1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma Windows 10 - Lepotila

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi Snucler 10.11.2019.

  1. Snucler

    Snucler Member

    Liittynyt:
    13.05.2011
    Viestejä:
    56
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    18
    Hei,

    Tietokoneen (ajastetun) lepotilan kanssa on alkanut ilmetä ongelmia, arvelen että ongelman olisi aiheuttanut jokin WIN 10 päivitys, mutta varmahan en pysty olemaan.
    En muista milloin ongelma ensimmäisen kerran ilmeni, mutta arviolta n. 6kk sitten.

    Vika on seuraavanlainen
    Tietokoneelle asetetun lepotila-ajastimen mukaisen ajan jälkeen:
    1. Tietokoneen näytöstä katoaa kuva (kuten normaalistikin lepotilaan siirtyessä)
    2. Tietokone päästää ns. naksahduksen (luultavammin virtalähde? joka kuuluu kun työasema sammutetaan / käynnistetään / siirtyy lepotilaan)
    3. Näppäimistöstä ja hiirestä katoaa valot.
    4. Kotelon sisällä olevat LED valo palaa, tuulettimet jatkavat pyörimistä ja näytönohjaimen valmistajan merkkivalo palaa. (joiden kaikkien tulisi sammua/lopettaa pyöriminen lepotilaan siirtyessä)

    Vaikka työasemaa yrittää herätellä hiirellä ja näppäimistöllä, se ei kuitenkaan reagoi. Näppäimistöön ja hiireen kuitenkin syttyvät valot (jotka syttyvät vaikka tietokone olisi sammuksissa)
    Näyttöön ei syty kuvaa, eikä reagoi mitenkään.
    Tietokoneen ollessa päällä, kotelon virtapaikiketta painamalla se vastaa "Sammuta" komentoa, mutta tässä tilassa se ei sammuta eikä käynnistä tietokonetta. Ainoa keino on pitää virtapainiketta pohjassa, kunnes tietokone sammuu kokonaan, ja käynnistyksen jälkeen se toimii jälleen normaalisti.

    Lepotila on aikaisemmin toiminut aivan normaalisti, ja mikäli siirrän tietokoneen lepotilaan käynnistä-valikon kautta, se toimii.

    Laitehallinnassa on enabloitu, että hiiri ja näppäimistö voivat herättää tietokoneen.
    Olen testannut "Nopean käynnistyksen" disablointia.

    BIOS ja Chipset ajurit olen vastattain päivittänyt, windowsin päivitykset on tarkistettu, virtualisointi on BIOS:ssa disabloitu (jota vinkattiin joillain sivustoilla)

    Hyviä ideoita/testejä otetaan vastaan, kiitokset ehdotuksista jo etukäteen!

    Komponentit:
    Intel Corei7-6700K
    ASUS Z170 Pro Gaming
    Kingstom HyperX Fury 16GB - 2666Mhz
    Gigabyte GeForce GTX 1070
    SSD - Kingston UV400 240 Gt SSD
    HDD - Western Digital 1TB WD Blue
     
  2.  
  3. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    10,038
    Kiitokset:
    1,259
    Pisteet:
    223
    @Snucler

    Tarvitsetko välttämättä lepotilaa koneessa, riittääkö näytön sammutus jonka voi säätää virranhallinta-asetuksissa.

    Puhutaan hibernate asioista. Komentokehotteella saa tuon toiminnon pois. Itse pitäisin pöytäkoneen vakiona ja jättäisin tyhjäkäynnille menemättä sen kummemmin unitiloihin. Läppäreissä eri juttu tietenkin akun virransäästön vuoksi.

    Kulmasta start-näppäimen vierestä hakua ja kirjoittaa cmd. Komentokehoitteeseen hiiren oikealla ja suorittaminen Järjestelmän valvojana, ok. Riville kirjoittaa: powercfg -h off ja sen jälkeen paina Enter. Sitten seuraavalle riville: exit ja paina Enter.

    Olen vahvasti sitä mieltä että parhaiten nuo masiinat toimivat normaalilla käytöllä, useita vuosia esimerkiksi toimistokäytössä mikäli jättää vain koneen päälle. Päivitykset sun muut rullaavat taustalla ja minkäänlainen herättely ei ole tarpeen. Win 10 myöskin ajelee omia siivousohjelmia taustalla kun kone on käynnissä, horroksessa tätä ei välttämättä tapahdu (en ole 100-warma tästä jos on lepotilassa).

    Komentokehoitteella on myöskin helppo palauttaa toiminto. Koodin tilalle: on. (siis tuon ylemmän off tilalle)

    edit. typo, niitä jäi vieläkin.
     
    Viimeksi muokattu: 10.11.2019
    Snucler kiitti tästä.
  4. Snucler

    Snucler Member

    Liittynyt:
    13.05.2011
    Viestejä:
    56
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    18
    Koska työaseman viimeisimmästä uudelleenasennuksesta oli jo useampi vuosi, ja kone alkoi täyttyä kaikenlaisesta turhasta tauhkasta, päädyin asentamaan sen uudelleen.
    Tämän myötä vaikuttaisi myös tuo lepotila ongelma korjaantuneen.
    Jokin bitti mennyt poikittain ajan kanssa, ja lakannut sitten toimimasta.

    Mukavaa joulua kaikille!
     
    Whatta Heck kiitti tästä.
  5. rane1958

    rane1958 Regular member

    Liittynyt:
    22.12.2006
    Viestejä:
    372
    Kiitokset:
    63
    Pisteet:
    38
    :( -Huomasin läppäristäni myös kadonneen LEPOTILA asetuksen....! :oops:
    -Miten sen saisin takaisin käyttöön kun pidin pitempää taukoa, laitoin masiinan aina LEPOTILAAN.... o_O
     
  6. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,990
    Kiitokset:
    1,014
    Pisteet:
    173
    Löytyisiköhän se palauttamalla palautuspisteestä aikaisempaan asetukseen?
     
  7. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    7,874
    Kiitokset:
    988
    Pisteet:
    193
    Mene Ohjauspaneeli\Laitteisto ja äänet\Virranhallinta-asetukset\
    Klikkaa Valitse virtapainikkeen toiminto
    Klikkaa Ei käytettävissä olevien asetusten muuttaminen
    Laita ilmeisesti puuttuva valintamerkki ruutuun Lepotila Näytä virranhallinta -valikossa.
     
  8. rane1958

    rane1958 Regular member

    Liittynyt:
    22.12.2006
    Viestejä:
    372
    Kiitokset:
    63
    Pisteet:
    38
    Se -Lepotila- on kadonnut....? :confused:
    Enkä saa sitä millään näkyviin.... :(

    Huomautus 2020-01-01 052904.
     
  9. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    7,874
    Kiitokset:
    988
    Pisteet:
    193
    Taitaisi tuo tarantellan vinkki olla helpoin, jos vain sopiva palautuspiste on käytettävissä.

    Tuollainen ohje löytyi netistä:
    https://www.top-password.com/blog/fix-sleep-option-missing-in-windows-power-menu/

    Suomen kielisessä Windowsissa tuo ryhmäkäytäntöeditorin File Explorer (kohdassa Method 2) on Resurssienhallinta.
     
  10. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,990
    Kiitokset:
    1,014
    Pisteet:
    173
    Mitä vaihtoehtoja nuo valikon "Sammuta", "Älä tee mitään" valittaessa näyttää?
     
    Viimeksi muokattu: 01.01.2020
  11. rane1958

    rane1958 Regular member

    Liittynyt:
    22.12.2006
    Viestejä:
    372
    Kiitokset:
    63
    Pisteet:
    38
    Ne ja -Horrostila-, sitä kadonnutta -Lepotila- vaihtoehtoa kaipaan....:oops:

    1pertin linkissä oli eri kuvia ja tekstejä kuin omassa win10-ohjelmassa.... o_O
     
  12. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,853
    Kiitokset:
    901
    Pisteet:
    123
    Käytätkö Home vai pro versiota?

    Koita seuraavan sivun kohdan "option two" ohjetta
    https://www.tenforums.com/tutorials/7456-add-remove-sleep-power-menu-windows-10-a.html

    Lisäys:
    Koitakin suoraan edellisen linkin kohthdasta. "Option four"
    Lataa kohdasta " To Enable Show Sleep in Power Menu" rekisteritiedosto työpöydäle ja suorta se joko tuplakilkkaamalla tai hiiren oikealla ja valitsemalla yhdistä, hyväksy liittäminen. Käynnistä kone uudelleen ja katso löytyykö lepotila valinta.


    Lisäys 2: (ei taas aivot toimi) Jos edellinen ei auta. Kirjoita windowsin hakuun regedit ja suorita rekisterieditori järjestelmänvalvojana.

    regedit.

    2: Etsi rekisteristä seuraava polku.

    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power

    Kohdassa Power pitäisi olla CsEnabled niminen arvo. Klikkaa sitä hiiren oikealla ja valitse muokkaa.

    regedit2.

    3. Seuraavaksi varmista, että muokkauslaatikon kohdassa "Arvon tiedot" on luku 1. Jos ei ole, muuta se.

    regedit3.

    4. Klikkaa OK sulje rekisterieditori ja käynnistä kone uudelleen.

    Sama ohje hieman lyhyemmin selitettynä on myös tuossa 1pertin pistämässä linkissä.
    Jos epäröit rekisterin muokkaamista, tai itselläsi ei näytä samalta kuin kuvissa, niin kysy ensin neuvoa.
     
    Viimeksi muokattu: 03.01.2020
  13. rane1958

    rane1958 Regular member

    Liittynyt:
    22.12.2006
    Viestejä:
    372
    Kiitokset:
    63
    Pisteet:
    38
    Nyt menee hankalaksi kun ei näy koko -CsEnabled- arvoa....? :oops:

    Huomautus 2020-01-05 091101.
     
  14. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,853
    Kiitokset:
    901
    Pisteet:
    123
    Oletko mahdollisesti käyttänyt jotain ohjelmaa joka tekee muutoksia lepo/horros ym tiloihin automaattisesti?

    Klikkaa tuolla oikealla tyhjää tilaa hiiren oikealla ja valitse: Uusi - DWORD-arvo (32-bittinen)

    reg2.

    Sen jälkeen anna uudelle arvolle nimeksi CsEnabled ja katso, että arvon tiedot kohdassa on luku 1 edellisen ohjeen mukaan. Lopuksi sulje editori ja käynnistä kone uudelleen.
     
    rane1958 kiitti tästä.
  15. rane1958

    rane1958 Regular member

    Liittynyt:
    22.12.2006
    Viestejä:
    372
    Kiitokset:
    63
    Pisteet:
    38
    Sain sen "CsEnabled" arvon takaisin, laitoin nimen ja laitoin sen 1 sinne, muttei auttanut palauttamaan -Lepotila- asetusta takaisin.... :oops:
     
  16. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,990
    Kiitokset:
    1,014
    Pisteet:
    173
    Et maininnut, kokeilitko järjestelmän palautustoimintoa? Se on noissa tapauksissa yleensä varmin tapa palauttaa sammuneita toimintoja.
    Toinen asia on, onnistuuko se enää muiden toimenpiteiden takia.
    Uudelleenasennuksella kyllä korjaantuu jos yleensä mahdollista korjata.
     
    rane1958 kiitti tästä.
  17. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,853
    Kiitokset:
    901
    Pisteet:
    123
    Voit tosiaan kokeilla myös järjestelmänpalautusta.
    Palaan vielä edelliseen kysymykseeni siitä, oletko käyttänyt jotain ohjelmaa joka tekee muutoksia koneelle, kuten rekisterin siivousta tai muuta? Oletko asentanut ajureita?

    Nyt kun sinulla on se CsEnabled merkintä, niin kokeile uudestaan noita ten forumsin korjauksia.
    https://www.tenforums.com/tutorials/7456-add-remove-sleep-power-menu-windows-10-a.html

    1. Mene ylläolevassa linkissä kohtaan: Option two.
    lepo3.

    2. Lataa työpöydälle tuo "Add_sleep_in_Power_menu.reg"tiedosto
    3. Tuplaklikkaa rekisterimerkintää tai klikkaa hiiren oikealla ja valitse yhdistä.

    4. Valitse suorita
    lepo.

    5. Windows kysyy uudelleen varmistusta, valitse kyllä.

    6. Rekisterieditori kysyy haluatko jatkaa, valitse kyllä.
    . lepo2.

    7: Käynnistä kone uudelleen.

    8. Tarvittaessea kokeile samasta linkistä kohdan option four korjausta ja lataa tuo
    "Add_Sleep_to_power_menu_by_policy.reg" työpöydälle.

    lepo4.


    Tulipas pitkä viesti, mutta toivottavasti näin on helpompi seurata kuin pelkkää tekstiä lukien. Kysy jos tuleee ongelmia.
     
    rane1958 kiitti tästä.
  18. rane1958

    rane1958 Regular member

    Liittynyt:
    22.12.2006
    Viestejä:
    372
    Kiitokset:
    63
    Pisteet:
    38
    En saanut sitä palautusta tarpeeksi kauas, palautuspiste oli kun vika oli päällä.... :oops:
    Vai tarkoititko koko höskän palautusta, taitaa hävitä kaikki tiedot... o_O
    -Kokeilen epätoivoisena noita "Trinity":n neuvoja....;)
     
  19. rane1958

    rane1958 Regular member

    Liittynyt:
    22.12.2006
    Viestejä:
    372
    Kiitokset:
    63
    Pisteet:
    38
    Kiitokset kaikille auttajille, olen tehnyt antamienne ohjeiden mukaan mutta en ole aina ymmärtänyt mitä olen tehnyt.... o_O
    -Mutta nyt se -Lepotila- on palannut takaisin koneelle, vieläkö tietäisin miten, tai ei ole niin väliä.... :oops:
     

Jaa tämä sivu