1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ubuntu 11.10 + acer aspire 5315 tuuletin ei toimi

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi IcantUseCmptr 14.12.2011.

  1. IcantUseCmptr

    IcantUseCmptr Member

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    5
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Moi,

    Eli tuuletin ei toimi käynnistäessä. Tuuletin alkaa toimimaan vasta kaatumisen jälkeen. (kaatuu kuumuudesta). Tämä on niin ärsyttävä ongelma ja kuluttaa varmasti konettakin, että siihen pitäisi löytyä ratkaisu. En osaa vielä käyttää linuxia kunnolla ja koitin asennella jotain kerneleitä millä ongelma olisi mahdollisesti kadonnut, mutten onnistunut siinä.

    Tarvitsisin selko-ohjeet. En osaa käyttää gedittiä tai mitään muutakaan ohjelmaa, joten step by step ohjeet tarvitsisin.

    Kiitoksia jo etukäteen.
     
  2.  
  3. Datanen

    Datanen Guest

    Liittynyt:
    21.09.2010
    Viestejä:
    5,322
    Kiitokset:
    68
    Pisteet:
    108
    Tapahtuiko vastaavaa ongelmaa koneen Windows käyttiksen aikana?
     
  4. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,836
    Kiitokset:
    783
    Pisteet:
    193
    Käyttöjärjestelmä ei vaikuta prossutuulettimen käyntiin lähtöön. Tuuletin lähtee käyntiin, vaikka ei käyttöjärjestelmää koneessa olisikaan.

    Todennäköisesti tuuletin alkaa olla tiensä päässä, jonka käynnistymiseen saattaa vaikuttaa esim. lämpötilan muutos, joka aiheutuu eka käynnistyksestä. Kone kannattaisi ensin puhdistaa pölystä, joka saattaa myös vaikuttaa tuulettimen käynnistymiseen.

    Jotenkin tuossa kyselyssä tuli mieleen, että ongelma olisi tullut Linuxin myötä.
     
    Viimeksi muokattu: 14.12.2011
  5. Datanen

    Datanen Guest

    Liittynyt:
    21.09.2010
    Viestejä:
    5,322
    Kiitokset:
    68
    Pisteet:
    108
    Kyllä se saattaa olla myös Linuxsin vika... Itselläni kun asensin Dell läppäriin Ubuntun ja säädin näytön kirkkautta, niin koko näyttö sammui... Eikä koskaan herännyt.. ( Ei edes Bios näkynyt) Kyseistä ongelmaa ei Windows XP käytössä tullut...
     
  6. IcantUseCmptr

    IcantUseCmptr Member

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    5
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Saman ongelman kanssa painii moni muukin, eli tuulettimesta se ei ole kiinni. Windowsin kanssa toimi ihan normaalisti ja onglema tuli heti linuxin asennuksen yhteydessä. En voi laittaa linkkejä, mutta googlettamalla löytyy vastaavia tapauksia useampia.


    Apuja otetaan edelleen vastaan.
     
  7. IcantUseCmptr

    IcantUseCmptr Member

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    5
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    E: Tupla viesti
     
    Viimeksi muokattu: 15.12.2011
  8. Ysf

    Ysf Active member

    Liittynyt:
    02.10.2005
    Viestejä:
    1,954
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    ongelma on tuulettimien, tai tarkemmin sanottuna tuulettimien, emolevyjen, biosien ja erinäköisten sensoreiden väliessä sopassa.

    Kyse on siitä, minkä härpäkkeen antamalle tiedolle tuo tuulettimen nopeuden muuttaminen perustuu: winukka voi tehdä prossun tilan muutoksen ja ilmoittaa tuulettimia säätävälle osalle, että "nyt olen muuttanut prossun nopeutta ja samalla sitten säädetään tuulettimen nopeutta niiden arvojen perustella jotka minä prossulle välitin". Linuxissa homma menee siten silleen, että kun linux muuttaa prossun nopeutta, niin se ilmoittaa tuulettimien säätevälle osalle, että "olen muuttanut prossun tilaa, haeppas uudet arvot emolevyltä ja tuulettimilta".

    mutta sitten itse ongelmaan:

    Linuxin "fancontrol" -ohjelma on osa lm-sensors -pakettia joka tarjoaa sensoritiedot joiden perusteella linuxin virranhallinta muuttelee prossun nopeuksia (ja volttimääriä) tarvittaessa JA samoja tietoja käyttää fancontrol tuulettimien nopeuksien laskemiseen ja muuttamiseen. Kun prossun voltteja ja arvoja voidaan muunnella virranhallinnan avulla ns. "lennosta" ja on mahdollista, että joidenkin emolevyjen/tuulettimien kohdalla lm-sensors -palikan avulla saadut tuulettimen tiedot eivät välttämättä ole ns. "synkassa" prossulle tapahtuvien muutosten kanssa ja silloin fancontrol voi mennä sekaisin.

    Voit ajaa "pwmconfig" -scriptin joka kyselee kaikenlaista ja loppujen lopuksi se antaa määritellä fancontrollin käyttämiä arvoja eli lämpötiloja joissa tuuletin herää henkiin ja/tai alkaa pyörimään täysillä jne. Itse kokeilisin sitä, että käyttäyisin pwmconfigia ja määrättelisin tuulettimen "olemaan aina päällä". Fancontrolliin ja konffitiedoston toiminnasta kuvaavia apuja saat komennolla "man fancontrol" ja "man pwmconfig"

    Toki voit etsiä pwmconfig-ohjelman luoman konfiguraatiotiedoston (yleensä /etc/ -hakemistossa) ja muuttelet sitä suoraan mutta se temppu ei ole "heikkohermoisille", sen verran monimutkainen se konffitiedosto on.. :p

    nuo mainitut man-sivut löydät myös osoitteesta:
    http://linux.die.net/man/8/fancontrol
    http://linux.die.net/man/8/pwmconfig
     
  9. IcantUseCmptr

    IcantUseCmptr Member

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    5
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11

    Kiitoksia. Eli pääsin nyt vähän eteenpäin.

    -Sain asennettua fancontrollin terminaalissa
    - komennolla sudo pwmconfig saan seuraavaa:

    /usr/sbin/pwmconfig: There are no pwm-capable sensor modules installed

    Tästä en osaa mennä enää eteenpäin..
     
  10. Ysf

    Ysf Active member

    Liittynyt:
    02.10.2005
    Viestejä:
    1,954
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    onko sitten tuo lm-sensors asennettuna?

    jos tuo lm-sensors ei ole asennettuna niin sitten asenna se ensimmäiseksi. sitten roottina tai sudolla komentoa "sensors-detect". sillä voidaan etsiä käytössä olevia sensoreita ja sitten se lopuksi kyselee, jotta "Do you want to add these lines to /etc/modules automatically? (yes/NO)"

    ja vetäset siihen, että YES niin sitten se latailee tarvittavat "moduulit" seuraavassa buutissa.

    googlella löysin linkin ja viittauksen ubuntuforms.org -sivustolle jossa ilmeisesti käsiteltiin ns. acer_fancontrol -pakettia (joka tuohon voisi liittyä) mutta en itse sile sivulle päässyt.. joten sitä googlettamalla ja asiaa hieman enemmän tutkimalla voisi apua löytyä.
     
    Viimeksi muokattu: 17.12.2011
  11. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    APCI antaa myös koneen lämmöt. ks /proc/acpi/thermal_zone.... tai hwmon ks /sys/class/hwmon/hwmon0/temp1_input. Tuuletin on kaiketi /sys/class/hwmon/hwmon0/device/pwm1. Katso sen arvo cat /sys/class/hwmon/hwmon0/device/pwm1.. Arvoa voi muuttaa esim. echo "255" > /sys/class/hwmon/hwmon0/device/pwm1 jolloin tuulettimen pitäisi lähteä pyörimään täysillä. Kun en tiedä mikä prosu on kyseessä en osaa arvailla mitä kernelin moduleja pitäisi olla muistissa. Jos lm-sensors antaa vääriä tietoja, niin tuskin virranhallinta toimii oikein. lsmod listaa muistissa olevat modulit. Esim modprope k8temp lisää k8temp virranhallinta modulin muistiin.
     
  12. IcantUseCmptr

    IcantUseCmptr Member

    Liittynyt:
    14.12.2011
    Viestejä:
    5
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Nyt meni vähän ohi. Miten tapahtuu käytännössä? En tosissaan ole käyttänyt linuxia ennen.. device/pwm1 tiedostoja ei löytynyt kansioista /sys/class/hwmon/hwmon0/device/pwm1. Prosu on 2.0GHz 533MHz FSB, 2GB DDR2
     
    Viimeksi muokattu: 23.12.2011

Jaa tämä sivu