1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Windows 11 - Keskustelu

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi *Trinity* 16.06.2021.

 1. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,046
  Kiitokset:
  1,101
  Pisteet:
  223
  Jos joku haluaa päivittää windows 11:ta mutta kone ei täytä vaatimuksia alla hyvä ohje kuinka se onnistuu.

  https://www.hardware.fi/uutiset/artikkeli.cfm/2021/10/05/opas-asenna-windows-11-ilman-tpm-rajoitusta

  Lisäisin ehkä maininnan tuohon, että tällä hetkellä on epävarmaa kuinka päivitysten kanssa jatkossa käy.

  Windows 11:n asentaminen laitteisiin, jotka eivät täytä järjestelmän vähimmäisvaatimuksia.
  [​IMG]  Lisäksi vielä Microsoftin ohje jolla voi osittain tuetun koneen päivittää.
  Windows 11:n asentaminen
   
 2.  
 3. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,046
  Kiitokset:
  1,101
  Pisteet:
  223

  Nyt edellä olevan homman voi hoitaa helpommin.

  Disable "Show more options" context menu in Windows 11 | Windows ElevenForum
   
 4. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,046
  Kiitokset:
  1,101
  Pisteet:
  223
  Alla ohje kuinka luoda asennusmedia Rufuksella jolla asentaa Windows 11 koneeseen joka ei täytä laitevaatimuksia.

  Aluksi lataa windows 11 ISO työpöydälle tai haluamaasi kohteesen. Lataus kohdasta: Windows 11 -näköistiedoston (ISO-tiedoston) lataaminen.


  1. Lataa Windows 11
  2. Lataa Rufus
  3. Aukaise Rufus ja varmista, että kohdassa laite, on valittuna USB tikku jota haluat käyttää. HUOM: kaikki tieto tikulta poistetaan asennusmedian luonnin aikana. Klikkaa valitse ja etsi Windows 11 ISO kohteesta johon sen latasit ja valitse Avaa.
  4. Kohdassa levykuvan määritys valitse: Extended Windows 11 installation (no TPM/Secure boot/8GB- Ram)
  5. Kohdassa Osion tyyppi valitse joko GPT tai MBR
  6. Tarkista, että kaikki on oikein ja valitse Aloita
  7. Valitse Ok jatkaaksesi varoituksen jälkeen asennusmedian luontia.

  Rufus windows 11 ilman laitevaatimuksia.


  Kuinka tarkistaa onko käytössä GPT vai MBR
  Kuvan esimerkissä on käytetty MBR:ää kun oli niin vanha kone.

  Lopputuloksena hyvin toimiva kone jossa windows 11.

  Acer Aspire 5535 windows 11 (2).


  Nyt sitten van odotellaan pitääkö Microsoft laitevaatimuksista kiinni jatkossa. :)
  Kone toimii yllättävän hyvin vaikka muistia on vain 2Gt Eikä suoritinkaan ole mikään tehokas.
  Asiaa ei kuitenkaan kannata testata koneella joka on pääkäytössä, vaan jos löytyy joku vanha kone nurkista.
   
  Viimeksi muokattu: 20.10.2021
  Whatta Heck kiitti tästä.
 5. FiveBridges

  FiveBridges Senior member

  Liittynyt:
  12.12.2014
  Viestejä:
  3,506
  Kiitokset:
  663
  Pisteet:
  123
 6. WinLix

  WinLix Active member

  Liittynyt:
  22.02.2018
  Viestejä:
  746
  Kiitokset:
  121
  Pisteet:
  53
 7. Whatta Heck

  Whatta Heck Senior member

  Liittynyt:
  16.09.2011
  Viestejä:
  10,250
  Kiitokset:
  1,289
  Pisteet:
  243
  Rokkaa aikas ok tämä 11. En tiedä mistä johtuu mutta tikulla usb2 kympillä menee kun täi tervassa, tiedostojen siirrossa. Puuhailee jotain 2 Mt/s mutta Win 11:lla sama tikku ja samat siirrot +20 Mt/s.
  Me likey.
   
 8. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,874
  Kiitokset:
  1,152
  Pisteet:
  223
  Vähän taustaa ensin.
  Tein rautapäivityksen silmällä pitäen Windows 11 vaatimuksia. Päivitin prosessorin ja emon Intelin 11th sukupolven laitteisiin. Mielenkiintoista oli havaita, että vanha työjuhta 4th sukupolven i7-4690K normaali työskentelyssä, ei poikennut käytössä uudesta niin, että sen olisi huomannut. Testituloksissa uusi prosessori i5-11600K hallitsi vahvasti.
  Kaikki mikä näkyy testipaperilla, ei näy käytössä. Vanha prosessorini täyttää vielä täysin tehtävänsä, mutta piti hankkia uusi, että pääsee kokeilemaan yhteensopivalla laitteella Windows 11:sta.
  Erot näkyvät vasta peleissä tai todella rasittavissa toimissa, jota minulla ei ole.

  Ihan aluksi haluan sanoa, että en ole ollenkaan seurannut 11:sta kehityksen aikaista keskustekua huonoista ja hyvistä puolista, joten kaikkea voin havainnoida ilman ennakkoluuloja.

  Sitten suureen pettymykseeni Uuteen Windows 11:sta. On aivan uskomatonta, miten kehitys on jälleen lyönyt vahvasti takapakkia. Käyttö on mennyt todella vaikeaksi ja hankalaksi. Hyvää sanottavaa on sen ulkomuodosta ja muuten ripeästä toiminnasta. Jos ainoastaan käyttäisi valmiita ohjelmia, eikä tarvitsisi tehdä mitään säätöjä tai käyttöjärjestelmä toimintoja, niin olisi varmaan ok.

  Esim. ihan helppo päivittäinen toiminto, kuten kopioi ja liitä.
  Ne on taitavasti onnistuttu kätkemään niin, että pitää ensin valita perusvalikosta valita lisätoiminto valikon lopusta "Näytä enemmän vaihtoehtoja". Josta vasta avautuu se sama valikko toimintoineen, mikä aikaisemmin tuli suoraan hiiren oikealla napilla. Ihmetyttää, että tuollainenkin yksikertainen toiminto on saatu tuolla muutoksella hankalaksi suorittaa.
  Jotain hyvääkin, tekstinkäsittelyssä vanha perinteinen valikko on vielä käytössä. Tietojen ja tiedostojen kopioinnissa ja liittämisessä on edellä mainitsemani hankala muoto.

  Uuden koneen asennuksessa olisi kipeäasti kaivattu levytyökalua "Levynhallintaa", jossa idioottikin pystyi muodostamaan, pienentämään ja suurentamaan osioita ja niistä näki vielä havainnollinen jana levynosioista ja tilasta.
  Levynhallinta entisessä selkeässä ja informatiivisessa muodossa on poistettu. Nyt se on sekava ja epäämäinen toiminto ainoastaan.
  Tehtäväpalkki on varsin epäkäytännöllinen, ym. ym.

  Niillekin, jotka työkseen tarvitsevat tietokoneen erilaisia toimintoja, tuntuu varmaan typerältä, kun pyörä pitää uudelleen keksiä.
  Sanonta, Microsoft tekee joka toisesta Windowsista harjoituskappaleen, koska ei suostu kuuntelemaan ja huomioimaan käyttäjien mielipiteitä. Suunnittelijoilla on ollut selvästi halu panna käyttäjät polvilleen ja minun kohdallani onnistuivat siinä. Se tarkoittaa uuden tuotteen poistamista koneeltani ja paluuta vanhaan käyttökelpoiseen.
  Tämä on ensimmäinen Windowsin käyttöjärjestelmä, johon menetin kiinnostukseni ja uskoni. Aikoinaan Vistaa paljon haukuttiin, mutta ei tuottanut minulle mitään vaikeuksia käyttää sitä.
  Tähän asti ei ole tuettanut ongelmaa siirtyä käyttöjärjestelmästä toiseen, mutta kehittäjiltä tuntuu käyttäjät kokonaan unohtuneen.

  Nyt sitten vaan odottelemaan uuden Windowsin valmistumista, ennen Kympin tuen loppumista. Toivottavasti Microsoft tulee käyttäjämääristä saamaan riittävää palautetta, jotta ymmärtäisivät, että kannattaa ottaa käyttäjien vinkit huomioon.

  Tuli pitkä vuodatus, jonka päätteeksi asennan kympin takaisin.
  Olisi kiva kuulla muiden mielipiteitä tehdyistä muutoksista.
   
  Jyk ja 1pertti kiittävät tästä.
 9. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,698
  Kiitokset:
  1,129
  Pisteet:
  243
  Itselläni ei ole yhtään kokemuksia Win 11:ta, mutta silti kirjoittamasi havainnot tuntuivat silti jotenkin tutuilta. Olen törmännyt myös Windows 10:n kanssa samaan ongelmaan: miksi tuttu ja toimiva ominaisuus on korvattu uudella ja hankalammin toimivalla. "Hankaluus" voi tosin monesti olla pelkästään sitä, että joku asia vain pitää opetella uudelleen, mutta silti kismittää, että miksi, kun mitään lisäarvoa ei näytä syntyneen.

  Eikä kyse ole pelkästään toiminnoista, vaan muutoksista Windowsin valikoissa ja asetusten poluissa. Pahinta on, että ne muuttuvat joskus Windows 10:n versiopäivitysten myötä. Kun on onnistunut muokkaamaan jonkin toiminnon mieleisekseen, kevään tai syksyn suuremman päivityksen jälkeen voi havaita, että se on taas palautettu oletusasetuksiin. Siinä sitten ensi hämmästyksen jälkeen alat muistella, että mistäs se asetus löytyykään ja miten se oli viimeksi, kun tuntui sopivalta.

  Kaiken takana saattaa olla se, että uusi koodaajasukupolvi ei halua sovittaa uusia ominaisuuksia vanhaan kokonaisuuteen, vaan tekee kaiken uudelleen omalla tavallaan välittämättä niistä miljoonista käyttäjistä, jotka siten joutuvat opettelemaan heidän tapansa ajatella ja toimia.
   
 10. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,046
  Kiitokset:
  1,101
  Pisteet:
  223
  Kaiken kaikkiaan ärsyttävä kehityssuunta yleisestikin. Kaikki piilotetaan kuvakkeiden pisteiden viivojen palkkien ym. taakse muka tehden asioista yksikertaisempia ja selkeämpiä käyttää. Osittain se takia mulla on useampia selaimiakin koneella.

  Toi hiiren oikealla klikattava pikavalikko tai mikä se nyt viralliselta nimeltään onkaan, on hyvä esimerkki Ne leikkaa ja liitä toiminnot on siinä siis nykyään kuvakkeina, ei tarvitse klikata sitä näytä enemmän vaihtoehtoja kohtaa niitä tehdäkseen. Ei se kuitenkaan siitä selkeämpää tee, että siinä on sekaisin kuvakkeita ja tekstiä ja sen lisäksi jos haluaa sitten enemmän niitä valintoja näkyviin pitää kilkata sitä näytä enemmän valintoja kohtaa. Siinä pitäisi olla selvä valinta ruutuun tyyppinen mahdollisuus, että käyttääkö vanhaa vai uutta tapaa.

  Tällä hetkellä asian saa onneksi muutettua helposti vanhan malliseksi.
  Disable "Show more options" context menu in Windows 11 | Windows ElevenForum

  Tehtäväpalkki oli aluksi hämmentävä, mutta itselleni vain siksi, että tehtävienhallintaa ei voi sitä kautta avata.
  Tehtävienhallinta löytyy tätä nykyä siitä hiiren oikealla avattavasata käynnistä valikosta. Tai sitten sen voi kiinnittää tehtäväpalkkiin jolloin sen saa auki yhdellä klikkauksella. Mutta mitä juttuja lukenut on tehtäväpalkissa otettu askel taaksepäin käytännöllisyydessä jos työkseen enemmän käyttää tietokonetta, esim. useamman saman sovelluksen aukaisun suhteen. Mulla tehtävienhallintaa lukuun ottamatta käyttö on muuten kokolailla sama kuin kympissä.

  Itseäni eniten ärsyttävä asia windows 11:a on kansioiden esikatselukuvien poisto. Jos nyt oikein koitan ymmärtää microsoftia, niin ehkä se on tehty siksi, että windows toimii napakammin kun ei ole ladattavaa niin paljoa. Senkin pitäisi silti minimissään olla helposti valittavana vaihtoehtona haluaako nähdä esikatselukuvat vai ei. Sama toiminto on muuten tulossa myös windows 10:n ilmeisesti.


  Eikös asentaminen tapahdu samoin kuin kuin aina ennenkin. Vai ajattelenko eri asiaa?. Kahdelle koneelle asentanut ja taitaa olla samanlainen se asennus ohjelma kuin se on seiska/kasi ajoista ollut.
  Oon miettinyt tätä samaa. Enkä pelkästään windowseissa. Vaan myös peleissä. Peleissä on lisäksi yleistynyt tapa matkia grafiikassa yhtä ja samaa uutta tyyliä ja oonkin miettinyt, että ne varmaan kaikki valmistunut jostain samanlaisesta opinahjosta jossa halutaan opettaa uutta ja hienoa tapaa.

  Kaiken kaikkiaan kuitenkin aioin pysyä windows 11 käyttäjänä. Plussat kuten parempi asetukset valikko ja yleisesti hieman nopeammin toimiva windows, ajaa edelle noista ärsyttävistä muutoksista. Olishan se kiva jos microsoft kuuntelisi enemmän käyttäjiä, mutta se on aika lailla toiveajattelua melkeinpä minkä tahansa yrityksen kohdalla.
   
  Viimeksi muokattu: 28.10.2021
 11. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,874
  Kiitokset:
  1,152
  Pisteet:
  223
  Ilmaisin vähän väärin. Varsinaisessa käyttöjärjestelmän asentamisessa ei ole merkittävää eroa entiseen.

  Tarkoitin käyttöjärjestelmän "Levynhallinta" -työkalua joka on täysin idioottimainen. Minun piti asennuksen jälkeen partitioida 2 TB:n levy neljään erikokoiseen partitioon, joka oli melko tuskallinen suoritus. Nyky tavassa puuttui visuaalisuus, jota ominaisuutta pidän tärkeänä. Vaikeaa ymmärtää, miksi sellainenkin pitää pilata.

  En vaan jaksa turhan kanssa leikkiä. Olen palannut jo 10-käyttäjäksi takaisin, vaikka uudessa olikin monia hyviä juttuja. Ehkä joku päivä vielä palaan takaisin, kun saan sulateltua nyt kokemani kauhistuksen.

  Tosiasia on, että uusi käyttäjäsukupolvi ei esimerkiksi tajua mitään koko kansiorakenteesta, kun monen käyttäjä oppi perustuu painokkaasti mobiililaitteesiin.
  Jostain luin, että tietotekniikan opettaminen juuri sen takia tullut haastavammaksi.

  En nyt kuitenkaan vielä menisi julistamaan sen parempaa toimivuutta. Aika kertoo sen varmimmin.
   
 12. FiveBridges

  FiveBridges Senior member

  Liittynyt:
  12.12.2014
  Viestejä:
  3,506
  Kiitokset:
  663
  Pisteet:
  123
  Hakkerit jo asialla.Kannattaako win 11 päivittää vasta vuonna 2025 :(.
  Piraattilisenssejäkin on jo myynnissä.
   

  Liitetyt tiedostot:

 13. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,874
  Kiitokset:
  1,152
  Pisteet:
  223
  Kuka noista noin paljon maksaa, kun 3-6€:n seiskan tai kasin lisenssit ajaa saman asian.:D
   
 14. FiveBridges

  FiveBridges Senior member

  Liittynyt:
  12.12.2014
  Viestejä:
  3,506
  Kiitokset:
  663
  Pisteet:
  123
  Jep,jep.Se on vaan niin tyhmää maksaa liikaa.:p
   
 15. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,046
  Kiitokset:
  1,101
  Pisteet:
  223
  Mulla on aika kauan siitä kun oon osioinut levyjä ja silloinkin vain kahteen osaan. Mutta onko tästä eteenpäin jotain muutoksia nyt jotka eroaa kympistä?

  Levynhallinta.

  Ihan mielenkiinnosta kysyn kun jos tulee vastaan joskus tilanne jossa täytyy osioida.
   
 16. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,046
  Kiitokset:
  1,101
  Pisteet:
  223
  Ne on vain kato käytöstä poistettuja lisenssejä. :rolleyes: Mua on aina huvittanut kuinka näiden kohdalla keksitään mitä ihmeellisimipä selityksiä miten ne on ihan ok tavaraa. Pitäis olla sen verran munaa, että myöntäis niiden olevan lisenssejä joita ei oo tarkotettu tavalliseen kuluttaja myyntiin.

  Ainakaan verkkokauppa.co ja jimm's ei vielä myy retail windows 11, mutta ehkä noilla myyjillä on vähän paremmat kontaktit microsoftiin :D
   
 17. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,874
  Kiitokset:
  1,152
  Pisteet:
  223
  Löytyykö tuo uudesta ja jos löytyy, niin mistä, miten?
  Mulla ei tuntenut haussa edes levynhallintaa
   
 18. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,046
  Kiitokset:
  1,101
  Pisteet:
  223
  No sehän olis liikaa vaadittu, että se löytyisi haulla sillä nimellä kuin se on. Haulla: Luo ja alusta kiintolevyosioita, löytyy levynhallinta. Jotain microsoftin logiikkaa.

  Sitten myös samoin kuin kympissä, eli siitä hiiren oikealla klikattavasta aloitus vai käynnistä valikkoko se nyt on.

  Levynhallinta2.
   
 19. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,874
  Kiitokset:
  1,152
  Pisteet:
  223
  No, voi hel*****! Ei tuossa kyllä ole mitään logiikkaa, siihen asiaan päreeni poltin. Aikaisemmin kyllä haulla olen löytänyt juuri noilla otsikolla, mutta se olisikin liikaa vaadittu, homma olisi liian helppoa. Mikä hiivatin logiikka käskee sekoittamaan selviä asioita.

  Kiitos @*Trinity* Pitää varmaan huomenna käydä verkkiksestä hakemassa SSD-levy noiden testausta varten kerran vielä. Vahingosta viisastuneena, ei pidä pidä toimivaa seiskaa pilata noilla kokeiluilla, kun sen juuri sai takaisin asennettua.
   
 20. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,698
  Kiitokset:
  1,129
  Pisteet:
  243
 21. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,046
  Kiitokset:
  1,101
  Pisteet:
  223
  Tuohon onkin tänään tullut päivitys.


  Lähde: November 5, 2021—KB5008295 Out-of-band | Microsoft


  Päivitys: Vaihdettu lainauksen sisältö suomenkieliseksi   
  Viimeksi muokattu: 05.11.2021

Jaa tämä sivu