1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

tietokone maadoittamattomassa pistorasiassa

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi viltter 22.06.2006.

  1. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Sähkönsiirrossa, jostain syystä, suurjännitteellä hukkatehoa, "sähköä harakoille", mene vähemmän.
    Siksi voimalitokselta lähtee 440kV, satojen kilometrien päähän.
    Muutenhan sähköverkko olisi jo aikapäiviä sitten ollut suojajännite max 24V. Ainakin kotitalouksiin.
    Kun se jännite pitää pienentää 230V kuluttajalle, niin vaihtosähkö ja muuntaja se yksinkertainen menetelmä on.
    Joku ekonomi on voinnut laske tehohäviöitä, koska se vaihtosähkö käy nollassakin voltissa. Tasasähkö siis pysyisi kokoajan suurjännitteenä.

    Mitään turvallisuus näkökohtaa en keksi tuohon tasasähköjakeluun.
    Olisi kiva kuulla mikä, ja mihin perustuen
     
  2.  
  3. FORWARD

    FORWARD Active member

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    3,670
    Kiitokset:
    18
    Pisteet:
    68
    "Käsittääkseni suojia saavat asentaa kaikki asennusoikeudet
    omaavat sähköurakoitsijat"

    Tässähän oli kyse suojista, jotka asennetaan pylvääseen ja tuo pylväs on Fortumin omaisuutta!! Voiko siis siihen asentaa kuka tahansa sähkömies( riittävät pj valtuudet omaava) noita ylijännite suojia?

    Hyvä on. Tuossa "muuntamossa" tai oikeastaan jakelumuuntajassa on suurjännitekolmivaihemuuntaja , jossa on siis 3 käämitystä. Näin ainakin epäilen, koska olen netissä kuvia katsellut. Anyway missä tässä tapauksessa ovat ensiö- toisiokäämit? Näitähän on 3 kpl!!

    "Jos olet näin kiinnostunut sähköstä, miksi et aloita koulussa opintoja?"

    Jos ei tarvitsisi miljoonaa kaavaa opetella ja tuota matematiikkaa ja taas matematiikkaa, niin totta kai. Ei vain taida löytyä! Mutta kerro toki, jos löytyy!;)

    Tiede.fi keskustelupalstalla ainakin väitettiin,että sähkötuolissa käytetään tasasähköä, joten ei kai se vaaratonta ole? Sydänkammiovärinää ei tule, mutta jotain asennuspuolen juttuja kait se oli. Vaikea kytkeä pois? On jo aikaa, kun TK-asentajaksi opiskelin ja sähköpuolta opiskelin siinä sivussa, joten ei muista!!

    "Muutenhan sähköverkko olisi jo aikapäiviä sitten ollut suojajännite max 24V. Ainakin kotitalouksiin."

    Epäilen,että ihan noin pieneksi kannattaisi. Ajattele kiukaat ja sähköliesi. Ei toimi noin pienellä. 3-vaihevirtaa tuskin saa noin pienellä jännitteellä?
     
    Viimeksi muokattu: 24.08.2009
  4. Mushinico

    Mushinico Active member

    Liittynyt:
    15.12.2005
    Viestejä:
    1,032
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Se jostain syystä on nimenomaan tehohäviöt. Katsos kuten aiemmin olen maininnut tehohäviöt määräytyvät suoraan kaavasta Ph=I^2*R jossa resistanssi määräytyy johtimen materiaalin ja pituuden mukaan ja I taas on sitä suurempi mitä pienempi jännite. Eli suurella jännitteellä saadaan siirrettyä paljon tehoa pienellä virralla. Teho Taas määräytyy S=SQRT(3)*U*I kaavalla esim. Joten näinkin yksinkertaisesta syystä käytetään sj siirtoa. Jos 230V käytettäisiin siirtoverkossa ja siirrettävä teho olisi esim tavalliset 30MVA niin virran pitäisi olla I= S/(SQRT(3)*U) = 30*10^6/(1,73*230)= noin 75kA!! Eli aikamoiset tehohäviöt tulisi. Tuohon vielä jonkin 100km johtimen resistanssi ja sillä kerrot vielä virran neliöllä niin tulee aivan järjettömiä häviöitä. Käytännössä mahdotonta siis.

    Ja jos et turvallisuus kantaa ymmärtänyt niin valjastan hieman. 50Hz taajuuksinen sähkö on kaikista vaarallisin ihmiselle. Että näin. Tietenkin se HVDC-sähkö on myös vaarallista, mutta jos koteihin vietäisi esim 150V DC niin sillä et helposti pääse hengestäsi.

    Niin ja vielä tarkennus. Suomessa max jännite mitä käytetään sähkön siirrossa on 400kV, ei 440kV. Tämä 400kV jännite löytyy kantaverkosta jonka omistaa Fingrid.
     
  5. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Hmm, sinuun on varmaan paras mailata tai pirauttaa Fortumiin, niin pylväsasennus selvinnee. En kyllä ole lainkaan varma, saako oma urakoitsijasi asentaa suojat heti päätepylvään jälkeen (kuten luulisin), vai vasta kulutusmittarin jälkeen.

    Paremminkin kolme "paria", joka vaiheella on oma ensiö- ja toisiokäämitys.

    Pahin uhka lienee se, että tasavirran katkaisu on vaikeampaa kuin vaihtovirran. DC-virtahan ei luonnostaan katkea (käy nollassa) joka sekunnin sadasosa, kuten 50 Hz:n vaihtosähkö. Siten sähköjen katkaisu niin, että valokaari saadaan sammumaan, on vaikeampaa, mikäli verkossa on kuormaa. Tämäkään ei käsittääkseni enää nykytekniikalla ole mahdoton ongelma.

    Tasasähkösiirron etuna ovat siis lähinnä pienemmät siirtohäviöt: tasasähköllä niin johtimien induktanssi kuin virranahtokaan ei tiputa siirrettävää jännitettä ja tehoa. Myöskään maakaapeleiden suurehko kapasitanssi ei vaikuta DC:llä. Toisalta tehoa hukkuu AC-DC ja DC-AC muuntimissa (=suuntaajissa; jossain arveltiin nykytekniikalla hyötysuhteeksi 96%), mutta niinhän sitä hukkuu nykyisissä muuntajissakin (hyötysuhde ~98%).

    (Jo aiemmin kysytty: virranahto = vaihtovirran virrantiheys pyrkii taajuuden kasvaessa keskittymään yhä enemmän johtimen pintakerroksiin. Eli suomeksi, vaihtovirralla sähköä kulkee enemmän johtimen pinnassa kuin sen keskellä. Johtimen paksuudesta, poikkipinta-alasta, menee siis vaihtosähköllä osa hukkaan.)

    Tulee mieleen, että jos uusiin kotitalouksiin rakennettaisiin kaksisähköjärjestelmä (vaihtosähkö + tasasähkö), monet sähkölaitteet (liedet, kiukaat, ...) voisi kytkeä suoraan jakeluverkon DC:hen, jolloin muuntimen mitoitusteho voisi olla pienempi, eikä siinä hukkuisi näiden laitteiden osalta tehoa.

    Sähkön laatu kuluttajille voisi myös parantua, sillä DC-AC-muunnin kuluttajan sähkönjakokaapissa tasaa jännitteen nimellistasolleen, vaikka jännite siirtojohdoissa alenisikin. Samoin se parantaa ja yksinkertaistaa (ylijännite)suojausta. Muutenkin DC-jakelussa voitaisiin jakeluhäiriöt eristää koskemaan pienempää aluetta helpommin kuin nykyisellä vaihtosähköllä, väittävät.

    Lisäksi omien generaattoreiden yms. kytkeminen syöttämään sähköä verkkoon kai helpottuisi. Eli oma tuulivoimala joka katolle, pellolle ja tunturille.

    Fysiologian luennolla aikanaan opetettiin, että sydämen toiminnan kannalta vaihtosähkö on vaarallisempaa kuin tasasähkö, muttei tasasähkökään vaaratonta ole. Sydän voi yrittää tahdistua verkkosähkön 50 Hz:n taajuuteen, jos verkkosähkön tuottama virta kasvaa riittävän suureksi (kehossa luokkaa 30 mA, sydänlihaksessa taisi olla mikroampeereja), jolloin se peittäisi alleen sinussolmukkeen määräämän tahdin. 50 Hz on tietysti sydämelle liian nopea tahti, jolloin se jää vain värisemään, eikä pumppaa verta.

    Riittävän suuri tasavirta tai "oikealla" hetkellä tuleva virtapulssi taas pysäyttää sydämen. Vastaavasti sydämen voi saada käynnistymään sähköimpulssilla (defibrillaattorit). edit: Tämä taisi olla pötyä. Sen verran jäin miettimään ja tutkin asiaa, että defibrillaattorilla ilmeisesti pysäytetään sydän (tasasähköllä) kammiovärinästä, jotta sinussolmuke voi tahdittaa sydämen taas oikeaan tahtiinsa. Näin sitä oppii itsekin uutta, tai vähintään palauttaa jo unohtuneita asioita mieleen, kun näitä kirjoittelee.

    Siksi kädestä-käteen sähköisku on erityisen vaarallinen, virta kulkee silloin juuri sydämen läheisyydestä ja läpi. Sydän pysähtyy jo huomattavasti pienemmillä virroilla (tehoilla), kuin millä sähkön kuumennusvaikutus tappaa tai edes vahingoittaa ihmistä.

    Riittävän voimakas sähkövirta kehossa kulkiessaan aiheuttaa siis palovammoja, riippumatta siitä, onko se vaihto- vai tasavirtaa. Lisäksi voi seurata muita fysiologisia muutoksia mm. veren koostumuksessa. Yli 100 V:n jännite voi jo helposti aiheuttaa kehossa niin suuren virran, että lämpövaikutus tuhoaa kudoksia ja olla siten tappava, vaikkei virta kulkisikaan sydämen läpi. En muista, että DC:n ja AC:n välillä olisi tässä mielessä ollut merkittävää eroa.
     
    Viimeksi muokattu: 25.08.2009
  6. FORWARD

    FORWARD Active member

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    3,670
    Kiitokset:
    18
    Pisteet:
    68
    @Mushinico: Onko noissa jakelumuuntajissa suojat ja minkälaiset? Onko sellaisia, missä ei ole mitään ukkossuojausta? Entä tuo päätepylväs? Mikä se on ja onko siinä suojat? Ja mistä sen tietää ja kuka kertoo? Fortum?

    "50Hz taajuuksinen sähkö on kaikista vaarallisin ihmiselle"

    No miksi se ei tuo taajuus vaihtosähkössä ole vaikka 25 tai 35? Mitä pyhää tuossa 50:ssä on?

    "Tietenkin se HVDC-sähkö on myös vaarallista, mutta jos koteihin vietäisi esim 150V DC niin sillä et helposti pääse hengestäsi."

    Entä sähkötuoli? Tappava istuin...

    "Suomessa max jännite mitä käytetään sähkön siirrossa on 400kV"

    Tiedetään, mutta MIKSI? Miksi ei 300, 500,1000 tai 5000?

    "Hmm, sinuun on varmaan paras mailata tai pirauttaa Fortumiin, niin pylväsasennus selvinnee"

    Selvä.Kiitän.

    "Paremminkin kolme "paria", joka vaiheella on oma ensiö- ja toisiokäämitys."

    Jännää, kuvista en ainakaan näe niitä erillisinä...?

    "Pahin uhka lienee se, että tasavirran katkaisu on vaikeampaa kuin vaihtovirran."

    Näin itsekin muistelin!!Vau...muisti pelaa sittenkin....mutta onko tuo vain asennuksen ja huollon ongelma? Vai vaikuttaisiko täällä kotona katkaisimiin samalla lailla?
     
    Viimeksi muokattu: 25.08.2009
  7. Mushinico

    Mushinico Active member

    Liittynyt:
    15.12.2005
    Viestejä:
    1,032
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Tutkin vähän asiaa ja huomasin, ettei kaikissa muuntajissa ole yj-suojaa. Usein pylväsmuuntajissa on, muttei niissäkään aina. Helsingissäkin on usein vain kuormavarokkeet jotka sitten laukaisevat kuormanerottimet, mutta nämä taitavat kylläkin toimia enemmänkin ylivirrasta.

    Siitä voit olla varma, että Fortum ei anna kenenkään urakoitsijan mennä asentelemaan mitään omaan verkkoonsa. Jos joku sinne jotakin asentaa niin he itse. Samoin myös täällä Helsingissä. Teknisiä tietoja voit toki kysellä Fortumilta.


    Niinpä, hyvä kysymys. Tuosta kannattaa melkein lukasta jostakin sähkön historia kirjasta, jos vaikka siellä tulisi vastaan. Onhan joissakin maissa käytössä (kuten USA) 60Hz taajuus...

    Tämäkin lienee jonkinmoinen kompromissi tai päätös joka on tehty joskus... On maita joissa on 500kV ja maita joissa 600kV... Tämä kuitenkin vaikuttaa monella tapaa suunnitteluun. Esim jos käytettäisiin 1000kV tasoa, niin eristeiltä vaadittaisiin paljon ja samoin kaikkien rakenteiden ja "ilmavälien" tulisi olla paljon isommat. Näin myös kytkinlaitoksien ja muuntamoiden kokoa tulisi suurentaa. Samoin kustannukset suurenevat.

    Yhdellä sydämellä on kaksi käämiä, siksi et varmaan erota niitä.
     
    Viimeksi muokattu: 25.08.2009
  8. FORWARD

    FORWARD Active member

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    3,670
    Kiitokset:
    18
    Pisteet:
    68
    Siellä Helsingin voimalaitoksissa(Hanasaari ainakin)on raskasöljysäiliöitä ja kivihiilikasoja. Miksi on kumpaakin? Onko raskas polttoöljy vain varalle vai poltetaanko sitä oikeasti?

    MIten tämä jako nyt sitten on Fortum/Vattenfall ja Fingrid? Onko Fingridillä vain nuo sj verkot vai? Missä alkaa kuluttajan verkko? Sähkötaulusta vai tuosta koukusta ulkoseinässä(Vaijeri tulee pylväältä ja on isketty kiinni suureen koukuun ja sen ympäri on 3 johtoa eli tuo pj linja)?

    Siis 50 hz:n taajuudessa ei ole mitään teknistä syytä?

    Eikös Suomessa ole 110 KV linjoja myös? Eli 400KV ja 110KV?
    Säätösähkö: "Ylössäätö=Tuotannon lisäys tai kulutuksen vähennys." Mitäs YLÖSsäätöä tämä on, jos kulutusta vähennetään? Lainattu Fingridin sivuilta.

    Yhdellä sydämellä kaksi käämiä? MIten ne ovat siinä? Siinä on 3 "putkea" ja jos putki on 1 sydän, niin ovatko ensiö putken toisessa laidassa ja toisio toisessa? Ilmeisesti? No miksi muuntajissa on öljyä? Miksi ne syttyvät tuleen ukkosella? Onko tuo öljy syynä siihen?
     
    Viimeksi muokattu: 26.08.2009
  9. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Eipä siitä kovin kauaa ole, kuin luin tuostakin jotain, mutta ei tuo muisti toimi kunnolla...
    Käsittääkseni 50 Hz:n valinta oli pitkälti sattumaa. Suunnilleen sellainen nopeus (50 kierr./s) oli 1900-luvun alussa melko sopiva generaattoreiden pyörimisnopeudeksi.
    Vähän sama kuin jännitetasojen kanssa - joku sopivaa suuruusluokkaa oleva jännitearvo vaan on pitänyt lyödä lukkoon ja sitten pysyä sen valinnan takana. (Tosin jakeluverkkojen jännitteethän ovat melkolailla muuttuneet vuosien saatossa.)

    edit: 25 Hz olisi ainakin ollut aika huono valinta perinteisen elektroniikan, vaikkapa päätevahvistimien, kannalta. Paljon tehoa syövissä laitteissa tasasuunnattu jännite notkuisi jakson aikana järkyttävästi, jos jaksonaika olisikin tuplat eli 40 millisekuntia.
    Mutta tämä vain näin vanhan elektroniikkaharrastajan kommenttina.

    Toisaalta, mitä suuremmpi taajuus, sen suuremmat olisivat siirtoverkon induktiiviset ja kapasitiiviset häviöt.

    edit2:
    Oma käsitykseni Suomen 3-portaisesta verkkojen jaosta ja niiden jännitteistä:

    400 kV on aina ns. kantaverkkoa, jonka omistaa Fingrid. Fingridin taas omistavat mm. valtio, Fortum ja Pohjolan Voima. Kantaverkossa on myös 220 kV ja 110 kV:n linjoja

    Alueverkkoissa jännite on lähinnä 110 kV, vanhoina jäänteinä löytyy myös 30 ja 45 kV jännitelinjoja.

    Jakeluverkot jaetaan vielä keski- ja pienjänniteverkkoihin. Keskijännite on yleensä 20 kV, myös 6 ja 10 kV linjoja on yhä olemassa.
    Pienjänniteverkoista löytyy sen tutun 230/400 V:n lisäksi käytöstä myös 400/690 V ja uusimpana tulokkaana 577/1000 V:n jännitetasot.

    Korjatkoon paremmin tietävät.
     
    Viimeksi muokattu: 26.08.2009
  10. Mushinico

    Mushinico Active member

    Liittynyt:
    15.12.2005
    Viestejä:
    1,032
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Jakeluverkkoyhtiön vastuu (ja linjat) päättyvät liittymäjohdon päähän.

    Muuntajissa on öljyä jäähdytyksen ja eristyksen takia. On myös kuivamuuntajia, jossa ei öljyä ole, mutta kaikissa tehomuuntajissa yleensä on. Tämän näkee muuntajan arvokilvestä jossa löytyy merkinnät jäähdytystavoista esim. ONAN = öljyn vapaa kierto ja ilman vapaakierto. ONAF tarkoittaa taas tehostettua ilmankiertoa. Eli N=natural ja F=Forced. Ja O ja A tulee tietenkin Oil ja Air.

    Hanasaaressa ja salmisaaressa poltetaan ensisijaisesti kivihiiltä. Raskasta polttoöljyä käytetään kun voimala ajetaan ylös ("käynnistys"). Voimaloita voitaisiin käyttää myös pelkällä öljyllä, mutta se on hyvin epätaloudellista. Kellosaaressa on fingridille vuokrattu huippuvoimalaitos joka käy pelkällä raskaalla polttoöljyllä, mutta se käynnistyykin vain poikkeuksellisissa olosuhteissa = ongelmatilanteissa. Teho noin 118MW.
     
    Viimeksi muokattu: 26.08.2009
  11. BulldogPO

    BulldogPO Regular member

    Liittynyt:
    01.10.2003
    Viestejä:
    184
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kivasti tulee kotelosta tällejä jos ei ole maadotetussa rasiassa kiinni.
    DVI liittimestäkin tulee kipinää liitintä kytkettäessä.
    En ainakaan suosittele.
     
  12. FORWARD

    FORWARD Active member

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    3,670
    Kiitokset:
    18
    Pisteet:
    68
    "Suunnilleen sellainen nopeus (50 kierr./s) oli 1900-luvun alussa melko sopiva generaattoreiden pyörimisnopeudeksi"

    Siis, vaihtovirtatahtigeneraattori,vai? 50 kierrosta/s=50 hz?

    "Alueverkkoissa jännite on lähinnä 110 kV, vanhoina jäänteinä löytyy myös 30 ja 45 kV jännitelinjoja."

    Missä tälläinen alueverkko on? Vaikkapa täällä Somerolla? Onko jossakin joku kartta?

    "Jakeluverkkoyhtiön vastuu (ja linjat) päättyvät liittymäjohdon päähän."

    Siis, tuon vaijerilla talon päädyssä olevaan koukkuun tuleva johto? Tuossa kuulemma on se päätepylväs Entäs onko sähkökeskus(ns sulaketaulu)jo kuluttajan niskoilla sitten? Talossa on tuo keskus ulkona.

    Tehomuuntaja? 21kV->230/400 V tai 400kV/110kV->21 kV

    "Hanasaaressa ja salmisaaressa poltetaan ensisijaisesti kivihiiltä. Raskasta polttoöljyä käytetään kun voimala ajetaan ylös ("käynnistys"). Voimaloita voitaisiin käyttää myös pelkällä öljyllä, mutta se on hyvin epätaloudellista."

    No mutta siellä on hirvittävä säiliö, miljoonia kiloja raskasta polttoöljyä!! Hanasaaressa siis. Tiedän kun olen ollut töissä siellä alueella. Ei kai sitä noin paljon mene käynnistämiseen ja miksi ei kivihiiltä voi siihenkin sitten käyttää? Eikös öljy ole ympäristöystävällisempää polttaa?

    "Kivasti tulee kotelosta tällejä jos ei ole maadotetussa rasiassa kiinni."

    Mutta eikös se vain virkistä, jos on väsynyt?;)...hei mehän palattiin aiheeseen!!:)
     
    Viimeksi muokattu: 26.08.2009
  13. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Tämä perustuu mielikuvaan luetusta. Jos vähän miettii, niin voihan generaattorissa olla useampia napoja, jolloin taajuus on kierrosluvun monikerta. Vai?
    Joka tapauksessa, sen 50 Hz:n on ainakin minulle kerrottu tulevan jostain tuollaisesta.

    Lyhyesti: alueverkko yhdistää kantaverkon jakeluverkkoon. Eli niitä on kaikialla, missä liitytään kantaverkkoon. Kantaverkosta ainakin löytyy tarkahkot kartat, mutta en tiedä ovatko netissä, ei ole koskaan ollut tarvetta hakea. Vai tarkoitatko, missä on näitä "outoja" jännitteitä? Ei aavistustakaan.

    On tosiaan paitsi epämiellyttävää, myös vaarallista herkälle elektroniikalle, kuten äänikortit ja näyttikset. "Tosi asentaja" nappaa tietysti powerista pois ne suotokonkat, joiden läpi koteloon tulee n. puolet verkkosähköstä, 115 VAC, ennemmin kuin tilaa sähkärin vetämään uudet piuhat.
     
  14. FORWARD

    FORWARD Active member

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    3,670
    Kiitokset:
    18
    Pisteet:
    68
    Niinpä kai. Joo, saattaisi olla. Onhan se mukavan hidas. Eikös tämä... vaihtovirtatahtigeneraattori ole myöskin moottori? Sähkömoottori? Vai eikö se toimi "päinvastoin"?

    Niin yhdistää. Mutta eihän kaikkien kai tarvitse liittyä alueverkkoon? Vai? Ovat netissä, mutta missä ovat alueverkot? Outoja jännitteitä? Eikös kaikki ole...tai sitten ei mikään. 230/400V on ainakin aivan outo tai epäluonnollinen. Se kun ei riitä kunnon vehkeisiin ja sitten ei ole turvallinen eli se on yhtä aikaa liikaa ja liian vähän.;)

    Poweriiin ei kukaan saa koskea tai muuten menee takuut ja/tai henki. Tosi asentaja asentaa itse kaikki sähköt taloon oli lupia eli ei. Takuut ei ainakaan siinä hommassa mene; toisesta ei ole tietoa.;)
     
    Viimeksi muokattu: 27.08.2009
  15. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Jep jep. Tosi asentajasi sitten sählätessään hoitaa hengen pois naapureiltakin, polttaa koko kerrostalon jne.
    Se vaatii ihan eri luvat tehdä kiinteitä asennuksia kuin korjata (modifioida) sähkölaitteita. (Takuun menetyksen sijasta, joka kirpaisee vain jos se hajoo muutenkin takuun puitteissa, saa korvata ties mitä vaateita.)
    Powerin takuun katoaminenhan tuossa on se, johon ekana huomio kannattaa kiinnittää, ja tehdä sen mukaan.

    Ja se oli lainausmerkeissä toi wipe2000:n tosi asentaja.
    Sarkasitinen komentti noihin tietsika maadoittamattomassa pistorasiassa ja tälliäkin tulee.
    Vähän parempikin poweri, joka ei sormille räpsi, niin se tietokone voi käyttäytyä tosi oudosti, hämärää vikaa toimintaan.

    p.s.
    Aika hyvin sun tekninen tietotaso paljastuu toisesta suljetusta keskustelusta. Miten suhtautua neuvoihin.
    Tuulettimisshan ei ole liikettä. Niiden laakerit eivät ole avoimet vaan hermeettisesti suljettu kuten kovo, eikä sinne mene pölyä jarruksi ja hioma-aineeksi. Laakerivikahan se ei ole kun tuuletin rupee metelöimään. Ja kun konetta ei käytä, niin tulettimissa ei liiku mikään. Eikä käyttämätön kone tuota lämpöä. Eli päällä vaan 24/7. Kuten aivotkin, nukkumisetkin väliin piristeillä.
     
  16. Mushinico

    Mushinico Active member

    Liittynyt:
    15.12.2005
    Viestejä:
    1,032
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Tahtikoneen nopeus määräytyy napapariluvusta ja taajuudesta. Esim n=60*50Hz/2 = 1500rpm. Tai jos napapariluku on 1 niin 3000rpm. Epätahtikoneilla kaava on hieman erilainen ja tulos on esim 1420rpm tms... Tässä otetaan huomioon synkroninen nopeus ja jättämä.

    Sähkökeskus on kuluttajan vastuulla. Eli vastuu jv-yhtiön loppuu liittymispiuhan päähän. Myös mittari on jv-yhtiön.

    Tehomuuntajiksi kutsutaan sähköasemilla olevia esim 40MVA muuntajia. Nämä ovat yleensä 110kV/20 tai 10 kV tai vastaavia. muuntamoissa ja pylväissä olevat muuntajat eivät ole tehomuuntajia vaan luokkaa 600-1000kVA.
     
    Viimeksi muokattu: 27.08.2009
  17. FORWARD

    FORWARD Active member

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    3,670
    Kiitokset:
    18
    Pisteet:
    68
    "Powerin takuun katoaminenhan tuossa on se, johon ekana huomio kannattaa kiinnittää, ja tehdä sen mukaan."

    Powereissa on suuriakin jännitteitä, joten tämä "tosi asentaja" on pulassa joka tapauksessa kun hän sählätessään kuolee itse ja polttaa talon, kun poweri syttyy tuleen tms. Joten huonosti käy...;)

    "Aika hyvin sun tekninen tietotaso paljastuu toisesta suljetusta keskustelusta. Miten suhtautua neuvoihin."

    No mikset vastannut siihen? Ai, hei, sorry, sehän on suljettu!! Miksiköhän?;)

    OT:Tuulettimisshan ei ole liikettä. Niiden laakerit eivät ole avoimet vaan hermeettisesti suljettu kuten kovo, eikä sinne mene pölyä jarruksi ja hioma-aineeksi. Laakerivikahan se ei ole kun tuuletin rupee metelöimään. Ja kun konetta ei käytä, niin tulettimissa ei liiku mikään. Eikä käyttämätön kone tuota lämpöä. Eli päällä vaan 24/7. Kuten aivotkin, nukkumisetkin väliin piristeillä."

    Näkee kyllä asiantuntemattomuuden tästä. Jos haluat tuhota koneesi tuhoamalla emon ja kiintolevyt, niin en minä mitään sille voi. Siitä vaan. Mutta älä tänne tunge puhumaan toisen ja jo suljetun ketjun asioita. JA- ps siinä edessä tulisi muuten olla bs.

    ps.Kuka kirjoitti tämän?: "Siksi voimalitokselta lähtee 440kV, satojen kilometrien päähän."

    Niin- tuo 440kV oli Suomen kantaverkossa...missähän kohtaa?Litosta en tosin tiedä, mikä se on? :DDD. Joten relaa nyt vähän, BforeDusk ja "Let it be, let it be, let it be, let it be.
    Whisper words of wisdom, let it be."

    "Tässä otetaan huomioon synkroninen nopeus ja jättämä."

    Nämähän otetaan huomioon myös sähkömoottoreissa?

    "Sähkökeskus on kuluttajan vastuulla. Eli vastuu jv-yhtiön loppuu liittymispiuhan päähän. Myös mittari on jv-yhtiön."

    Mutta mittari on sähköpääkeskuksessa!! Ulkona ollessa tuon väitetään kuuluvan Fortumille,ei meille eli tuo on aivan uutta tietoa.

    "Tehomuuntajiksi kutsutaan sähköasemilla olevia esim 40MVA muuntajia"

    Selvä. Olen kuvia nähnyt,mutta ovat kuorien sisässä. Onko noissa sitten pylväsmuuntajien kaltaiset 3 "putkea" sisässä, joissa sitten on 3 ensiötä ja 3 toisiota? Kun tuo 21 kV(ja muutkin) tulee kolmivaiheena tänne , niin luulisi. 40 MVA? On siinä tehoa. On se mukavaa,että on tehoa. Sirisevää voimaa. Miksi muuntajat sirisevät?
     
    Viimeksi muokattu: 28.08.2009
  18. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Voi valtava. Kyllä sulla nyt on hyvät tiedot (kaikesta), kun oot off-topicina sivukaupalla ukkossuojauksista taloosi kysellyt (aika apuritason kysymyksiäkin) ja saannut selville, että kantaverkko on 400kV.
    Silloin kun mulle opetettin sähköverkosta, niin kerrottiin 220kV ja 440kV on ne suurimmat sähkölinjat. Tohon aikaan seinästäkin tuli 220V.
    Sori että noin pahan virheen kantaverkon jännitteestä sanoin, kun en oo sen nykyistä jännitettä selvittänyt.

    Sinä täällä neuvot todella vaaralista ja laitonta asennustyötä tekemään, verratuna wipe2000 "tosi asentaja" heiton sijaan.
    Sun osaamises koneen käytöstäkin näkyi tuolla toisessa ketjussa. Älä multa kysy miksi se oli suljettu, ennen kuin luin sen ekan kerran. Ehkä jonkun järjetön tai laiton kommentti. Tai solvaava kielen käyttö toisiin kirjoittajiin.

    Sähkötyöt on suurin osa luvanvaraista homma. Ei joka miehen oikeus.
    Sulla oli huoli takuun menemisestä ja neuvot tosi laittomiin sähkötöihin, jos niitä lupia ei oo. Nyt sulla onkin huoli vahingoista mitä tapahtuu.
    Mutta kerro mikä vinkuintian poweri sulla on tietsikassa, jos siellä on suurempia jännitteitä kuin se verkkovirta seinästä? Se jännite jota sä huoleti vetelet omia johdotuksia, jos suojamaa rasiasta puuttuu.

    Älä neuvo järjettömyyksiin, niin voin relatakkin.

    p.s. En tajua mitään tosta, mikä mun käytöllä tuhoaa emon ja kovalevyt. Edes mikä tossa ironisesa tekstissäni jonka lainasit siihen viittaa.
    Minähän en sun neuvojen mukaan jätä konetta samuuttamatta, koska sun mielestä kone ei tykkää bootteista. Bootit on muka se joka degeneroittaa sen käyttiksen. Vai oliko kyse vaan vistasta?
     
    Viimeksi muokattu: 28.08.2009
  19. FORWARD

    FORWARD Active member

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    3,670
    Kiitokset:
    18
    Pisteet:
    68
    VÄÄRÄN tiedon antaminen on asiantuntemattomuutta ja vastuuttomuutta. Ei sille ole mitään selitystä. Eli anteeksi ei tietenkään anneta. Et itse antaisi myöskään.

    Kyllä toki tiesin jo ennenkin,että 400 kV on suurin jännite kantaverkossa. Ilmeisesti kysymykseni ovat olleet aika vaikeita, koska sähkömiehen tietotaso ei ole riittänyt vaan sähköinssi on tarvittu vastaamiseen. OT:nä ei tämä ole täällä mennyt, koska sähkö on sähköä ja maadoitus on maadoitusta.

    "Sinä täällä neuvot todella vaaralista ja laitonta asennustyötä tekemään, verratuna wipe2000 "tosi asentaja" heiton sijaan.
    Sun osaamises koneen käytöstäkin näkyi tuolla toisessa ketjussa. Älä multa kysy miksi se oli suljettu, ennen kuin luin sen ekan kerran. Ehkä jonkun järjetön tai laiton kommentti. Tai solvaava kielen käyttö toisiin kirjoittajiin."

    Ja taas tietokone BforeDusk täällä vastailee. You know, hanki huumorintaju!! Nuo oli varustettu ";)" merkillä eli olivatko ne vakavasti otettavia?:DDD

    Ihan tässä tulee tippa silmään, kun noin puolustat wipe2000:ta. "Tosi asentajia" löytyy vain hautausmailta, joten antaa sen nyt olla. Ja tämä-tiedoksi tietokoneelle- oli vakavasti otettava.You see- no ";)"?

    Sinulta kysyn juuri. Täällä olen ja ei kuulu sireenien ääniä. Kauankohan itse olet?

    "Sulla oli huoli takuun menemisestä ja neuvot tosi laittomiin sähkötöihin, jos niitä lupia ei oo. Nyt sulla onkin huoli vahingoista mitä tapahtuu."

    Lue ensin ja vastaa sitten. En ole mihinkään neuvonut. Huolta ei ole mistään vaan huolettomana kuljen. Niin- ja hanki nyt hyvä ihminen huumorintaju, että eivät ihmiset naura tietokoneelle nimeltä BforeDusk. Vai mikä ZZ Topelius nyt oletkaan? Tarinoita ainakin riittää, se on varma.;)

    "Älä neuvo järjettömyyksiin, niin voin relatakkin."

    Mikä on ollut järjetöntä? Tässä ketjussa en ole mitään neuvonut ainakaan pitkiin aikoihin. Toista ketjua ei voi laillisesti tähän lainata, koska se EI KOSKETA LAINKAAN tätä ketjua. Joten unohda muut viestiketjut, niin minäkin unohdan nämä häpeälliset ja etovat solvaukset tässä ketjussa. Deal?
     
    Viimeksi muokattu: 29.08.2009
  20. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Selvennyksen vuoksi, kun tuohon tekstiini näköjään viitataan, "tosi asentaja" oli sellainen ei-toivottu koheltaja, joka tappaa itsensä tai jonkun muun sähköiskulla, kun onni jonain päivänä pettää.

    Sinänsä kannatan kaikenlaista oma-aloitteisuutta ja (vaarallistenkin) laitteiden tutkimista, mutta silloin pitää aina ensin miettiä ja selvittää, mitä on tekemässä, eikä kohtuuttomasti vaarantaa omaa tai toisten turvallisuutta. Eli sähkölaitteiden modauksen pitää aina tapahtua omien tietojen ja taitojen rajoissa, tai sitten olla tekemättä. Sama pätee tietysti melkein mihin vain tekniikkaan, ei pelkkään elektroniikkaan.

    Suomessa yhteiskunta holhoaa meitä mielestäni monessa asiassa liikaakin, ja lakeja ja määräyksiä tunnutaan kirjoitettavan kaikkein tyhmimpienkin ääliöiden suojelemiseksi. Niinpä tunnustan suoraan, etten aina jaksa välittää ihan kaikista säännöistä ja määräyksistä, jos tiedän mihin oma ymmärrys riittää, ja kyse on vain omista, itse käyttämistäni, laitteista. Valitettavasti tämä asenne voi joskus näkyä kirjoituksissani, vaika yritänkin olla kehoittamatta ketään mihinkään vaaralliseen. No, tulipa taas avauduttua asian vierestä, eiköhän tämä riitä tästä.
     
  21. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Onko noin huono muisti tai näkökyky? Eikö vierityspalkki toimi ylöspäin? Samaisella sivulla kun nyt.
    27. elokuuta 2009 @ 03:38
    Ihme käsitys sulla on takuuhuolien lisäksi laillisuudestakin. Haasta oikeuteen kun ei tietotasostasi kertovan kirjoituksesi lainaaminen tähän ollutkaan kirjoitus aiheesta tietokone maadoittamattomassa pistorasiassa

    Hanki huumorintaju?
    Mene jonnekkin vitsisaitille, "stand up koomikko" sivuille kirjoittamaan jos teknisistä laitteista neuvoja et pysty antamaan vaan vitsailet vaan.
    ;)-merkillä on varustettu 'Takuut ei mene' lause tai oikeammin 'toisesta ei ole tietoa', se ei ole vakavasti otettava.
    Ilmeisesti kerrot että koko nimimerkkisi ei ole vakavasti otettava.
     

Jaa tämä sivu