Oleppa hyvä Niin ja kyllähän tuolle lisääntyneelle takuullekkin voi arvoa antaa joten osta vaan se tehokkaampi malli jos siltä tuntuu...
Tuolla 430 wattisella neo he virtalähteellä on pyöritetty X1900XTX SLI kokoonpanoja tappiin asti kellotetuilla prossuilla vakaasti ja vielä tänäkin päivänä tuollaiset kokoonpanot ovat lähellä kaikista eniten tehoa kuluttavia kokoonpanoja. Jartar, Haluaisin nähdä ATI/AMD:n näytönohjaimet SLI - tilassa . Taidat varmaankin tarkoittaa CF - kokoonpanoa, vai?
PS2 (PS/2) viittaa yleisesti IBM muinaiseen konemalliin, jossa ensi kertaa esiteltiin hiirelle ja näppikselle pyöreät PS/2-liittimet vanhojen sarjaportti-D-liittimien sijaan. Powerina noissa oli mielestäni "tavallinen" AT-poweri, kun joissain vanhoissa koneissa oli isompia "full-size" AT-powereita. Nykyinen ATX-poweri on ainakin aika lähellä PS/2:n AT-powerin kokoa, voi olla että jopa ihan samankokoinen (en nyt ehdi tarkistaa). Itse tulkitisin siis PS2 powerin AT-poweriksi, joka ei kävisi ATX-koteloon mm. virtakytkimensä takia eikä ATX-emoon virtaliittimensä ja 3.3V:n puutteen takia! Muiden powereiden yhteydessä en muista kuulleeni PS2-termiä , paitsi tietysti jos viitataan Pleikkari 2:sen poweriin. Valmistajan sivuilla (http://www.hec-group.com.tw/model.php?category=pccase&sub_category=mini_tower&sub_category_name=Mini%20Tower&model=6k ) ei nähdäkseni speksata poweria lainkaan, mutta näyttäisi tavalliselta ATX-paikalta ja jos kerran emo on mATX, on kai powerin liitintenkin oltava sen mukainen, eikä AT. Periaatteessa MikroATX voi powerissa tarkoittaa tavallista lyhyempää poweria, eli normaalikokoisen ATX-powerin kanssa optinen asema ei välttämättä mahdu paikalleen! Kannattaa tuo kai nyt varmistaa myyjältä ennen ostamista.
Kannattaa vilkaista Wikipediaa http://en.wikipedia.org/wiki/ATX. Näitä ATK-tehonlähteen versioita on monia. Itse olen valinnut ne äitikortin perusteella. Tällöin liittimet ainakin menevät oikein. Kannattaa ottaa ainakin yksi SATA (serial ATA) liitin, vaikka sitä ei heti tarvitsisikaan. Yleensä mini-ATX tai micro-ATX koteloihin mahtuu tavallinen ATX-tehonlähde, mutta DVD-lukijan kanssa voi tulla ahdasta. Tarkat ulkomitat löytyvät esim. http://www.pcguide.com/ref/power/sup/formATX-c.html Varminta on kysellä äitikortin ja kotelon myyjiltä.
Millainen testi sitten antaisi parhaan kuvan tehonlähteen laadusta ja todennäköisestä kestävuudestä ? Lämpötilaraja ei ole mitenkään standardoitu, mutta 60 astetta käytettiin elektroniikkateollisuudessa laitteiden vanhentamiseen. Jos tehonlähde toimii vaikka yön yli 60 asteessa ja täyttää kuormitusvaatimukset, on se kohtuullisen hyvin suunniteltu ja kohtuullisen hyvistä osista kasattu. Termostaattituuletin tietysti käy nopeammin, mutta ei saa laitetta alle 60 asteen, jos ympäristö on 60 astetta. Jos laite pettää, voi tietysti kokeilla toista samanlaista, mutta todella tilastollisesti päteviä tuloksia varten tarvittaisiin yli 30 samanlaista laitetta. Komponenttien testit tehdään tuhansilla kappaleilla. Laitteiden vanhentumisesta kiinnostuneille on aika hyvä juttu http://www.pcguide.com/ref/power/sup/formATX-c.html Vaikka tämä on vanha, se pätee käytännön hommissa vieläkin. Asiasta löytyy paljon tietoja esim. hakusanoilla "reliability", "accelerated aging" ja koko joukko virallisia standardeja.
Ei ole minun hommani keksiä luotettavia testejä laitteen todennäköiselle kestävyydelle mutta lämpötilan nosto epätodelisiin lukemiin ei taatusti anna todellista kuvaa... Itse laatua vartenhan on erilaisia kuorimitustestejä joilla nähdään jännitteen vaihtelut kuormituksessa ja linjojen notkahtelut. Lisäksi silmämääräinen komponenttien katseleminenhan kertoo jo aika paljon.
Ongelma on siinä, ettei ole yhtä ainoaa vikaantumismallia, jota vastaan powereita voisi testata. Jos vähän yleisemmin ajattelee, mikä kaikki powereissa tai muissakin elektroniikkalaitteissa voi mättää, niin ainakin seuraavat tulevat mieleen: (1) Suunnittelu ja kytkennät - Huonosti suunniteltu tai kilpailijalta suoraan kopioitu kytkennän osa ei välttämättä missään oloissa takaa hyvää tai ainakaan parasta tulosta esim. reguloinnin suhteen. (Tästä hauska esimerkki on eräs kiinalainen moottori, jossa vauhtipyörän design oli kopioitu suoraan joltain kilpailijalta, ilman mitään tajua asiasta. Kilpailijan mallissa oli tasapainotus tehty yksilöllisesti poraamalla jokaiseen vauhtipyörään oikean kokoinen reikä oikeaan paikkaan. Kiinalaisessa kopiossa reikä oli hienosti kopioitu yhden mallin mukaisesti samanlailla jokaiseen. Lopputulos on varmaan loistava.) - Monissa asioissa on tehtävä kompromisseja, joten laitteet ovat hyviä hieman eri asioissa. Esim. reguloinnin suuri nopeus pienentää lyhytaikaisia häiriöpiikkejä, mutta huonontaa hitaampien muutosten tasaamista. Tai, ylikuormitussuojauksissa on joskus/jonkun mielestä parempi, että koko lähtö sammutetaan, joskus taas on parempi vain rajoittaa maksimivirta tiettyyn arvoon ja luottaa, että ympäristön lämpötila ei nouse liikaa. - Äärilämpötiloissa kytkentöjen toiminta on tavallistakin vaikeampi hallita. (2) Suunnittelijan/valmistajan komponenttivalinnat - Kaupallisuus pakottaa valitsemaan halvat osat, joskus sitten jo liian halvat. Voi käydä niinkin, että laite sunnitellaan ainakin joiltain osin "liian" hyväksi, jolloin hintakin nousee niin korkeaksi, että sen oikeastaan olisikin kilpailtava jo kilpailijoiden samanhintaista "isompaa" sarjaa vastaa. Esim. Antecin 380 W ja joku "un-branded" 500W voivat olla samassa hintaluokassa. - Tunnetunkaan komponenttivalmistajan lupaukset ja speksit eivät aina päde. - Komponenteista voi paljastua ongelmia, joita suunnittelija ei ole voinut ennakoida, vaan ne paljastuvat vasta myöhemmin. Hyvä esimerkki oli vuosituhannen alun aikoihin lähes kaikkien valmistajien elektrolyyttikonkkien lyhentynyt käyttöikä elektrolyytin valmistajan virheen takia. Tästä syystähän vikaantuneita elkoja saa vieläkin vaihtaa vanhempiin emolevyihin tai powereihin tuhkatiheään. (3)Valmistus, kokoonpano, testaus - Kiinassa iso osa kokoonpanosta on edelleen käsityötä, laiteyksilöiden välillä isoakin vaihtelua. - Tuotantotestauksen taso vaihtelee, joillakin merkeillä sekaan pääsee enemmän "maanantaikappaleita", mutta onnistuneet yksilöt voivat silti olla kestäviä. - Samankin laitteen eri valmistuserien kokoonpano ja komponentit voivat vaihdella; yksi erä voi olla onnistuneempi kuin toinen. (edit: typoja, hienosäätöä)
kun virtalähteistä puhutaan niin kysäsenpäs minäkin, niin riittääkö tämä HEC 400W tulevalle core 2 duo e6600:lle? luulisin että riittää kun muut osat ei ole sitten niin kovia tehonsyöjiä mutta varmistaahan sitä aina voi onko kellään muuten tietoa että paljon mun vanha AMD Athlon XP 1800+ vie virtaa? siis verrattuna esim tuohon E6600:een...
Eikös noissa uudemmissa prosessoreissa ainakin vakiokelloilla vähenny kokoajan se virransyönti kehittyneempien valmistuprosessien ansiosta, vai? Ainakin noissa Core 2 prossuissa? Riippuu tietysti mallista, mutta näin keskimäärin? EDIT: Ite tuossa kattelin että tämän E4300:n pitäs viedä vähemmän virtaa kuin tän nykyisen Athlonin, että jos nyt toimii niin pitäs toimia kyllä sitten vaihdonkin jälkeen? EDIT2: jaa enpäs tiiäkkään, googlasin vähän molemmista E6600 ja AXP 1800 prossuista "power consumption" hakusanalla.... ei mitään siis sittenkään
Ei tuommoiseen kysymykseen voi vastata sillä eihän vakiokelloa ja vakiomallia ole olemassakaan eikä ole mitään vertailukohtaa mihin verrata. Mutta noin yleisesti ottaen, tehot ovat kasvaneet eikä prossut vie oikeastaan enempää virtaa kuin ennempääkään...
sehän on tuo GF 6600GT. siihen ei tule vielä muutosta ja sitten kun tulee niin tulee kyllä virtalähteeseenkin, koska tiedän ettei HEC 400W riitä nykyisille näytönohjaimille surkean 12V:n antaman tehonsa vuoksi. mutta kyllä sen nyt pitäisi riittää tuolle Core 2 Duo:lle? ainakin virtalähteestä liittimet löytyy mitä tarvitaan.
Täällä tuntuu poweri puolelta olevan asiantuntijoita paikalla, niin kysäisin, että minkälaisia ovat nuo antecin earthwatts powerit? Ovat ostopaikasta riippuen hitusen halvempia kuin neoHE:t ja lisäksi lupailevat parempaa hyötysuhdetta, pienenmpää sähkön kulutusta ja vaikka mitä! Ovatko puheet provisio palkalla työskentelevän mainosmiehen puheita vaiko onko totuutta myöskin mukana tekstissä?
Muistaakseni E4300 ja E6x00 prossujen "thermal design power" on 65 W, siis kaikilla sama. Käytännössäkin E6600 vie tietääkseni vain reilut 10 W enemmän tehoa kuin E6300. Loppuvuodesta tulevat uudet 45 nm:n prosessilla valmistettavat Core 2 Duot kuluttavat ennakkotietojen mukaan suunnilleen saman verran tai hieman vähemmän sähköä kuin nykymallit (65 nm), vaikka kellotaajuudet ovat korkeammat. Siksihän sitä viivanleveyttä osaltaan pienennetäänkin, että saataisiin käyttöjännite ja sitä kautta tehonkulutus pienemmäksi. Athlon XP 1800+:n tehonkulutus on jossain 60 ja 70 W:n välillä eli ihan samoissa kuin E6600:sen. GF 6600GT:n tehonkulutus lienee 50 W:n suuruusluokkaa (tuolla jotain: http://www.xbitlabs.com/articles/video/display/geforce6600gt-oc_3.html ) Kuvailemasi kone parilla kovalevyllä pärjää siis alle 20 A @12V virtalähteellä. Oikeastaan on pieni ihme, jos paljon yli 200 W saa tuollaisen koneen (ilman näyttöä) sähköä haukkaamaan. edit: Wikipediastahan noita teholukemiakin näköjään löytyy: http://en.wikipedia.org/wiki/Cpu_power_consumption
On pientä onkelmaa kun kone boottailee.. Eli pelatessa kone boottaa n. 5min sisällä, muuten toimii suht hyvin. Ajattelin että voi olla liian tehoton virtalähde tälle setille, nyt kiinni 300w 'peak load' virtalähde Pentium 4 prossu nVidia geforce 6600GT 4x 512mb ram 2 kiintolevyä, 40gb ja 80gb Mulla on tollane Abit EQ ohjelma millä näkee koneen lämmöt sun muut, niin tuo +3.3V on kokoajan jossain 2.9V. Ja kun tuon näyttiksen lisävirtapiuhan kytkee kiinni, niin koneella ei voi edes nettiä selata kunnes boottaa. Pölyt olen koneesta puhallellut pois. Jos vika johtuu tuosta virtalähteestä, niin olisko tollanen Nexus NX-5000 toimiva virtalähde tolle koneelle?
Ylihintainen vanhanaikainen virtalähde. 30-40€ hintaan saa laadukkaan ja helposti riittävän Chieftecin tai Enlightin powerin mutta jos parempaa kaivaan niin Be Quiet!:in Straight series 450W tai Antecin 430W neo he kehiin... Niin, ja paljon mahdollista että virtalähde ongelma. Kerroppa vielä sen merkki...
Juuri tuo Enlight merkkinen poweri on nyt kiinni. Tuon nexuksen saisin johonki 40e hintaan kylläkin, miten se on vanhanaikainen?