1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Valokaapeli aloittelijan käsissä

Viestiketju Laajakaistaliittymät -osiossa. Ketjun avasi Vanilja1 05.01.2009.

  1. Vanilja1

    Vanilja1 Member

    Liittynyt:
    05.01.2009
    Viestejä:
    41
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Täällä meidän peräkylällä on tapahtunut ihme. Tänne vetaistaan valokuitukaapeli tai mikä lienee sen oikea nimi. Sopimus on tehty ja kaapelia kuopataan tien viereen. Jokusen viikon päästä vissiin vetelevät "sivuhaarat" taloihin. Tässä vaiheessa juolahti mieleeni, että onko niillä talon sisälle tulevilla kytkennöillä/laitteilla/jakosysteemeillä/yms romppeilla jotain väliä että millaiset ne on? Meikäläinen kun ei ymmärrä asiasta muuta kuin sen, että vauhti pitäis parantua nykyisestä systeemistä reilusti. Tarkoitus olis jakaa yhteys tässä vaiheessa ainakin kahdelle koneelle, tulevaisuudessa ehkä useammallekin. Kannattaisko ottaa isompi "jakorasia" jo tässä vaiheessa? Miten virustorjunnat ja palomuurit? Riittääkö/sopiiko nykyiset laajakaistan systeemit vai onko valokuiduilla omat/tehokkaammat? Mitä muuta tarvis ottaa huomioon?

    Kiitos etukäteen jos joku vaivautuu vastaamaan tyhmiin kysymyksiin!
     
  2.  
  3. teme565

    teme565 Active member

    Liittynyt:
    10.05.2002
    Viestejä:
    3,306
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Se on varmaan siinä sopimuksessa sanottu, mihin kohtaan kämppää kuitu vedetään. Joka tapauksessa, tarvitset sellaisen kuitupäätteen (vähän kuin ADSL-boksi, mutta valokuidulle tarkoitettu), johon tuo kuitu tulee ja siitä sitten lähtee tieto eteenpäin ihan tavalliseen tapaan ethernettinä.
     
  4. Vanilja1

    Vanilja1 Member

    Liittynyt:
    05.01.2009
    Viestejä:
    41
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Juu just tätä "boksia" tarkoitin. Että onko niitä monenlaisia ja jos on niin mitä eroja niissä voi olla?
     
  5. turpa

    turpa Member

    Liittynyt:
    24.08.2006
    Viestejä:
    29
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    13
    Mikä operaattori sen kuituyhteyden tarjoaa? Ainakin PPO:lta tulee päätelaite tuohon sopimukseen mukaan.Talon sisällä voi sitten vetää normaalin kotiverkon, jos haluaa muihinkin huoneisiin netin vetää kaapelilla.Kaapeli pitää kuitenkin olla CAT.6, eikä normaali CAT.5.
    Ilmeisesti kyseessä omakotitalo, kun mainitsit "peräkylän", jolloin kaapeli tuodaan tontin rajalle, josta sen voi sitten vetää mökkiin.

    Epäilen kuitenkin, että saat yhteyden toimimaan jo parinviikon päästä, sillä kuidun hitsaukseen ne yleensä kerää ison joukon "hitsattavia" talouksia, ennen kuin alkavat kytkeen.
    Paljoko muuten maksoi kuituyhteys?

    Täytyis itsekkin käydä tekemässä tuo kuitusopimus, kun kerran sitä kuitua nyt vedetään ympäri pohjanmaata.
     
    Viimeksi muokattu: 12.01.2009
  6. jawa75

    jawa75 Regular member

    Liittynyt:
    10.11.2006
    Viestejä:
    728
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kerroppa miksi kaapeloinnin pitää olla cat6:sta? Nää on näitä määräyksiä millä ei ole mitään virkaa, aivan varmasti pääsee samoihin nopeuksiin cat5:n kaapeloinnilla tuskin olis väliä vaikka olis mhs:sää kunhan ei mee samassa putkessa/vierekkäin muiden kaapeleiden kanssa.
     
  7. turpa

    turpa Member

    Liittynyt:
    24.08.2006
    Viestejä:
    29
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    13
    Jep. Huvikseen tehdään paremmin suojattuja kaapeleita.Mukava vetää parisataa metriä CAT5 kaapelia, joka saattaa ottaa häiriön sitten jostain. Suojaustarve voi syntyä esim, voimavirtakaapeleista, oikosulkumoottoreista tai muista voimakkaita magneettikenttiä aiheuttavista seikoista.Itse ainakin laitan CAT6 kaapelilla, vaikka pikkasen kalliimpaa onkin.Gigabit- siirrossa sitten häiriöt onkin paljon suuremmat.Tietenkin jos muutaman kymmenen metriä vetää kaapelia, silloin voi käyttää CAT5 kaapelia.
     
  8. jawa75

    jawa75 Regular member

    Liittynyt:
    10.11.2006
    Viestejä:
    728
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Rajumman kokoinen torppa jos 200m täytyy vetää atk-kaapelointia yhdelle rasialle :)
    Ja eihän ollu kopioitu wikistä: ...kaapelin luokka vaatii sen (esimerkiksi Cat7). Suojaustarve voi syntyä monesta syystä, kuten muuntajista, voimavirtakaapeleista, oikosulkumoottoreista tai muista voimakkaita magneettikenttiä aiheuttavista seikoista, staattisen sähkön purkauksista, kipinöinnistä, valokaarista jne. Tavallisin kaapelityyppi on kuitenkin suojaamaton UTP, (Unshielded Twisted Pair) jota käytetään puhelinverkoissa ja tietoliikennetekniikassa. Lisäksi on olemassa suojattu FTP-kaapeli, (Foiled Twisted Pair) joka on periaatteessa STP ilman parikohtaista suojausta...
    Ja jos nyt luit tuon kokonaan niin huomasit että itseasiassa se cat5 ja cat6 kaapeli on useimmiten suojaamatonta (utp) eli siinä ei ole häiriönsuojavaippaa päällä. Ja noita mainituista häiriön lähteistä tuskin löytyy kovin montaa löytyy normaalista kodista. Usein rasialta koneelle vedetään verkkopiuha kaikkien sähköjohtojen kanssa samaan kasaan ja siinä kohtaa se pahin häiriönlähde tulee.
     
  9. Vanilja1

    Vanilja1 Member

    Liittynyt:
    05.01.2009
    Viestejä:
    41
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Operaattori on KNT-net ja kyseessä on todellakin omakotitalo kuten arvelit. Ja on totta, että on jo sovittu mihin kohtaan taloa kuitu vedetään ja "boksi" kuuluu mukaan kauppaan. Ajattelin vain, että sen boksin valintaan voi vielä vaikuttaa tässä vaiheessa kun sitä ei ole asennettu. Esim jos haluaa jonkun isomman tai paremman (jos niitä on) niin jos maksaa vähän lisähintaa niin saa kerralla kunnollisen ettei tarvi sitten vuoden päästä vaihtaa jos haluaa esim laajentaa talon sisällä sitä useammalle koneelle. Vai voiko niihin "bokseihin" ostaa jälkeenpäin jotain jakosysteemeitä? Alkuun tulee kahdelle koneelle mutta tulevaisuudessa ehkä jopa 5-6 koneelle kun kakarat kasvaa. ;)

    Voiko sitä kuitua asentaa pakkasella? Muistan jostain kuulleeni, että +5 olis raja mitä kylmemmässä kuitua ei saa liikutella tai se voi rikkoontua. Tien vieressä olevat pääkaapelit on vedetty jo mutta joutuuko niitä talojen sivuhaaroja odottaa nyt kevääseen? :(

    Kaapelin hintaa en tiedä tarkkaan kun se on sovittu tällä kunnassa niin, että kulut jaetaan kaikkien osallistujien kesken kun verkko on valmis. Maksu riippuu siitä montako taloutta kunnasta lähtee mukaan verkkoon eli mitä enemmän niin maksu pienenee. Minimi ja maksimi on kuitenkin mainittu sopimuksessa ja ne ovat 1800-2300 euroa. Arvelivat että osallistujien mukaan tulisi noin 2000 pintaan tällä hetkellä.
     
    Viimeksi muokattu: 17.01.2009

Jaa tämä sivu