Hei, olen hankkimassa UPS-laitetta kotiin pelikonetta ja läppärin latausta varten, jos tulee esim. 2 h sähkökatkoksia. Selailin erilaisia ja löysin mm. APC Easy UPS ja APC Back-UPS. Mitä eroa näillä Easyllä ja Backilla on? Otan myös mielelläni vastaan ajatuksia, mitä tällaisen tumpion on hyvä huomioida, kun tällaisen vempaimen hakkii. Yksi myös, mikä tuli mieleeni, on tuo verkkovirrassa käytetty sähkön kulutus (muuna kuin sähkökatkon aikana), sitä ne eivät tuntuneet ilmoittavan... Toivon, että vastaatte rautalankaversiona, sillä en ole millään tavalla näiden asioiden ammattilainen tai osaaja, pahoittelen.
Tutkin tuota APC Easy Ups versiota (eräs versio) ja liitännät eivät välttämättä ole tarkoitettu kotikäyttäjille. https://www.data-systems.fi/tuote/apc-easy-ups-1200va-230v-avr-iec-sockets/?ds_cat=VirranhallintaDatasystCatUPS:itDatasystCatAPCDatasystCatAPC+BACK-UPS+BVXDatasystCat&ad=hintaseuranta&ad_src=hintaseuranta.fi&ad_content=APC+Easy+UPS+BVX1200LI+1200VA+IEC,+UPS-laite&ad_prodid=9275586 Sitten tuo APC Back-UPS sopii liitäntöjensä puolesta kotikäyttöön. https://www.verkkokauppa.com/fi/product/36079/APC-Back-UPS-ES-400VA-UPS-kotiin Itsellä on tuo versio joka sopii liitäntöjensä puolesta itselleni (pöytäkone + härpäkkeet). Siitä on uudempikin versio olemassa joka taas ei käynyt minulle. (Upsissa on neljä akkuvarmennettua shuko-lähtöä ja neljä ainoastaan ylijännitesuojattua lähtöä printterille, faxille tai muille ei-kriittisille laitteille.) Kuva liitännöistä. https://download.schneider-electric...6Z5KQH_R2_EN.pdf&p_Doc_Ref=SPD_ASTE-6Z5KQH_EN https://www.verkkokauppa.com/fi/product/602926/APC-Back-UPS-BE650G2-GR-UPS Harvemmin noista löytyy tietoa virrankulutuksesta joten tuskinpa kovin suurta. Ei ainakaan tuossa suomenkielisessä käyttöoppaassa mikä itsellä on (tulee mukana) ei ole mainittu virrankulutusta. Joten tarkista mitä laitteita olet kytkemässä liitinten osalta upsiin ettei tule hankittua ei yhteensopivaa upsia.
Kannattaa ensin itselle selvittää minkälaista suojaa haet ja mille tehoille (W) niitä haluat suojaa eli jos haluat 2h varakäyntiaikaa pelikoneelle tarvitset riittävän tehon keston UPS: lle. Nuo jatkojohdon näköisen "pikku" UPS: t suojaavat vain noin 240W tehoilla ja vain muutaman minuutin, korkeintaan. Noita IEC pistokkeellisia UPS: ja ei kannata niiden takia hylätä, kun niihin on saatavilla sopivat vaihtokaapelit: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/218/DELTACO-C14-C13-laite-ja-jatkokaapeli-2-m-musta UPS ei vie paljon virtaa, sitten kun sen akut on ladattu täyteen. Itsellä on pelikoneessa ollut jo vuosia 1500VA APC UPS joka kestää sen noin max 850W. Eli suojaa jännitekatkoilta noin 55 min (kuormituksen mukaan, nyt kuormitusta noin 90W).
UPS kannattaa ottaa sellainen "in line" malli eli verkkosähkö menee UPS: in läpi ja tulee puhdistettuna käyttöön. Linkki UPS: n valintaa: https://www.apc.com/shop/uk/en/tools/ups_selector/home/device
Itse virittelin Sunwind 1000VA UPS-siniaaltoinvertteristä ja ulkoisesti kytketystä 100Ah vapaa-ajan lyijyakusta UPS:n virkaa hoitavan kytkennän. Toimii kuten tavallinen siniaalto-UPS. Siniaaltomuoto mahdollistaa UPS:n ketjuttamistakin, jota ei kanttiaalto-UPSeilla kannata yrittää. Eli siniaaltoinvertterillä voi antaa lisävirtaa nuukahtamaisillaan olevalle tavalliselle UPS:lle pidemmän sähkökatkon aikaan. Hankintaan osasyynä oli nirsoksi ryhtynyt pöytäkone, josta ilmeisimmin oli powerista joku kondensaattori päästellyt höyryjään ja tavallinen UPS ei enää ollut riittävä ja kone jumahti räpsyihinkin. Samanlainen vika tuli vastaan töissäkin serverin powerin ja UPS:n kanssa. Tuolla virityksellä on riittänyt tunninkin sähkökatkoihin virtaa muille oheislaitteille ainakin, niin että netti pysynyt päällä ja NAS-asemat. Tarvittaessa erillistä akkua voisi ladata aurinkopaneeleilla, tuulimyllyllä tms., kun tuota laitetta myydään juuri aurinkosähköjärjestelmiä kaipaavillekin.