1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Vuokra-DVD:n kopiointi

Viestiketju Vapaata keskustelua -osiossa. Ketjun avasi 8310 18.06.2003.

Viestiketjun tila:
Viestiketju on suljettu.
 1. Jake

  Jake Active member

  Liittynyt:
  20.04.2002
  Viestejä:
  2,550
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  66
  En tiedä varmaksi mutta yhdellä toisella sivullakin oli sama pykälä. Osoitetta en enää muista. Pitäis varmaan tarkastaa tuo uusimmasta lakikirjasta.
  Laitoin kyllä Teokselle ( http://www.teosto.fi ) sähköpostia juuri ja kysyin onko kopiosuojatun vuokra DVD-elokuvan kopiointi omaan käyttöön kielletty. He osaa varmasti vastata paremmin kuin poliisi.
  En tietenkään toivoisi että kopiosuojauksen ohittaminen omaan käyttöön kiellettäisiin, silloin tämäntyyliset sivut joutuisi muokkaamaan oppaitaan aikapaljon mitkä ei toimi ellei tiedä miten suojaukset ohitetaan..

  EDIT: linkki korjattu.
   
  Viimeksi muokattu: 22.06.2003
 2.  
 3. stomppa82

  stomppa82 Regular member

  Liittynyt:
  21.09.2002
  Viestejä:
  475
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Pojat lukeneet näköjään EFFIN sivuja siellä ei taida olla kuin siitä EUCD ehdotus mikä ei mennyt eduskunnassa läpi .
   
 4. Adder_78

  Adder_78 Guest

  Kyllä tuo taitaa olla siitä uudesta laista, kun siellä lukee että se lakimuutos tulisi voimaan 21.12.2002. Ja sehän ei läpi mennyt silloin :eek:) onneksi...
   
 5. Jake

  Jake Active member

  Liittynyt:
  20.04.2002
  Viestejä:
  2,550
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  66
  Kirjastosta varmaan löytyisi uusi lakikirja mistä voisi varmistaa onko siellä tuollainen pykälä..
   
 6. Adder_78

  Adder_78 Guest

 7. Lumikki

  Lumikki Regular member

  Liittynyt:
  15.06.2003
  Viestejä:
  418
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Ihan kuin tavallinen kansalainen saisi noista lakipykälistä jotain selvää. Luin kuitenkin täältä noista tulevista ja nykyisistä "laki" asioista ja kyllä se aika pahalta näytti.

  http://www.effi.org/tekijanoikeus/laki/tekijanoikeus-faq.html

  Sanoisin että jos nuo lait menisi läpi niin se olisi jopa Afterdawnin loppu. Tarkoitan tällä niitä kohtia joissa puhuttiin suojauksen purkamiseen liittyvän tiedon ja materiaalin levittämisestä. Puhumattakaan jostain dvd kopioimisesta yksityskäyttöön. Kyllä tuo teksti näytti tosi pahalta. Onneksi se ei "kai" ole vielä voimassa olevaa.
   
 8. pelttu

  pelttu Regular member

  Liittynyt:
  22.11.2000
  Viestejä:
  576
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Tuli mieleen sellainen asia, kun noissa vuokra-DVD:issä on hyvin usein mukana joku UserFriendy dvd-toisto-ohjelma.
  Silloinhan lakikohta, mitä tulkitaan, lienee nimenomaan PC-ohjelmien kopiointia koskeva. Se käsittääkseni on yksiselitteisesti kopiointia estävä.
   
 9. dRD

  dRD I hate titles Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  10.06.1999
  Viestejä:
  8,835
  Kiitokset:
  181
  Pisteet:
  143
  Uusi tekijänoikeuslaki ehti melkein mennä läpi, mutta ei ehtinyt Lipposen hallituskaudella tehdä sitä. Suomen lain mukaan se, että hallitus vaihtui, tarkoittaa sitä, että koko lain valmisteluprosessi pitää aloittaa täysin nollasta ja silputa kaikki aiemmin aiheeseen liittyvä työ. Ja nyt ne samat OPM:n tädit ja sedät lähettävät ruusupuskia Annelille, kun pääsevät aloittamaan valmisteluprosessin jo kolmannen kerran alusta.

  Eli OPM -- jos sitä ei siirretä KTM:lle -- valmistelee lain, se menee lobbauskierroksen läpi, ruuvataan ja säädetään, tutkitaan että vastaako se EUCD:n vaatimuksia, menee hallitukseen, hallitus tekee omat säädöt, nakkaa sen hyväksyttäväksi eduskuntaan, eduskunta haluaa siihen karjakirjojen kopioinnille vatuuvapauden ja muuta ruuvausta ja lopulta hyväksyy lain ja sen jälkeen oikeusministeriö tms alkaa sen säätämisen varsinaiseksi laiksi ja se tulee voimaan n päivää tämän prosessin päätyttyä.

  Eli joo, siis EUCD tulee, mutta kiitos poliitikkojen, se on Suomessa aika reiluhkosti vaiheessa :)
   
 10. veijob

  veijob Regular member

  Liittynyt:
  15.02.2002
  Viestejä:
  311
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Eikös tv:stä saa kopsata omaan käyttöön niin paljon kuin vaan nauhaa tai tilaa riittää, sama homma kai dvd:llä, molemmista joudut maksaa ja lisäksi on noi kasetti ym maksut. Jos kopiointi omaan käyttöön kielletään niin pitäs noi kasetti ym muut cd maksut poistaa tai pistää kaikki tallettava roina myyntikieltoon ja poltetaan kopiot roviolla.
   
 11. Jake

  Jake Active member

  Liittynyt:
  20.04.2002
  Viestejä:
  2,550
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  66
  pelttu,
  Tuossa olet kyllä oikeassa mutta silloin "on" kopioitava vain pelkkä elokuva eikä koko levyä :)
  Mitenköhän tuo EUCD vaikuttaa jos palvelin pyörii EU:n ulkopuolella mutta on Suomenkielinen. Olisikohan se laitonta silloin kertoa oppaissaan miten kopiosuojaukset ohitetaan?
   
 12. dRD

  dRD I hate titles Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  10.06.1999
  Viestejä:
  8,835
  Kiitokset:
  181
  Pisteet:
  143
  Jake: Suomessa idea on se, että jos se on suomeksi, se on Suomeen kohdennettu ja siten Suomen lakien alainen. Näin minulle on asia selitetty -- riippumatta siitä, missä serveri on.

  Mutta ei tuo ainakaan edellinen EUCD-ehdotelma kieltänyt rippauksesta kertomista, kielsi vain rippaussoftien levittämisen.
   
 13. pelttu

  pelttu Regular member

  Liittynyt:
  22.11.2000
  Viestejä:
  576
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Jake
  http://www.antipiracy.fi/ttvk/Tekijanoikeuden_loukkaukset.pdf
  Tuossa tutkin vähän lisää ja totesin että tulkinnan varaa löytyy. Kopiointikielto liittyy yksiselitteisesti ohjelmiin ja peleihin. Tulkintakysymys on taas se, tekeekö jonkun "keinotekoisen" ohjelman lisääminen vuokra-DVD:hen siitä itseasiassa ohjelman. Ahtaasti katsottuna ehkä kyllä, mutta tällöin tulkinta ei sovellu lain "henkeen".
   
 14. Jake

  Jake Active member

  Liittynyt:
  20.04.2002
  Viestejä:
  2,550
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  66
  Nyt tuli vastaus Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuselta johon viestini oli "ohjattu" Teokselta.
  Mikäli vuokraehdoissa kielletään yksityinen kopiointi, niin ko. ehto on ihan pätevä ja sitoo osapuolia.
  Viestissä oli muutakin mutta tuo oli olennaisin. Eli ei niitä välttämättä saa kopioida joten se pitäisi varmistaa elokuva vuokraamosta ennenkuin niitä lainaa / kopsii itselleen..
   
 15. Adder_78

  Adder_78 Guest

  Vihdoinkin selventävä vastaus... Eli kannattaa katsoa _mistä_ vuokraa. Ainakaan itse en ole koskaan nähnyt kyseisen vuokraamon ehtoja, enkä koskaan ole allekirjoittanut mitään sopimusta, joten tuo on täysin sallittua ainakin omalle kohdalle :eek:) koska tekijänoikeus ei sitä kiellä.
   
 16. torngark

  torngark Regular member

  Liittynyt:
  09.01.2002
  Viestejä:
  503
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Niinpä eli asia oli juuri niin kuin sanoin ja niin kuin minua oli informoitu...toivottavasti ketään ei kysy tästä samaisesta asiasta viikon päästä uudestaan=)
   
 17. Jake

  Jake Active member

  Liittynyt:
  20.04.2002
  Viestejä:
  2,550
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  66
  Välitin e-mailin myös dRD:lle niin eiköhän tämä asia ole loppuun käsitelty ja kuten Adder_78 sanoi, vuokrataan leffat paikoista missä ei tuollaisia ehtoja ole :)
  Ja vaikka se ehto olisikin siellä mutta vuokraamo ei ole tiedottanut siitä asiakkaalleen niin eiköhän se ole liikkeen syy silloin. Vastauksessa kyllä oli että laki on muuttumassa mutta siitä on ollut keskustelua aikaisemmin tässä viestiketjussa..
   
 18. Jake

  Jake Active member

  Liittynyt:
  20.04.2002
  Viestejä:
  2,550
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  66
  Vielä täytyy lisätä vähän tähän viestiketjuun.
  Kävin Filmtown:ssa vuokraamassa pari leffaa ja ne oikeudet lukee selkeästi kannen takaosassa.
  Esim. osatekstistä: Kaikenlainen kopiointi, mukaanlukien omaan käyttöön, on kielletty.
  Toisessa leffassa puhutaan kaikenlaisesta jäljentämisen kiellosta mutta sehän on sama asia kuin kopiointi..
   
 19. Adder_78

  Adder_78 Guest

  Noita samoja tekstejä löytyy aina DVD-leffoista. Ihan sama ostatko tai vuokraat. Jopa leffa katsoessa tulee joskus alussa noita varoitustekstejä. Niillä ei vain ole mitään lain voimaa...
   
 20. Jake

  Jake Active member

  Liittynyt:
  20.04.2002
  Viestejä:
  2,550
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  66
  Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen mukaan se ei noin välttämättä ole joka tapauksessa. Vuokra elokuvilla voi olla lain mukaan kielto omaankin kopiointiin, tekijänoikeuden haltija määrittelee sen kun myy vuokraus luvan. Ostettuja elokuvia omaan käyttöön se ei koske laissa vaikka takakanessa lukisikin se teksti..

  EDIT: typo.
   
  Viimeksi muokattu: 23.06.2003
 21. Adder_78

  Adder_78 Guest

  Mutta vuokraamo ei ole noita tekstejä sinne laittanut... Tekijänoikeuden haltija ei ole vuokraamo vaan dvd-julkaisun tehnyt firma.

  Netistä löytyy seuraavaa mikä varmaan kertoo jo aika paljon:

  "Tekijänoikeus ja sen rajoitukset perustuvat lakiin, eikä tekijä voi yksipuolisella tahdonilmaisullaan laajentaa tekijänoikeuttaan. Tekijä voi kieltää kaiken kopioinnin (myös yksityiseen käyttöön) ja siteeraamisen, mutta kiellolla ei ole oikeudellista pätevyyttä."

  "Tilanne on toinen, jos joku sitoutuu noudattamaan kyseisenlaista kieltoa. Selvin tapaus on sellainen, jossa esimerkiksi videokasetin vuokraaja tai ostaja allekirjoittaa paperin, jossa hän lupaa olla kopioimatta yksityiseen käyttöönsäkään. Tällöin ei kuitenkaan ole enää kyse tekijänoikeusasioista vaan sopimusoikeudesta. Jos sitoumus rikotaan, kyseessä ei ole tekijänoikeuden loukkaus vaan sopimusrikkomus"

  "Käytännössä selviä kirjallisia sopimuksia tämänkaltaisista asioista tehdään varsin harvoin. Jos esimerkiksi videokasetin vuokraaja allekirjoittaa paperin, jossa sitoudutaan noudattamaan joitakin yleisiä vuokrausehtoja, hän saattaa tätä kautta tulla tehneeksi itseään sitovan sopimuksen myös siitä, että ei kopioi yksityiseen käyttöönsäkään. Hankalasti tulkittava tilanne syntyisi esimerkiksi silloin, jos liikkeessä olisi näkyvästi esillä kopiointikielto mutta vuokraaja ei mitenkään nimenomaisesti sitoutuisi noudattamaan sitä. Tekijänoikeuden omistaja voisi tällöin väittää, että sitoutuminen kuuluu alan yleiseen kauppatapaan ja että vuokraaja on ollut tästä tietoinen. Yleisesti voidaan sanoa, että sopimus voi kyllä syntyä muillakin tavoilla kuin kirjallisesti - suullisesti tai jopa implisiittisesti - mutta sopimus on aina kahdenvälinen asia. Pelkkä teoksessa oleva kielto ei ole sopimus, vaikka se ilmaistaisiin miten jyrkin sanoin tahansa."

  Eli edelleen sama asia. Jos et ole tehnyt "sopimusta" vuokraamon kanssa sinun ei tarvitse välittää noista teksteistä yhtään mitään.

   
Viestiketjun tila:
Viestiketju on suljettu.

Jaa tämä sivu