1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Subbari kiinni vahvistimeen

Viestiketju Kotiteatterin äänentoisto -osiossa. Ketjun avasi Huligaani23 12.07.2012.

  1. Huligaani23

    Huligaani23 Regular member

    Liittynyt:
    26.04.2012
    Viestejä:
    344
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Voiko passiivisubbarin laittaa kiinni linjatasoisena vahvariin?Ja jos voi niin mihin kohtaan? Eteen vai keskelle?Ja onko mitään järkeä kuunnella kolmella seinäkaiuttimella ja yhdellä subilla?(onko edes mahdollista)
     
  2.  
  3. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Passiivisubi tarvitsee aina vahvistimen. Linjatasoisesn signaalin teho on yleensä milliwattien (watin tuhannesosa) luokkaa, sillä subbari voi juuri ja juuri pitää kuultavaa pihinää, muttei tee mitään hyödyllistä.

    Subbarin on (yleensä) tarkoitus toistaa pääkaiuttimien matalimmat äänet, eli sen signaali otetaan etukaiuttimilta, mutta niin, että äänestä vielä suodatetaan muut kuin matalat äänet pois. Suodatuksen voi hoitaa subbarin sisäisellä jakosuotimella, subbarin rakenteella (ns. bandpass-kotelo), erillisellä linjatasoisella jakarilla tai, kuten yleensä kotiteatterivahvareissa, jo valmiiksi vahvarin sisällä, ja vahvarissa on silloin valmis linjatasoinen subwoofer out -liitäntä subbarin vahvistimelle tai aktiiviselle subille.

    Miksipä ei. Kolmas seinäkaiutin tarkoittanee joko keskikaiutinta tai ns. "monotetun" takakanavan yhtä kaiutinta. Subbari tosiaan vain täydentää pääkaiuttimien ääntä alabasson osalta, joten sen lisääminen ei sinänsä muuta järjestelmää muilta osin. Sitä en kyllä osaa yleisellä tasolla sanoa, parantaako vai huonontaako kolmas kaiutin kahden pääkaiuttimen (stereo-parin) ääntä tai tilantuntua.
     
  4. Huligaani23

    Huligaani23 Regular member

    Liittynyt:
    26.04.2012
    Viestejä:
    344
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Eli voinko laittaa passiivisubbarin kiinni kotiteatterivahvistimeen ja ottaa signaalin etukaiutinliitännästä?
    Onko järkevää jos minulla on kaksi samsungin kaiutinta ja kaksi omatekoista.Omatekoisten elementti on kuitenkin samaa sarjaa eli mgr f-sarjaa.
    Ja kannattaako pitää 3.1 kaiutinsarjaa kun kuuntelee musiikkia?
     
  5. sidrend

    sidrend Regular member

    Liittynyt:
    21.06.2009
    Viestejä:
    3,188
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Voit ottaa signaalin etukaiutinliitännästä.

    Musiikkisi on lähes 100-varmasti stereota eli se keskikanava ei tule millään tavalla hyödynnetyksi. Tietysti vahvistin osaa säätää siihenkin jotain ääntä stereosta, mutta ei kannata.

    Käytä joko niitä samsungeja + subia tai omatekoisia + subia. Ja tässä kannattaa päättää tietysti se kumpia käyttää ihan kokeilemalla kumpi yhdistelmä toimii paremmin.
     
  6. Huligaani23

    Huligaani23 Regular member

    Liittynyt:
    26.04.2012
    Viestejä:
    344
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Tarkennetaan vielä sen verran kuitenkin niille jotka eivät pysyneet perässä.Eli minulla on kaksi kappaletta samsungin kaiuttimia+omatekoinen passiivisubbari ja omatekoinen seinäkaiutin.Eli tuo asia tuli selväksi että musiikinkuunteluun ei kannata käyttää 3.1 järjestelmää vaan 2.1.Entä minkäslaisilla piuhoilla tuo subbari liitetään etukaiuttimien kohdalle jos hankin pioneer vsx-421vahvarin.Entä onko järkevää käyttää 3.1 järjestelmää elokuvissa vai myydä tuo yksi seinäkaiutin?Saako vahvistimesta säädettyä subbarille jonkun jakotaajuuden?
     
  7. Huligaani23

    Huligaani23 Regular member

    Liittynyt:
    26.04.2012
    Viestejä:
    344
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Aloin ajatttelemaan että miten se voi toimia jos laitan subbarin ja yhden seinäkaiuttimen kiinni etukaiutinliitäntöihin,kun pitäisi saada musiikinkuunteluun 2.1 järjestelmä.
    Mihin pitäisi laittaa subbari ja mihin ne kaksi seinäkaiutinta jotta voisin kunnella musiikkia?
    Ja voiko vahvistimesta säätää subbarille jonkun jakotaajuuden vielä vai riittääkö pelkkä subbarissa oleva jakosuodin?
     
  8. J-lalli

    J-lalli Active member

    Liittynyt:
    08.04.2005
    Viestejä:
    1,292
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    68
  9. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Voit ottaa signaalin sen subbarin vahvistimelle parin vastuksen (hinta: 10 s/kpl) kautta pääkaiutinliitännästä, mutta jos yhtään arvostat äänenlaatua, et kytkemällä subbasta suoraan, passiivisena, kaiuttim(i)en rinnalle.

    Jos kytket subbarin toisen pääkaiuttimen rinnalle, (1) subbaristasi kuuluu myös korkeita ääniä, mikä ei kuulosta lainkaan hyvältä, (2) kaiuttimen + subin yhteinen impedanssi tippuu n. puoleen, mikä voi olla vahvarillesi liikaa, se voi pätkiä tai kuumentua, jopa hajota, ja (3) et voi mitenkään säätää subbarin tasoa suhteessa pääkaiuttimen ääneen. Jos vahvarisi kestää neljän ohmin tai allekin kuormaa, voit tietysti kokeilla, miltä tuo kuulostaa.

    Jos subbareita olisi kaksi samanlaista, vahvari jaksaisi yhdistelmää ajaa ja kaiuttimien herkkyys olisi sopiva (eli soisivat subiin nähden sopivan kovaa), subeille voisi tehdä yksinkertaisen passiivisen jakosuotimen (alipäästösuodin = 1 kela) ja tosiaan kytkeä ne suoraankin pääkaiuttimien rinnalle. Mutta kaikkien kolmen ehdon pitäisi täyttyä.

    Passiivisubin kytkeminen molempiin etukaiuttimiin ei onnistu ilman lisävahvaria. Tai onnistuuhan tietysti sekin sähköisessä mielessä (molempien etukajareiden +-liittimistä johto subbarille), mutta subbari ei silloin toista bassoja vaan kanavien erotussignaalia, mikä ei liene tarkoitus. Kokeile, niin kuulet.

    Musiikki tosiaan toimii parhaiten 2.1 muodossa, ellei sitä ole erikseen miksattu monikanavaiseksi. A/V-vahvarilla elokuvia katsottaessa 3.1 (ellei 5.1 jostain syystä onnistu) on yleensä hyvinkin järkevää, jos "katsomo" ei ole tasan kaiuttimien välissä tai katsojia on useita. Keskikaiutin toistaa silloin käytännössä puheen, jonka onkin järkevää kuulua keskeltä. Toinen mahdollisuus olisi silloin kytkeä se kolmas kajari yksinäiseksi takakaiuttimeksi, saavutettava surround-efekti voi olla ihan riittävä.

    Mutta ellei se nykyinen vahvarisi ole a/v-vahvari, vaan tavallinen 2-kanavainen stereo-laite, kolmannen kajarin kytkeminen pääkaiuttimien väliin, niiden plus-liittimiin, kuten edellä mainittu subbarin kohdalla, luo ääneen epäluonnollista, hassua tilantuntua, josta joku voi tietysti pitääkin, mutta luonnollisen äänen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

    Jos hankit mainitsemasi Pioneerin,
    http://www.pioneer.eu/fi/products/42/98/405/VSX-421/index.html
    subbari tarvitsee silti vielä erillisen vahvarin, joka liitetään Pinohiiren sub-out liittimeen. Ihan samoin kuin lähes kaikissa a/v-vahvareissa. Nykyinen vahvarisi (jonka merkkiä/mallia en tiedä) voisi silloin ehkä käydä subbarin vahvariksi.

    Kotiteatterivahvareissa, kuten VSX-421, on säädöt mm. eri kaiuttimien voimakkuuksille ja subbarin jakotaajudelle. Vahvarista voi myös valita (tai se valitsee automaattisesti) sopivan tilan eri äänille - monikanavaäänen elokuville ja stereo-äänen + subbarin musiikille. Seinäkaiuttimet kytketään vahvarin surround-liittimiin.
     
    Viimeksi muokattu: 17.07.2012
  10. Huligaani23

    Huligaani23 Regular member

    Liittynyt:
    26.04.2012
    Viestejä:
    344
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Olen kyllä katsellut muitakin vahvareita mutta tuo nyt on ollut vahvin suosikki.
    Mikä näistä vahvareista olisi paras,kun käyttöä on enimmäkseen musiikille?

    Mikä olisi kaikista halvin subivahvistin jonka tuohon subbariin saisi?
    Myös autosubbarin vahvistin käy.
    EDIT:Kannattaako myydä tuo kolmas seinäkaiutin vai pitää se elokuvia katsottaessa?
     
    Viimeksi muokattu: 18.07.2012
  11. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    En minä ainakaan pysty sanomaan. Riippuu mm. siitä, mitä ominaisuutta (liitännät, teho, kaukosäätimen käyttömukavuus, ...) painottaa. Eikä netistä esim. kuule kohiseeko vahvari, ilmoitetut teholukematkaan ei läheskään kaikilla pidä paikkaansa. Koita etsiä joku testi netistä tai lehdestä (vaikka kirjastosta), jossa noita olisi vertailtu?

    Jostain kirpparilta kympillä löytyvä? Tai jos joku antaa vaikkapa toinen kanava rikki olevan ilmaiseksi? Tai se vanha vahvarisi? Tämäkin riippuu vaikkapa siitä, paljonko tarvitsee tehoa, ja se taas riippuu mm. subbarista ja kuunteluhuoneesta. Ellet sattunut muistamaan, meillä muilla ei ole mitään tietoa kuuntelutottumuksistasi, musiikkimaustasi, muista laitteistasi tai kuuntelutilastasi.

    Sitten sille tarttee tehokkaan 12V virtalähteen. Ei yleensä tule halvemmaksi kuin verkkovirralla toimiva laite.

    Itse neuvoisin kokeilemaan ensin ja myymään pois, jos ei miellytä. Siitä tosin tuskin montaa euroa edes saa, jos on yksinäinen kappale, vai mitä luulet?

    PS. Onko hyötyä lainata koko kirjoittamani teksti? Tekee ketjusta vaan paljon hankalamman lukea.
     
  12. Huligaani23

    Huligaani23 Regular member

    Liittynyt:
    26.04.2012
    Viestejä:
    344
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    En voi sille mitään jos et osaa lukea.Suosittelisin käymään koulut loppuun jotta oppisit lukemaan.
    Mutta asiaan..
    Oletko vähän trolli jos et pysty sanomaan että mikä noista vahvareista on paras musiikinkuunteluun.Luulisi nyt sen verran sinun tietävän kun kerran olet tänne alkanut pätemään.
    Kuka haluaa ostaa subivahvistimen kympillä joka on 15 vuotta vanha ja valmiiksi paska?
    Ja mitä merkitystä kaukosäätimen käyttömukavuudella on vahvistimen ostossa.Ajattele sellainen tilanne jossa olet löytänyt kaikin puolin täydellisen vahvarin ja sitten sanot myyjälle että "En osta koska on liian pitkä kaukosäädin"
    Ja oletkos koskaan kuullut muuntimista joilla voi muuntaa asioita esimerkiksi verkkovirran 12V jännitteeksi?
    Niin ja olin ajatellut ostaa uuden tai vähänkäytetyn subivahvistimen jonka kaikki varmaan ymmärsivät yhtä lykuunottamatta.
    PS:Joko lukeminen onnistuu kun ei ole lainauksia edessä sotkemassa?
     
  13. vps358

    vps358 Active member

    Liittynyt:
    14.11.2009
    Viestejä:
    4,530
    Kiitokset:
    232
    Pisteet:
    93
    Rauhotus nyt vähän...
    Mitä tulee noihin muuntimiin,eivät nekään ilmaisia ole, varsinkin kun virtaa pitää saada...
    Satawattinen autovahvari vaatii vähintään 15 A virtaa/kanava, jotta se antaisi sen sata wattia/kanava.
    Mahdolliset häiriöt ovat sitten oma lukunsa.
    Esim. tuolta niitä subbarivahvareita...

    T: Vesku
     
  14. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Kysymystesi perusteella pakko todeta, että on pojalla kyllä aika kovat puheet omiiin tietoihinsa nähden.

    Vahvareista taas totean vielä selkeämmin, että mikä niistä on paras musiikille, ei ole mitenkään yksiselitteistä, joten siihen en minä eikä varmaan juuri kukaan muukaan pysty siihen oikeaa vastausta antamaan. Kunhan kasvat vähän isommaksi, ymmärrät ehkä paremmin, että kaikki laitteet ovat kompromissejä eri ominaisuuksien suhteen eikä juuri koskaan ole olemassa yhtä kaikkein parasta laitetta tai asiaa - tässä yhteydessä siis jokaiselle käyttäjälle, jokaiseen kotiin, kaikkeen musiikkiin ja kaikille kajareille parasta (ja vielä halpaa) vahvaria.

    Tosi kultakorvan mielestä kaikki nuo ovat ääneltään surkeita, vähän vähempään tyytyvän mielestä kaikki ovat ihan riittävän hyviä. Enkä kyllä ole edes ajatellut käydä kuuntelemassa kaikkia noita vahvareita läpi, vain jotta osaisin sitten jotain niistä kehua. Jos kerran kajarisi ovat jotkut Samsungit, kohtalainenkaan vahvari ei luultavasti edes ole se äänentoiston heikoin lenkki.

    Se, joka ymmärtää, ettei subbarivahvarin ikä yleensä määrää äänenlaatua eikä siihen kannata käyttää vähiä rahojaan, vaan mieluummin sijoittaa vaikka parempiin kaiuttimiin. Risaa nyt ei tietenkään kannata ostaa, mutta vanhuus ei automaattisesti tee vahvarista huonoa.

    Jollain perusteella niiden aika samanlaisten tuotteiden joukosta se yksi yleensä valitaan. Jollekin peruste voi olla kake, jollekin liitäntöjen riittävyys, jollekin joku muu.

    Olen, ja siksi kirjoitin "Sitten sille tarttee tehokkaan 12V virtalähteen. Ei yleensä tule halvemmaksi kuin verkkovirralla toimiva laite." 12 V virtalähde on tässä juuri se jännitemuunnin, ellet ymmärtänyt.

    Onnea vaan sille. Iästä et kyllä aiemmin puhunut mitään, vaan halpuudesta. Tulee mieleen vanha sanonta: Kun tyhmästi kysyy, niin tyhmästi vastataan.

    No, se on hyvä, että saat sitten varmaan parempia neuvojakin muilta.
     

Jaa tämä sivu