1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kysymys Touchpad-ajuri Elan vs Windows

Viestiketju Ajuri- ja softaongelmat -osiossa. Ketjun avasi 1pertti 07.05.2020.

 1. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,410
  Kiitokset:
  1,082
  Pisteet:
  243
  Kun ei tiedä, kannattaa kysyä etukäteen, ja nyt en tiedä. Aluksi hieman taustaa. En ole tottunut kannettavaan, jossa kosketuslevy on käytössä, ja siksi se aiheuttaa aina ongelmia, kun kohdistin hyppää kesken kirjoittamisen jonnekin väärään kohtaan. Tosin kosketuslevyn saa pois käytöstä kätevästi yhdellä painikkeella F6, mutta restartin jälkeen se vaatii uuden painalluksen. Se tietysti unohtuu, kunnes kirjoitus taas sekoaa.

  ThinkPadissa koko kosketuslevyä ei tarvinnut koskaan, mutta tässä V340:ssa ei ole tappihiirtä, joten kosketuslevyä ei kannata kokonaan poistaa käytöstä esimerkiksi ajuriasetuksista. Mikä pahinta, tässä ei ole myöskään tuota valintaa "Poista sisäinen osoituslaite kun ulkoinen USB-osoitinlaite on liitettynä."
  [​IMG]
  Asiaa selvitellessä ilmeni, että tällainen asetus on vain "Precision Touchpadin" yhteydessä. Sitä en kuitenkaan saanut selville, onko tuo Precision Touchpad pelkästään ohjelmallinen juttu vai myös hardwareltaan erilainen. Seuraava ohje näyttäisi viittaavan, että läppärissä olevan Elan kosketuslevyn ajurin voisi vaihtaa Precision Touchpad-ajuriksi päivittämällä.
  https://www.windowscentral.com/how-enable-precision-touchpad-drivers

  Onko asia tosiaan noin helppoa ja mitä muuta siitä mahdollisesti seuraa kuin nuo lisäominaisuudet? Vai onko todennäköisempää, että mikään ei enää toimi ennen järjestelmänpalautusta?
   
 2.  
 3. IlmoPJ

  IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  17.03.2006
  Viestejä:
  6,769
  Kiitokset:
  768
  Pisteet:
  193
  Oletko katsonut, onko Ccleanerin jossakin "Käynnistys"-osiossa mahdollista estää Touch padin aktivoitumista käynnistyksen yhteydessä?

  Oma käsitykseni kysymykseesi on, että ajuri on aina helppo poistaa ja asentaa uusi.
  Määrittele kuitenkin palautuspisteen käyttöönotto ensin ja luo palautuspiste.
   
  1pertti kiitti tästä.
 4. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,410
  Kiitokset:
  1,082
  Pisteet:
  243
  Minulla ei tässä Win 10-koneessa ole Ccleaneria, mutta tsekkasin Win 7-läppärin CCleanerilla, eikä siellä ollut käynnistyvissä tuollaista.

  Minulla on samanlainen käsitys ajuripäivityksen perumisen helppoudesta, mutta jos touchpadin asennuksessa oikein sotkee, taitaa olla ainakin teoriassa mahdollista, että mikään osoitinlaite ei enää toimi, jolloin palautus vaikeutuu huomattavasti.

  Toki väärän ajurin asentaminen on Windowsissa yleensä estetty, mutta aivan idioottivarmaksi sitäkään ei voi tehdä. kun me idiootit ollaan nykyisin niin viisaita.
   
 5. IlmoPJ

  IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  17.03.2006
  Viestejä:
  6,769
  Kiitokset:
  768
  Pisteet:
  193
  Ota nyt kuitenkin järjestelmän palautus käyttöön, jotta saat luotua palautuspisteen, ennen kokeilua.
  Eiköhän lisähiiri aina toimi.
   
 6. lettas

  lettas Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  03.03.2003
  Viestejä:
  4,326
  Kiitokset:
  198
  Pisteet:
  93
 7. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,410
  Kiitokset:
  1,082
  Pisteet:
  243
  Kokeilin. Ei olisi kannattanut.
  upload_2020-5-8_20-35-43.
  En sitten tiedä, onko syynä precision-ajurille sopimaton touchpad vai tuosta Update-kohdasta: "The Fall Creators Update broke this tweak on both laptops we tried it on. We had some issues clicking and then our touchpads would stop responding shortly after boot. We don’t recommend performing this tweak at the moment."

  Kaiken lisäksi järjestelmän palautus ei onnistunut varta vasten luotuun palautuspisteeseen, eikä aiempaankaan, vaikka pysäytin kaikki Nortonin suojaukset. Merkillistä sekin, että Windows 10:ssä järjestelmän palautusyritys kestää 30 minuuttia.

  Kaiken jälkeen sfc /scannow löysi virheitä järjestelmätiedostoista, mutta pystyi ne korjaamaan. Nyt pitää vielä etsiä oikea ajuri Windowsin yleisajurin tilalle.

  Kestää varmaan kauan ennen kuin alan seuraavan kerran parantaa toimivaa konetta.

  Edit. Rekisteri on jossakin vaiheessa korruptoitunut. Järjestelmänvalvojan tilillä ei esimerkiksi kuvat aukea, vaan Windows valittaa rekisterivirheestä. Toinen ongelma, minkä huomasin, on, että Windows ei enää kysy vahvistusta, kun poistaa jonkin tiedoston.

  Pitää kai alkaa etsiä varmuuskopiota.
   
  Viimeksi muokattu: 08.05.2020
 8. lettas

  lettas Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  03.03.2003
  Viestejä:
  4,326
  Kiitokset:
  198
  Pisteet:
  93
 9. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,410
  Kiitokset:
  1,082
  Pisteet:
  243
  On tämä Win 10 minulle vielä niin uusi asia, etten tiedä, onko parempi kokeilla tuota In-Place upgradea vai varmuuskopiota ensiksi.
   
 10. lettas

  lettas Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  03.03.2003
  Viestejä:
  4,326
  Kiitokset:
  198
  Pisteet:
  93
  Vastaa ilmeisesti seiskan korjausasennusta, ei ole ikinä itse tarvinnut tuota suorittaa kympille.
   
 11. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,410
  Kiitokset:
  1,082
  Pisteet:
  243
  Järjestelmänpalautus onnistui lopulta vikasietotilassa. Se ei kuitenkaan korjannut tuota korruptoitunutta rekisteriä eli se lienee siis ollut erillinen vika. Ensiksi selvisi, että roskakorin asetuksista oli jotenkin hävinnyt täppä "Näytä poiston vahvistuksen valintaikkuna". Sitten ilmeni, että kaikkien kuvatiedostotyyppien kohdalla oletusohjelmana oli "TWINUI".

  TWINUI tarkoittaa "Tablet Windows User Interface", joka ei ole mikään ohjelma, vaan Windows 10:n osa, jonka pitäisi huolehtia tuosta oletusohjelman valinnasta. Siitä tiedetään tuollaista:
  "There’s a bug in Windows 10 that shows for some users where they can’t change their system’s default programs in the Settings app. All their defaults have been reset to show “TWINUI”. This simply means that they’ve no default programs set, usually because of System Registry corruption, and they’re getting the same bad fallback name as surfaced in Firefox."

  En oikein itsekään tiedä, miten tuo rekisteriongelma lopulta korjaantui. Kun olin perehtynyt tuohon TWINUIhin ja juonut toisen annoksen aamukahvia, päätin syventyä kunnolla uudelleen oletusohjelmien valinnan muutokseen. Hämmästys oli suuri, kun jpg:n ja muiden kuvatiedostojen kohdalla olikin nyt oletusohjelmana Windowsin Valokuvat, eli kaikki taas toimi. En muista, että olisin siinä välissä tehnyt muuta kuin päivittänyt uudelleen Firefoxin, koska järjestelmänpalautus oli kumonnut viimeisen pikku päivityksen.

  En usko, että muita kiinnostaa tuo TWINUI, mutta laitan kuitenkin linkit, joista sitä tutkailin:
  https://www.ctrl.blog/entry/what-is-twinui.html
  https://appuals.com/apps-getting-resetted-to-twinui/
   

Jaa tämä sivu