1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ratkaistu Uuden koneen vaikeuksia

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Tinke8 29.03.2021.

  1. Tinke8

    Tinke8 Active member

    Liittynyt:
    23.01.2010
    Viestejä:
    1,191
    Kiitokset:
    61
    Pisteet:
    78
    Mistähän voisi johtua, että uusi kasattu kone ei sammu, eikä onnistu käynnistämään itseään uudelleen? Windows itse näyttää sammuvan, kun signaali loppuu näytöistä, mutta laitteisto jää päälle. Tällöin virtapainike ei sammuta konetta (5 sekunnin paino), eikä reagoi resetiin, eli joutuu sammuttamaan pääkytkimestä. uudelleen käynnistäessä jää samaan loopiin?

    Emo: TUF GAMING X570-PLUS
    prossu: 5800x
     
  2.  
  3. Kakikello

    Kakikello Active member

    Liittynyt:
    15.10.2007
    Viestejä:
    1,090
    Kiitokset:
    19
    Pisteet:
    68
    Oletko tarkastanut kyseisten johtojen paikat emolla?
     
  4. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    10,195
    Kiitokset:
    1,283
    Pisteet:
    223
    ^ Ilmeisesti on kokeiltu sammuttaa Windowsista.

    Voisi ottaa kaikki usb-härpäkkeet irti sekä poistaa "Nopea käynnistys".

    Ota tietokoneen nopea käynnistys pois päältä seuraavasti:
    1. Klikkaa Käynnistä-valikon ikonia hiiren kakkosnapilla ja valitse Ohjauspaneeli
    2. Avaa Virranhallinta-asetukset
    3. Klikkaa vasemmasta reunasta Valitse virtapainikkeiden toiminnot
    4. Jos vaihtoehdot kohdan Sammutusasetukset alla ovat harmaina, paina ylälaidasta Ei käytettävissä olevien asetusten muuttaminen
    5. Ota ruksi pois kohdasta Ota käyttöön nopea käynnistys (suositus)
    6. Kirjoita tehtäväpalkin hakukenttään cmd, klikkaa Komentokehote-sovellusta tulosluettelosta hiiren kakkosnapilla ja valitse Suorita järjestelmänvalvojana. Kirjoita komento shutdown -s -f ikkunaan ja paina sitten enteriä suorittaaksesi komennon. Koneen pitäisi pakottaa itsensä nyt sammuksiin. Anna koneen olla pois päältä noin puoli minuuttia ja käynnistä se sitten uudelleen.
     
  5. Tinke8

    Tinke8 Active member

    Liittynyt:
    23.01.2010
    Viestejä:
    1,191
    Kiitokset:
    61
    Pisteet:
    78
    Ylämainitut kokeiltu, ei apua. Uuten oireena, ettei kone lähde napista heti päälle, vaan voi viedä minuutinkin ja monta painallusta, että hoksaa painalluksen.
     
  6. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    10,195
    Kiitokset:
    1,283
    Pisteet:
    223
    Eräänä konstina voisi kokeilla irroittaa pwr switch liittimet emolta ja kytkeä niihin liittimiin reset napin piuhat. Olisi ainakin eliminoitu kopan virtakytkin.
     
  7. Tinke8

    Tinke8 Active member

    Liittynyt:
    23.01.2010
    Viestejä:
    1,191
    Kiitokset:
    61
    Pisteet:
    78
    Tein testin, että painoin resetiä koneen ollessa käynnissä. Systeemi muuten sammuu (valot jää päälle), mutta käynnistystä ei tapahdu. Koitin myös ilman kytkimiä, eli meisselinkärkiherätteellä, mutta kone ei lähde käyntiin kuin 10 minuutin odottelun jälkeen, jos virrat on sammutettu Powerilta. Onkohan kenties emo DOA vai vika powerissa?
     
  8. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    10,195
    Kiitokset:
    1,283
    Pisteet:
    223
    Niin... jos olisi kokeilla toisella powerilla niin selviäsi niinkin.
     
  9. Tinke8

    Tinke8 Active member

    Liittynyt:
    23.01.2010
    Viestejä:
    1,191
    Kiitokset:
    61
    Pisteet:
    78
    Testaan sen huomenna, kun tuo konevanhus löytyy vielä.
     
  10. Tinke8

    Tinke8 Active member

    Liittynyt:
    23.01.2010
    Viestejä:
    1,191
    Kiitokset:
    61
    Pisteet:
    78
    Homma testattu, ja poweri todettu olevan syytön.
     
  11. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    5,242
    Kiitokset:
    951
    Pisteet:
    173
    Ehkä tossa kannattaisi kasata kone alusta asti uudestaan, tai ainakin käydä joka kaapeli ja liitäntä vielä läpi. Osia kuten muistit ym. voisi testata toisessa koneessa jos mahdollista.
     
    Whatta Heck kiitti tästä.
  12. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    10,195
    Kiitokset:
    1,283
    Pisteet:
    223
    Hmm.

    Niin kummalliselta kuin se kuulostaakin niin ajella uusin bios-päivitys koneelle. Virtalähde ongelmana on pois suljettu, ok. Ja kopan liittimetkin.

    / off-topiccina en itse hommaisi uusinta rautaa vaan antaisin ns. pioneerien ensin testailla vakauden alustalla. Muistien sun muiden suhteen. (mahdolliset xmp-asetukset pois biosista) Toki harmitus on suuri jos kalliit satsaukset eivät toimi kuten olettaisi.

    lisäys
    Tässä olisi jännä skenaario jos vaikka Jimms kasaisi koneen valmiiksi samoilla osilla ja uutukaisella Winukalla että kaikki toimii kuten olettaa sopiikin. Heillä olisi silloin mahdollisesti sama dilemma kätösissä.
     
    Viimeksi muokattu: 02.04.2021
  13. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,286
    Kiitokset:
    189
    Pisteet:
    93
    @Whatta Heck Kasausfirmoilla ei liene samoja ongelmia, yksittäiset osat on nopea testata seuraavassa kokoonpanossa. Emppavialta tuo kovasti kuulostaa.
     
    Whatta Heck kiitti tästä.
  14. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    10,195
    Kiitokset:
    1,283
    Pisteet:
    223
    ↑ Kyllä, olen samaa mieltä kanssasi. Toki takuukampe. Vaihtoon juu. Kaikki nuo edellämainitut jutut ensin alta pois.

    Näin kotioloissa ilman samanlaista emoa kokeiltavaksi.
     
  15. Tinke8

    Tinke8 Active member

    Liittynyt:
    23.01.2010
    Viestejä:
    1,191
    Kiitokset:
    61
    Pisteet:
    78
    Noniin. Syyllinenhän oli kuin olikin emolevy. Vaihto Strixiin, uuden biosin päivitys ja kone tulille. En voi kyllä muutenkaan TUF-sarjaa suositella, kun monia ominaisuuksia jätetty pois.

    Uutena huseena sitten huomattiin, että Corsair TX850M-powerikaan ei ole täysin ok, joten tänään lähti RMA siitäkin ja Asus strixiä senkin tilalle. Jospa ei enää paskoisi loppuviikosta alleen.
     
  16. Tinke8

    Tinke8 Active member

    Liittynyt:
    23.01.2010
    Viestejä:
    1,191
    Kiitokset:
    61
    Pisteet:
    78
    Ongelmat sen kuin oudontuu. Nyt konetta testattu eri näytönohjaimella ja muisteilla, mutta ongelma pysyy. Mielenkiintoiseksi ongelman tekee se, että sammuminen tapahtuu sekunnilleen 10 minuutin jälkeen näytönohjaimen rasituksen alkamisesta. Ja tosiaan, väliä ei ole sillä, onko kyseessä vanhan koneen (sigissä) muisti, poweri tai näytönohjain, sillä ongelma tulee. Onko ideoita? Näin youtubessa vastaavan ongelman, jossa syyllinen oli liian iso cpu-blokki, joka peitti kondensaattoreita ja VRM:iä, mutta omassani peittyy vain osa tuosta alueesta. (liite)

    Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Pro 64-bit,
    Emolevy: Asus ROG Strix X570-F Gaming
    Näytönohjain: PowerColor Radeon RX 6800 XT Red Devil
    Prosessori: AMD Ryzen 7 5800X, AM4, 3.8 GHz
    Cooleri: EK-Waterblocks EK-KIT P360,
    Keskusmuisti: Corsair 32GB (2 x 16GB) Vengeance RGB Pro, DDR4 3600MHz
    Kovalevy: Samsung 250GB 960 EVO SSD -levy, M.2, + Samsung 1TB 970 EVO Plus SSD-levy + Western Digital 2TB Caviar Black + Western Digital 2TB Caviar Green.
    Kotelo: Lian Li LANCOOL II
    Virtalähde: Asus ROG Strix 850W
    Äänijärjestelmä: Yamaha NS-210 5.0 Kaiutinsarja+Yamaha NS-SW210 Advanced YST II Subwoofer+Denon AVR-X3400H Viritinvahvistin
    Näytöt: Asus TUF Gaming VG27AQ x3
    Hiiri: Asus ROG Gladius II Origin + Logitech G400, Näppäimistö: Logitech K200
     

    Liitetyt tiedostot:

  17. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    5,242
    Kiitokset:
    951
    Pisteet:
    173
    Koska aikalailla muut osat on testattu. Kokeile pelkästään tolla samsung 960 EVO:la tai millä levyllä windows onkaan.
     
    Viimeksi muokattu: 10.04.2021
  18. Tinke8

    Tinke8 Active member

    Liittynyt:
    23.01.2010
    Viestejä:
    1,191
    Kiitokset:
    61
    Pisteet:
    78
    Riittääkö, jos biosista disabloi kovot ja toisen m.2:n?
     
  19. Tinke8

    Tinke8 Active member

    Liittynyt:
    23.01.2010
    Viestejä:
    1,191
    Kiitokset:
    61
    Pisteet:
    78
    Noh, irroitin johdot ja 2. m.2:n, eikä muutosta. Alan epäillä emoa taas, kun se oli myös kiinni corsairin powerin kanssa, ja päivitettyäni biosin versioon 3603, ongelma herkentyi 5 minuuttiin.
     
  20. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    5,242
    Kiitokset:
    951
    Pisteet:
    173
    Oletko kokeillut cpu:n irroittamista ja uudelleen paikalle pistämistä. Jos mahdollista, niin testaa myös eri jäähdytyksellä. Tai ainakin, että nykyinen ei ole liian tiukalla tai muuten huonosti paikallaan.
     
  21. Tinke8

    Tinke8 Active member

    Liittynyt:
    23.01.2010
    Viestejä:
    1,191
    Kiitokset:
    61
    Pisteet:
    78
    Eri jäähyä ei ole. Mietin tuota takalevyä, kun videoissa moni käyttää emon omaa, ja ek:n ohje neuvoo käyttämään heidän levyä. Kumpi järkevää?
     

Jaa tämä sivu