1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ubuntu XP:n rinnalle

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Digiface 10.12.2007.

 1. Digiface

  Digiface Regular member

  Liittynyt:
  20.10.2005
  Viestejä:
  612
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Olen ajatellut, että jos asentaisi esim. Ubuntun XP:n rinnalle. Käyttäisin Ubuntua ainoastaan asioihin, joihin tarvitaan nettiyhteyttä. Xp:n puolelta estäisin kokonaan verkkoon pääsyn. Onko tämä mahdollista? Lisäksi onko mahdollista käynnistää kummatkin käyttöjärjestelmät yhtä aikaa rinnakkain, niin että kuitenkin vain toinen tulisi käyttöön oletuksena ja sitten halutessa voisin nopeasti vaihtaa toiseen järjestelmään tarvittessa?

  Tekisin tämän siksi, että Ubuntun puolella en tarvitsi (kaiketi?) mitään palomuuria enkä virustorjuntaohjelmaa, jolloin ne ei olisi verottamassa internet kaistaa ja näin ollen internetissä surffailu olisi nopeampaa. Ei myöskään tarvitsi huolehtia viruksista tai haittaohjelmista.

  Onko tuo toteutettavissa?
   
 2.  
 3. lettas

  lettas Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  03.03.2003
  Viestejä:
  3,712
  Kiitokset:
  91
  Pisteet:
  78
  Jos koneellasi ei ole resursseista pula, voit asentaa ubuntun ja käyttää vmwarea pyörittämään vanhaa xp-asennusta: http://www.advicesource.org/ubuntu/...Instalation_On_Ubuntu_With_Vmware_player.html

  Pelit eivät toimi kovin hyvin, sopii ratkaisuna ainoastaan jos tarvitset jotain 2d- softia windowsin pyörittämiseen. Xp käynnistetään ubuntun jälkeen omaan ikkunaan, ja tarvittaessa suurennetaan näytön kattavaksi.

  Jos pelaat 3d-pelejä, joudut ikävä kyllä buuttaaman xp:n uudelleen niiden pelien osalta, jotka eivät ubuntussa toimi. Netin voit ottaa resurssien hallinnassa pois käytöstä jos näet sille tarvetta.

   
 4. kolmis

  kolmis Regular member

  Liittynyt:
  24.05.2006
  Viestejä:
  284
  Kiitokset:
  2
  Pisteet:
  28
  Tuon lettasin esittämän vaihtoehdon voi tehdä myös toisinpäin jos vaan sinulla sattuu olemaan ulkoinen palomuuri esimerkiksi modeemissasi
  (siis asennat vmwaren windowssiin ja pyörität ubuntua siinä) tämä ei kuitenkaan ole se kaikkein varmin keino mutta toimii ainakin nopeammin kuin koneen jatkuva buuttailu. Modeemista siis joudut blokkimaan kaikki mahdolliset portit paitsi ne mitä vmware kyselee/ubuntu tarvitsee niin saat xpeen "pois" netistä.

  Muistaakseni tuota varten löydät googlella parempia ohjeita ja selityksiä kuin tämä minun sekasotkuni.
   
 5. Stanner

  Stanner Regular member

  Liittynyt:
  24.03.2006
  Viestejä:
  446
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Itse olen käyttänyt tähän virtualbox nimistä ohjelmaa. Ohjelma on varsin helppokäyttöinen. Tarvii tosin huomata, että virtualboxissa ei ainakaan voi käynnistää valmista windows XP asennusta vaan tarvitsee asentaa winXP uudestaan siihen virtualboxiin. Tämän jälkeen vasta toimii.
   
 6. LaLLi80

  LaLLi80 Senior member

  Liittynyt:
  23.11.2003
  Viestejä:
  5,009
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  116
  Kahden käyttöjärjestelmän käynnistäminen yhtäaikaa ei ole mahdollista rauta tasolla, mutta virtualisoinnilla voit ajaa toista käyttöjärjestelmää. Virtualisointi on huomattavasti hitaampaa kuin natiivi ajo.
  Helppo homma jos XP:ssä ei tarvita verkkoa ollenkaan niin voit laitehallinnasta ottaa verkkokortin pois käytöstä.
  Hyvä argumentti Linuxin käytölle tuo tietoturva, mutta ei ne Windowsissakaan vie nettikaistaa. Palomuuri ja virustutka tarkistavat nettiliikennettä ja vievät prossutehoa ja muistia, mutta kaistaan ne ei vaikuta.
   
 7. Bluekkis

  Bluekkis Active member

  Liittynyt:
  04.08.2003
  Viestejä:
  2,237
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Viruksista ja haitta ohjelmista ei paljoa tarvitse huolehtia, kaikki linuxille olevat virustorjunta softat etsii lähinnä windows viruksia muutenkin esim. mail serveri käytössä. Mutta koneen pitäminen verkossa ilman minkäänlaista palomuuria on käyttöjärjestelmästä riippumatta jo tyhmää, linuxissa onneksi kuitenkin tulee palomuuri kerneliin sisäänrakennettuna. Se että onko se ubuntussa defaulttina päällä niin en itse osaa sanoa.
   
 8. Digiface

  Digiface Regular member

  Liittynyt:
  20.10.2005
  Viestejä:
  612
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Ok, kiitos paljon vastauksista. Taidan ainakin toistaiseksi pysyttäytyä pelkästään XP:ssä.
   
 9. IsoPylly

  IsoPylly Regular member

  Liittynyt:
  10.09.2005
  Viestejä:
  459
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Ubuntussa on netfilter/iptables niminen palomuuri, muttei oletuksena päällä.
  Koska ubuntussa ei oletuksena ole päällä mitään palvelua mikä sitä tarvitsisi :)
   
  Viimeksi muokattu: 10.12.2007
 10. Xxeh

  Xxeh Member

  Liittynyt:
  01.03.2008
  Viestejä:
  2
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Minkä ihmeen takia en saa asennettua ubuntua xp:n rinnalle millään. Aina windows heittää käynnistymästä ubuntun asennuksen jälkeen ja on asennettava windowskin uudelleen. Olen kokeillut kaikilla eri osiointi keinoilla mutta aina sama tulos.
   
 11. LaLLi80

  LaLLi80 Senior member

  Liittynyt:
  23.11.2003
  Viestejä:
  5,009
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  116
  Siis asennat Windowsin ja Ubuntun. Ubuntu tunnistaa Windowsin ja lisää sen GRUB valikkoon, mutta Windows ei suostu käynnistymään?

  Outoa..mulla on toiminut aina.
   
 12. Xxeh

  Xxeh Member

  Liittynyt:
  01.03.2008
  Viestejä:
  2
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Joo lisää windowsin valikkoon ja käynnistää siihen asti että tulee latauskuva ja sen jälkeen menee ruutu siniseksi ja valittaa jonkin virheen tapahtuneen. vindows ei käynnisty vikasieto tilassakaan. nyt asennan ubuntun toiselle kovalevylle niin jospa se toimisi silloin.

  onneksi on ulkoinen kovalevy mihin saa kovon tyhjennettyä. On muuten ubuntu todella nopea siirtämään tietoa ulkoiselle kovolle vaikka pyöriikin cd:ltä.
   
  Viimeksi muokattu: 01.03.2008
 13. Stanner

  Stanner Regular member

  Liittynyt:
  24.03.2006
  Viestejä:
  446
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Käytä manuaalista osiointia niin pääset määrittelemään tarkkaan mitä asennat ja mihin. Näin pitäisi onnistua. Eli unohda ne automaattiset vaihtoehdot.
   

Jaa tämä sivu