1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ratkaistu VHS kasettien digitointi

Viestiketju Digivideo-ongelmat ja -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi tarantella 16.04.2021.

 1. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  6,095
  Kiitokset:
  1,191
  Pisteet:
  243
  Asia, 9 VHS kasetin digitointi, yhteiskestoltaan n. 30 tuntia videoita.

  Eräs kaverini kyseli minulta vinkkejä otsikon aiheesta, minulla niistä ei ole mitään kokemusta. Siksi ajattelin kysellä täältä, koska täällä noista joskus on kirjoiteltu.
  Kaveri on kirjastossa yhden kasetin digitoinut, mutta oli sitä mieltä, ettei voi/halua muuttaa kirjastoon.

  Nyt olisi ensinnäkin kyse, mistä löytäisi hinnaltaan järkevän laiteen, koska kirjasto on poissuljettu, pitkän keston vuoksi.

  Tietääkö joku, tai olisiko jollakin mahdollista luopua ko. laiteesta kohtuullista korvausta vastaan tai vinkata mistä voisi saada järkevällä hinnalla, vaikka uuden.

  Lisäksi kaikki muut vinkit digitoinnista ja niihin liittyvistä laitteita olisi enemmän kuin tervetulleita.

  Jos jollakin on ehdottaa hyvää kohtuuhintaista digitoijaa, niin niistäkin vastaanottaisin mielelläni infoa.
   
  Viimeksi muokattu: 16.04.2021
 2.  
 3. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,470
  Kiitokset:
  227
  Pisteet:
  93
  Enste tietennii tarvitaan toimiva VHS-soitin, nykyään lienevät enemmän tai vähemmän verkonpainoluokkaa toimivuudeltaan, koska uusia ei ole aikoihin enää valmistettu.
  Tuosta yksi sellainen vielä tallentavalla DVD-soittimella varustettuna, jolloin itse kasettien siirto digitaaliaikaan on kaikkein helpointa, tosin silloin tarvitaan sopivia dvd-tallennusaihioita.
  Muuten menee käytetyn toriostoksi, jolloin tosin toimivan saanti voi olla onnenkauppaa.
  Sitten tarvitaan ns. videokaappari.
  Jotta asia ei olisi liian helppoa, liitännät eivät vielä välttämättä kohtaa, jolloin väliin voidaan tarvita vielä erilaisia adaptereita ja välijohtoja.

  Muista vielä, että sieppaukseen käytettävästä ohjelmasta tulo pitää olla oikein, oletuksena se on yleensä väärä s-video.

  T: Vesku
   
 4. 99eki

  99eki Regular member

  Liittynyt:
  17.12.2012
  Viestejä:
  373
  Kiitokset:
  58
  Pisteet:
  38
  Eipä taida kannattaa ostaa.

  Toimiva VHS – Soitin

  Ominaisuuksia:

  • Monipuoliset liitännät. Esite
  • Scart-liitäntä
  • Takuu 3kk
  Mukaan:

  • Alkuperäinen kaukosäädin
  • Scart – Johto
  Huom:

  • Laitteessa on DVD – Asema joka ei toimi kunnolla. Joten myydään pelkästään VHS – Laitteenna. Takuu ei kata DVD:n vikoja.
   
 5. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,693
  Kiitokset:
  1,221
  Pisteet:
  223
  Tuntematon aihe itselle, mutta jos kirjastossa ei halua aikaa viettää, niin itse maksaisin palvelusta. Mitä noita yrityksiä hieman katselin, niin kalliitahan nuo tuntui olevan. Kuitenkin jos itse ostaa laitteet, niin vosi ajatella, että hieman turhaan tulee ostettua vain yhden kerran takia tavaraa, joka jää sitten käyttämättä.

  Mitään liikkeitä ei ole ehdottaa, kun hain vain haulla vhs digitointi + paikkakunan nimi ja kävin jokusen läpi. Ilman tietoa varsinaisesti aiheesta, niin ei pika vilkaisulla oikein osaa kiinniittää huomiota muuhun kuin hintaan.
   
 6. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  9,049
  Kiitokset:
  1,197
  Pisteet:
  243
  Vähän samaa mieltä kuin Trinity edellä. Jos ei ennestään ole toimivaa VHS-laitetta, kannattaa tosiaan harkita digitoinnin teettämistä alan liikkeessä. Tuollaiset VHS-DVD-yhdistelmät, joilla kopiointi kätevimmin kävisi, poistuivat markkinoilta lähes 10 vuotta sitten. Siitä voi päätellä, minkä ikäisiä VHS-laitteita käytettynä liikkuu, jos yleensä liikkuu.

  Itse kokeilin VHS-kasettien digitointia nauhurin ja ns. videokaapparin kanssa. Aluksi hommassa oli oma viehätyksensä, mutta sitten oivalsin, että VHS-kasetilta parhaimmillaankin saatava kuvalaatu on tavattoman surkeaa. Kuvaputkiaikakaudella sitä ei tajunnutkaan, mutta nykyisillä näytöillä sellaista kuvalaatua ei viitsi katsella, ellei kyseessä ole joku ainutlaatuinen – ja lyhyt –tallenne.

  Ihmiset ovat erilaisia eikä voin tietää, mikä toiselle on tärkeää ja arvokasta. Itse en osaa kuvitella, että jollakin olisi 30 tuntia niin tärkeää ja historiallista videomateriaalia, että se kaikki kannattaisi digitoida ja että sitä tulisi myöhemmin vielä katsottuakin. Sanoin jo, että ihmiset ovat erilaisia ja hyväksyn kyllä ajatuksen, että jollakin on tuollainen tarve.

  Silti neuvoisin aluksi arvioimaan, voiko digitoitavaa videovirtaa ja kasettimäärää etukäteen karsia ja valita vain sen, mitä uskoo vielä tarvitsevansa. Tehtävä ei tietysti ole helppo, jos arviota ei pääse tekemään myös videokuvan perusteella. Ellei tällainen etukäteiskarsinta onnistu, kannattaa yrittää neuvotella pakettihinta koko kasettimäärän digitoinnista. Hommahan on aika koneellista sitten, kun alkuasetukset on tehty.
   
 7. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,470
  Kiitokset:
  227
  Pisteet:
  93
  Hyviä pointteja tuossa ylempänä, asiassa enemmän vaikuttanee myös kuinka paljon omaa aikaa on valmis sijoittamaan asiaan.
  Kun jo se digitointi niille 9 kasetille ottaa sen 30 tuntia, niin puhutaan vähintään koko viikonlopun projektista, jolloin hyvä kun ehtii edes syömään.

  T: Vesku
   
 8. WinLix

  WinLix Active member

  Liittynyt:
  22.02.2018
  Viestejä:
  838
  Kiitokset:
  132
  Pisteet:
  53
  Minä olen digitalisoinut satoja kasetteja käytetyn vhs nauhurin ja tämän laitteen avulla: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/28963/cgmbv/Terratec-Grabby-videosieppari-USB

  Käytän ohjelmana ilmaista Virtualdub ohjelmistoa sekä häviötöntä huffyuv koodekia jottei laatu huonone vielä lisää vhs valmiiksi heikosta kuvanlaadusta. Vasta leikkauksen jälkeen pakkaan tuotokset h.264 koodekilla ja vähintään 20 mbit/s bittivirralla koska pakkaus tarkertuu helposti vhs kuvanlaadun virheisiin. Pakkaamattoman äänen mitä tuo ohjelma tallentaa pcm muotoon jätän aina itse pakkaamatta koska se vie niin vähän tilaa muutenkin. 40 min tallenne vie tallennustilaa näin noin 5-6 gt verran.
  Tällä saa paremman lopputuloksen kuin suoraan DVD levylle vanhentuneeseen mpeg2 formaattiin esimerkiksi kirjastossa taikka vhs-dvd laitteella.
   
  Viimeksi muokattu: 17.04.2021
 9. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  6,095
  Kiitokset:
  1,191
  Pisteet:
  243
  Kiitokset vastanneille!
  Jotta pääsen kartalle, niin varmistan nyt vielä niiltä, jotka Terratec laitetta ovat käyttäneet.

  Tällä laitteella: https://www.verkkokauppa.com/fi/pro...LUZFhbpI8iizUzh8ZxaiSRG1NCa0INXvIHZNxKq94dyg8
  Edellyttäen, että VHS-laitteesta löytyy vastaavat ulostulo liittimet, niin VHS-nauhan digitointi on mahdollista.
  Laitteen mukana tulee MAGIX Movies on DVD, Terratec Edition -ohjelmisto.
  Mitä muuta ohjelmistosta valitaan tai säädetään, kun tallennuksen sijainti?
  Minkälaista resoluutiota laite tuottaa VHS kasetin kopioinnissa? Heikkeneekö kuvan laatu paljon alkuperäisen nauhan kuvan laatuun verrattuna.
  Onko vielä jotain muuta huomioitavaa, joka olisi hyvä tietää etukäteen?

  Laitteisto ei tulisi paljoa maksamaan, jos omaa työtään on valmis laittamaan likoon ja soitin löytyy valmiina kotoa.
  Ulkoistamalla digitoinnin, tulee sille hintaa moninkertaisesti tuohon verrattuna.

  Laitetta on saatavilla Jimm'sistä myös. Kummassakaan sitä ei näytä olevan suoraan hyllytavarana, mutta kohtuullinen toimitusaika kuitenkin. Huomioitavaa, jimm's ei veloita lähetyksestä toimituskuluja. https://www.jimms.fi/fi/Product/Sho...deosieppari-s-video-komposiittivideo-aani-usb
   
 10. WinLix

  WinLix Active member

  Liittynyt:
  22.02.2018
  Viestejä:
  838
  Kiitokset:
  132
  Pisteet:
  53
  Kyseistä ohjelmistoa ei kannata käyttää. On aika rajoitettu toiminnoiltaan. Siksi itse siirryin heti tuohon Virtualdub ohjelmistoon koska tarjoaa paremmat säädöt digitointiin ja mahdollistaa sen parhaalla laadulla. Niin ja se minun laite olikin tuosta hieman kalliimpi version jota ei enää myydä. https://hinta.fi/579/terratec-g1/tuotetiedot siinä käytin scart-komposiittivideo adapteria jolloin se kävi suoraan scart liittimeen.
   
 11. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  6,095
  Kiitokset:
  1,191
  Pisteet:
  243
  Kysymys kuitenkin on, mitä säätöjä ohjelmassa tarvitsee tehdä?

  Tekijällä ei taida olla kovin paljoa kiinnosta alkaa opetella kokonaan jonkun uuden monimutkaisen ohjelman saloja.
  Ne tulee sitten ajan kanssa jos kiinnostusta riittää. Alkuun pitäisi päästä helposti ja yksinkertaisesti.

  Edit: Ehkä @WinLix voisi tehdä Virtualdubista selkeän käyttöohjeen?
   
  Viimeksi muokattu: 18.04.2021
 12. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  9,049
  Kiitokset:
  1,197
  Pisteet:
  243
  Itse olen kokeillut tuota Magix Movies on DVD Terratec Editionia, mutta se oli Win XP-aikaa, joten muistikuvat ovat epätarkkoja.

  Ensimmäiseksi piti valita videolähde S-video tai Composite. S-video taisi olla oletuksena, koska muistan aluksi ihmetelleeni puuttuvaa kuvaa, kun käytin komposiittisignaalia lähteenä.

  En muista, mille resoluutiolla videon sai tehtyä ja muistan vain, että tuosta "Terratec Editionista" oli karsittu useimmat resoluutiovaihtoehdot, vaikka ne valikossa näkyivätkin. Semmoinen muistikuva on jäänyt, että kun koitti valita DVD-muodon MPEG-2, tuli teksti, että tämä on käytettävissä vain ohjelman maksullisessa versiossa.

  Kuvan laatu ei analogisesta VHS-laadusta varsinaisesti heikkene, vaan ongelma on siinä, että laadukkaalla näytöllä VHS-kuva on surkea. Jos koittaa kasvattaa resoluutiota, tiedostokoko kasvaa, mutta ei kuvainformaation määrä.

  Näyttää siltä, että Magix ei takaa noiden vanhojen (ennen 2015) ohjelmien toimivuutta Windows 10:ssä:
  Windows 10: MAGIX-ohjelmisto on yhteensopiva
   
 13. WinLix

  WinLix Active member

  Liittynyt:
  22.02.2018
  Viestejä:
  838
  Kiitokset:
  132
  Pisteet:
  53
  Ensiksi pitää asentaa kaappauslaitteen ajurit koneelle sekä haluttu codek koska tässä ei ilmeisesti ole mitään mukana. Itse käytän "raakadigitoinnissa" HuffYUV codekia: https://www.videohelp.com/software/HuffYUV (jos käyttää 64-bit Virtualdub ohjelmaa niin asennetaan 64-bit HuffYUV codec.

  Mulla Windows 10 64-bittisessä versiossa kaikista parhaiten on toiminut VirtualDub2_44282 64-bit versio: https://sourceforge.net/projects/vdfiltermod/files/latest/download

  1. Ohjelmasta valitaan ensin "Device" kohta ja sieltä Terratec tai se mikä sattuu kaappauslaitteena olemaan. Laitteen pitäisi näkyä listassa jos ajurit on asennettu. Tämän jälkeen yläreunasta Capture->Capture Avi..

  2. Capture valikosta mennään "Capture settings" kohtaan josta määritetään oikea framerate joka on PAL videoissa 25.

  3. Mennään yläreubasta Video->Compression kohtaan. Sieltä valitaan haluttu pakkaus.

  4. Kun pakkaustapa on valittu mennään Video->Set custom format->768x576 ja YUY2 4:2:2 interleaved

  5. Seuraavaksi Audio->Raw capture format->PCM 48000Hz stereo 16-bit ja myös Audio->Compression->No compression

  6. Nyt voidaan kokeilla videon kaappausta. Valitaan yläreunasta File->Set capture file->(annetaan tiedostolle nimi)

  7. Jos videonauhurin kuva näkyy ohjelman pieneltä ruudulta laitetaan nauhuri päälle ja painetaan ohjelman yläreunasta Capture->Capture video. Samasta paikasta myös lopetaan kaappaaminen.
   
 14. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  6,095
  Kiitokset:
  1,191
  Pisteet:
  243
  Keskustelin hetki sitten tulevan digitoijan kanssa, jolle tätä kyselen.
  Hänen soittimessaan ei ole noita liittimiä, jotka tuossa Terrateci videosiepparissa on, löytyy ainoastaan scart-liitin.
  Toimiiko homma niin, että hankkii jostain scart-adapterin ja liittää johdot sillä kiinni soittimeen.
   
 15. WinLix

  WinLix Active member

  Liittynyt:
  22.02.2018
  Viestejä:
  838
  Kiitokset:
  132
  Pisteet:
  53
  Ainakin mulla toimii tällaisella scart adapterilla: https://www.verkkokauppa.com/fi/pro...YSJw9Ya9JVRj5NiBV4E9hCsHVOObIV2A0v9YjuWV2Ast6
   
 16. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  6,095
  Kiitokset:
  1,191
  Pisteet:
  243
  Kiitos! Adapteri pitää hankkia, niitä näyttää olevan reilusti Verkkokaupan varastossa, eikä ole hinnalla pilattu.

  Edit: Onko täällä kukaan halukas Terratec siepparista luopumaan?
  Vaikka tämä nyt ei kauppa-alue olekkaan, niin kai tuota kysyä silti voi.
   
  Viimeksi muokattu: 18.04.2021
 17. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  9,049
  Kiitokset:
  1,197
  Pisteet:
  243
  S-Video-signaali on laadultaan selvästi komposiittivideota parempi, mutta tuollaista adapteria käytettäessä käytettäessä on huomattava, että useimmat VHS-nauhurit (S-VHS-malleja lukuun ottamatta) tuottivat SCART-liittimeen komposiittivideota eikä erikseen kirkkaus- ja värisignaalia, jotka tuo adapterin S-Video-liitin tarvitsisi toimiakseen. Jos S-Videosta ei tule kuvaa, vika ei siis välttämättä ole omissa kytkennöissä tai siepparissa.
   
 18. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,470
  Kiitokset:
  227
  Pisteet:
  93
  Tuo on se tärkeä juttu, tavan suomessa myydyistä veehooässistä ei saa S-videota, vaan siihen tarvitaan huomattavasti kalliimpi ja harvinaisempi erikoismalli tai s-vhs-nauhuri.
  Eli ainoastaan "komposti"videota.

  T: Vesku
   
 19. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  6,095
  Kiitokset:
  1,191
  Pisteet:
  243
  Kiitokset osallistujille. Tämä asia ratkesi siihen, että kaverini oli laittanut kasetit digitointiin, á14€ kasetti. Hinta on hyvä, ei kannata nähdä niin suurta vaivaa niiden eteen ja hankkia vielä jotain laitteita. Lopputulos ei kuitenkaan ole taattu.
   

Jaa tämä sivu