1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ratkaistu Windows 10 käynnistyy työpöydälle, hiiri ja näppis ei toimi

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi 73r0 16.05.2021.

 1. 73r0

  73r0 Member

  Liittynyt:
  24.03.2006
  Viestejä:
  50
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  18
  Jaha, taas ongelmia koneen kanssa. Illalla toimi ja aamulla ei enää käynnisty normaalisti. Tais just tehdä jonkun päivityksen sammuessaan ja se pisti taas jotain sekaisin...

  Eli kone käynnistyy aivan normaalisti työpöydälle, mutta sen jälkeen sitä ei pysty ohjaamaan. Hiiri ja näppäimistö eivät reagoi. Ilmeisesti kuitenkaan windows ei ole muuten jumissa, sillä työpöydälle mentyään siinä välähtää nopeasti pari ikkunaa. Eli taustaohjelmat latautuvat normaalisti. Ja kun painan tietokoneen virtanappulaa tulee "sammutetaan" ja windows ja kone sammuu normaalisti. Vielä ehkä tulee ilmoistus "Ei voi ladata xx ajuria, koska järjestelmää sammutetaan". Eli indikoisi sitä, että taustalla tapahtuu asioita.
  Kaikki ylimääräiset usb-vehkeet olen nykinyt koneesta irti. Vain näppis ja hiiri paikoillaan.

  Tein läppärillä windowsin palautustikun ja olen sen avulla yrittänyt muutamia asioita:
  - Palautuspisteitä ei löyty
  - Käynnistyksen korjaus > Ei voinut korjata
  - Komentokehotteeseen: "bcdedit /set {default} safeboot network" Sen jälkeen käynnistyy kyllä vikatilaan, kun resoluutio muuttuu ja taustakuva häviää, mutta muuten samat ongelmat.
  - Viimeisimpien päivitysten poistaminen > Ominaisuuspäivytystä ei voi poistaa, laatupäivityksen sain pois
  - Sen jälkeen uudestaan käynnistysen korjaus. Tekee sitä pidempään ja ei tule virheilmoitusta. Kone käynnistyy uudelleen automaattisesti, mutta vika ei häviä.

  Joten mitähän kettua?..... Mitä tässä seuraavaksi voi yrittää?

  Lisähuomiona (jos tällä tiedolla mitään merkitystä), että koneessa on kaksi käyttäjää. Toinen on salasanalla suojattu järjestelmänvalvoja ja toinen vapaalla pääsyllä oleva vieras-tili. Kun viimeksi oli käytetty tuota vierasta, kone käynnistyy automaattisesti sen tilin työpöydälle, johon nyt tökkää.
   
 2.  
 3. 73r0

  73r0 Member

  Liittynyt:
  24.03.2006
  Viestejä:
  50
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  18
  Ja voi hitto, jos yritän tarjota windowsin asennustikulta korjausasennusta niin että saisin vanhat tietoni säilytettyä (joskus olen tämän onnistuneesti tehnyt), niin sanoo että "Päivitysvaihtoehto ei ole käytettävissä, jos käynnistät tietokoneen uudelleen Windowsin asennustietolevyltä. Windows on jo asennettuna, käynnistä kone uudelleen ja kun windows on käynnistynyt normaalisti, aseta levy ja suorita sennus".

  Mutta kun windows ei käynnisty normaalisti, kun näppäimistöt ei toimi (en tiedä toimisiko sellainen vanhan mallinen ps/2 näppis jos jostain saisi...)

  Onko jotain vaihtoehtoja vielä saada windowsin korjausasennusta suoritettua ja tiedostot säilytettyä? Tai sitten vaan ne usb-portit toimimaan?...
  Löysin kyllä jotain tietoa että biosin asetuksista voi laittaa "disable USB legacy support.", mutta ymmärsin että se vaikuttaa vain biosiin? Ja että sitten biosissakaan ei enää usb-toimisi ollenkaan ja sitten olisin entistä suuremmissa ongelmissa... Nyt siis näppis ja hiiri toimii biosissa ja korjausvalikoissa, mutta lakkaa heti toimimasta windowsissa.
   
 4. lettas

  lettas Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  03.03.2003
  Viestejä:
  4,405
  Kiitokset:
  218
  Pisteet:
  93
 5. 73r0

  73r0 Member

  Liittynyt:
  24.03.2006
  Viestejä:
  50
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  18
  Kyllä, tein sillä windowsin työkalulla.
  Mutta tilanne on hieman edistynyt, nimittäin sain juuri hankittua itselleni ps/2 -hiiren ja sehän toimii täydellisesti! Eli vika tosiaan on vain usb-porteissa. Nyt minulla on mahdollista yrittää ratkoa ongelmaa windowsin sisällä. Vielä jos näppäimistön saisin jostain niin helpottaisi hieman. Mutta seuraavaksi kai minun kannattaa yrittää laitehallinnasta poistella kaikki mahdolliset usb-ajurit jotta windows lataisi niitä uudestaan?

  Aiemmin päivällä ehdin jo ladata itselleni usb-ubuntun, ja sen avulla kopioin windows-asemalla olleita käyttäjätietoja talteen. Luulin että ainakin järjestelmänvalvojan tilillä olleet tiedot olisivat olleet suojattu niin, etten pääsisi niihin käsiksi kuin windowsiin kirjautumalla. Mutta niin vain pystyin työpöydät ja omat tiedostot kopioimaan. En kuitenkaan haluaisi sen olevan niin helppoa, vaan tahtoisin henkilökohtaiseten tietojeni olevan suojattu. Hyvä että tuli ilmi, niin kunhan kone on muuten kunnossa, pitää yrittää saada tietoturva tuolta osin kuntoon.
   
 6. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  9,089
  Kiitokset:
  1,204
  Pisteet:
  243
  Linux ei välitä Windowsin suojauksista mitään. Ongelmatilanteessa se on hyvä asia, mutta tietoturvan kannalta asia voi olla ongelmallinen.
   
 7. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,778
  Kiitokset:
  1,238
  Pisteet:
  223
  Windowsin käynnistävalikosta saa aputoiminnot kohdasta esiin näyttönäppäimistön jota voit sitten hiirellä klikkailla, kunnes saat usb portit toimiin. Ei taida noi linuxit ihan kauheasti välittää noista windowsin suojauksista. Siksi se varmaan toimi noinkin helposti. Kannattaa myös varmistaa biosista default asetukset, jos jostin syystä siellä on tapahtunut jotain usb porttien kohdalla.

  Muok: 1pertti ehti linuxit kommentoimaan eka.
   
  Viimeksi muokattu: 16.05.2021
  73r0 kiitti tästä.
 8. lettas

  lettas Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  03.03.2003
  Viestejä:
  4,405
  Kiitokset:
  218
  Pisteet:
  93
  Bitlockerin saa päälle windowsin pro, enterprise ja education-versioissa. Jos vaikka sattuu olemaan jossain oppilaitoksessa kirjoilla, saa monesti education-version ladattua ja aktivoitua opiskelijakäyttöön. Hyvä tosin tässä käyttötapauksessa että sait linuxilla luettua tiedostot talteen.

  https://support.microsoft.com/en-us...ndows-10-ad5dcf4b-dbe0-2331-228f-7925c2a3012d

  Olitko jo jossain toisessa ketjussa saanut vinkiksi kokeilla kaikkia emolevyn usb-portteja josko jokin niistä tulisi eri kontrollerin kautta usb2-versiota usb3:n sijaan?
   
 9. 73r0

  73r0 Member

  Liittynyt:
  24.03.2006
  Viestejä:
  50
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  18
  Nyt se on ratkaistu! Ja ratkaisu oli oikeasti se, että sillä vanhalla ps/2 hiirellä kävin aktivoimassa usb-sovittimia takaisin päälle ja järjestelmänvalvojan salasanan kirjoitin näyttönäppäimistöllä (kiitos Trinity)

  Voi j*******a miten yksinkertainen ratkaisu tähänkin lopulta ja miten monta tuntia tappelin tämän kanssa. Latasin korjaustyökaluja, windowsin uudelleen asennuksia, kirjoittelin komentokehotteeseen yms yms. Ja lopulta vain minuutin fiksaus. Kannattaa näköjään pitää vielä noita vanhoja hiiriä tallessa. Mikäänhän ei estä tätä tapahtumasta uudelleen.

  Ilmeisesti kun minulla oli edellisenä iltana neljä gamepadia kiinni koneessa ja windows teki päivitystä, niin se aiheutti jonkun hämmennyksen usb-portteihin ja windows kytki ne päältä.

  Liitteenä olevassa kuvassa näkyy miltä tilanne näytti laitehallinnassa. Kun otin takaisin käyttöön tuon Intel -sovittimen, niin vielä alimpaan USB 3.0 pääkeskittimeen ilmestyi nuolenkuva ja se piti aktivoida. Sen jälkeen kaikki toimi!
   

  Liitetyt tiedostot:

 10. 73r0

  73r0 Member

  Liittynyt:
  24.03.2006
  Viestejä:
  50
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  18
  Windows Pro mulla onkin just bitlockerin vuoksi. Olen sillä muuten ulkoisia kovoja ja tikkuja salaillut. Mutta minulla oli se käsitys että ilman sitäkin Windowsin kirjautumistietojen takana olevat tiedot olisivat oletuksena jotenkin kryptattuna eikä vain "Pliis älkää kattoko näitä." -salauksella.

  Kokeilin muitakin portteija silloin, mutta mikään ei reagoinut. Etupaneelissa oli selkeästi merkattu usb 2.0 ja usb 3.0 portit.
   
 11. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  9,089
  Kiitokset:
  1,204
  Pisteet:
  243
  Käyttäjäkohtaiset kansiot eivät siis ole mitenkään salattuja, vaan niiden suojaus perustuu kansioiden käyttöoikeuksiin. Sekään ei ole mitenkään aukoton, vaan järjestelmänvalvojalla on mahdollisuus ottaa toisen käyttäjän kansio omistukseensa, jolloin hän voi saada sen käyttöoikeuden.

  Em. ominaisuutta voi joutua käyttämään esimerkiksi sellaisessa tapauksessa, jossa Windowsin käyttäjäprofiili rikkoutuu ja joudutaan perustamaan uusi käyttäjätili. Uudella profiililla ei pääse lukemaan aiempia omia kansioitaan ennen kuin ottaa ne omistukseensa.
   
 12. 73r0

  73r0 Member

  Liittynyt:
  24.03.2006
  Viestejä:
  50
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  18
  Jahas, kone teki saman tempun taas, eli ei tämä enää mitenkään harvinaista ole. Hyvä pitää tommoista vanhaa hiirtä jemmassa. Kun kerran on tämän ihmetellyt, niin eipä se sit oo kuin laittaa hiiri koneeseen ja kliksautella ajurit päälle.
  Jostain syystä isomman päivityksen jälkeen windows haluaa usb-ajurit deaktivoida... o_O
   
 13. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,778
  Kiitokset:
  1,238
  Pisteet:
  223
  Ei päivitysten pitäisi poistaa käytöstä usb-portteja. Teoriassa voisi ajatella, että ehkä jos kone on todella vanha ja jostain syystä päivitysten mukana jotain ajureita tulisi, se voisi sotkea asioita, mutta silti kyllä hyvin epätodennäköistä.

  Tuolla aikaisemmin pistämässäsi kuvassa näkyy laitehallinnassa geneerisiä usb hubeja. Olisi ehkä hyvä kokeilla piirisarja-ajurien asentamista.
   

Jaa tämä sivu