1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Windows 10 asennusongelma (ym)

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi hepsunimuli 13.11.2020.

  1. hepsunimuli

    hepsunimuli Newbie

    Liittynyt:
    13.11.2020
    Viestejä:
    11
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Pari päivää sitten pöytäkoneeni winukka huusi päivitystä - en tiedä mikä päivitys oli kyseessä mutta valitsin päivitä ja käynnistä uudelleen. Uudelleenkäynnistäessä windows ei enää lähtenyt päälle, bios käynnistyi normaalisti mutta sen jälkeen näyttö meni mustaksi ja lepotilaan. Uudelleenyrittäessä sama toistui, ja koska winukka ei ilmeisesti bootannut lainkaan, en päässyt myöskään avaamaan vikasietotilassa tai käyttämään mitään muitakaan winukan ominaisuuksia.

    Päätin asentaa käyttiksen uudestaan ja revin tässä kohtaa koneesta toisen kovalevyn ulos (toimii normaalisti, koitettu toisessa koneessa) jotten vahingossa menetä sillä olevia tietoja ja jätin koneeseen pelkästään käyttisosiona toimineen ssd:n. Tein boottiusb:n, vedin ssd:n tyhjäksi ja poistin erilliset osiot ja yritin uudelleenasennusta. Uudelleenasennus toimii sinänsä normaalisti, mutta kapsahtaa aina loppupuolella johonkin kohtaan, siis siinä kohdin kun windows kysyy mitä diagnostiikkatietoja kerätään yms. Tällöin näyttö menee yllättäin mustaksi (ja jää päälle) jonka jälkeen mitään ei tapahdu. Olen yrittänyt useampaan otteeseen ja kohta jossa kone hyytyy vaihtelee, ensimmäisellä kerralla tämä tapahtui kun win pyysi minua kirjautumaan microsoft-tililleni, parhaimmillaan olen ehtinyt vastaamaan kaikkiin kysymyksiin ja päässyt kohtaan jossa winukka viimeistelee asennusta.

    Jos koneen uudelleenkäynnistää ruudun mentyä mustaksi tapahtuu sama kuin alussa, eli bios lataa ja tämän jälkeen näyttö menee lepotilaan. Mitäs ihmettä, jotakin hardispuolella rikki?
     
  2.  
  3. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,041
    Kiitokset:
    1,026
    Pisteet:
    243
    Maltoitkohan odottaa tarpeeksi kauan asennusyrityksen keskeydyttyä? Minulla on käynyt niin, että kun on aikansa tuijottanut mustaa ruutua, tuleekin lopulta ilmoitus, että päivitys ei onnistunut. Samalla on vanha Windows-versio palautettu eli kone on samassa tilassa kuin ennen epäonnistunutta päivitysyritystä.

    Nyt kun olet yrittänyt asentaa Windowsin uudelleen, on vanha versio samalla poistettu, joten tilanne on ongelmallinen, kun ei ole, mihin palauttaa. Microsoft ei tarjoa vanhempia Windows 10-versioita ladattavaksi ja kyseessä voi olla joku yhteensopivuusongelma, eli saattaa olla, ettei uusin versio toimikaan koneessasi. Voit kuitenkin kokeilla noita ohjeita vikasietotilaan pääsemiseksi:
    https://answers.microsoft.com/fi-fi/windows/forum/windows_10-update-winpc/kone-ei-käynnisty-ollenkaan-päivityksen/9192fbf2-e1e4-43a8-a58e-8b7d9cda9881

    Edit. Kuten totesin, mitään virallista paikkaa ladata vanhempi Windows 10-versio ei ole. Jos ongelma ei Microsoftin ohjeilla ratkea, joudut ilmeisesti etsimään jonkin epävirallisen latauspaikan. Tuossa on yhdet ohjeet:
    https://www.systemconf.com/2020/10/17/download-old-and-new-versions-of-windows-10-using-rufus/
     
    Viimeksi muokattu: 13.11.2020
  4. hepsunimuli

    hepsunimuli Newbie

    Liittynyt:
    13.11.2020
    Viestejä:
    11
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Kiitos neuvoista!

    Valitettavasti microsoftin vinkeistä ei ole apua, kokeilin mainittuja konsteja jo aiemmin ja tässä vaiheessa olen jo pyyhkinyt levyn joten vanhempia versioita ei tosiaan enää ole, sen paremmin kuin palautuspisteitäkään.

    Latasin rufuksella parikin vanhempaa windows-versiota ja kokeilin asentaa molempia, mutta sama toistuu: pääsen asennuksen loppupuolelle, suunnilleen kohtaan jossa sininen tausta vaihtuu vaaleaksi tekstiksi mustalla pohjalla, ja aina jossain vaiheessa näyttö menee kokonaan pimeäksi (huomasin myös että koneesta kuuluu heti tämän jälkeen naksahdus). Olen myös yrittänyt jättää koneen hyrisemään näillä kurin siltä varalta että asennus hidastelee. Mitään ei kuitenkaan tapahdu.

    Yritin myös vaihtaa kovalevyä ja asentaa windowsin toiselle kovolle, mutta sama toistuu.
     
  5. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,041
    Kiitokset:
    1,026
    Pisteet:
    243
    Voisit laittaa tänne listan koneen osista, niin joku, joka tuntee pöytäkoneita, voisi arvioida vaikka virtalähteen luotettavuutta. Ei tuollainen naksahdus voi Windowsin asennuksesta johtua, mutta virtalähteestä se ehkä voisi kuulua.

    Onko sinulla mitään käsitystä siitä, mikä Win 10-versio oli käytössä ennen epäonnistunutta päivitystä? Sen version pitäisi ainakin asentua uudelleen. Tee asennus verkkokaapeli irrotettuna, jotta nuo tilikyselyt eivät sitä keskeytä, ja kohdassa, jossa kysytään tuotetunnusta, vastaa, että minulla ei ole tuoteavainta. Aktivoinnin voit tehdä myöhemmin, jos asennus yleensä onnistuu.

    Ellei asennus edelleenkään onnistu, en keksi muuta kuin asentaa USB-tikulle Live-Linux, bootata siltä ja kokeilla, pysyykö kone yleensäkään päällä. Live-Linuxilla voit myös tutkia, löytyykö kiintolevyltä Windows-kansio tiedostoineen.
     
  6. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,125
    Kiitokset:
    1,037
    Pisteet:
    223
    Veikkaisin, että naksahdukset liittyy johonkin virtalähteen suojaustoimintoon, jonka johdosta kone pimenee.
    Kuten mainitiin, olisi hyvä saada koneen osista tietoa. Lisäksi olisi hyvä tietää mitä kaikkia laitteita koneelle on kytketty.

    Vielä, pari huomautusta asennuksesta.
    Aktivointi tapahtuu automaattisesti aikaisemmin aktivoituun koneeseen, kun tuotelisenssikohdan ohittaa ruksaamalla "Minulla ei ole tuoteavainta".

    Windows Pro versiossa paikallisen tilin voi tehdä, vaikka kone olisi verkkoyhteydessä. Tämä tapahtuu "Lisätään tilisi" ikkunan vasemman alakulman valinnalla "Offline tili" ja vielä seuraavassa ikkunassa "Rajoitettu kokemus". Sen jälkeen tulee ikkuna, jossa voidaan antaa paikallisen tilin käyttäjätunnus.

    Mainittu rajoitettu kokemus ei rajoita mitään toimintoa, kone jää vaan ilman Microsoft tiliä, jolla koko koneesta raportoitu toiminta yksilöityy Microsoft tilin käyttäjään.

    Windows Home koneen paikallinen tili voidaan tehdä vain verkkoyhteydettömässä tilassa.
     
  7. hepsunimuli

    hepsunimuli Newbie

    Liittynyt:
    13.11.2020
    Viestejä:
    11
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Kiitos vastauksista! Koneesta löytyy seuraavat osat:

    intel i5 6600k
    Asus rampage IV
    Asus dual gtx 1060 03g
    HyperX Fury 16gb ddr4 2666 mhz
    Samsung ssd 850 evo 250g
    Seasonic S12II-620Bronze 620W
    Joku Noctuan prossutuuletin

    Ostin koneen kaveriltani käytettynä enkä oikeen muistanut mikä windows-versio mahtoi olla, luulin että home mutta kaveri arveli että se oli pro. Yritin siispä taas asentaa edellistä windowsia, tällä kertaa prota, ja näppäisin nettikaapelin irti kuten neuvottu. Yllättäin windows asentui ja vaikutti toimivan! En tiennyt johtuiko se netittömyydestä vai siitä että versio oli tällä kertaa oikein, mutta veikkasin jälkimmäistä - ja olin väärässä. Kone toimi siihen asti että laitoin nettikaapelin takaisin kiinni, sitten noin minuutin kuluttua näyttö pimeni jälleen enkä saanut windowsia enää päälle.

    Kokeilin sitten joutaessani pari kertaa uudestaan ja kyllä, windows asentuu ja toimii jos netti ei ole kiinni, jos on, pimenee kesken asennuksen. Jos asentaa ilman nettiä ja kytkee asennuksen jälkeen kaapelin kiinni, winukka pimenee. Mitä kummaa:(

    (En tiedä onko hyödyllistä infoa mutta mainittakoon vielä sekin, että epäilin aluksi jotain vikaa näyttiksessä, koska aluksi vaikutti siltä että kone pimeni näytön mentyä lepotilaan. Pienellä testailulla ongelma johtuu kyllä netistä eikä lepotilasta, mutta epäilystäni vahvisti se, ettei winukka asennuksen jälkeen tunnista näytönohjainta lainkaan - driveriäkään ei tosin tietystikkään ole. Latasin ajurin toiselle koneelle ja siirsin sen tikulta tähän koneeseen (jota siis tietysti pidin irti netistä). Ajuria asentaessa windowsin pimeneminen tapahtui jälleen - kummalta tuntuu tämäkin.)
     
  8. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,125
    Kiitokset:
    1,037
    Pisteet:
    223
    Kumpikaan ei ole este käyttöjärjestelmän asentamiselle, (lue ohje Pron asentamisesta edellisestä viestistäni.)
    Ongelma liittyy varmaan näytönohjaimeen tai sen ajuriin, jonka tuossa ajassa ehtii lataamaan sen MS:n palvelimelta.

    Kokeile seuraavaa, poista näytönohjain ja liitä näytönjohto emon integroituun liittimeen.
    Käynnistyksessä voisi biossiin palauttaa default asetukset, jos ei muuten käynnisty.

    Edit: Jos aikaisemmin asensit verkkoyhteydessä, niin mainitsemissasi kohdissa asennuksessa oli jo ladannut näyttiksen ajurin, jolloin jumi tuli.
     
    Viimeksi muokattu: 14.11.2020
  9. hepsunimuli

    hepsunimuli Newbie

    Liittynyt:
    13.11.2020
    Viestejä:
    11
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Senkun sakenee.

    Sanotaan nyt ensin että sanoin koneessa olevan emolevyn väärin, se ei ole rampage vaan Maximus viii ranger.

    Joka tapauksessa, irrotin näyttiksen ja liitin koneen näyttöön display -portista. (jostain syystä seuraavassa käynnistyksessä bios valitti prossuntuulettimen pyörivän liian hitaalla, joten jouduin laittamaan cpu fan monitorin ignorelle, jonka jälkeen) kaikki toimi, joten päätin koittaa kytkeä nettipiuhan takaisin. Ei kaatunut tällä kertaa vaikka ajurit latasivat.

    Päätin sitten käydä uhkarohkeaksi ja päivittää windowsin. Päivittyi ja uudelleenkäynnistyi normaalisti, mutta näyttö alkoi temppuilla. Joka kerta kun avasin minkä tahansa ikkunan tai edes työpöydän pudotusvalikon oikeasta hiirenkorvasta, näyttö sammui ja meni uudelleen päälle, välillä montakin kertaa putkeen - aivan kuin näyttis olisi etsinyt oikeaa kuvasuhdetta tai jotain (kuvasuhde ei tosin muuttunut). Kone teki tämän kyllä pari kertaa jo ennenkuin päivitin winukan - luulin sen johtuvan siitä että ajurit päivittyvät - mutta uudelleenkäynnistyksen jälkeen näytön vilkkuminen meni aivan mahdottomaksi.

    Kämppikseni jolta jouduin lainaamaan display-piuhaa tätä projektia varten huomautti tässä kohtaa, että piuhassa saattaa olla vanhastaan kosketushäiriö tai jotain ja päätin kokeilla vaihteeksi hdmi -ulostuloa (jota en käyttänyt heti ensimmäiseksi koska ainoa hdmi-piuhani on niin onnettoman lyhyt että sitä on vaikea asentaa). Kone kiinni ja hdmiillä näyttöön, kone auki - ja mitään signaalia ei tule, ei näy edes bios-ikkunaa. Vaihto takaisin display-porttiin ja uusi yritys - ei minkäänlaista kuvaa.

    Mitäs tässä nyt sitten seuraavaksi keksisi.

    Edit: Saaga jatkuu: ruuvailin näyttiksen takas ja liitin siitä näyttöön. Yritin laittaa cpu fanin takasin monitoringille, ei jostain syystä suostu enää käynnistämään sillä asetuksella, tiedä sitten sohaisinko jotain näyttistä irrottaessani vai mistä sitten johtuu. No, laitoin takaisin ignorelle ja käynnistin uudestaan. Kone meni winukan kirjautumisikkunaan asti, kun kirjaudun niin näyttö taas pimeäksi ja uudelleenkäynnistäessä sama homma kuin alussa. Uudelleenasensin windowsin 14. kerran - ilman nettiä tietysti. Irrotin näyttiksen ja testasin displaytä ja hdmi:itä uudelleen - ei mitään signaalia. Onnistuinkohan sitten käräyttämään emon integroidun näyttiksen vai mikä, kuvaa ei tule enää ulos. Norminäyttiksellä kone toimii siinä määrin kuin aiemminkin eli niin kauan kuin netti ei ole kiinni.
     
    Viimeksi muokattu: 15.11.2020
  10. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,041
    Kiitokset:
    1,026
    Pisteet:
    243
    En ollenkaan tunne pöytäkoneiden sielunelämää, mutta minusta CPU Fan Error kertoo, että prosessorin tuuletin ei pyöri ainakaan riittävällä nopeudella. Syy voi olla paksussa pölyssä tai ehkä loppuun kuluneissa laakereissa. Se, ettei integroitu näytönohjain enää toimi, voi taas olla seurausta prosessorin ylikuumenemisesta em. syystä, kun Fan -monitorointi oli pois kytkettynä.

    Selvästi tuo ei kuitenkaan ole koneen ainoa vika. Olisin taipuvainen veikkaamaan, että ongelma alkoi vain sattumalta samanaikaisesti päivityksen kanssa, mutta mitään kristallipalloa minulla ei tietenkään ole.
     
  11. hepsunimuli

    hepsunimuli Newbie

    Liittynyt:
    13.11.2020
    Viestejä:
    11
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Luulen samaa. En tosin usko että integroidun näyttiksen ongelmat johtuvat oikeasti ylikuumenemisesta, koska biossin mukaan prossun lämpötila oli tuolloin alle 40c. Lisäksi tuuletin on vain pari vuotta vanha eikä pölyäkään silmämääräisesti arvioiden juurikaan ole.

    Täytyy myöntää että väkertäminen alkaa siinä määrin puuduttaa, että alan olla valmis siirtymään tuonne uutta pc:tä ostamassa - osioon.:rolleyes:
     
  12. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,125
    Kiitokset:
    1,037
    Pisteet:
    223
    Ei nyt vielä kannata harkista uutta konetta, ennen kun tämä on läpikäyty.

    Yleisin syy CPU Fan Error hälytykseen on, ettei prosessorijäähyn tuuletin tietyssä ajassa saavuta niitä kierroksia, jossa kierrosten hälytysraja on. Monissa biosseissa hälytysrajan voi itse asettaa tai kytkeä pois kokonaan, kuten olit tehnyt.
    Syitä tähän voi olla useita, mutta tavanomaisesti käyttöikä ja pölyyntyminen aiheuttaa käynnistyksen hidastumista tuulettimissa.
    Tämä ei ole ongelmasi perussyy, vaan se on joku muu.

    Edelleen veikkaan, että onhelmasi johtuu näytönohjaimesata tai sen ajurista.

    Ota nyt vielä näytönohjain koneesta pois ja palauta Bios Default-asetukseen.
    Suorita puhdas asennus uudelleen, poista kovalevyn kaikki levyosiot "Mukautettu" asennuksesssa, ala osioiden poiston jälkeen asennus suoraan "Seuraava" napilla ja anna asentua loppuun asti verkkoyhteydessä (Jos haluat paikallisen tilin, katso aikaisemmasta viestistäni paikallisen tilin ohje Pro-versiolle)

    Asennuksen valmistuttua, mene lataamaan varmasti oikea näytönohjaimen ajuri integroidulla näyttiksellä koneessa.
    Latausosoite: https://www.nvidia.com/Download/index.aspx#
    Seuraavilla tiedoilla, varmista nyt vielä, että annoit näyttiksen tiedot oikein aikaisemmin.
    Nvidia.PNG

    Laita näytönohjain paikolleen, poista verkkojohto ja käynnistä kone. Suorita ladatun ajurin asennus loppuun ja kytke verkkokaapeli takaisin.
    Jos nyt ei toimi oikein, on ilmeisesti näytönohjaimessa jotain ongelmaa ja olisi syytä testata toisella näytönohjaimella.

    Huomaathan aina vaihtaa näyttökaapelin oikeaan näytönohjaimen liittimeen.
     
  13. hepsunimuli

    hepsunimuli Newbie

    Liittynyt:
    13.11.2020
    Viestejä:
    11
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    En pysty, koska kuten kirjoitin aiemmassa viestissä, emon integroidusta näyttiksestä ei tule enää minkäänsortin signaalia ulos. Eli jos otan näyttiksen irti, en pysty käyttämään konetta lainkaan.
     
  14. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,125
    Kiitokset:
    1,037
    Pisteet:
    223
    Jotain hyvin erikoista varmaan tapahtunut, jos kokonaan mykäksi meni. Olethan varovasti toiminut ja mitään kytkentöjä et ole virrallisena tehnyt.

    Jos totaalinen jumi tuli, niin muistinvarmistusparisto emolta irti muutamaksi minuutiksi, että ehtii kunnolla resetoitua. Sitten käynnistys integroidulla ja ekana biossiin palautus Default asetukseen ja jatko edellisellä ohjeella.

    Olethan kytkenyt johdon oikeaan näyttöpistokkeeseen emolla?
     
  15. hepsunimuli

    hepsunimuli Newbie

    Liittynyt:
    13.11.2020
    Viestejä:
    11
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Olen sammuttanut powerin virtakytkimestä ja varmuudeksi vielä irrottanut virtajohdon kokonaan aina ennen kuin olen alkanut ropaamaan sisuskaluja (ja odottanut pari minuuttia johdon irrottamisen jälkeen varmemmaksi vakuudeksi). Olen myös koittanut olla mahdollisimman varovainen enkä mielestäni ole sohinut mitään tai muutoinkaan vahingoittanut osia.

    En ole ihan varma ymmärränkö mitä meinaat, siis olenko laittanut näytön ja koneen väliin tulevan johdon oikeaan reikään? Oletan että juu, ei tuossa emossa ole kuin hdmi ja display portit, kumpaistakin yksi, ja kun koitin display-porttia ensimmäisen kerran se toimi.

    Täytyy käydä tässä välissä töissä, yritän huomenna paikantaa emosta tuon muistinvarmistuspariston ja kokeilla toimisiko integroitu näyttis resetoinnin jälkeen.


    Edit. Menee mielenkiintoiseksi. Irrotin koneen seinästä, irrotin näyttiksen, irrotin muistinvarmistuspariston. Annoin koneen olla kymmenisen minuuttia. Laitoin pariston takaisin paikalleen ja kiinnitin koneen seinään ja näytön emon näyttikseen. Näyttis toimi taas! Biossista default asetukset ja cpu monitoring pois päältä (virheilmoitus tuli taas). Sammutin koneen, laitoin buuttiusbin ja verkkojohdon paikalleen, käynnistin: ei signaalia. Kokeilin pariin otteeseen ja tulos on se, että jos verkkojohto on kiinni koneessa käynnistyksen yhteydessä, emon näyttiksestä ei tule signaalia ulos. Öh..?
     
    Viimeksi muokattu: 17.11.2020
  16. hepsunimuli

    hepsunimuli Newbie

    Liittynyt:
    13.11.2020
    Viestejä:
    11
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Lisätään vielä edelliseen: verkkojohdon voi kyllä kytkeä kiinni koneen ollessa päällä ja kone menee normaalisti nettiin, mutta uudelleenkäynnistäessä signaali on taas kadonnut. Eli jos verkkojohto on kiinni kun kone käynnistyy, integroidusta näyttiksestä ei tule signaalia.

    Toisin sanoen voin varmaankin uudelleenasentaa winukan tarentellan ohjeella (jos kiinnitän johdon vasta käynnistyksen jälkeen), mutta näyttis mennee pimeäksi asennuksen aikana windowsin uudelleenkäynnistellessä itseään. En nyt lähtenyt sitä koittamaan, tuntuu hasardilta tämä näyttiksen reagoiminen verkkojohtoon.
     

Jaa tämä sivu