1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

ThinkPad alikellottaa suoritinta ilman akkua

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi 1pertti 26.11.2017.

 1. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,753
  Kiitokset:
  1,149
  Pisteet:
  243
  Useille on varmaan tuttua, että kannettavassa tietokoneessa on erilaiset virrankäyttöasetukset akkukäytössä ja verkkovirralla, ja paras suorituskyky saavutetaan vain verkkolaitteen kera. Itselleni tuli yllätyksenä, että koko totuus ei ollutkaan niin yksinkertainen kuin luulisi.

  Minulla on neljä vuotta vanha ThinkPad T530, jota kotioloissa käytän yleensä akku irroitettuna pelkällä verkkolaitteella. Eilen kiinnitin huomiota siihen, että videota renderöidessä suoritinkäyttö oli koko ajan maksimissa. Tarkemmin katsottaessa Reurssienvalvonta kertoi Suoritinkäyttö: 100 %, 46 % enimmäistaajuudesta. Kuormitusta oli siis paljon, mutta suoritin toimi alle puolella maksiminopeudesta. Jotain näytti olevan pahasti vialla.

  Tapahtumien valvonnasta löytyi toistuvia varoituksia: "Laiteohjelmisto rajoittaa ryhmän 0 suorittimen 1 nopeutta. Suoritin on ollut tässä rajoitetun suorituskyvyn tilassa 71 sekuntia edellisen raportin jälkeen." Ongelma siis löytyi, mutta mikä sen aiheutti?

  Virranhallinta-asetusten mukaan verkkokäytössä oli valittuna paras suorituskyky ja suorittimen maksimiteho. Laitehallinta kertoi, että suorittimen ajuri oli uusin ja paras mahdollinen. BIOS-asetuksista ei löytynyt mitään suorittimen tehoa rajoittavaa ja BIOS oli muutenkin ajan tasalla.

  Eräs Google-tulos johti lopulta oikeille jäljille. Muistan kiinnittäneeni aikoinaan huomiota siihen, että uuden läppärin verkkolaite oli fyysisiltä mitoiltaan pienempi kuin vanhempien IBM-läppäreiden. Nyt tarkemmassa tutkimuksessa ilmeni, että se on myös teholtaan pienempi. Vanhat ovat 72 wattisia ja tämän uusimman läppärin mukana tullut on 65 wattinen.

  Tämä T530 on sarjassaan keskitehoinen malli i5-suorittimella ja integroidulla näytönohjaimella, joten 65-wattinen verkkolaite on käytännössä riittänyt hyvin ja akku latautuu aina läppäriä käytettäessäkin. Lenovo on kuitenkin päätynyt sellaiseen erikoiseen ratkaisuun, että suorittimen taajuutta rajoitetaan, ellei verkkolaitetteen lisäksi myös akku ole samaan aikaan kytkettynä.

  Ilmeisesti edellinen koskee vain 65 W verkkolaitetta ja erikseen saatavalla 90 W verkkolaitteella kyseistä rajoitusta ei ole. Minusta on kuitenkin vähintäinkin erikoislaatuista, että tietokoneen kanssa myydään verkkolaite, joka asettaa rajoituksia joissakin käyttötilanteissa. Puhumattakaan siitä, ettei tätä kerrota.
   
 2.  
 3. Näppishemmo

  Näppishemmo Regular member

  Liittynyt:
  09.03.2017
  Viestejä:
  497
  Kiitokset:
  75
  Pisteet:
  28
  Näitä "huijauksia" esiintyy myös puhelinpuolella. Esimerkiksi Iphone X tapauksessa tämän uutisen mukaan pitää ostaa erikseen pikalaturi jos haluaa hyödyntää nopeaa latausta. Mukana tulee normaali laturi. http://mobiili.fi/2017/09/13/uudet-...sa-mukana-kuitenkin-vanha-tuttu-hidas-laturi/

  Ja mitä katsoin niin Iphone X myyntisivulla ei lue myyntipakkauksessa olevasta laturista lisätietoja että minkä tehoinen se on.
   
 4. jartar

  jartar Senior member

  Liittynyt:
  07.04.2004
  Viestejä:
  8,485
  Kiitokset:
  111
  Pisteet:
  143
  En nyt ymmärrä mikä tässä on ongelma? Laite toimii täysin oikein normaalisti käytettynä. Ongelmia tulee vasta kun laitetta halutaan käyttää hyvin harvinaisella tavalla. En usko, että Lenovo on huvikseen tehnyt laitteeseen tuollaista rajoitusta, mihin viittaa myös laitteen täydellinen toimivuus ilman akkua 90 watin verkkolaitteella.

  Se taas on puhtaasti kustannuskysymys, että laitetaanko läppäriin 65 watin vai 90 watin verkkolaite. Jos 65 watin verkkolaite toimii täydellisesti normaalikäytössä, niin ei ole mitään syytä miksi tehokkaampi edes pitäisi laittaa mukaan...
   
 5. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,753
  Kiitokset:
  1,149
  Pisteet:
  243
  Nyt täytyy sanoa, että minä en ymmärrä, mitä epänormaalia on käyttää läppäriä pelkällä verkkovirralla. Kaikki kannettavat toimivat myös pelkästään verkkovirralla, eikä sellaisessa käytössä ole mitään harvinaista. Monissa lähteissä jopa neuvotaan noin tekemään:
  http://www.thinkwiki.org/wiki/Maintenance
  https://www.pcworld.com/article/242799/should_i_remove_my_laptop_battery_to_increase_its_life_.html

  Lenovo ei missään kerro, ettei kannettavaa ole tarkoitettu käytettäväksi ilman akkua. Sen sijaan käyttöoppaassa sanotaan mm. seuraavaa:

  "Tietokoneen virtalähteenä voi olla joko litium-ioniakku tai verkkovirta, joka välittyy verkkolaitteen kautta."

  "Akku tulee säilyttää huoneenlämmössä ja akun varauksen tulee olla noin 30–50 prosenttia akun
  kapasiteetista. On suositeltavaa ladata akku noin kerran vuodessa, jottei se tyhjene liikaa."

  "Kun haluat käyttää tietokonetta verkkovirran ulottumattomissa, tietokoneen toiminta edellyttää akkuvirtaa."

  Ainoa muu tilanne, missä erityisesti neuvotaan laittamaan akku paikoilleen, on BIOS-päivitys, jolloin sekä akun että verkkolaitteen täytyy olla liitettynä.
   
 6. jartar

  jartar Senior member

  Liittynyt:
  07.04.2004
  Viestejä:
  8,485
  Kiitokset:
  111
  Pisteet:
  143
  En ole sanonut, että kyseinen tapa olisi epänormaali. Sanoin, että se on harvinainen tapa, eikä se ole kannettavan normaalia käyttöä. Tuskinpa siellä Lenovon ohjeissakaan neuvotaan ottamaan akkua irti, kun verkkovirtaa käytetään. Ei niitä ohjeita lueta siten, että kaikki mitä ei ole erikseen kielletty on normaalia käyttöä.

  Se on sitten eri asia, miten laitetta itse tykkää käyttää. Jos se eroaa suunnitellusta, niin pitää varautua lisäkustannuksiin.
   

Jaa tämä sivu