1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Vasteaika

Viestiketju Yleistä keskustelua digitaalisesta videosta -osiossa. Ketjun avasi zinedine 05.12.2005.

 1. zinedine

  zinedine Member

  Liittynyt:
  05.02.2005
  Viestejä:
  34
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Moi!

  Semmonen kysymys että: Onko vasteajalla suurta merkitystä television (LCD)kuvanlaadussa? Tiedän että paneeli on silloin nopeampi, mutta onko ero merkittävän suuri esim. 18ms ja 8ms vasteaikoja vertaillessa, että pelkästään nopeamman vasteajan perusteella kannattaisi ottaa nopeammalla vasteajalla varustettu telkkari?

  Olen käsittänyt niin, että vasteaika ei merkitse paljoa dvd- tai konsolikäytössä, vaan lähinnä tv-lähetyksiä vastaanotettaessa... Oikaiskaa ja valaiskaa! Kiitos paljon!
   
 2.  
 3. Agent_007

  Agent_007 Senior member

  Liittynyt:
  05.05.2003
  Viestejä:
  29,936
  Kiitokset:
  124
  Pisteet:
  143
  Ongelmahan tuossa on että tuon vasteajan mittaamiseen ei ole mitään määritystä, eli valmistajat usein ilmoittavat "vääriä" vasteaikoja, varsinkin eri tyyppisten LCD paneelien (TN, IPS ja MVA) vertaaminen pelkillä vasteajoilla ei ole suotavaa.

  Kyllä tuo vasteaika vaikuttaa kaikkeen käyttöön, eniten sellaiseen jossa on paljon nopeaa liikettä ja suuria kontrasti- tai värieroja.
   
 4. microbi

  microbi Active member

  Liittynyt:
  23.02.2005
  Viestejä:
  1,376
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  68
  sit voidaan kysyä "häntiikö" kuva jos vasteaika 12ms? meilestäni ei. LISÄKSI esim 4ms (on jo 3:kin!!!) vasteaika => pienentää katselukulmaa josta ruudun näkee = siis näyttöä pitää "töllistellä edestä" vrt. 12ms jossa sivuilta (suuremmasta kulmasta)näkee kuvan paremmin..vaikee suomi :D
   
 5. Siku

  Siku Regular member

  Liittynyt:
  05.10.2002
  Viestejä:
  822
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Tuolle väitteelle olisi kiva nähdä jotain perusteluja. Minun käsittääkseni vasteaika tarkoittaa vain sitä, että kuinka useasti paneelia voidaan päivittää, eli esimerkiksi 4ms:n välein. En ymmärrä, että miten se sitten katselukulmaan vaikuttaa. En tosin tiedä kovinkaan paljoa tuosta LCD paneeleissa käytetystä tekniikasta, mutta tuo kuulosti vaan aika oudolle.
   
  Viimeksi muokattu: 06.12.2005
 6. microbi

  microbi Active member

  Liittynyt:
  23.02.2005
  Viestejä:
  1,376
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  68
  myönnän että tuon tiedon olen LUKENUT (mielestäni luotettavasta lähteestä) - ei ole kokemusta. Itse EN vielä omista LCD-näyttöä..ei ole ihan hankintojen kärkipäässä, mutta sitten kun hankin - menen liikkeeseen ja "töllistelen" näyttöjä, joissa saa pyöriä jotain nopeeta grafikkaa - sen perusteella valitsen..sitten joskus kun raaskin luopua tastä lähes koko pöydän vievästä vanhasta 19" CRT-näytöstäni :D

  //vakio typot
   
  Viimeksi muokattu: 06.12.2005
 7. Miitti

  Miitti Regular member

  Liittynyt:
  12.02.2005
  Viestejä:
  1,610
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  Jep, itsekin olen kuullut, että pienempi vasteaika pienentää myös katselukulmia.
  Samsung mainoksissaan myöntää, että heidän 4ms näytöt ovat mitattu "väärällä" harmaasta -> harmaaseen taktiikalla, jolloin vasteaika pienenee huomattavasti.
   
 8. anrajama

  anrajama Regular member

  Liittynyt:
  22.12.2002
  Viestejä:
  116
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Tämä katselukulman pienentyminen olikin mahtava väite, kun itte en oikeen jaksaisi uskoa tuohon... (joku kusee silmään pahemman kerran).

  Tästä täytyisi kyllä ottaa selvää, jos uskaltaa kysyy kaikki nauraa päin naamaa!!! ;)
   
 9. wipe2000

  wipe2000 Senior member

  Liittynyt:
  05.08.2002
  Viestejä:
  6,109
  Kiitokset:
  5
  Pisteet:
  118
  Kyllä se valitettavasti niin on, että nykytekniikalla vasteajan pienentäminen huonontaa kuvanlaatua joiltakin muilta osin, merkittävintä on juuri katselukulman pieneneminen. Tuostahan on puhuttu paljon ja ilmiö näkyy myös testituloksissa.
   
 10. NUIJJA

  NUIJJA Active member

  Liittynyt:
  12.01.2005
  Viestejä:
  4,408
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Oiskohan ihan laillista, mutta kuitenkin suora lainaus.
  Täällä Näyttö
  SyncMaster 913B (Digital)
  8ms. 170astetta pitäis olla katselukulma, mutta tokkopa pitää paikkaansa. Ei tarvitse montaa kymmentä astetta kääntää kun rupee vähän haalenemaan.
   
 11. mkmikko

  mkmikko Regular member

  Liittynyt:
  11.08.2005
  Viestejä:
  335
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Entä noi pankki automaatti maksu koneet on, kun niissäkin kun kääntää vähän päätä sivuun niin näkyy pelkkää mustaa. Kyse on varmaan ettei muut näkisi kuvaa mutta saako sen reaktion tehtyy vaan vaste aikaa lyhentämällä, eli nuo pankkiautomaatin kuvat on nopeasti päivittyviä vai tehdäänkö se jollain muulla tavalla
   
 12. wipe2000

  wipe2000 Senior member

  Liittynyt:
  05.08.2002
  Viestejä:
  6,109
  Kiitokset:
  5
  Pisteet:
  118
  Tuskinpa niissä automaateissa vasteajasta on kysymys, eiköhän katselukulma saada pieneksi muutenkin. Yleensä se vaan on valitettava sivutuote, kun aikaa yritetään väkisin lyhentää. En valitettavasti ole perehtynyt näyttöjen tekniikkaan niin hyvin, että osaisin mitään täsmällisempää vastata.

  Yleensä, mitä laajempi katselukulma, sen kalliimpi näyttö - voi olla että pankkiautomaateissa tuo ominaisuus on tullut kaupan päälle, kun kaupallisen tuotteeseen kuitenkin laitetaan halvin mahdollinen näyttö.
   
 13. NUIJJA

  NUIJJA Active member

  Liittynyt:
  12.01.2005
  Viestejä:
  4,408
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Jos en ihan isoja läpiä päähäni puhu, muistaakseni joku valmisti jotain kalvoa tai vastaavaa jolla ton katselukulman pystyi minimoimaan.
   
 14. Mushinico

  Mushinico Active member

  Liittynyt:
  15.12.2005
  Viestejä:
  1,032
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  mulla on ViewSonic VX924 19" LCD ja tässä on 3ms Harmaasta harmaaseen ja 4,6ms pois-päälle-pois. ja katselukulmat oli ilmoitettu 160 astetta kummastakin suunnasta. oikeasti ne on 140 astetta.tämä johtuu siitä että monet tn paneelin käyttävät firmat käyttää katselukulmien määrittelemisessä suhdetta jossa löytyy kulma jossa kontrastisuhde on enää 5:1 kun yleensä se määritellään kulmasta jossa kontrastisuhde on enää 10:1.
  toi laatu ja hinta tulee ihan puhtaasti siitä mitä paneelia on näytössä käytetty.
  Nykyään on markkinoilla on kolme paneelipäätyyppiä: Tn+film eli TN näytöt jota käytetään esim lähinnä kannettavien näyttöinä ja pelisuuntaisena näyttönä. sillä on lisäks aika alhanen virrankulutus. ja tässä tn paneelissa on yleensä just kapeat katselukulmat varsinkin pystysuunnassa katsottuna. ja toinen miinus voisi sanoa että niissä käytetään usein vain 6-bitin sävyerottelua (väreissä). Vasteajat sensijaan on juuri näissä näytöissä ihan omaa luokkaansa.

  Sitten on nämä Ips paneelit. ne pystyy paljon parempaan väritoistoon. ja niillä on katselukulmatkin yleensä laajat. Ips paneeleissa on myös huonot vasteajat, mutta sekin on korjattu vähäsen nykyään S-Ips eli Super-Ips paneeleilla. huonona puolena näissä on huono kontrasti! ja hinta on myös aika korkea.

  Sitte on tää kolmas tyyppi eli Va paneeli... olikse nyt Vertical Alignment. ne on näitten kahen aikasemman välimuoto. nykyään noi paneelit kait tunnetaan paremmin nimellä Mva paneeli. näissä paneeleissa katselukulmat on aika lailla niinkuin Ips paneeleissa mutta värit on huonommat. MVA paneeleissa kontrasti taas on sitten huippuluokkaa. Samsungilla on niinsanottu PVA paneeli eli patented vertical alignment paneeli. siinä on vielä parempi kontrasti.
  mtta sit taas näissä Pva paneeleissa on huono liikkuvan kuvan toisto.
  sen takia niitä en suosittelin esim pelikäyttöön tai leffojenkatseluun.

  ei ihmiset usein osaa kiinnittää ollenkaan huomiota paneelityyppiin vaan katsoo aina niitä factoja vaikka joskus ne on aika kyseenalaisia.

  itselläni on siis tässä ViewSonicissa tn-paneeli ja musta tää on helvetin hyvännäköinen/ tarkka/ hyvät värit/ nopea.... ainoo että katselukulmat kyllä vois olla paremmat kieltämättä.
   

Jaa tämä sivu