1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Tarvitsenko uuden foliohatun?

Viestiketju Ajuri- ja softaongelmat -osiossa. Ketjun avasi 1pertti 22.06.2020.

  1. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,093
    Kiitokset:
    1,208
    Pisteet:
    243
    Olenkohan ainoa, joka ihmettelee, miksi en enää saa sellaista ohjelmaa, joka toimii sellaisenaan myös tulevaisuudessa? Onko aivan normaalia, että valmistaja pidättää käyttöoikeussopimuksessa oikeuden lisätä tai poistaa ohjelman "Abc" ominaisuuksia mitään ilmoittamatta tai etukäteen sopimatta? Kyse ei siis ole yksin bugikorjauksista, vaan vaikkapa muutoksista tietojenkeruuasetuksissa.

    Windows 10:ssähän tällaiseen on jo tututtu, mutta nyt on kyse yksittäisestä sovelluksesta. Ohjelmassa on kyllä asetus, jolla automaattisen päivityksen voi estää. Sovelluksen asennus kuitenkin perustaa uuden ajoitetun tehtävän, joka suorittaa erillisen päivitysohjelman "AbcUpdate.exe" käynnistyksen yhteydessä ja kahdesti päivässä. Näin siis siitä huolimatta, että päivitykset on asetuksissa estetty.

    Julkaisijan foorumilla on kysytty tuosta ajoitetusta päivitystehtävästä yli vuosi sitten, mutta mitään vastausta ei annettu. Kopioin loppuun katkelman alkuperäisestä käyttöoikeussopimuksesta, jotta joku pitkän englannin lukenut voi korjata mahdolliset väärä tulkintani.

    "Vendor, from time to time during the Subscription Period and without your separate permission or consent, may from time to time deploy an upgrade or update of, or replacement for, any Solution (“Update”), and as a result of any such deployment you may not be able to use the applicable Solution or Device (or certain functions of the Device) until any such Update is fully installed or activated. Each Update will be deemed to form a part of the “Solution” for all purposes under this Agreement. Updates may include both additions to, and removal of, any particular features or functionality offered by a Solution or may replace it entirely, and Vendor will determine the content, features and functionality of the updated Solution in its sole discretion. Vendor is not required to offer you the option to decline or delay Updates, but in any event you may need to download and permit installation or activation of all available Updates to obtain maximum benefit from the Solution. Vendor may stop providing support for a Solution until you have accepted and installed or activated all Updates."
     
  2.  
  3. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,405
    Kiitokset:
    218
    Pisteet:
    93
    Microsoftin Skypestä lähti mäkkiversiossa mahdollisuus ottaa autoupdate pois päältä, muihin vastaaviin virityksiin en ole törmännyt.
     
  4. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    6,784
    Kiitokset:
    1,239
    Pisteet:
    223
    En tiedä tuntuuko musta vain, mutta luulen, että toi ohjelmien muuttaminen valmistajan yksipuolisella päätöksellä ilman mitään ilmoituksia on ollut jo ties kuinka kauan ihan normaali käytäntö.
     
  5. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    6,148
    Kiitokset:
    1,199
    Pisteet:
    243
    Sama tuntuma minulla. Yksipuolisia päätöksiä ne ovat aina, ilmoitetaan niistä tai ei ja toinen asia on, kuka lukee niitä.
    Aina voi jättää ohjelman pois käytöstä jos ei tunnu hyväksyttävältä, eipä siinä mikään muu auta.
     
  6. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,093
    Kiitokset:
    1,208
    Pisteet:
    243
    Ajattelin lähinnä sellaisia muutoksia, joissa päivitysten myötä lisätään telemetriaominaisuuksia, joita ei alkujaan ollut. Minulla on ollut tapana tutkia ensimmäisellä kerralla ainakin kursorisesti ohjelman käyttöoikeussopimusta. Päivityksiä asentaessa sitten helposti hyppää kokonaan sopimustekstin yli ajatellen, että tuonhan minä olen jo lukenut ja hyväksynyt. Sitten havahduin siihen, että tekstiä olikin jossain välissä ratkaisevasti muutettu.

    Alkujaan oli sellainen käytäntö, että käyttäjä saattoi tarvittaessa itse lähettää lokitiedot ohjelman valmistajalle jonkun ongelman selvittämiseksi. Sitten, ilmeisesti Microsoft etunenässä, alettiin päivityksien mukana syöttää noita telemetriasovelluksia, jotka keräsivät tietoja koko ajan. Lisenssisopimukseen tuli maininta, että sovelluksen valmistaja voi kerätä koneelta "anonyymeja" tietoja, joita käytetään pelkästään ohjelman ylläpitoon ja kehittämiseen.

    Sitten yhtenä päivänä, kun päivitystä tehdessään tulikin taas vilkaisseeksi myös lisenssisopimuksen tekstiä, huomasi, että sitä olikin merkittävästi muutettu samoin kuin nettisivuilta löytyvää Tietosuojakäytäntöä. Eli kerättyä dataa voidaan käyttää muullakin tavalla ja myös luovuttaa kolmannelle osapuolelle "anonymisoituna". Muista yhteyksistä on sitten selvinnyt, että "anonymisoinnista" huolimatta tietoja yhdistelevä ja analysoiva taho voi pystyä liittämään tiedot oikeaan henkilöön.

    Kaukana ovat ne ajat, jolloin ohjelma ostettiin levyllä ja sillä selvä. Sopimustekstikin mahtui yhdelle A 4:lle eli sen jaksoi helposti lukea. Kukaan tuskin oikeasti palautti ostostaan, koska ei hyväksynytkään sopimusehtoja. Mahdollisista päivityksistä tiesi etukäteen, mitä ne sisältävät eikä tullut mieleenkään, että päivitykset voisivat olla pakollisia.

    Huomaan, että minussa on selvästi Mielensäpahoittajan piirteitä, mutta silti en jaksa ymmärtää, miksi monista varoittavista esimerkeistä huolimatta ihmiset suorastaan haluavat jakaa henkilökohtaisia asioitaan netissä, sen sijaan, että pohtisivat, mihin tietoja voidaan käyttää ja väärinkäyttää. Eikä kyse ole enää yksin ihmisistä. IoT laajenee ja yhä useampi laite yhdistetään nettiin, jossa se raportoi tietoja käytöstään ja kunnostaan. Uljas uusi maailma.
     
    Xucoatl kiitti tästä.
  7. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    6,784
    Kiitokset:
    1,239
    Pisteet:
    223
    Ei muuta kuin vapaan lähdekoodin ohjelmat käyttöön, mikään muu ei tohon taida auttaa kuin se, että riittävän moni lakkaa käyttämästä kaupallisia ohjelmia.

    Kukaties vene pikkuhiljaa kääntyy, kun noista isommatkin tahot uutisoi.
    https://www.washingtonpost.com/tech...become-surveillance-software-its-time-switch/

    Ja jossain facebookissakin saa asetuksista pois linkityksen hakukoneisiin ja mitäänhän siellä ei ole pakko itsestään kertoa. Paljon on siitä kiinni miten me käyttäjät itse toimitaan.
     
  8. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,093
    Kiitokset:
    1,208
    Pisteet:
    243
    Lainaus yllä olevasta Trinityn viestin linkistä:

    "It turns out, having the world’s biggest advertising company make the most popular Web browser was about as smart as letting kids run a candy shop."

    Geoffrey A. Fowler/The Washington Post
     

Jaa tämä sivu