1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ubuntu (Desktop) v11.04 (Natty Narwhal) julkaistu

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Datanen 29.04.2011.

  1. Datanen

    Datanen Guest

    Liittynyt:
    21.09.2010
    Viestejä:
    5,322
    Kiitokset:
    68
    Pisteet:
    108
  2.  
  3. juyli

    juyli Active member

    Liittynyt:
    13.05.2005
    Viestejä:
    1,859
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
  4. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Tänään just yritin tämän ohjeen mukaisesti korjata kovolla olevaa 10.10:ä (Asensin winukan ubuntun jälkeen)
    Kohta Recovery using Microsoft Windows and Its Bootloader

    3. Type
    grub
    which makes a GRUB prompt appear.


    Mukavasti ilmoitti ettei grubia ole asennettuna ja sanoit apt-get install ....
    Vaan kun ei ollut konessa nettiyhteydettä, niin eihän se asennus onnistunut.

    Näin vaan tuli mieleen onko mitä kaikkea live toiminassa poistettu aiempiin versiohin verrattuna. Vai onko toi ohje sivusto ihan hanurista neuvoessaan korjauksen live-ubuntulla.

    Kyllähän terminaali kertoi mitä deb-pakettia se yritti ladata, että toisella koneella ko deb imurointia täytyy testata.

    Kaipa tää ketju tulee toimimaan jatkossa käyttökokemuksia ja eroja aiempiin. Siksi tän kokemuksen postasin.
    Kun otsikon mukaiseen asiaan en juurikaan koe, että olisi ketjun arvoinen.
    Ubuntun numerointi kun kertoo vuosi.kuukausi
    Niin eiköhän sen nyt luulisi että se huhtukuussa julkaistaan.
    Latauslinkit on pieni apu. Mutta kun suomi sivullakin on alempana
    Ubuntu 11.04 julkaistu 28.4.2011!
    Suorat latauslinkit Ubuntu 11.04:ään uudella Unity-työpöydällä: Ubuntu 11.04 - 32-bit tai Ubuntu 11.04 - 64-bit.
    Siittä vaa klikaten.

    EDIT:
    Latasimpa sen deb-paketin, jota aiempi asennus yritys yritti hakea (koneessa jossa ei ollut nettiyhteyttä.)
    No eipä onnistunut se grubin asennus. Ei tämän kummoisempaa tehnyt. Software Centerin osasi käynnistää tikun deb-tiedostoa klikatessa, mutta ei asentanut mitään.
    [​IMG]
    Mitähän toi 'conflicts with the installed package grub-pc' mahtaa tarkoittaa?
    On se kumma jos 'Asenna ohjelma' valinnan kautta kertoo mistä url:sta ja mitä deb-pakettia hakee, ja sitten tikusta käynnistettynä samainen deb ei asennakaan sovellusta.

    Gimpin deb-paketti näytti asentavan jotain sentään.
    [​IMG]
    Mutta eipä se gimp ilmestynyt mihinkään valikkoon. Siis ei tuon 11.04 uuden käyttöliittymän 'Asennetut ohjelmat'. Ja tuo liittymähän ei sisällä mitään Menu painiketta, joka listaisi kaikki mukana olevat sovellukset.

    Täytyy sanoo, että aikaa surkeet kokemukset mulla on Ubuntun kanssa. Kyllä muissa distroissa deb-paketti tai distron omat vastaavat paketit asentaa sen sovelluksen loppuun asti ja lisää Menuun sille ikoninkin.
     
    Viimeksi muokattu: 02.05.2011
  5. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    En oikein ymmärtänyt tätä vuodatusta. Itse asennan grubin uusiksi aina chrootin alla jostain toisesta Linux-systeemistä. Grub toimii parhaiten. Sen hoputteeseen komennot tyyliin
    root (hdx,y)
    setup (hdx,y)
    setup (hdx,y)
    quit
    x ja y on korvattava sopivilla levytunnuksilla. Itse käytän vielä vanhaa Grubia, enkä uutta Grub2. Ehkä siihen on pakko siirtyä jos hommaa ison levyn. Suuremman kuin 1,5 T. Kyllä grub on asennettuna - joku versio niistä eikä paketinhallinta asenna eri versiota toisen päälle jos riippuvuudet eivät täyty.

    grub-install on toinen vaihtoehto, mutta sen toiminta chrootin alla on epävarmempaa. Jutun idea on chroot, jolloin voi parhaiten korjata rikkimennyttä systeemiä toisesta järjestelmästä.

    Jos ei nettiä käytössä Ubuntu pitää asentaa Englanninkielisenä, koska muiden kielien tuki pitää ladata netistä. Muuten asennuksesta tulee rampa.


    Itse en ikinä asentele ohjelmia koneeseen hiirellä klikkailemalla. Vaan aina terminaalissa rootin oikeuksilla. Tiedän että Ubuntu on tehty helppokäyttöiseksi. Mutta ihan niin helppoa pakettien asentelu ei saa olla, että tiedostonhallinnassa tai selaimessa voi paketteja asentaa. Kyllä siihen Ubuntussakin tarvitaan rootin oikeudet.

    Mitäs uutta on saatu aikaseksi? Joko hal on poistettu tarpeettomana? Onko jo vdpau-tuki laajentunut? Esim xine-lib kirjaston osalta? Mikä parantaisi kovasti teräväpiirtomateriaalin katselua. Entäs tuki SDD levyille? Osaako jo osioida ne oikein? Trim tuki jne... Ettei tarvitsisi kovin montaa softaa asentaa paketinhallinnan ulkopuolelta jos tekisi mieli vaikka kokeilla.

    Aina näissä uusissa julkaisuissa on puutteensa ja ainakaan toimivaa systeemiä ei kannata päivittää. Parempi tehdä joku koeasennus ensin.
     
  6. juyli

    juyli Active member

    Liittynyt:
    13.05.2005
    Viestejä:
    1,859
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    En ehkä aivan ymmärrä, mitä olet tekemässä. mutta noilla asennettavilla ohjelmilla on riippuvuuksia, jotka noudetaan ja asennetaan automaattisesti käytettäessä nettiyhteyttä. Yksittäinen, muista riippumaton paketti voidaan asentaa vaikka manuaalisesti dpkg:llä.
    Tässä malliksi molempien mainittujen ohjelmien riippuvuudet, joita kyllä riittää (osa noista riippuvuuksista tosin on jo oletuksena asennettuna järjestelmään):
    http://packages.ubuntu.com/natty/grub (grub 0.9x)
    http://packages.ubuntu.com/natty/grub-pc (grub2 1.9x)
    http://packages.ubuntu.com/natty/gimp

    Ohjelma aptoncd mahdollistaa ohjelmapakettien imuroimisen toisessa koneessa, datojen polttamisen cd:lle ja asennuksen koneeseen, jossa ei ole nettiyhteyttä.
    http://packages.ubuntu.com/natty/aptoncd
     
  7. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Koneessa oli toimiva ubuntu 10.10. Mä siirsin se kovon loppuun ja loin 2 uutta osiota johon asensin xp:n.
    Ihan mielenkiinnosta, oppiakseni uutta yritän saada sen ubuntun toimimaan. (Tiedän että "helpompaa" olisi asentaa ubuntu uusiksi, mutta haluan kokeilla.) Ohje löytyy RecoveringUbuntuAfterInstallingWindows ja jopa käyttäen winukan bootloaderia, eli ei muokata MBR:ää.

    Komento grub ei toimi, koska 11.04 livenä ja se 10.10 kovolla sisältävät grub2:n. Siksi ton ohjeen Restoring GRUB ei onnistu.
    Grub2:lle on oma ohjeensa
    Siinä vaan ei löydy samanlaista korjausta winukan jälkeen.
    GRUB 2 will be the default bootloader on LiveCD installations of Ubuntu 9.10, Karmic Koala.
    •The GRUB 2 package is grub-pc. The grub-common package will also be installed.

    grub-pc ei ole kuitenkaan komento. En tiedä saako grub2:lla mitenkään käyntiin 'which makes a GRUB prompt appear.' jotta voisi jatkaa
    5. Type
    root (hd0,3)note the space between root and (hd0,3).
    6. Type
    setup (hd0,3)into the prompt. This is key. Other instructions say to use "(hd0)", and that's fine if you want to write GRUB to the MBR. If you want to write it to your Linux root partition, then you want the number after the comma, such as "(hd0,3)
    ".


    Mä vertaan ohjelmien asennuksessa ubuntua Puppy Linuxiin. Kyllä siinä Puppyn omat .pet ja .pup paketit sisältää kaikken tarvittavan, ei kaipaa mitään riippuvuuksia. Samoin on muutamat .deb paketit asentuneet sillä yhdellä imuroidulla tiedostolla.

    .
    Kiva neuvo paitsi
    APT removable repository creator and package backup tool for Debian based systems.
    Mitäs jos koneessa jolla imuroi on winukka. Tai jos siihen koneeseen ei ole lupaa asentaa mitään?

    Se mikä tossa 11.04. livenä on tosi ikävää, ettei sitä 10.10. tyylistä käyttöliittymää saa päälle. Voi kyllä vaihtaa sisäänkirjautumis asetukseen "Käytä perinteistä", mutta kun en saannut livenä uloskirjautumaan sitä live sessiota. Reboot onnistuu, mutta sehän syö pois ton asetuksen muutoksen.
    Ja mun mielestä se sivupalkki on todella hankala käyttää, kun käynnistää ohjelmia. Joka kerta joutuu klikkaamaan 'Näytä enemmän kuin 5 ohjelmaa, jotka on asennettu'.
    Ja toinen että ikkunoiden valikot on kaikki tehtäväpalkissa, sen mukaan mikä on aktiivinen. Ei siinä ikkunassa itsessään.

    Se se ottaa sorsien luontoon ku Tammerkoski jäätyy.
    Ubuntua fanittavat ei siedä, jos antaa negatiivista kritiikkiä omien käyttökokemusten perusteella.
     
  8. juyli

    juyli Active member

    Liittynyt:
    13.05.2005
    Viestejä:
    1,859
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Hmmm... Tuo operaatio siirtää Ubuntu levynloppuun ja uusien osioiden tekeminen epäilyttää.
    Koodi:
    sudo fdisk -l
    osaisi kertoa, miten eri osioden laitetiedostot on järjestyneet. Luullakseni olisit voinut vain lohkaista Ubuntu-osion lopusta halutun levyosion (tai jättää vapaaksi, osioimattomaksi tilaksi), ja asentaa XP:n suoraa ko. tilaan, koskematta Ubuntuun. (Windows-asennukset ovat nykyisin jääneet tosin varsin vähiin).
    Koska käytössä on grub2, löytyy sen uudelleenasentamiseen ohjeet: https://help.ubuntu.com/community/Grub2#Reinstalling GRUB 2
    (suora linkin kopioiminen ei onnistunut :( )
    Levyosioiden UUID:t selviävät komennolla blkid (tai kuten kuvissa tiedostoselaimella).
    Noita voisi vertailla kiintolevyllä olevan jakelun /etc/fstab -tiedostossa. Ja taitaa jotakin vinkkilä löytyä ko. levyllä olevasta /boot/grub/grub.cfg...

    Niinpä - tuo Unity on - miten tuon nyt kauniisti sanoisi - aika mielenkiintoinen käyttöliittymä ;) Ehkä sitä joskus oppii käyttämään - tai vaihtaa johonkin toiseen työpöytään.
     
    Viimeksi muokattu: 06.05.2011
  9. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Jos olet siirtänyt Ubuntun, niin grub-ohjelmaa ei tarvitse asentaa uudestaan. Se on jo asennettuna systeemiin. Vaan mbr on kirjoitettava uudestaan ja /etc/fstab sisältö on korjattava. Osaavalle muutaman minuutin juttu.
    Jos uusia levyjä lisätty niin grubin asetuksia pitää hieman säätää.
    Eli käynnistä kone Live CD:llä.

    Liitä vanha systeemi esim #mkdir /mnt/ubuntu && mount /dev/sda5/mnt/ubuntu && cd /mnt/ubuntu
    Sitten chroottaus

    chroot /mnt/ubuntu /bin/bash

    Nyt kun olet sisällä Ubuntussa
    asennat mbr:n uudestaan grub/grub2/lilo mikä nyt on käytössä.
    korjaat /etc/fstab

    kaikki tietty konsolissa rootin oikeuksilla.
    eikä sitten X softia käynnistetä.
    exit lopuksi.
    umount /mnt/ubuntu
    exit.

    ei tuossa niin montaa komentoa tarvita.
    Itse olen monta kertaa siirtänyt systeemin.
    cp -a /vanha /uusi
    ja sitten mbr ja fstab korjaus. eikä mitään ongelmia.
    Tosin en ubuntua. ei kuulu suosikkeihini. Koska siinä
    on paljon softia joita on hankala poistaa. esim pulseaudio
    ja ties mitä mitä en ikinä tarvitse.
     
  10. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Linuxia mainostetaan että sen voi siirtää toiseen kovoon, toiseen osioon ja kun vain bootloaderiin lisätään tiedot, niin käynnistyy muiden rinnalle. Tämän toteutuksen tutkiminen ja nimenomaan väärinpäin asennus (winukka linuxin jälkeen) on oppimis juttuni.

    Mä luin kyllä ton Reinstall grub2 (mullahan on samaan sivuun linkki). Mutta
    Example: sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sda
    Eli tuo poistaa mun winukka mbr:n. Ja sittenhän mun pitäisi lisäillä xp sinne grub2:een. (Muihin tiedostoihin, jotka on hankalampia kuin vanha menu.lst.)
    Mutta mä haluan kokeilla winukan bootloaderilla sitä ubuntua käyntiin.

    Vanha grub ja sen Restoring GRUB ohje (jo mun eka viesti, eka linkki)
    Tuo olisi passeli, mutta miten se tehdään grub2:lla?

    Making Windows Load GRUB (and then Linux)
    4. Having determined your boot partition run this command as root by using sudo
    sudo #dd if=/dev/sda2 of=/tmp/windows/linux.bin bs=512 count=1
    6. Next, reboot your computer and boot into Windows. Open C:\boot.ini in Notepad, and add a new line at the bottom: c:\linux.bin="Linux"

    Tein tolleen linux.bin ja lisäsin boot.ini:iin.
    Kone boottaa (xp:n bootloaderilla) ja kysyy xp vai linux, xp käynnistyy ok, linux "vain sda3 asemaan" ja joku rajallinen ash komentotulkki käytössä.

    Huom! Ubuntu oli sda1 ja sen swap oli looginen asema jatko-osiossa, sda5
    GPartedilla sda1 = xp, sda2 = ntfs-data-xp, sda3=ubuntu, sda5=swap.

    Olen koittanut Creating the Custom Menu ja update-grub, ei yhtään paremmin toimi. (grub.cfg kyllä muuttui, enitset (hd0,msdos1) > (hd0,msdos3))

    Siinä ash-komentotulkissa olen soveltanut (ei sisällä set, ei sisällä linux komentoja) Using CLI to Boot
    root=(hdX,Y)
    kernel /vmlinuz root=/dev/sdXY ro
    initrd /initrd.img
    boot
    Niin yllättäen se ubuntu käynnistyy kovosta.

    Nyt vaan pitäisi jotenkin saada sda3 aseman juureen tuo vastaava tieto. Tai jonnekkin muualla asemassa sda3, jossa se ubuntu on.
    Nykyinen MBR ja xp:n boot.ini osaa ohjata bootin tohon asemaan. Ei sörkitä sitä, millään reinstall grub2.
     
    Viimeksi muokattu: 07.05.2011
  11. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    win7:sta on sanottu, Bill Gates itse kiistää sanoneensa, 'Tehdään siitä niinkuin Mac.'
    Siis se Aero liittymä ruudun alalaitaan ja widgetit.

    Tosta Unitystä tulee mieleen, että joku sanoi 'Tehdään siitä kuin winukka.' Pannaan käyttäjä klikkailemaan hiirellä oikein urakalla. Ja tarjotaan kaikenlaista näkymää valmiiksi. Kyllä me tiedetään mitä käyttäjä todennäköisesti haluaa tehdä.

    Puppy Linuxin kanssa on tullut kokeiltua monenlaista työpöytää ja lisä kilkettä, widgettiä ja "aeroa" = WBar, ikonitonta työpöytää jne.

    Pahin homma tuossa on live käytössä, etten keksinyt miten sen saa pois päältä. vaihdettua perinteisen työpöydän ja valikot.
    Kovolle asennettuun se vaihtuu kun valitsee näkymän kirjautumisikkunassa.
     
  12. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Linux on tosiaan helppo siirtää vaikka toiseen koneeseen. XP tuottaa ongelmia jo jos vaikka vaihtaa emolevyn koneeseen. XP:n lataajalla voi Linuxin käynnistää. Silloin grub pitää asentaa vaikka linuxin juureen, korpulle ym. Sitten kopioidaan dd:llä ne maagiset tavut tiedostoon esim grub.bin. Tuo sitten kopsataan XP levyn juureen ja lisätään boot.ini tiedostoon.

    Mutta miksi näin vaikeasti? Jos päivität grubin tai Ubuntun olet taas vaikeuksissa. XP:n voi lisätä grubin valikkoon helposti ja XP käynnistyy päivitysten jälkeenkin.

    Jos osaamista puuttuu niin helpompi asentaa Ubuntu uusiksi. Miksi Ubuntu on sda3? Windows ei muistaakseni tykkää useammista primaari levyistä. Parempi olis XP primaarilla ja Ubuntu loogisilla osioilla. Ja komentotulkki mihin tipahdat on kaiketi initrd:n sisältämä ei Linuxin. fstab on sinulla korjaamatta? ehkä myös grubin valikko. Jos pääset grubin valikkoon asti, niin sitä on helppo editoida ja saada systeemi käyntiin. Itse en käytä initrd:tä koska kone käynnistyy nopeammin ilman sitä.

    Vaihtoehtoisesti voi asentaa sen lataajan vaikka korpulle tai tikulle jos kovalevyn mbr kelpaa. Niin saat dual-bootin. Tikku koneessa käynnistyy Linux ja ilman tikkua XP.

    Olisihan noita tapoja lisääkin, mutta siinä auttaisi jos tietäisi mitä Linux tarvitsee käynnistyäkseen. Saahan sen sen käynnistymää vaikka kamerasta ym. sopivasta laitteesta jonka vain BIOS tunnistaa.

    Onnea yrityksille...
     
  13. juyli

    juyli Active member

    Liittynyt:
    13.05.2005
    Viestejä:
    1,859
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Pelkkä bootloaderin virittely ja asennus ei riitä, vaikka nykyisin onkin käytössä viittaukset levyosioihin UUID:llä.
    Yleensä on välttämätöntä korjata esim. /etc/fstab vastaamaan uutta tilannetta.
    Esim. hakemistossa /boot/grub/ on device.map, jossa määritellään kunkin kiintolevyn tunnus.
    Summa summarum: Linux on siirrettävissä (kopioitavissa), mutta pientä viilaamista se vaatii.
     
  14. N900

    N900 Member

    Liittynyt:
    08.05.2011
    Viestejä:
    4
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
     
  15. N900

    N900 Member

    Liittynyt:
    08.05.2011
    Viestejä:
    4
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Testasin itse uutta versiota, enkä pitänyt siitä yhtään... Kaikki oli jotenkin vaikeasti saatavilla verrattuna vanhaan työpöytään, plus kaatuili silloin tällöin.
    Nyt on Kubuntu koneessa (11.04) toimii hyvin... (Viikon verran koneella )
    Asus UL30A.
     
  16. apek

    apek Regular member

    Liittynyt:
    15.01.2007
    Viestejä:
    567
    Kiitokset:
    46
    Pisteet:
    38
    Eli et vain pitänyt Unity-käyttöliittymästä? Sama homma itsellä. Unitystä en tykkää enkä sitä siksi käytä. Perinteisen käyttöliittymän saa kuitenkin vaihdettua käyttöön helposti kirjautumisruudusta.
    Eihän se varmaan olisi kuin totuttelu kysymys tuo Unity, mutta ei jaksa opetella, koska perinteinen toimii hyvin.
     
  17. N900

    N900 Member

    Liittynyt:
    08.05.2011
    Viestejä:
    4
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Samaa mieltä. Taidan ootella Unitystä LTS versiota ja koittaa sitten uudelleen.
     
  18. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Unohtakaa noi Miksi näin, ja näin helpommin. Kokeilumielessä yritän mennä perse edellä puuhun.

    Mä löysin ohjeet vanhassa grub:ssa miten kopstaan dd:llä tavut .bin tiedostoon. Ja sillä boottaa winukan bootloaderilla bash-komentotulkin, ei ubuntua suoraan.
    Mutta kun ei löydy Grub2:lle ohjetta miten mä asenna ne tiadeot linuxin juureen, sda3:lle? Että uusi .bin lataisi sen ubuntun.
    (Vanha grub ja sen menu.lst oli yksinkertainen. MBR kertoo missä osiossa menu.lst on ja se kertoo missä sijaitsee kaikki käyttikset. Grub2 on sekava)

    Miksi Ubuntu on sda3?

    No kun se swap oli asennettuna loogiselle osiolle, niin siksi GParted teki kovon alkuun 2 uutta primääriosiota xp:lle, sda1 ja sda2.

    xp:llä ei mitään ongelmaa tukee (4 primääriä) tai 3 primääriä+jatko-osio. Paree olis heivat koko ubuntu pois ;)

    En tiedä mihin tipahtaa. Menee samaan kun kokeilin sda3 oli boot-lipulla, niin boottaa suoraan "sda3:een" BASH komentotulkki rajallisena. ei muuta kuin soveltaen saan ubuntun boottiin.

    MBR on kovon ensimmäiset 512 tavua. Se on tavallaan erillään ensimmäisestä osiosta. Miten lie siinä oli kerrottu yksinäisen ubuntun startti?
    Nyt kuitenkaan sda3 ei sisällä mitään vastaavaa bootti tietoa, ohjausta oikeisiin linux kansioihin. Ja grub2:n ohjeet ei kerro miten pitäisi tehdä.
    fstab:ista nyt ei oo mitään havaintoa mitä ja miten sille pitäis tehdä.
    Helppoa se oli grub ja menu.lst:n aikaan.
     
  19. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Jos nyt tarkistat fstab-tiedoston sisällön. Sen avulla tiedostojärjestelmät liitetään systeemiin. Jos / eli root viittaa väärään levyyn ei systeemi käynnisty. Samoin jos grubin laiteviittaukset on väärin. Jos grubin valikkoon pääset voit painaa 'e' ja pääset editoimaan käynnistysparametreja. Tarvitset ainakin kaksi riviä linux (hd0,3)/boot/vmlinux.. root=/dev/sda3... ja initrd (hd0,3)/boot/initrd... tab näppäin on kätevä. Se täydentää rivit. Jos vmlinux ei löydy koeta (hd0,2) jne.

    Asensin itse uuden Ubuntun kokeeksi tikulle. Eipä tietysti lähtenyt käyntiin, mutta sain sen käyntiin kovolle asennetulla grubilla editoimalla käynnistysparametreja. Pahuksen hidas tikulta.. Ääni ei toiminut koska kytketty HDMI piuhalla av-vahvistimeen. Uusi käyttöliittymä ei käynnistynyt... vaatinee Nvidian ajurin. Muutin fstab siten, että /tmp ja /var/cache... liitetään muistiin virtuaalilevylle. Pitäisi nopeuttaa kovasti kuten noatime optio.

    Vanha grub olisi paljon helpompi. Asenna se jos pääset systeemiin sisälle. Grub2 tarpeen vain jos iso levy tai haluaa käynnistää levykuvasta, verkosta tai jotain muuta eksoottista. mbr:n kokoraja 1,5T?

    Tuo imagesta käynnistäminen pitäisi joskus kokeilla. Ei tarvitsisi polttaa asennuslevyä, vaikka ei siinä kovin paljon aikaa mene. Mutta olisi näppärää esim varmuuskopioiden tekoon pieni live-cd image, jonka käynnistäisi kovalevyltä.

    Muuten mbr 512 tavua sisältää myös osiotaulun. Lataaja sijaitsee n. 400 ekaa tavua vähän vaihtelee onko XP, grub, Win7, BSD ja mitä niitä nyt on.
     
  20. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Täytyy tutkia toi fstab sisältö kun ehtii.
    Toi Grub2 ohje ei kerro mitään tosta fstabista. Ainoo esiintyminen tolla sivulla on.

    Command Line Mode
    From the main GRUB 2 menu display the user can elect to drop to a command line by typing 'c'.
    Some of the more useful commands include:
    cat Use to display the current file contents. cat /boot/grub/grub.cfg , cat /etc/fstab

    1) Millä komennolla se käynnistyy? Grub ei käy = vanhana grubin käynnistys, 'Komentoa ei ole'.
    Päätellen 'sudo apt-get install grub-pc' komennosta, ei käynnisty myöskään grub-pc.
    (Käynnistys live-ububtussa tai kun saan bash tulkissa saan boottaamaan.)

    2) Jos katsot ekan viestini ekaa kuvaa, niin ei antanut asentaa vanhaa grubia. Install nappi on himmee, kun herjaa konfliktistä uudempaan.
    (grub-pc siinäkin "ohjelman" nimenä.)
     
  21. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Täytyy tutkia toi fstab sisältö kun ehtii.
    Toi Grub2 ohje ei kerro mitään tosta fstabista. Ainoo esiintyminen tolla sivulla on.

    Command Line Mode
    From the main GRUB 2 menu display the user can elect to drop to a command line by typing 'c'.
    Some of the more useful commands include:
    cat Use to display the current file contents. cat /boot/grub/grub.cfg , cat /etc/fstab

    1) Millä komennolla se käynnistyy? Grub ei käy = vanhana grubin käynnistys, 'Komentoa ei ole'.
    Päätellen 'sudo apt-get install grub-pc' komennosta, ei käynnisty myöskään grub-pc.
    (Käynnistys live-ububtussa tai kun saan bash tulkissa saan boottaamaan.)

    2) Jos katsot ekan viestini ekaa kuvaa, niin ei antanut asentaa vanhaa grubia. Install nappi on himmee, kun herjaa konfliktistä uudempaan.
    (grub-pc siinäkin "ohjelman" nimenä.)

    EDIT:
    Ei auttanut kun krjasin fstab tiedostossa /dev/sda1 tilalle /dev/sda3
    Tässä on sisältö fstabista
    Pitäiskö tuolla muutella muutakin?
     
    Viimeksi muokattu: 09.05.2011

Jaa tämä sivu