1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

SSD-levyn osiointi kolmelle käyttöjärjestelmälle?

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi PedroVon 27.09.2015.

 1. PedroVon

  PedroVon Newbie

  Liittynyt:
  03.09.2015
  Viestejä:
  11
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  Moikka!

  Koneen kasaus on loppumetreillä, kohta saa nähdä käynnistyykö...

  Koneessa on 250GB:n SSD-levy, jolle tulisi käyttikset. Ongelmana vaan se, että käyttiksiä ilmeisesti asennatava kolme kappaletta. Riittääkö 83Gb:n osio/käyttöjärjestelmä?

  • Pääkäyttöön Ubuntu - videoeditointi, 3d-animointi (Blender) rippuen siitä, toimiiko paremmin Windowsissa vai Ubuntussa
  • Sivukäyttöön Windows 7 - samat + jonkun verran pelaamista
  • Pelikäyttöön Linux Steam

  Steamin kuitenkin kai joutuu asentamaan erikseen, pelit tuskin toimii Ubuntussa?

  Windowsissa käytettävät ohjelmat varmastikin asennettava 3TB:n peruskovolle, ettei tila pääse loppumaan.

  Onko osiointi järkevää tehdä siis kolmeen yhtä suureen osaan ja mille formaatille kannattaisi osiot alustaa (Fat, Ntfs..)? Järjestys on varmaan edelleen Windows, jonka jälkeen Linuxit?
   
 2.  
 3. jons81

  jons81 Regular member

  Liittynyt:
  29.07.2010
  Viestejä:
  214
  Kiitokset:
  9
  Pisteet:
  28
  Pyrkisin välttämään SSD:n jakamista kovin moneen osioon sillä SSD toimii paremmin mitä enemmän osiolla on tilaa vapaana. Itseasiassa tässä hieman oletan (en siis tiedä varmasti) että levyllä osiot olisivat fyysisesti kiinteästi merkittyjä yhtenäisiä alueita..
  Steamin saisi ilmeisesti asennettua erillisenä ohjelmana Ubuntuun. Haluatko Steamin jostain syystä täysin erilliseksi käyttöjärjestelmäksi. Käyttäjien tiedostot pysyvät kyllä turvassa jos Steamin käyttöä varten tehdään erillinen käyttäjätili. https://wiki.ubuntu.com/Valve

  Mulla ei ole Steam OS:stä hirveästi tietoa, eli mennään perus linux tietämyksen varassa.
  Mikäli Steamin haluaa erilliseksi käyttöjärjestelmäksi niin se tuskin tarvii kovin isoa osiota jos pelit voi tallentaa muualle, veikkaan että joku 20Gt riittää hyvin. Steamin järjestelmävaatimuksissa sanottiin OS:n vaativan 500Gt levytilaa, mikä on varmasti vain suositus (pelien takia).

  Steamin pelit olisi hyvä voida asentaa tuolle isommalle erilliselle 3Tb levylle, samoin muokattavat videot ja animaatiotiedostot yms. Yksi Hack tyylinen vaihtoehto voisi olla Steam OS:n asentaminen 16-32Gb muistitikulle, tässäkin tapauksessa pelit pitäisi saada erilliselle levylle ja Steam OS:n käyttäminen muistitikulta voi olla ongelmallista (ei tietoa).. Linuxin tiedostojärjestelmäksi EXT4, windowsille NTFS. Linuxista pystyy kyllä käyttämään myös NTFS osioita joten se ei ole ongelma.

  Jos tuo Windows on "sivukäytössä" ja teet editointihommat ja muut työt Linuxilla niin suosittelisin Windowsin asentamista ensin noin 50Gt kokoiselle osiolle ja loput yhdelle Ubuntu asennukselle. Ubuntu asennus osaa löytää Windowsin ja tehdä käynnistysvalikon jolla voi valita Ubuntun ja Windowsin väliltä. Ubuntulle joutuu vähän arpomaan haluaako tehdä erilliset osiot root "/" boot "/boot/ sekä home "/home/". Itse ehkä harkitsisin päivitettävyyden takia erillisiä root ja home osioita tai sitten vaihtoehtoisesti kaikki samaan osioon. Swapin jättäisin ehkä tekemättä erityisesti jos keskusmuistia on 8Gt tai yli ja käyttäisin tarvittaessa päälle laitettavaa swap tiedostoa. Ainoa huono puoli Swap osion pois jättämisessä on että lepotila ei toimi, tuo on ehkä vähän makuasia myös (itse en lepotilaa juurikaan käytä).
   
 4. PedroVon

  PedroVon Newbie

  Liittynyt:
  03.09.2015
  Viestejä:
  11
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  Ihan huippu vastaus, kiitos!

  Steam erilliselle vain siinä tapauksessa, jos ei toimi yhtä jouhevasti Ubuntussa.
  Windows samoin sivukäytössä, jos saan editointi- (Da Vinci-resolve) ja 3d-ohjelmat (blender) toimimaan vauhdikkaasti Ubuntussa. Jos ei, niin silloin Windows pääkäyttöön.

  Tällä hetkellä ei valitettavasti ole 3Tb:n kovoa käytettävissä, kun myyjä toimitti vahingossa 2Tb:n levyn, joka siis pitää lähettää takaisin. Toivottavasti saan kuitenkin koneen jo käyttökuntoon nostettua?
   
 5. Sakarias

  Sakarias Active member

  Liittynyt:
  26.10.2004
  Viestejä:
  1,804
  Kiitokset:
  12
  Pisteet:
  68
  Asenna ensin Windows. 3Tb limpusta pistäisin osan Linux käyttöön. Xfs on luotettava ja sopii hyvin isoille levylle ja tiedostoille. Itsellä on TV-tallenteet xfs levyllä ollut jo vuosia (2008) ja en vaihda. Itsellä htpc:ssä SSD useammassa osassa. Yksi tuotannossa ja pari on kokeilussa. Kun pitää uutta kodia tai jotain testailla. Jos haluaa vaikka käännellä uusinta uutta gentoo ja Arch kokeilemisen arvoisia. Tai asenna Ubuntu & LUbuntu. Vaihtoehtoja on.
   

Jaa tämä sivu