1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kysymys Win XP ohjaus toiselle levyasemalle

Viestiketju Ajuri- ja softaongelmat -osiossa. Ketjun avasi heikkju2 15.12.2017.

  1. heikkju2

    heikkju2 Member

    Liittynyt:
    24.03.2004
    Viestejä:
    17
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Levyn hallinnassa on ainoastaan tuo E asema ja DVD on muistaakseni F
     
  2.  
  3. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,073
    Kiitokset:
    1,026
    Pisteet:
    223
    Pitäisi saada tarkkaa tietoa, ei pelkää muistelua.

    Saatko kuvaa levynhallinnasta?
     
  4. heikkju2

    heikkju2 Member

    Liittynyt:
    24.03.2004
    Viestejä:
    17
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Täytyy ensiviikolla perehtyä asiaan kun kone on Espoosa asiakkaan tiloissa mutta kävi mielessä että jos alkuperäinen levy on partioitu useaan partitioon ja silloin winukka asennettu E:lle jonka jälkeen levy on hallinnan kautta muutettu yhdeksi levyksi olisiko silloin tuo jäänyt kummittelemaan? No pitää viikolla syventyä asiaan tarkemin. :cool:
     
  5. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    7,990
    Kiitokset:
    1,015
    Pisteet:
    243
    Mielestöni tuo vahvistaa sen, että asennus on tehty USB-asemalta, jolla on ollut tunnus C ja Windows on asennettu asemalle, jonka tunnukseksi tuli silloin E. Sinua on ainakin varoitettu: jos muutat nyt Windows-aseman tunnusta, tulee pahempia ongelmia kuin tuon yhden sovelluksen nyt aiheuttama.
     
  6. heikkju2

    heikkju2 Member

    Liittynyt:
    24.03.2004
    Viestejä:
    17
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Jospa jostain löytäisin sen XP.n kanssa toimivan Dossin ASSING ohjelman:D
     
  7. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,073
    Kiitokset:
    1,026
    Pisteet:
    223
    Tässä taitaa tulla nyt vähän toistoa entistenkin juttujeni kanssa, sorry vaan.
    Jotenkin musta tuntuu, että olen täysin pihalla tässä asiassa, taitaa olla muutkin:)
    Jos USB tikku saisi asemantunnuksen C se tarkoittaa, että koko koneessa ei olisi mitään muita asemia, eiks niin?

    Jos koneelle heitetään sisään kovalevy ainoana levynä, niin se on aina automaattisesti C-asema, vaikka se toisessa koneessa olisi ollut D-asema tai mikä tahansa muu. Tämän takia en millään voi ymmärtää tilannetta XP:n enkä muidenkaan sen jälkeisten käyttisten kohdalla.

    Noita pöytäkoneita kasatessani, en ole koskaa joutunut XP:llä ja sen jälkeisillä käyttöjärjestelimillä tuollaiseen tilanteeseen, enkä voi edes kuvitella tilannetta, mikä tuollaiseen voisi johtaa.
    Nyt todella kiinnostaisi nähdä vielä, miltä koneen levynhallinta näyttää?
    Minusta tuo on jollakin ihmeen simsalabim jutulla on saatu saatu sekaisin.

    Yksi asia muistui mieleen siltä ajalta, jolloin emolevylle Abit IP35 Pro oli ympätty molemmat levyohjaimet Sata-ja IDE ohjain.
    Koneessa otettiin biossista Marwell IDE ohjain käyttöön, se näkyi levynhallinnassa 8 megan asemana, jota en saanut sieltä pois muuten, kun poistamalla tuon Marwell IDE ohjaimen. Tuosta ei ollut muuta kuin häiritsevä kosmeettinen haitta levynhallinnasssa, eikä sillä mielestäni ollut sekaavaa vaikutusta asemiin.

    Muistelen lisäksi, oliko tuo XP nyt ensimäinen käyttöjärjestelmä, jossa perinteiset DOS komennot muuttuivat erillisessä kometokehote-ikkunassa toimiviksi ja osa niistä taidettiin pudottaa kokonaan pois.

    Yksi kysymys vielä kysyjälle, onko kyse pakettikoneesta, jossa kovalevy sisältää/si lisäksi recovery-osion?
    Jos se tai sen avulla tuo olisi aikaan saatu sekoaminen.
     
  8. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    7,990
    Kiitokset:
    1,015
    Pisteet:
    243
    Pohdiskelin asiaa edellä lähinnä teoreettisesti, koska minulla ei ole paljonkaan kokemusta Windowsin asentamisesta.
    Eikös juuri tuollainen tilanne voi tulla esille, jos kyseessä on uusi osioimaton ja formatoimaton kiintolevy, jolloin USB-asemassa oleva asennusmedia on ainoa tunnistettu kiintolevy? USB-asemasta tulee silloin C-asema ja varsinaisesta kiintolevystä sitten D tai E.

    Tämä on siis teoreettista pohdiskelua, mutta ainoa keksimäni selitys sille, että kiintolevyasemalla olisi D-tunnus ja USB-porttiin liitetty asema saisi C-tunnuksen. En ymmärrä, miten tuollaisen vaihdon voisi jälkikäteen tehdä ainakaan niin, että Windows yhä toimisi. Mutta tunnustan tietämättömyyteni ja voin olla aivan hakoteillä.
     
  9. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,073
    Kiitokset:
    1,026
    Pisteet:
    223
    Ratkaisematon. Ei me ratkaisua asiaan kyllä keksitä, ellei sitten tule vahinkoa tai löydetä netistä selkeitä viitteitä asiaan.

    Voin vakuuttaa, kun asennan uuteen tai vanhaan koneeseen käyttöjärjestelmän. Koneessa on joko uusi osioimaton levy tai sitten käytetty, jossa mukautetussa asennuksessa poistetaan osiot kokonaan (puhdas asennus) ja tekee asennuksen DVD:ltä tai USB:ltä, niin kovalevy on aina asennuksen jälkeen C.
    Siis Koneessa on USB-tikku tai DVD-asema, tahi molemman ja osioimaton tai osioitu kovalevy. Bios on kyllä levyn käynnistyksessä jo tunnistanut, on se sitten osioitu tai osioimaton, onko sillä asematunnus tai ei ja tekee mahdolliseksi käyttöjärjestelmän asentamisen.

    Kovalevylle tulee ehdottomasti aina kuitenkin asema tunnus C, eikä harmainta aavistustakaan, miten sitä voisi muuttaa tai asennuksessa mukauttaa joksikin muuksi. En pysty edes sellaista teoriaa keksimään, mikä sen muuttaisi.
    Päivitysasennuksessa ollaan käyttöjärjestelmälevyllä C ja päivitetään sitä, joten se säilyy.
    Asemia lisätessä niiden tunnukset tulee lisäämisjärjestyksessä automaattisesti aakkosten mukaan, C, D, E, F, G, jne., joita voidaan halutessa muuttaa tarvittaessa levynhallinnassa, samoin kuin levyjen osioiden kokoja säilyttäen tiedostot tallessa.

    Joku sellainen selitys todella voisi olla, jos koneella levyllä on ollut recovery tai jotain muita osioita ja niitä olisi lahjakkaasti sekoitettu tai sulautettu. Mielenkiinnolla kuulisin, kun kysyjä "tapaa potilaan" mikä tilanne noiden osioiden ja asemien suhteen on todellisuudessa.

    Todella hankala pohdiskella, kun punainen lanka puuttuu. Sitä minäkään en ymmärrä miten tiedot edes jossain muodossa voisi säilyä, jos asematunnus muutetaan käyttöjärjestelmälevyllä ja miten se voidaan edes käynnistää.
     
  10. heikkju2

    heikkju2 Member

    Liittynyt:
    24.03.2004
    Viestejä:
    17
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Sen verran muistan kun huomasin tapauksen että levynhallinta mäyttää vain yhden levyn ja yhden partition mutta, lupaan palata asiaan ensiviikon puolivälissä kun pääsen potilaan luo seuraavan kerran. :eek:
     
  11. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,964
    Kiitokset:
    918
    Pisteet:
    123
    #28 Samaa mieltä. Näin ainakin nykyään. Nimimerkillä, seiskan rinnalle kympin insider version aikanaan asentanut ja asennuksen jälkeen tuskan hikeä pukaten huomata, että hups, se insider meni sittenkin C: asemalle, vaikka asenuksen aikana valitsin eri aseman. Fyysiesti ihan erli levy. En laiskana jaksanut irroittaa toisen levyn johtoja asennuksen ajaksi. Kumpikin käyttöjäsrjestelmä näytti aseman tunnuksena C:n

    Toki ei täysin verrannolinen aloittajan tilanteeseen, enkä mitenkään varmasti osaa itse sanoa, että onko asia toiinut aina näin. Noh joo, vähän höpinää näin lauantai-illan ratoksi.
     
    Viimeksi muokattu: 16.12.2017
  12. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,073
    Kiitokset:
    1,026
    Pisteet:
    223
    Minusta on toiminnut XP:stä asti näin.
    Suurempi muutos on tullut Vistan jälkeen, kun seiskaan tuli erillinen järjestelmäosio. Jos asennetaan vaikka toinen seiska uudelle levylle ja vanha levy on kiinni, ne sekoilee keskenään ja käynnistyksessä pitää olla myös vanha levy kiinni, koska osia käynnistykseen tarvittavia tiedostoja on myös siellä.
    Tyhmä kysymys. Levynhallinnassa samaan aikaan tai käynnistyessä erikseen?
     
  13. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,964
    Kiitokset:
    918
    Pisteet:
    123
    Kirjoitin aluksi epäselvästi. Tarkennan. Eli asema jolle oli kirjauduttu näkyi C:nä.
    Seiskalla kirjautuneena insiderin sisältämä asema oli edelleen D. Mutta kun kirjauduin insiderille olikin sen tunnus C.

    Ei siis samaan aikaan. esim juuri levynhallinnasta katsoen. Mutta hienoisia tykytyksiä se silti aiheutti ennen kuin tajusin, että windows näyttää käyttöjärjestelmän sisältävän levyn C:nä silloin kun sille on kirjauduttu, riippuatta siitä, että aseman tunnus oli D kun sille insideria rupesin asentamaan. Mitään ongelmia ei kuitenkaan ollut ja kaikki toimi normaalisti, käynnistysosiot sun muut oli kummallakin windowsilla siellä missä pitikin jne.
     
    Viimeksi muokattu: 17.12.2017
  14. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,073
    Kiitokset:
    1,026
    Pisteet:
    223
    Eli aktiivinen käyttöjärjestelmä on aina C, eli vaihtavat tunnusta lennossa toiseen vaihdossa.
     
  15. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,964
    Kiitokset:
    918
    Pisteet:
    123
    Just noin. Olishan sen voinut noin lyhyestikin selittttää. Mutta kunhan höpisen.
     
  16. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    7,990
    Kiitokset:
    1,015
    Pisteet:
    243
  17. vps358

    vps358 Active member

    Liittynyt:
    14.11.2009
    Viestejä:
    4,134
    Kiitokset:
    162
    Pisteet:
    93
    Pikku vihje:
    Optinen asema kannattaa sieltä levynhallinnasta (diskmgmt.msc) heti käydä vaihtamassa Z:ksi.
    Tämä siksi, ettei nuo tikut ja usbiasemat sekoilisi omiaan, kun ovat joskus jossain versioissa onnistuneet sekoilemaan, niin pysyvät asiat paremmin hanskassa.....

    T: Vesku
     
  18. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,073
    Kiitokset:
    1,026
    Pisteet:
    223
    Tuossa @1pertti laittamassa Superuserin linkissäkin puhutaan taas XP:stä tuon ongelman yhteydessä. Ehkä asemakirjaimen sotkeminen oli sitten sillä helpompaa, vaikka itse sellaista tilannetta en pysty mieltämään.
    XP-levykin tuolla olisi kaapissa käyttämättömänä, mutta pitäisi testiin löytyä joku sen aikanen kone myös, jotta sillä voisi saada tuloksia.

    Edellenkkän en pysty mieltämään, että joku muu asema valloittaa C:n niin, ettei käyttöjärjestelmä saa sitä asennuksen ensimäisessä bootissa haltuunsa.

    Tässä nyt kuitenkin taas noita pohdinnan tuotoksia, vai menikö pahasti metsään.

    Kysyjän ongelmaan saattaisi olla yksi ratkaisu, tehdään Superuserin linkin ratkaisu käänteisesti jos käyttöjärjestelmä sen mahdollistaa: https://superuser.com/questions/216143/change-drive-letter-from-d-to-c-for-windows-drive
    Tämä edellyttää hyväksymään sen, että asematunnus E säilytetään edelleen käyttöjärjestelmäsijaintina, mutta muutetaan rekisteritiedot kutsuman C:n sijaan nykyistä käyttöjärjestelmän sijaintia.
    Vähän samalla idealla, mitä kysyjällä oli mielessä tuolla ASSING ohjauksella, mutta tässä ohjaus tulisi rekisteriin.

    Oikeastaan on yksi kysymys, josta riippuu muutoksen toimivuus. Onko käyttöjärjestelmässä jotain oletuksia ensisijaisesta käyttöjäjestelmän sijainnista, jota ei ole merkitty rekisteritiedostoon?

    Kysyjän on hyvä muistaa kuitenkin, että tämäkin saattaa epäonnistua ja siksi tehdä rekisteritieston varmuuskopio varalle ensin.
    Tuntuuko tämä hölmöltä ratkaisulta tai tietääkö joku esteen tälle?

    edit: tuossa ohjeessa ehdotettiin "korvaa kaikki" tiedolla muuttamaan asematunnus, niin ei pidä tehdä, koska sama kirjain voi olla myös muussa tarkoituksessa rekisterissä.
    Korvaus pitää tehdä yksitellen hyväksymällä joka muutos tarkastuksen jälkeen.
     
    Viimeksi muokattu: 17.12.2017
  19. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    7,990
    Kiitokset:
    1,015
    Pisteet:
    243
    Tämä menee niin syvälle Windowsin rakenteeseen, että en osaa vastata. Windowsissa on kuitenkin varauduttu siihen, että käyttöjärjestelmä voi olla muullakin kuin C-asemalla. Siksi käytetään ympäristömuuttujaa %SystemRoot% ilmaisemaan yleispätevästi kansiota, johon Windows on asennettu. Sen sijaan, että merkittäisiin C:\Windows\System32, merkitäänkin %SystemRoot%\System32. Vaikka molemmet useimmiten tarkoittavat samaa, vain jälkimmäinen toimii ja osoittaa kansioon System32 silloinkin, kun Windows-kansio sijaitsee muualla kuin C-asemassa.

    Vastaavalla tavalla ympäristömuuttuja %ProgramFiles% kertoo installer-sovellukselle oikean asennuskansion sijainnin ohjelmille myös silloin, kun se poikkeusellisesti on muu kuin C:\Program Files.

    (Tuo ympäristömuuttuja-asia kävi mielessä jo eilen, mutta unohtui sitten kirjoittaessa.)
     
  20. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,073
    Kiitokset:
    1,026
    Pisteet:
    223
    Jossainhan nuo ympäristömuuttujatkin on määritelty, siihen vaan omat tiedot ei riitä ja siinä mennään varmaan aika syvälle käyttöjärjestelmään perusrakenteeseen.
     
  21. vps358

    vps358 Active member

    Liittynyt:
    14.11.2009
    Viestejä:
    4,134
    Kiitokset:
    162
    Pisteet:
    93
    ^
    Se, että käyttis on oikein tehty ei poista sitä mahdollisuutta, että käytössä oleva ohjelma on tehty päin seiniä ja /c:ttä.
    Jos alkup. kysyjän ohjelmaan on kovakoodattu joku polku ja ohjelma haistattaa pitkät muille järkeville poluille.
    Niinkuin homma taitaakin olla.

    T: Vesku
     

Jaa tämä sivu