1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ratkaistu Win 10 päivityksen jälkeen palautusosio täynnä

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi lautanen9 04.07.2018.

  1. lautanen9

    lautanen9 Regular member

    Liittynyt:
    04.10.2010
    Viestejä:
    218
    Kiitokset:
    17
    Pisteet:
    28
    Moi, kaverilla joku acerin läppäri, nyt uusimman kympin päivityksen jälkeen valittaa että asema E täynnä, vapauta lisää tilaa yms.
    koneessa osiot C:asema n.500G ja D: DVD asema ja E: 500M, jota tuo valitus koskee, tämä asema on joku palautusosio.
    Yritin tyhjentää vanhoja tiedostoja tältä asemalta niin näyttää tyhjää kansiota.
    Lisäksi ei anna valita poista järjestelmänvalvojana, koska ei oikeuksia, vaikka ainoa käyttäjä.
    Läppäri on ostettu valmiina Soneralta, en muista tarkkaa aikaa, ei ole itse lisäilty eikä poistettu mitään romppeita koneesta.
    Pakkopäivitetty 10:iin kasista joskus kun se oli väkisin tyrkyllä.
    Mitähän tälle voisi tehdä, palautetaanko tehdasasetukset vai onko joku kikka kakkonen millä saisi koneen toimimaan ajamatta käyttistä uusiksi ? Kone lisäksi viimeisen päivityksen jälkeen on tosi hidas, pirskatin kymppi :mad::mad:
    Kone on laskunmaksu ja skype käytössä enimmäkseen, sillä ei ole pelattu pasianssia kummempaa.
     
  2.  
  3. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    3,157
    Kiitokset:
    733
    Pisteet:
    123
    Muistelen, että tuon palautusaseman asematunnus pitää poistaa kokonaan, sillä ei pitäisi olla asematunnusta ollenkaan.
    Ei kannata yrittää manuaalisesti poistella tiedostoja levyltä, kohta koko kone solmussa.

    Edit: jos kone on noin simppelissä käytössä, eikä ohjelmia ole paljon asennettu, kannattaa ladata viimeinen kymppi ja laittaa asennus uusiksi, jos kasin aikaisen koneen roskat sisässä.
     
  4. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    6,842
    Kiitokset:
    746
    Pisteet:
    193
    En tiedä, mitä muutoksia Windows 10:n mukana on tullut, mutta tuon palautusosion kuuluukin olla lähes täynnä. Windowsissa on sellainen ominaisuus, että se varoittaa, jos joku levyasema alkaa olla liian täynnä. Palautusosion kohdalla tuo varoitus on aiheeton ja sen voi kytkeä pois päältä tavalla, jota vanha pääni ei nyt muista.

    Oletan siis, että tuo D-asema on Acerin aikuperäinen palautusosio, jolta tehdasasetukset palautetaan. Jos Windows 10:n asentaa uudelleen, voi tuon osion siinä yhteydessä poistaa. Samalla menetetään siis pahdollisuus palauttaa kone tehdasasetuksiin, mutta mahtaako sillä olla enää merkitystä?
     
  5. WinLix

    WinLix Regular member

    Liittynyt:
    22.02.2018
    Viestejä:
    263
    Kiitokset:
    56
    Pisteet:
    28
    Palautusosiot alkaa olla nykypäivänä aika turhia. Windows 10 asennusmedian kun saa ilmaiseksi Microsoftin sivuilta ja samalla pääsee eroon valmistajan turhista ohjelmista ja tiedostoista. Lisäksi Windows 10 osaa jo aika hyvin asentaa kaikki tarvittavat ajurit verkosta tosin näytönohjaimen ajuri on suositeltavaa asentaa itse sen valmistajan sivuilta.
     
  6. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    3,157
    Kiitokset:
    733
    Pisteet:
    123
    Eiköhän jätetä tuo osion turhuus käyttöjärjestelmän tekijän arvioitavaksi WinLix . Ajureista kukaan ei kysynyt mitään, eikä kysyjällä niissä kai olekaan ongelmaa, mutta...no joo.

    lautanen9 poista vaan sen asemakirjain levynhallinnassa hiiren oikealla napilla osion kohdalta "Muuta asemakirjain ja polku" ja poista asemakirjain. Siihen pitäisi herjailujen loppua. Asematunnuksen poisto ei poista levyn tietoja. Onko sillä sitten jotain vaikutusta jos olet itse mennyt siitä tietoja poistaamaan, mitä ei pitäisi tehdä.

    edit: tuo 500mt:n osio on ilmeiseti kympin tekemä palautusosio, koska nuo valmistajan palautusosiot ovat yleensä noin 7-12 Gt:n luokkaa.
    Kymppi todella tekee noita 499 tai 500 Mt:n palautusosioita. Omalla koneellani viimeinen versio teki 499 Mt:n palautusosion ilman asematunnusta, jota siinä ei pitäisi ollakaan.
     
    Viimeksi muokattu: 04.07.2018
  7. lautanen9

    lautanen9 Regular member

    Liittynyt:
    04.10.2010
    Viestejä:
    218
    Kiitokset:
    17
    Pisteet:
    28
    Ahaa, en poistanut mitään, yritin vaan saada järjestelmänvalvojan oikeudet joka ei onnistunut. tarantella Yritän tuota asemakirjain konstia kun seuraavan kerran pääsen koneen luokse, tarviiko tuohon järjestelmänvalvojan oikeuksia.
    Johan on kummallinen mylly tuo kymppi :eek::eek:
     
  8. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    3,157
    Kiitokset:
    733
    Pisteet:
    123
    Normaali sisään kirjautuminen järjestelmävalvojan tilille riittää.
    Saattaa mahdollisesti olla käyttäjällä jotain tekemistä, että levyosiossa on asematunnus. Normaalisti sitä ei pidä olla, eikä ole.
     
  9. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    6,842
    Kiitokset:
    746
    Pisteet:
    193
  10. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    3,157
    Kiitokset:
    733
    Pisteet:
    123
    Itse testasin asemakirjaimen poistoa tavallisella täyteen kopioidulla levyosiolla, se onnistui ja tiedot säilyi palauttaessani takaisin. Tuli mieleen 1pertti n vastauksen jälkeen, että käyttöjärjestelmä on saattanut suojata palautusosion asemakirjaimen vahvemmin, joka edellyttää poistoa suoraan järjestelmävalvojana.
    Jos antamani ohje ei toimi, kokeile tuota pertin kaivamaa ohjetta järjestelmävalvojana, niin se kyllä toimii.

    Kone todella pitää uudelleen käynnistää muutoksen jälkeen.
     
  11. lautanen9

    lautanen9 Regular member

    Liittynyt:
    04.10.2010
    Viestejä:
    218
    Kiitokset:
    17
    Pisteet:
    28
    Ok, asematunnus todellakin tuli tuon päivityksen jälkeen itsekseen, käyn huomenna katsomassa onnistuuko yllämainitut kikka kakkoset :rolleyes::eek:
     
  12. lautanen9

    lautanen9 Regular member

    Liittynyt:
    04.10.2010
    Viestejä:
    218
    Kiitokset:
    17
    Pisteet:
    28
    Yritin kaikki yllämainitut konstit, ei onnistunut, suurin ongelma oli että ei ainoaa käyttäjää antanut kirjautua järjestelmänvalvojana, mitä lie tapahtunut mutta ei antanut poistaa asemakirjainta.
    sanoi että käyttö estetty tai asema ei ole tyhjä ?, Tosin mulla oli kiire enkä ehtinyt kokeilla vikasietotilassa ohjeita. Toivottavasti tulee kymppiin päivitys joka ratkaisee ongelman. :mad::eek::(
     
  13. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    3,157
    Kiitokset:
    733
    Pisteet:
    123
    Eli koneessa on muutakin ongelmaa jos ei anna kirjautua järjestelmävalvojana. Onko tili muuten tavallinen vai järjestelnävalvojan tili, jolle sisään mennessä kirjaudutaan? Jos käytät tavallisen käyttäjän tiliä jolla ei ole järjestelmävalvojan oikeuksia, homma ei onnistu varmuudella.

    Kerroit, että koneessa on kasin ajalta käyttöjärjestelmä joka on kymppiin päivitetty. Jotenkin tuntuu, että nyt olisi syytä ihan ensiksi ladata ja asentaa viimeisellä päivityksellä oleva käyttöjärjestelmä ja tehdä täysin puhdas uusi asennus, niin nuo ongelmat ratkeaa kerralla kuntoon.
    https://www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows10
    Täysin puhdas asennus tehdään valitsemalla asennustapa "Mukautettu" ja poisteaan kaikki levyosiot ja aletaan asennus suoraan osioimattomalle (Varaamaton) levylle.
    HUOM. tämä poistaa kaiken tiedon levyltä, joten tärkeä data talteen ensin.
     
  14. lautanen9

    lautanen9 Regular member

    Liittynyt:
    04.10.2010
    Viestejä:
    218
    Kiitokset:
    17
    Pisteet:
    28
    Jos ei mikään muu auta niin teen tuon puhtaan asennuksen, ainoa tili on järjrstelmänvalvojan tili, tarkistin asian.
    kun käyn seuraavan kerra koneen luona niin yritän ensin vikasietotilassa alkuperäisiä konsteja, jos ei onnistu niin tuo @tarantella konsti sitten viimeisenä vaihtoehtona kehiin, taidan varalta ladata tuon kympin valmiiksi tikulle ennen kuin menen käymään koneen luona ensiviikolla. :rolleyes:
     
  15. lautanen9

    lautanen9 Regular member

    Liittynyt:
    04.10.2010
    Viestejä:
    218
    Kiitokset:
    17
    Pisteet:
    28
    Yksi kysymys vielä ennenkuin alan asentelemaan wintoosaa uusiksi: Kannatttaako minun pistää koko kovo sileäksi, eli tuhota läppärin oma palautusosio kanssa vai kannattaako se säästää?
     
  16. WinLix

    WinLix Regular member

    Liittynyt:
    22.02.2018
    Viestejä:
    263
    Kiitokset:
    56
    Pisteet:
    28
    Näin minä tekisin. Tulee lisää tilaa ja palautusosiolla olisi vain koneen mukana tulleet turhat ohjelmat.
     
  17. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    3,157
    Kiitokset:
    733
    Pisteet:
    123
    Jos vanhasta roskasta haluat eroon päästä, niin kaikki kovalevyn osiot "Mukautettu" vaihtoehdon asennuksessa pois ja asennus aletaan suoraan osioimattomalle (varamaton) levylle ilman osiointeja ja alustuksia.
     
  18. lautanen9

    lautanen9 Regular member

    Liittynyt:
    04.10.2010
    Viestejä:
    218
    Kiitokset:
    17
    Pisteet:
    28
    Olen nyt laittamassa tätä konetta kuntoon. Kone on acer aspire ja muutaman vuoden vanha, tietäiskö joku millä näppäimellä pääsisi biossiin tai buuttivalikkoon,
    olen yrittänyt kaikki f näppäimet ja deleten, alkaa kohta mielikuvitus loppuun :mad:
     
  19. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    3,157
    Kiitokset:
    733
    Pisteet:
    123
    Kerro koneen täsmällinen tyyppi, noita aspireita on kymmeniä-kymmeniä eri malleja.
    Tässä minun eteeni tulleita Acerin Bios ja Boot Menu näppäimiä:
    Bios: Del, F2
    Boot menu: Esc, F12, F9
     
  20. lautanen9

    lautanen9 Regular member

    Liittynyt:
    04.10.2010
    Viestejä:
    218
    Kiitokset:
    17
    Pisteet:
    28
    v5-531 ms2361
    @tarantella tuollaiset numerot löysin
     
    Viimeksi muokattu: 06.08.2018
  21. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    3,157
    Kiitokset:
    733
    Pisteet:
    123
    Manuaalissa oli nämä mainittu:
    Boot Menu F12
    Bios F2
    Kokeilitko noita, ne olivat jo edellisessä viestissäni mainittu?
     

Jaa tämä sivu