1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Tietokone ilmoittaa - RTC battery is low

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi Tinttulain3n 11.06.2019.

  1. Tinttulain3n

    Tinttulain3n Member

    Liittynyt:
    03.09.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    8
    En pääse itse paikanpäälle katsomaan ja testaamaan, joten etsin vinkkejä siitä, miten tämänkaltainen ongelma yleensä ratkeaa ja mitä ongelmia tämänkaltaisen ongelman ratkaisemisessa saattaa tulla vastaan.

    Eli isovanhempieni (jotka eivät ole tietokoneen kanssa tottuneesti) kannettavassa alkoi viikonloppuna avaamaan näkymään, jossa kannettava sanoo;

    RTC Battery is low. Press enter to set Date/Time.

    Enterillä pääsee seuraavaan valikkoon;

    Help
    Setup Defaults
    Save and Exit
    Close

    Tästä he ovat edenneet painamalla Close - josta aukeaa teksti; Exit discarding changes - Yes/No.
    No - ei tee mitään, Yes - päästää normaaliin avautumismoodiin - eli kirjautumaan koneeseen sisään.

    Etsin vinkkiä ja ohjetta, jolla saan tämän kannettavan tietokoneen avauksessa ilmestyvän tekstilotran pois isovanhempieni koneen avautumisprosessista kaikista näppärimmin.

    Kuten kerroinkin, en tosiaan pääse itse paikanpäälle katsomaan. On aina parempi varautua ja tehdä taustatyötä, kuin sekottaa omia - ei niin tietokoneen kanssa tottuneesti toimivia - isovanhempiaan lisää. :D
    Siksi kyselen täällä!

    Neuvominen puhelimitse pelkän selityksen ja puheen kautta on aina haastavaa ja erittäin hidasta, kun itse ei näe mitä ruudulla tapahtuu mistäkin klikkauksesta.

    Ilmeisesti tämä RTC battery on erillinen akku, jolla tietokone pysyy ajassa?

    Tietokone on Toshiba Satellite C50-B-14M.

    Kiitos kaikista mahdollisista lisätiedoista ja vinkeistä!
     
    Viimeksi muokattu: 11.06.2019
  2.  
  3. Tinttulain3n

    Tinttulain3n Member

    Liittynyt:
    03.09.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    8
    Löysin user manualista tällaiset tiedot koskien RTCtä;

    Eli kyselisin lisäksi - koska kannettava ilmoittaa RTC batteryn olevan vähissä - riittääkö pelkkä ajan asetus BIOSin kautta Näyttökuva (141). Näyttökuva (142). Näyttökuva (143). ?
     
  4. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    7,375
    Kiitokset:
    883
    Pisteet:
    193
    Lähes kaikissa läppäreissä (ja pöytäkoneissakin) on erillinen pyöreä litium-paristo, joka pitää yllä Real Time Clockin kelloaikaa ja päivämäärää silloin, kun muu virta on poissa. Tuo Toshiba näyttää olevan poikkeus ja RTC toimii varsinaisen akun virralla. Jos virheilmoitus palaa sen jälkeen , kun päivämäärä ja aika on asetettu uudelleen, on ilmeistä, että läppärin akku on aivan lopussa ja laite toimii vain silloin, kun se on yhdistetty laturiin.
     
    Tinttulain3n kiitti tästä.
  5. Tinttulain3n

    Tinttulain3n Member

    Liittynyt:
    03.09.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    8
    Kiitos vastauksesta! Kannettavan akku on loppu (tässä mallissa on kiinteä akku) ja kannettavaa on käytetty vain kun se on seinässä kiinni. Tarkoitaako tämä samalla sitä, että tuota virheilmoitusta ei siis saa pois?
     
    Viimeksi muokattu: 11.06.2019
  6. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    7,375
    Kiitokset:
    883
    Pisteet:
    193
    Kyllä se valitettavasta taitaa tarkoittaa. Itsellä ei ole kokomusta tuollaisesta ratkaisusta, mutta tuon liittämäsi ohjeen teksti "The main battery provides power for the internal real time clock and calendar function and also maintains the system configuration while the computer is turned off" viittaa juuri siihen, että toimivan akun puuttuessa RTC-asetukset katoavat ja BIOS nollautuu perusasetuksilleen.
     
    Tinttulain3n kiitti tästä.
  7. Tinttulain3n

    Tinttulain3n Member

    Liittynyt:
    03.09.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    8
    Löysin juuri netistä viestiketjun, jossa joku oli avannut ko. kannettavan todetakseen, että normaalisti kannettavissa oleva nappiparisto todellakin puuttuu. https://community.spiceworks.com/topic/2175547-toshiba-laptop-that-doesn-t-appear-to-have-a-cmos-battery

    Harmi, ettei tullut konetta hankittaessa huomoitua tällaista seikkaa. :D

    Tässä kyseisessä kannettavassa on ilmeisesti nk. kiinteä akku. Onko tietoa, saako sen kuitenkin jollain kuperkeikalla vaihdettua "kiinteydestään" huolimatta.
     
  8. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    7,375
    Kiitokset:
    883
    Pisteet:
    193
    Näyttäisi olevan vain kahdella ruuvilla kiinni:

    View: https://www.youtube.com/watch?v=zLjHg6nW8Z4
     
    Tinttulain3n kiitti tästä.
  9. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,361
    Kiitokset:
    914
    Pisteet:
    123
    Tarkastelin yhtä videota ja tein siitä havainnon, josta tämä kuva.

    Muisti.PNG

    Muistipaikan oikealla puolella, jäähdytysjohtimen oikeassa yläkulmassa on kuin olisi biosvarmistusparisto alapuolelta kuvattu. Kiinnostaa tietää, mikä se on. Onko siinä vaan paikka Cmos batterylle vai löytyisikö se levyn toiselta puolelta.

    Se että muistin varmistusparistoa ei olisi, tuntuu aika hölmöltä, koska joka kerta akun tyhjentyessä bios resetoituisi. Tämä jotenkin ei oikein sovi kuvaan muistivarmistuksesta ja bios asetuksista.

    edit: vosihan siinä tietysti olle jonkinlainen kapasitiivinen varmistus, mutta se ei ole oikein luotettava, eikä kestävä.
     
    Viimeksi muokattu: 11.06.2019
    Tinttulain3n kiitti tästä.
  10. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    7,375
    Kiitokset:
    883
    Pisteet:
    193
    Hyvä havainto tarantellalta. Ohjekirja, josta oli lainaus edellä, ei tosiaan mainitse mitään erillisesä RTC-paristosta, kuten edellä todettiin. Toshiban sivuilta kuitenkin löytyi mainintoja ladattavasta RTC-patterista. Jos laitteessa on sellainen, se latautuu, kun läppärissä on virta päällä ja siihen on laturi liitettynä 24 h ajan. Täyden latauksen kerrotaan riittävän noin kuukauden ajaksi (jos läppärin virta ei ole välillä päällä).
    https://support.dynabook.com/support/viewContentDetail?contentId=436487
    https://support.dynabook.com/support/viewContentDetail?contentId=355107
     
    Tinttulain3n kiitti tästä.
  11. Tinttulain3n

    Tinttulain3n Member

    Liittynyt:
    03.09.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    8
    Näillä sivuilla on pohdittu samaa.
    https://community.spiceworks.com/to...op-that-doesn-t-appear-to-have-a-cmos-battery
    Alkuperäisen videon lataaja kirjoittaa kommenteissa näin;
    ..."It looks like the laptop is definitely using the main battery. There is no sign of the CMOS battery on the other side of the motherboard either (I have looked from under the keyboard as well)"...

    Samassa keskustelussa myös mielenkiintoinen kommentti; "Lots of new laptops lose cmos settings when the battery totally dies so it's probably using the main battery."

    Ei kai tämä tällainen puuttuva CMOS/RTC patteri voi kuitenkaan olla yleinen uudemmissa kannettavissa? Ominaisuutenahan se on heikennys?
     
    Viimeksi muokattu: 11.06.2019
  12. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,361
    Kiitokset:
    914
    Pisteet:
    123
    Jo on tuotekehitys mennyt väärin, säästää valmistajalta muutaman centin, mutta tuo käyttäjälle suuren vahingon, kun konetta ei pysty käyttämään akun kuoltua, ellei maksa ja uusi sitä.
    Koneita, jossa muistinvarmistusparisto on, pystyy käyttämään akunkin kuoltua vielä verkkovirralla.
     
    Tinttulain3n kiitti tästä.
  13. Tinttulain3n

    Tinttulain3n Member

    Liittynyt:
    03.09.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    8
    Eilen etsin uutta akkua tähän koneeseen. Törmäsin siihen, että koneen mallin mukaisesti akkua myydään Suomessa tarvikkeena 4 kennoisena 14.4V, muualla Euroopassa myydään akkua 6 kennoisena 10.8V. Euroopan markkinoilla akku olisi reippaasti yli puolet halvempi. Nämä 14.4V ja 10.8V eivät ilmeisesti ole yhteensopivia, kuten esimerkiksi 14.8V ja 14.4V taas ovat?

    Ongelmana on se, että onnistuvatko isovanhempani ruuvata akkua irti ja katsoa minulle sen tarkkoja tietoja?

    Asian eteenpäin menemisen helpoittamiseksi tuli mieleen, että onko Suomesta ostetuissa kannettavien tietokoneiden akuissa jotain yleisiä standardeja niin, että voisin luottaa niihin? Voisinko tilata pelkästään tietokoneen pohjasta löytyvin mallikoodein/sarjanumerolla oikean akun. Olisiko teillä asiaan jotain mielipiteitä/ajatuksia?
    Kiitos kaikista pohdinnoista.
     
    Viimeksi muokattu: 12.06.2019
  14. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,361
    Kiitokset:
    914
    Pisteet:
    123
    Ei noille akuille ole mitään yhteisiä standardeita eri valmistajien välillä.
    Luottaisin ainoastaan laitteen tuelta tai maahantuojalta saatuun tietoon. Laitteen koko mallimerkintä ja sarjanumero on syytä ensimäisenä kaivaa esille, kun asiaa lähtee tiedustelemaan.
    Kyllä akun merkinnät tulisi varmistaa samoiksi tilattavan akun kanssa.
     
    Tinttulain3n kiitti tästä.
  15. Tinttulain3n

    Tinttulain3n Member

    Liittynyt:
    03.09.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    8
    Löysin akun - se on tilauksessa. Tuli mieleen, että voisin kysellä jo etukäteen kellonajan asettamisesta noussutta kysymystä.

    Riittääkö että isovanhempani asettavat kellonajan päivämäärän ja kellonajan asetuksista windowsin puolelta, vai pitääkö aika asettaa erikseen myös BIOSin kautta oikeaksi.

    Molemmat näistä ovat tottuneelle käyttäjälle yhtä helppoja, mutta BIOSin kautta kellonajan asetukseen minun pitänee tehdä isovanhemmilleni ohjeet.

    Kiitos jo etukäteen ajatuksistanne!
     
  16. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    7,375
    Kiitokset:
    883
    Pisteet:
    193
    Aika ja päivämäärä täytyy asettaa BIOSille erikseen. Windows ei kyseistä asetusta tee, mutta koneen pitäisi heti käynnistyessään pyytää käyttäjää tekemään ko. asetukset ja näyttää valikko, josta asetuksiin pääsee.
     
    Tinttulain3n kiitti tästä.
  17. vps358

    vps358 Active member

    Liittynyt:
    14.11.2009
    Viestejä:
    4,060
    Kiitokset:
    150
    Pisteet:
    73
    ^
    Paitti että nykykoneiden windowskäyttikset on asetettu hakemaan oikea aika ajoittain internetin aikapalvelimilta, mutta runsaasti (päiviä/vuosia) pielessä olevaa kelloa se ei oikeaan pysty vissiin saamaan, tämä nyt äkkihuomiona täältä välistä, haen takkini!

    T: Vesku
     

Jaa tämä sivu