1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Tietokoneesta jukebox - projekti

Viestiketju Vapaata keskustelua -osiossa. Ketjun avasi -Tinke- 24.06.2008.

  1. osckari

    osckari Guest

    jos sitä pelottaa
     
  2.  
  3. perhana

    perhana Regular member

    Liittynyt:
    05.02.2005
    Viestejä:
    933
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    En nyt ymmärrä miksi jukeboxikäyttöön laitetun koneen käyttis mistään syystä pitäisi edes yrittää ängetä usb-tikulle...
    Joten oman korteni kekoon tähän vääntöön heittääkseni voisin sanoa että jos itselleni olisin tekemässä tuollaista, asentaisin siihen kylmästi win98se:n!!(alkuperäisen viestin lukemalla voi päätellä että kyseiseen koneeseen soveltuu win98) tiedän kyllä että nyt kaikki "uskovaiset" älähtää ja kauhistuu.. mutta perusteluni ovat melko yksinkertaiset, jos konetta tosiaan ei ikinä edes liitetä nettiin, ja sitä käytetään vain musiikin kuunteluun, niin win98:sta löytyy kaikki tuohon tarvittava, ja väittäisin että siitä pystyy vieläpä helpommin kuin linuxista jättämään jo asentaessa kaiken ylimääräisen pois... ja mahtuu takuulla alle puoleen gigaan.
    Kokeilin jokin aika sitten win98:a 1200mhz celeron koneessa jossa 512mt keskusmuistia, ja kaikki toimi aivan käsittämättömän nopeasti, kone käynnistyi ja sammui hetkessä.
     
  4. T/D/F

    T/D/F Regular member

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    319
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Ei sitä pidäkään ängetä. Ei pointti ollut se, vaan se, että Linuxin saa halutessaan kuluttamaan HYVIN vähän kiintolevytilaa. Eihän siinä olisi mitään järkeä, että tällaiseen käyttöön tulevan koneen käyttis ängettäisiin usb-muistille.

    Et sitten yhtään huonompitehoista rautaa alle löytänyt? Win 98'n ongelma on sen uskomaton epävakaus. Pointti Linuxissa on se, että se saadaan asennettua PALJON pienempään tilaan kuin yksikään Windows. DSL, jolla voisi helposti hoitaa musiikin soiton jne. vie tilaa perinteisessä muodossa ~50 mb. Windowsin ongelma on lähinnä se, että sitä asentaessa koneelle asentuu yksi klöntti, jossa on paljon turhaa. Linux-puolella tätä ongelmaa ei ole, Ja se paljon hehkutettu vakaus on toinen etu; kone pysyy pystyssä helposti monta kuukautta, ellei tule sähkökatkoksia tai muuta. Windows-koneelta tämmöistä on turha odottaa. Jossain vaiheessa se, varsinkin joku SusiKasi, kuitenkin kaatuu johonkin "Explorer.exe on havainnut virheen ja se lopetetaan..." -tyyliseen tai sitten bluescreeniin, jossa lukee "An error has occurred: 0x45ff459008" blahblah -tyyliseen virheilmoitukseen, joka on Microsoftin tapaan niin epäselvä, että tuskin he itse edes tajuavat täydellisesti, mitä siinä sanotaan. Saati sitten, että keksisivät, mistä se virheilmoitus johtuu. Linux on vain niin paljon parempi tällaiseen käyttöön vakautensa ja totaalisen muokattavuutensa ansiosta. (no, olen kyllä sitä mieltä, että Linux on kaikkeen käyttöön parempi, mutta ei sotketa sitä tähän.)

     
  5. T/D/F

    T/D/F Regular member

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    319
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Ei sitä pidäkään ängetä. Ei pointti ollut se, vaan se, että Linuxin saa halutessaan kuluttamaan HYVIN vähän kiintolevytilaa. Eihän siinä olisi mitään järkeä, että tällaiseen käyttöön tulevan koneen käyttis ängettäisiin usb-muistille.

    Et sitten yhtään huonompitehoista rautaa alle löytänyt? Win 98'n ongelma on sen uskomaton epävakaus. Pointti Linuxissa on se, että se saadaan asennettua PALJON pienempään tilaan kuin yksikään Windows. DSL, jolla voisi helposti hoitaa musiikin soiton jne. vie tilaa perinteisessä muodossa ~50 mb. Windowsin ongelma on lähinnä se, että sitä asentaessa koneelle asentuu yksi klöntti, jossa on paljon turhaa. Linux-puolella tätä ongelmaa ei ole, Ja se paljon hehkutettu vakaus on toinen etu; kone pysyy pystyssä helposti monta kuukautta, ellei tule sähkökatkoksia tai muuta. Windows-koneelta tämmöistä on turha odottaa. Jossain vaiheessa se, varsinkin joku SusiKasi, kuitenkin kaatuu johonkin "Explorer.exe on havainnut virheen ja se lopetetaan..." -virheeseen tai sitten bluescreeniin, jossa lukee "An error has occurred: 0x45ff459008" blahblah -virheilmoitukseen, joka on Microsoftin tapaan niin epäselvä, että tuskin he itse edes tajuavat täydellisesti, mitä siinä sanotaan. Saati sitten, että keksisivät, mistä se virheilmoitus johtuu. Linux on vain niin paljon parempi tällaiseen käyttöön vakautensa ja totaalisen muokattavuutensa ansiosta. (no, olen kyllä sitä mieltä, että Linux on kaikkeen käyttöön parempi, mutta ei sotketa sitä tähän.)
     
    Viimeksi muokattu: 18.07.2008
  6. Miitti

    Miitti Regular member

    Liittynyt:
    12.02.2005
    Viestejä:
    1,610
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Täysin samaa mieltä. Otetaan vaikkapa esimerkiksi tuo Arch Linux. Perusasennuksessa kysytään yksitellen mitkä paketit asennetaan, ja jos käyttäjä on kokematon hän voi valita asennettavaksi kaikki pakolliset paketit minimalistisen järjestelmän toimintaan. Sitten asennetaan ikkunointiohjelma ja toimintavalmiudessa järjestelmä vie reilusti alle 500MB. Joten tilaa sille itse musiikille jää huomattavasti enemmän.

    Toinen jo mainittu erinomainen pointti on vakaus. Win98 kun ei vain yksinkertaisesti ole vakaa, eikä tarvittaessa pysy pystyssä pidempää aikajaksoa. Esimerkkinä laajasti mm. palvelimissa käytetty Debian on pysynyt yhtäjaksoisesti toiminnassa vuosia. Sitten tuleekin jo eteen pakolliset päivitykset, joten on pakko käynnistää uudelleen jossain vaiheessa.

    Saakos muuten tuohon win98 edes NTFS tiedostojärjestelmää (tai jotain muuta kuin FAT)? Jos kone kaatuu yllättäen, niin musiikit saattavat hävitä. Linuxin puolla vaikkapa ext3 journaloi, joten tiedon palauttaminen käy helposti, nopeasti ja ennen kaikkea automaattisesti. Eikä tuo tukikaan win98 parhaita puolia ole, mahtaako foobar2k toimia kun ei ole tuettuna. Se kun on monipuolisin soitin Windowsille.
     
    Viimeksi muokattu: 18.07.2008
  7. T/D/F

    T/D/F Regular member

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    319
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Eipä taida saada. Kun edes ME ei tukenut kuin FAT32'sta. FAT32-järjestelmän heikkoudeksi voitaneen lukea myös se, että sen tiedostojen käsittely on kovin alkeellista, ts. jos tiedosto on kooltaan 3,4 mt, se voi viedä yhdessä varausyksikössä 4 mt, koska FAT32 ei osaa pakata tietoa mitenkään.

    Eipä toimi foobar2k Windows 98'ssa, WinAmpin vanhemmat versiot toiminevat hyvin, mutta niiden tiedostotuki on melko alkeellinen.
    Tuo journalointi oli itselleni uusi asia, kiitos tiedosta. Olen huomannut, että Ubuntu tekee backuppeja ainakin tekstiedostoista automaattisesti, se on kätevää. Nyt selvisi, että miksikä tätä varmuuskopiointia kutsutaan. Jos en sitten käsittänyt väärin tuota, mitä selitit. :)

    edit: pikkutypo.
     
    Viimeksi muokattu: 18.07.2008
  8. Miitti

    Miitti Regular member

    Liittynyt:
    12.02.2005
    Viestejä:
    1,610
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Linux.fi selittää journaloinnin:
    Journaloivat tiedostojärjestelmät ovat vikoja torjuvia tiedostojärjestelmiä jotka käyttävät journalia kirjatakseen lokia muutoksista ennen kuin tekevät muutoksia varsinaiseen tiedostojärjestelmään ehkäistäkseen metadatan korruptoitumista järjestelmän kaatuessa. Huomioi, etteivät kaikki journaliointitekniikat ole samanlaisia; erityisesti, vain ext3 tarjoaa [bold]data-mode journalointia[/bold], (ei tosin oletuksena), joka journaloi [bold]sekä[/bold] datan [bold]että[/bold] meta-datan (mutta merkittävällä nopeushävikillä). Muut tarjoavat vain [bold]ordered-mode journalointia[/bold], joka journaloi vain meta-datan. Vaikka kaikki palauttavat tiedostojärjestelmäsi vakaaseen tilaan kaatumisen jälkeen, [bold]data-mode journalointi[/bold] tarjoaa parhaimman suojan tiedostojärjestelmän korruptoitumista ja tiedon häviämistä vastaan, mutta voi kärsiä suuresta suorituskyvyn alentumisesta, koska kaikki tieto kirjoitetaan kahteen kertaa (ensin journaliin, sitten levylle).
     
  9. perhana

    perhana Regular member

    Liittynyt:
    05.02.2005
    Viestejä:
    933
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Jotenkin käsitin että topicin aihe olisi jukeboxin rakentaminen, mutta näköjään täällä taas kerran käydäänkin läpi linuxin raskas oppikurssi... eikös tätä aihetta voisi käsitellä tuolla linux-osiossa jossa muutkin linux-aiheiset ongelmat ovat (kumman paljon siellä näyttää ongelma-topicceja olevankin ottaen huomioon linuxin helppouden ja vakauden)
    Kyllähän 98 voi normaalissa käyttöjärjestelmäkäytössä nykypäivänä hieman epävakaa olla, mutta nythän siis kyseessä oli pelkkä musiikin soittaminen ja arkistointi, jossa käytössä tuskin 98:kaan paljon kaatuilee.. ja niinä vuosina mitä 98:a aktiivisesti käytin, en tarvinnut uudelleenasennuksia muulloin kuin koneen rakentelun yhteydessä.. ja musiikkitiedostot tai muutkaan ei ainakaan itseltäni kertaakaan bittiavaruuteen kadonneet fat32:sta huolimatta.
    Linuxin hankaluus itselläni ainakin oli se, että aina jos sitä johonkin vähänkin vanheempaan koneeseen yritin asentaa, jokin laite jäi toimimatta ajureiden puutteen takia (äänikortti, näytönohjain, verkkokortti yms.) ja neuvoksi sai linux guruilta aina saman: vaihda laite johonkin sellaiseen malliin johon löytyy linux ajurit.
    Näkyy noita ongelmia olevan vieläkin... juurihan tuolla näkyi aihe usb-modeemista joka ei toiminut linuxissa ja ratkaisuksi löytyi modeemin vaihto toiseen malliin.
     
  10. Miitti

    Miitti Regular member

    Liittynyt:
    12.02.2005
    Viestejä:
    1,610
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Mun mielestä ollaan ihan windowsin ja linuxin plussia ja miinuksia käyty läpi, eikö se ollut tarkoitus? Sitten selitin vielä avuliaana mitä tarkoittaa journalointi. Että siinä sinulle Linuxin raskas oppikurssi ;-)

    Tämänkin palstan linux-aiheiset ongelmat koostuvat lähinnä ongelmista, joiden ratkaisu löytyy googlella ensimmäiseltä sivulta tai jakelun/paketin dokumentoinnista. Kaikki eivät osaa/viitsi etsiä tietoa, vaikka asiat on puitu n kertaa samalla keskustelualueella läpi.

    Kun se 98 oli jo silloin kun sitä todella käytettiin hyvin epävakaa, niin tuskimpa tuen loppumisen jälkeen se siitä muuksi on muuttunut. Arkistointihommaan tuo taas ei sovi ollenkaan, juuri vanhentuneen tiedostojärjestelmänsä takia. Vie turhaa tilaa sekä tuppaa hävittämään tiedot bittiavaruuteen sähköjen katketessa. Uudelleenasenteluista ei tässä olekaan puhuttu, vaan käynnistyksistä.

    Niin... itse olen saanut muutamassa vanhassa koneessa toimimaan (<200MHz), mutta on joutunut hakemaan parit ajurit kun ei äänet toimineet. Yleensäkin ei juuri kannata kertoa kokemuksistaan jos ne eivät ole uudempia kuin - sanotaan - vuosi. Linux kun on kehittynyt lähivuosina niin huimaa tahtia, että vertauskuvana voisi sanoa Linuxin kehittyneen vuoden aikana yhtä paljon kuin Windows kymmenen vuoden aikana. Enkä tarkoita pelkästään graafisia käyttöliittymiä, vaan nyt niitä ajureita vanhoillekin verkkokorteille, äänikorteille ja eritoten näytönohjaimille alkaa löytyä. Mm. Vesa-ajurilla saa kuvan lähes jokaisella näytönohjaimella.

    Tuosta USB-modeemista sen verran, - tai ylipäätään laitteista - että pistää miettimään onko vika linuxissa vai laitteiden valmistajissa, jos ajuritukea ei löydy. Yleisin skenaario on se, että joku luo projektin vapaasta ajurista kun valmistaja ei tarjoa ajureitaan. Välillä sitten ne ajurit ovat mitä ovat. Toisinaan hyviä, joskus taas ei.
     
  11. perhana

    perhana Regular member

    Liittynyt:
    05.02.2005
    Viestejä:
    933
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Niin.. yleensäkin tämä on aina se lopullinen puolustus ja selitys Linux-ajureiden puuttumiseen:
    Mutta loppujen lopuksi lohduttaako se sitä henkilöä joka ajuriongelmien kanssa tuskailee asentaessaan linuxia vanhaan koneeseen, helpottaako hänen oloaan se että ajureiden puutehan nyt johtuu laitevalmistajasta eikä Linuxista? tämän vuoksi mielestäni ensin kannattaa selvittää löytyykö juuri siihen kyseiseen koneeseen ne ajurit vai ei, ennenkuin suosittelee linuxin asennusta henkilölle jolla ei aikaisempaa kokemusta siitä ole. Koska jos nyt sitten se linux ei toimikkaan ilman ongelmia siinä koneessa, saatiin taas yksi linuxiin pettynyt kokeilija, vaikka varmaan suotavampaa olisi saada lisää tyytyväisiä linux-lahkolaisia.

    Anyway, en kiistä etteikö Linux olisi hyvä käyttöjärjestelmä koneeseen johon ajurit löytyy, ja useinhan Linux koneeseen jo kasattaessa valitaan osat niin että ajurit niihin löytyy.. mutta aivan varmaa ei ole se, että muutaman vuoden vanhaan koneeseen jossa on aiemmin ollut windows, saisi linuxin toimimaan ilman ajuriongelmia, vai pystytkö käsi sydämellä tämän kiistämään?
    Omalta osaltani lopetan tämän keskustelun tähän, ja palaan takaisin kiinnostavampien aiheiden pariin... onnea vaan jukebox projektiin ketjun aloittajalle :)
     
  12. Miitti

    Miitti Regular member

    Liittynyt:
    12.02.2005
    Viestejä:
    1,610
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Joka siltikin on surullinen fakta.

    Ei varmasti lohdutakaan. Mutta eipä ainakaan vihanpurkaukset mene väärään osoitteeseen ;-)

    Toi on niin perusrautaa, että kyllä varmasti ajurit löytyy joka laitteeseen.

    Kyllä se Windows hyvä käyttöjärjestelmä on peli- ja viihdekäyttöön. Itselläkin pyörii HTPC:ssä WinXP Pro. Ei siinä mitään, mutta kun tulee työnteon aika, niin vaihdan ennemmin läppäriin jossa on Linux.

    Itseasiassa harvemmin Linuxia ajatellaan edes koneeseen, yleesnä Linuxiin kiinnitetään huomota vasta sitten kun Windows on tehnyt temput tarpeeksi monta kertaa.

    No ei tietenkään ole ikinä täysin varmaa, mutta uskallan sanoa että toimii jos joku kysyy. Kyllä siinä Windowsissakin on ajuriongelmia, ihan nykypäivän laitteiden kanssa. Esimerkkinä IPW2100 (vai oliko 2200, anyway) katkoo verkkoa jatkuvasti Win ajureilla, Linux ajurit pelaa hienosti. Kyse on siis monta vuotta erittäin laajasti käytössä olevasta Intelin WLAN-laitteesta. Toisena puolena sanottakoon IPW3945 joka on siis omassa läppärissäni. Vuoden verran koneen ostosta sai odottaa että ajurista tulisi vakaa versio -> hyväksytään kerneliin -> toimii automaattisesti. Mutta eipä valittamista kun Linux yhteisö toimii harrastuksena, ilman palkkiota.


    Missäs vaiheessa projekti edistyy?
     

Jaa tämä sivu