1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Voiko viallinen digiboksi hajoittaa tv:n

Viestiketju Keskustelua antenniverkon digibokseista -osiossa. Ketjun avasi Portteri 25.08.2008.

  1. Portteri

    Portteri Member

    Liittynyt:
    27.09.2007
    Viestejä:
    27
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Pitää kysyä vähän tyhmä kysymys, mutta vastatkaa ne, jotka elektroniikasta enemmän ymmärrätte. Eli voiko viallinen digiboksi hajoittaa tv:n? Digiboksi on Medion-merkkinen Halpa-Halli-halpispurkki. Toisinaan sieltä tulee sellaisia "räsähdyksiä" telkkariin ( antennivahvistintakin pitää käyttää huonosta signaalista johtuen). Edellinen tv:n alkoi räpsimään kuvaa ( sillai, että räpsähti, jonka jälkeen kuva oli hetken poissa mutta ääni kuului, (juovamuuntaja?)). Näin maallikkona ajatellen tuossahan on selvä analogia miksi tv hajosi, mutta onko tämä kuin todennäköistä?
     
  2.  
  3. 79atanos

    79atanos Regular member

    Liittynyt:
    20.05.2008
    Viestejä:
    1,945
    Kiitokset:
    15
    Pisteet:
    48
    Kodintekniikkaan liittyvästä elektroniikasta en ihan suoralta kädeltä pysty vastaamaan, mutta joitakin autoja on tullut vastaan, joissa esim viallinen moottorinohjausboksi tai oikosulussa oleva johtosarja on hajottanut muita antureita/ohjainlaitteita ja toisin päin. Näin maalaisjärjellä ajateltuna sama juttu pätee myös kodin elektroniikkaan :)
     
  4. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Arvaillaan nyt vähän..
    Telkkarin liitännäthän on suunniteltu kestämään tiettyjä, n. 1 V:n jännitetasoja. Jos joku viallinen laite, esim. digiboksi, syöttää töllöön selvästi suurempia jännitetasoja tai jännitepiikkejä, rikkoutuminen varmastikin olisi mahdollista.

    Sopivasti viallinen tai väärä signaali, joka esim. tahdistaisi näytön kuvan liian suurelle kuvataajuudelle, voisi myös teoriassa rikkoa jotain, mutta tälläistä tapahtui lähinnä vanhojen putkinäyttöjen aikaan. Jo pitkään näyttölaitteet on käsittääkseni suojattu tehokkaasti liian suuria taajuuksia vastaan.

    Jos putkitelkan sisällä räpsähtää (suurjännite iskee jostain maihin), voisi kuvitella vian olevan jossain muualla kuin ohjaussignaaleissa. Parhaimmillaan kyse on vain pölystä, mutta on ihan tyypillistä, että joku eristys alkaa pettää.

    Digiboksin sisältä kuuluvat räsähdykset eivät ole normaaleja. Vai kuuluuko räsähdys telkan kaiuttimista? Silloin kyse voi olla joko viasta, huonosta suunnittelusta tai vaikka ihan lähetyksen häiriöistä. Sellainen vika taas voi syntyä lähetystiellä, antennivahvarissa, digiboksissa tai jopa itse telkkarissa.
     
  5. Portteri

    Portteri Member

    Liittynyt:
    27.09.2007
    Viestejä:
    27
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kiitos jo avusta. Räpsähdys kuuluu telkkarin kaiuttimista. Tuo signaalikin on melko heikko, joten antennivahvistinta pitää käyttää. Ilman vahvistinta kuva katkoo --> räsähtely voi tieten johtua signaalista. Asiaa mutkistaa kuitenkin se, että toisessa telkkarissa on Handanin boksi, eikä sieltä näitä rätinöitä kuulu.

     
    Viimeksi muokattu: 27.08.2008
  6. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Digibokseilla ja telkkareilla, kuten muullakin elektroniikalla, on monesti suuria eroja häiriönsiedossa - joku laite voi suodattaa esim. sähköverkossa kulkevat häiriöt hyvin, joku toinen taas ei häiriinny ilmassa liikkuvista häiriöistä jne.

    Häiriösietoisuutta voi halutessaan yrittää testata vaikka soittamalla kännykällä ihan kiinni laitteessa, ja jos toisesta telkasta silloin kuuluu häiriöitä ja toisesta ei, toinen digiboksi/antennivahvari on silloin selvästi herkempi.

    Sähköverkon kautta koehäiriöitä voi koittaa aiheuttaa kytkemällä äkkiä päälle ja pois jotain paljon sähköä vievää laitetta, esim. sähkögrilliä. Vielä paremman häiriöpiikin saa aikaan, kun kytkee päälle/pois jotain tehokkaan muuntajan sisältävää laitetta. Kytkemisen voi tehdä vaikka kytkimellisellä jatkojohdolla.
     

Jaa tämä sivu