1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma Win 10 ei käynnisty, hajosiko kovalevyni?

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi _Tupe_ 25.05.2018.

  1. _Tupe_

    _Tupe_ Member

    Liittynyt:
    06.04.2011
    Viestejä:
    8
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Eli ongelma olisi seuraavanlainen, konetta käynnistettäessä tulee viesti: Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key_

    Lyhennetty versio tähänastisesta: BIOSin saa auki ja aikani sitä tutkiskelin ja vaihtelin SATA ja data(?) kaapeleiden paikkoja koneen sisällä tajusin ettei tunnista C asemaa ollenkaan. Samoilla kaapeleilla tunnistaa E ja DVD asemat eli ongelma on kai sitten itse kovossa. Onko mitään mitä voisi vielä kokeilla?

    Kysymys kuuluu, mitäs sitten pitäisi tehdä? Uuden kovalevyn osto on siis varmasti edessä mutta... Koneessa on lisenssillinen Win 10 64bit josta ei ole tehty mitään palautustyökaluja, joudunko ostamaan uuden käyttiksen?

    Onko olemassa mitään toivoa tuon oletettavasti hajonneen kovon sisällön pelastamisesta, siellä on parin vuoden valokuvat joista ei ole varmuuskopioita... Muulla niin väliä.

    -Tupe
     
  2.  
  3. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    6,634
    Kiitokset:
    687
    Pisteet:
    173
    Kuvauksesi perusteella minäkin päätyisin siihen, että kovalevy hajosi, mutta odotellaan, jos joku keksii vielä jotain kokeiltavaa.

    Jos Windows 10 oli aktivoitu kyseiselle koneelle, mikä on todennäköistä, niin uudelle kovalevylle asennettu Windows 10 aktivoituu automaattisesti samassa kokoonpanossa.

    Kuvien pelastaminen sen sijaan on hankalampi juttu. Jos tietokone ei ollenkaan tunnista kyseistä kovalevyä, ei tiedostojen palautusohjelmastakaan, kuten esim. Recuva, taida olla apua. On olemassa firmoja, jotka pelastavat tiedostoja hajonneilta kovalevyiltä, mutta työ on kallista.
     
  4. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    2,477
    Kiitokset:
    581
    Pisteet:
    123
    Voi olla mahdollista, että Win10:n päivitys on hukannut kovalevyn.
    Olisi kiva, kun olisit antanut vähän tarkemmin tietoa, mitä muita levyjä koneessa DVD aseman lisäksi on.
    Kuitenkin voisi testata vielä niin, että poistaa kaikki muut data johdot, mutta kiinni ainoastaan kovalevy, jossa käyttöjärjestelmä on. Tuota voisi testata vaikka parilla eri johdolla.

    Mikäli kovalevy on rikki, pystyy uudelle kovalevylle asentamaan käyttöjärjestelmän uudeelleen ja se myös aktivoituu automaattiseti, ilman tuoteavainta.

    Testaa nyt tuo kovalevy ensin.

    Anna seuraavassa viestissä koneesta myös vähän tietoja.
     
  5. _Tupe_

    _Tupe_ Member

    Liittynyt:
    06.04.2011
    Viestejä:
    8
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kiitos vastauksista! Eli koneessa on 2 kpl 1T kovalevyä( ei ssd) ja optinen DVD asema plus USB/muistikorttipaikat. Kaikki muut paitsi C asema löytyy BIOSin kautta. Kun jättää vain C aseman kaapelit kiinni BIOS ei näytä yhtään asemaa, kokeiltu useilla eri kaapeleilla.
    Aida64 antaa/antoi seuraavaa:
    Emolevy
    Tunnus 63-0100-000001-00101111-020510-Chipset$0AAAA000_BIOS DATE: 02/05/10 19:13:52 VER: 08.00.10
    Emolevy Asus Essentio CG8350

    Dataväylä
    Väylätyyppi BCLK
    Todellinen kellotaajuus 100 MHz
    Tehollinen kellotaajuus 100 MHz

    Muistiväylä
    Väylätyyppi Dual DDR3 SDRAM
    Väylän leveys 128-bittinen
    DRAM-FSB-suhde 20:3
    Todellinen kellotaajuus 667 MHz (DDR)
    Tehollinen kellotaajuus 1333 MHz
    Kaistanleveys [ TRIAL VERSION ] MB/s

    Piiriväylä
    Väylätyyppi Intel Direct Media Interface v2.0

    Emolevyn valmistaja
    Yritys ASUSTeK Computer Inc.
    Tuotetietoja http://www.asus.com/Motherboards
    BIOSin latausosoite http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us
    Ajurin päivitys http://www.aida64.com/driver-updates
    BIOS-parannukset http://www.aida64.com/bios-updates

    Suoritintyyppi QuadCore Intel Core i7-2600, 3700 MHz (37 x 100)
    Koodinimi Sandy Bridge-DT
    CPU-askeltaso D2
    Käskykanta x86, x86-64, MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2, AVX, AES
    Peruskellotaajuus [ TRIAL VERSION ]
    CPU:n min/max-kerroin 16x / 34x
    Engineering Sample ei
    L1-koodivälimuisti 32 kB per core
    L1-datavälimuisti [ TRIAL VERSION ]
    L2-välimuisti 256 kB per core (On-Die, ECC, Full-Speed)
    L3-välimuisti 8 MB (On-Die, ECC, Full-Speed)

    -Tupe
     
  6. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    2,477
    Kiitokset:
    581
    Pisteet:
    123
    Nyt pitäisi saada jostain kovalevy, johon voidaan asentaa Win10.
    Oletan, että tuo toinen 1teran levy on poisssa laskuista asennusta pohdittaessa, koska silloin sen tiedot häviää.
    Kerroit, että noilla levyillä on tärkeää dataa, niin niihin ei tule asentaa mitään jos aikoo saada vielä jotain talteen.
    Näissä tilanteissa huomaa varmuukopioiden merkityksen.:(

    Tässä olisi oivallinen hetki siirtyä SSD:n käyttäjäksi, mitä ajattelet?
     
  7. _Tupe_

    _Tupe_ Member

    Liittynyt:
    06.04.2011
    Viestejä:
    8
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Jep. Oma plääni oli seuraava: poistan nykyisen (hajonneen) C aseman, asennan Win jollain ihmeellä E asemaan jotta saa koneen käyntiin ja laskut maksuun. Sitten myöhemmin toiseksi asemaksi C:n paikalle SSD ja Win siirto sille. Nykyisellä E asemalla ei ole mitään tärkeää, vain pelejä, steam yms. joten sillä ei ole väliä. Sitten voisi koittaa jos keksisi miten saisi kuvat talteen hajonneesta kovosta.

    Onko tuo edes teoriassa mahdollinen toimintatapa?
     
  8. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    2,477
    Kiitokset:
    581
    Pisteet:
    123
    Kyllä voit asentaa käyttiksen tuolle toiselle levylle jos hyväksyt, että sen tiedot häviää.
    Täältä voit ladata linkistä "Lataa työkalu nyt" asennutiedoston ja siirtää sen samalla ohjelmalla =>8Gt USB-tikulle.
    https://www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows10

    Asennuksen ajaksi sitten kaikki muut datajohdot irti.
     
  9. _Tupe_

    _Tupe_ Member

    Liittynyt:
    06.04.2011
    Viestejä:
    8
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Iso kiitos Tarantellalle, näin teen! En vielä laita ratkaistuksi vaan päivittelen jos tulee ongelmia eteen.
     
  10. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    2,477
    Kiitokset:
    581
    Pisteet:
    123
    Jatka tätä vaan tarvittaessa ja asennuksessakin saattaa tulla vielä uusi kysymyksiä.
    edit: asennuksessa ikkunassa, jossa kysyy tuotetunnusta, vastaa "Minulla ei ole tuotelisenssiä", niin aktivoituu automaattisesti.
     
  11. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    3,765
    Kiitokset:
    104
    Pisteet:
    93
    Jos molemmat levyt ovat identtisiä, itse ottaisin ensin toimivasta levystä datat talteen sata-usb-adapterilla ja kokeilisin toimivan levyn piirilevyä rikkinäiseen. Aina on mahdollista että piirilevy on kärähtänyt ja levy on muuten kunnossa.
     
  12. jons81

    jons81 Regular member

    Liittynyt:
    29.07.2010
    Viestejä:
    221
    Kiitokset:
    11
    Pisteet:
    28
    Kai se C aseman kovalevy saa sähköä? Yksi mahdollisuus on että kovalevyn sähköjohto on löysällä joko powerin tai kovelevyn päästä tai jopa vioittunut. Koita vielä kovelevyjen sähköjohdot ristiin vähän vastaavasti kuten teit jo sata kaapeleiden kanssa.
     
  13. _Tupe_

    _Tupe_ Member

    Liittynyt:
    06.04.2011
    Viestejä:
    8
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Jep, kaikkia kaapeleita on kokeiltu ristiin ja jopa kokonaan uudella kaapelilla. Nyt tilanne on se että kone käy ja kukkuu, sain Windowsin asennettua entiselle E asemalle ja vanha C asema on kaapeleistaan irroitettu koneesta. Muutama kysymys on vielä auki.

    1. Voinko vanhan aseman kytkeä vielä koneseen ja testata saako sen henkiin vaikka sillekin on nyt asennettuna windows (joka ei käynnisty) vai voiko sotkea jotain? Siis edelleen niistä valokuvien pelastamisesta kiinnostunut.

    2. Kun saan hankittua SSD aseman niin sille sama käsittely kuin nykyiselle kovolle, kaikista muista asemista piuhat irti ja tikulta windows siihen?

    3. Sata-usb adapteri..? Eli voiko tuon "risan" kovon liittää usb:n kautta koneeseen ja kokeilla aukeaako se?
     
  14. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    2,477
    Kiitokset:
    581
    Pisteet:
    123
    1. Vanhan aseman voi huoletta kytkeä koneeseen. Samalla selviää, toimiiko se enää ollenkaan ja saako sieltä mitään talteen. Koneelle voi ladata vielä ohjelman, jolla voisi tarkistaa jos näyttää levyllä mitään: https://crystalmark.info/en/download/

    2: Kyllä, juuri niin.

    3. Kyllä voi, mutta helpompi on panna se suoraan koneeseen kiinni, niin kuin aikaisemminkin oli. Tuosta ei ole mitään lisäarvoa kytkeä sitä adapterin kautta, mutta jos sinulla sellainen on, niin miksei.

    Jos levyn liittäminen sekoittaa käynnistysjärjestyksen, niin se saa biossin "Boot Order" kohdasta muutettua. Mutta en usko sen sitä sotkevan, kun sen toiseen datajohtoon sen liität, missä nykyinen toimiva kovalevy on.
     
  15. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    3,765
    Kiitokset:
    104
    Pisteet:
    93
    Tässä vaiheessa sata-adapterilla voisi lähinnä sulkea pois nykyisen koneen sataliitinten virtaongelmat, on ihan kätevä vehje olla muutenkin olemassa.
     
  16. _Tupe_

    _Tupe_ Member

    Liittynyt:
    06.04.2011
    Viestejä:
    8
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Mites tuo lettaksen ehdottama piirilevyn vaihto oikein onnistuisi? Kyseessä siis alunperin pakettikone joten luulisin noiden alkuperäisten kovalevyjen olevan identtisiä. Eli kunhan saan SSD aseman kiinni minulla on 2kpl vanhaa kovalevyä joista rikkinäisessä siis olisi perheen valokuvat, tähän kovoon pitäisi siis kokeilla ehjästä piirilevyä. Vaatiiko syvempää elektroniikan osaamista?
     
  17. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    2,477
    Kiitokset:
    581
    Pisteet:
    123
    No, pitäisi tarkistaa, että ovat todella samaa mallia ja tyyppiä. Alkuun voi lähteä siitä, että laitat kummastakin levystä kuvat tänne. jotta voidaan todeta identtisyys.

    Huom. kovalevyä ei saa ottaa auki, vaan yleensä pohjan puolelta pääsee piirilevyn vaihtamaan, itse en ole niitä vaihtanut, mutta lettas varmaan voi antaa tarkempia ohjeita.
     
  18. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    3,765
    Kiitokset:
    104
    Pisteet:
    93
    Yleensä ne on neljällä ruuvilla kiinni ja on tuurista kiinni millä kannalla. Jos oikea ruuvimeisseli löytyy, ruuvit pois ja piirilevy lähtee ihan sillä irti. On hyvin todennäköistä että ovat samaa valmistussarjaa, kun ovat kerran samassa valmiskoneessa kiinni. Kuvista sen toki näkee varmasti.

    Edit: Huomioi vielä se että takuut saattavat piirilevyjä availlessa raueta, tuo rikkoontunut levy varmaan menisi vielä takuuseen ikänsä puolesta.
     
    Viimeksi muokattu: 28.05.2018
  19. vps358

    vps358 Active member

    Liittynyt:
    14.11.2009
    Viestejä:
    3,964
    Kiitokset:
    137
    Pisteet:
    73
    ^
    Nuo kovalevyjen takuuthan ei sitten huomioi sitä sisältöä mitenkään, eli saat uuden levyn ja sitten itse vastaat sen sisällöstä.
    Jos pitää se sisältö saada talteen, norman ibas on ainakin ennen rahalla auttanut.
    Halpaa tuo ei koskaan ole ollut, tuskin on vieläkään.

    T: Vesku
     
  20. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    13,487
    Kiitokset:
    3,208
    Pisteet:
    223
    Onhan tuolla koneella ikää 6-7 vuotta. Takuun raukeamisesta tuskin kannattaa huolehtia.
     
  21. _Tupe_

    _Tupe_ Member

    Liittynyt:
    06.04.2011
    Viestejä:
    8
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Juu, takuulla ei ole tässä tapauksessa väliä, uusiksi menee joka tapauksessa. Samoin kummallakaan noista vanhoista kovalevyistä ei ole mitään väliä mihin kuntoon päätyvät "operaation" jäljiltä.
     

Jaa tämä sivu