Vistan asennus (tästä johtuu alempi hinta), jonka olemassaolo tarkistetaan asennuksen alussa. Vistan asennuksen voi tehdä päivitysasennuksena (esim 32-bit Vista päälle asennetaan 32-bit 7) tai kokonaan uusi asennus, mutta XP:n asennusta ei voi tehdä päivitysasennuksena (asentaa XP:n päälle).

  Minulla on 7:n 32-bit ja 64-bit retail-versiot ja tuossa linkin käyttöjärjestelmäpäivitys versiossa ei ole luultavasti muuta eroa kuin että tarkistetaan aikaisemman käyttiksen olemassaolo kovalevyllä, jolloin voit 32-bit Vista koneeseen asentaa 64-bit 7:n, mutta vain kun suoritat kokonaan uuden asennuksen toiselle osiolle tai Vistan osiolle (jolloin Vista löytyy Windows.old-kansiosta).
   
 12. woli

  woli Guest

  Katoaako mitään tiedostoja jos päivittää Windows 7 Vistaan?
   
 13. heikki75

  heikki75 Regular member

  Liittynyt:
  23.10.2007
  Viestejä:
  1,563
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  48
  Päivitysasennuksessa Vistan päälle ei poisteta käyttäjän omia tiedostoja eikä asennettuja ohjelmia.

  7:n asennusohjelma poistaa ainoastaan silloin käyttäjän omia tiedostoja kovalevyltä jos käyttäjä valitsee asennusohjelman "Asema-asetukset"-valinnoissa "Poista" tai "Alusta".
   
 14. moon_joni

  moon_joni Member

  Liittynyt:
  09.11.2009
  Viestejä:
  1
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  E: nvm
   
  Viimeksi muokattu: 09.11.2009
 15. Wyrozec

  Wyrozec Member

  Liittynyt:
  12.11.2009
  Viestejä:
  1
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Voiko Win 7 Pro OEM 32Bit lisenssinumerolla asentaa Win 7 Pro OEM 64bit version jos omistaa molempien asennuslevyt. Ajatuksena on asentaa nimenomaan Win 7 Pro OEM 64bit, jonka levy jo on ja varmuuden vuoksi ostaa toiseen rakenteilla olevaan koneeseen Win 7 Pro OEM32bit versio, jos tuon 64 bittisen kanssa törmään ajuripuutteeseen tms. muuhun syyhyn palata takaisin 32 bittisen version käyttöön.

  Eli onnistuuko - onko kukaan kokeillut tai tietääkö. Ei viitsisi suotta ostaa 32bit levyä jos sen sarjanumerolla ei voi asentaa kuin sen 32 bittisen version. Retail levyssähän tulevat molemmat versiot mukana, joten periaatteessa en näe syytä miksi tämä ei toimisi.
   
 16. Chaandler

  Chaandler Member

  Liittynyt:
  11.01.2010
  Viestejä:
  2
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Eli siis säilyvätkö asennetut ohjelmat koneella Windows 7:n mukautetun asennuksen jälkeen? Asennusohjeen mukaan tiedostot ja asennukset häviävät, mutta tämän ohjeistuksen mukaan ainakin tiedostot säilyvät.
   
 17. Jeppe28

  Jeppe28 Regular member

  Liittynyt:
  04.11.2010
  Viestejä:
  216
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Hei olisin ostamassa parin päivän sisällä WIN 7 Ultimate 64-bittisen ja haluaisin tietää et voinko asentaa sen ku käytös on täl hetkel XP 32-bittine ja prossu tukee 64-bittistä käyttistä nii oisko mahdollista asentaa tuolla "Puhdas asennus" hommalla. Mut jos ei pysty asentamaan niin hankin 32-bittisen.
   
  Viimeksi muokattu: 08.02.2011
 18. Betrayed

  Betrayed Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  12.10.2004
  Viestejä:
  1,585
  Kiitokset:
  2
  Pisteet:
  68
  Voit asentaa 64-bittisen seiskan kun prosessorisi kerran tukee sitä. XP->7 päivitystä ei tueta, eikä myöskään 32<->64 päivityksiä.

  Eli asenna puhtaalla asennuksella.
   
 19. Jeppe28

  Jeppe28 Regular member

  Liittynyt:
  04.11.2010
  Viestejä:
  216
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Kiitos paljon.
   
 20. jihaa

  jihaa Member

  Liittynyt:
  11.05.2002
  Viestejä:
  57
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Terve,
  taloudessa pari xp professional konetta 32bittisenä, niin meneekö tuo Microsoft Windows 7 Home Premium Edition Perhepaketti FIN UPG (päivitysversio) myös xp professional version päälle? Vai pitääkö päivitys olla myös seiskan professional versio? Eli onko versiolla merkitystä?
   
 21. NoScape

  NoScape Regular member

  Liittynyt:
  27.03.2007
  Viestejä:
  202
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Ja tällainen alottelijan tyhmä kysymys. Soveltuuko tämä yllä oleva ohje myös Win 7 home premium OEM version asennukselle? Olen tilaamassa konepakettia, ja tarkoitus olisi ähertää itse käyttis koneelle. Arvata saattaa, että olen ensimmäistä kertaa asialla... :)
   

Jaa tämä sivu