1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Uudet ramit Ryzenille

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Samde 18.07.2019.

  1. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    15,577
    Kiitokset:
    3,707
    Pisteet:
    223
    Mitä väliä cinebenchin tilttailulle? Kunhan oikeassa käytössä toimii.
     
  2.  
  3. Samde

    Samde Regular member

    Liittynyt:
    16.08.2014
    Viestejä:
    421
    Kiitokset:
    62
    Pisteet:
    38
    Kyllä se varmaan pelatessa pienemmällä toimisi, kun ei se rasitu ikinä kuten Cinebenchissä. Pidin sitä kuitenkin hyvänä pohjana niin tietää ettei tule ongelmia vaikka prossua ajais 100%:lla. Eipä se kait muussa näkyisi kuin sähkölaskussa vaikka tosta laskisikin? Parit eurot vuodessa sinne tai tänne.
     
  4. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    15,577
    Kiitokset:
    3,707
    Pisteet:
    223
    Sähkö, viileys ja hiljaisuus. Nykyäänhän yhden watin siirtäminen maksaa suunnilleen omakotitalon verran. Kannattaa keksiä tapoja olla maksamatta pissiäisille mitään ylimääräistä.
     
  5. Samde

    Samde Regular member

    Liittynyt:
    16.08.2014
    Viestejä:
    421
    Kiitokset:
    62
    Pisteet:
    38
    Kyllähän tota vois koittaa vielä optimoida alaspäin, mutta aika pienistä säästöistä puhutaan. Onhan se euro toki miljoon alku. Täytyy samalla testata kun ne muistit joskus saapuvat. Laitoin tossa myös Jimmsille viestiä voiko vielä vaihtaa niihin ym. kampoihin, vastausta odotellessa :D
     
  6. PerttiGG

    PerttiGG Active member

    Liittynyt:
    22.04.2017
    Viestejä:
    444
    Kiitokset:
    120
    Pisteet:
    53
    Tuo kaatuilu cinebenchissä alemmilla volteilla voi johtua siitä, että Load line calibration on Auto asetuksella ja rasituksessa laskee prossun jännitettä tasolle jolla kaatuu.

    Jos haluat saada jännitettä alemmaksi niin kannattaa katsoa ensin HWInfo64:lla että kuinka korkealla jännite on esim. cinebenchin/muun rasituksen aikana.

    LLC leveliä voi nostaa tuolta DIGI+ VRM välilehdestä biosissa.

    e:typo
     
    Viimeksi muokattu: 24.07.2019
    Samde kiitti tästä.
  7. Samde

    Samde Regular member

    Liittynyt:
    16.08.2014
    Viestejä:
    421
    Kiitokset:
    62
    Pisteet:
    38
    Suhteellisen hölmö ominaisuus jos laskee syöttöä rasituksessa. Taidan perehtyä asiaan kun vain kerkiän.
     
  8. PerttiGG

    PerttiGG Active member

    Liittynyt:
    22.04.2017
    Viestejä:
    444
    Kiitokset:
    120
    Pisteet:
    53
    Ominaisuus muistaakseni sen takia, että suojaa jännitepiikeiltä kun mennään rasituksesta lepoon.
     
  9. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    15,577
    Kiitokset:
    3,707
    Pisteet:
    223
    Powerin tehtävä on suojata jännitepiikeiltä.
     
  10. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,458
    Kiitokset:
    934
    Pisteet:
    123
    Poweri ei pysty estämään sen jälkeen olevan elektroniikan toimia ja jos siellä syntyy piikkejä.
     
  11. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    15,577
    Kiitokset:
    3,707
    Pisteet:
    223
    Eli on ihan ok laskea käytössä jännite tasolle millä koko paska kaatuu?

    Mitään läheskään yhtä tyhmää en ole aikoihin kuullut. Edes tietotekniikan osalta.
     
  12. lyyri

    lyyri Senior member

    Liittynyt:
    19.04.2017
    Viestejä:
    2,207
    Kiitokset:
    680
    Pisteet:
    123
    Onhan tuo ollut emolevyissä jo iät ja ajat
     
    tarantella ja PerttiGG kiittävät tästä.
  13. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    15,577
    Kiitokset:
    3,707
    Pisteet:
    223
    Jaa. Mutta miksi?
     
  14. lyyri

    lyyri Senior member

    Liittynyt:
    19.04.2017
    Viestejä:
    2,207
    Kiitokset:
    680
    Pisteet:
    123
    No minkä takia emolevyissä on säätömahdollisuuksia...
     
    tarantella kiitti tästä.
  15. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    15,577
    Kiitokset:
    3,707
    Pisteet:
    223
    Jotta saataisiin käyttäjä hermoromahduksen partaalle. Tai ylikin.

    Mutta jessus sentään. Ominaisuus joka kaataa koko paskan jos rakkinetta käyttää johonkin.
     
  16. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,458
    Kiitokset:
    934
    Pisteet:
    123
    Ei kannattaisi ottaa aina vahvasti kantaa jos ei tiedä.

    Jos prosessoria kuormitetaan liikaa, tulee jarru emolta ja prosessorilta, eikä powerilta, eli laitteet itse hoitaa liian kuormituksen ongelmat.
     
  17. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    15,577
    Kiitokset:
    3,707
    Pisteet:
    223
    Kuka on puhunut liiasta kuormittamisesta? Tämä load line calibration kuulemma laskee rasituksessa jännitettä tasolle millä prossu kaatuu. Hurjan hauskaa. Eikä tuo minusta kuulosta minkään ongelman ratkaisulta.
     
  18. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,458
    Kiitokset:
    934
    Pisteet:
    123
    No se kai selvisi, että se ei ole Powerin tehtävä, vaan itse laitteen aikaan saama "jarru", siis laitteen ominaisuus.
    Itse tuosta ominaisuudesta ei voi olla mitään mieltä, koska en tunne sitä vielä.
    Näin on, mutta laitteet hoitaa itse omat kuormituspiikkinsä, ei poweri.
     
    Viimeksi muokattu: 24.07.2019
  19. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    15,577
    Kiitokset:
    3,707
    Pisteet:
    223
    Onneksi en moisesta mitään tiennyt kun koneeni ostin. Muuten olisin taas saattanut sortua inteliin. Mutta kyllä omalle prossulle virtaa riittää vaikka sitä rasittaisikin.
     
  20. PerttiGG

    PerttiGG Active member

    Liittynyt:
    22.04.2017
    Viestejä:
    444
    Kiitokset:
    120
    Pisteet:
    53
    Lisään siis, että tuo jännitteen laskeminen rasituksessa on ollut emolevyissä jo iät ja ajat kuten lyyri totesikin, niin intel- kuin amd-masiinoissa. Virallinen nimi Vdroop. LLC kompensoi Vdroopin aiheuttamaa jännitteen laskua.

    Tuossa Vdroopista:

    Vdroop is designed to help
    To most people, this voltage drop (Vdroopista) looks pretty bad, but vdroop is actually a built in feature by Intel and is designed to make sure the voltage level never goes over what you set in the BIOS.

    This is necessary because there is always an overshoot whenever there's a voltage change, and without vdroop, the overshoot could make the voltage higher than what you set in the BIOS (for a split second), which may damage the CPU.

    Mutta noista LLC-asetuksista tuskin on AP:lle kovin paljon apua, ja jos prossu toimii 3,8ghz vaikkakin ehkä korkeammalla jännitteellä kuin muilla, niin aika pienet hyödyt saadaan jos tuolla lisää leikitään. Muutenkin rupee menemään offtopiciksi.

    Pääasia että toimii, eikä tuo Samden tän hetkinen jännite mitenkään epäturvallinen ole. Toin oikeastaan vähän tarpeettomasti tämän LLC-jutun esille alunperin.

    https://www.masterslair.com/vdroop-and-load-line-calibration-is-vdroop-really-bad
     
    Samde, wwallu, Whatta Heck ja 2 muuta jäsentä kiittää tästä.
  21. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    9,826
    Kiitokset:
    1,215
    Pisteet:
    223
    Load Line Calibration kannattaa jättää uefi (bios) säädöissä automaatille ja rauhaan ellei prosessoria kovasti ylikellota. Vakain kone on nopein kone ilman kaatuiluja.

    Jotenkin keskustelu on nyt ajautunut sivuraiteille josta ylläpito voisi mainita ja puhaltaa pilliin tauon merkiksi.

    lisäys

    Tuossa jäsen PerttiGG toikin asiat ilmi hyvin. Ramit ja ne niihin liityvät asiat erikseen. Ylikellotusketjuissa sitten laitetaan LLC:t niin että pauke kuuluu ja noh toivottavasti ei käry käy. Aihe on toki Mielen kiintoinen.
     
    Viimeksi muokattu: 24.07.2019

Jaa tämä sivu