1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Sandbox-suojaustekniikka spywaren ja virusten torjuntaan

Viestiketju Virukset ja haittaohjelmat -osiossa. Ketjun avasi iec 28.03.2007.

 1. iec

  iec Regular member

  Liittynyt:
  22.10.2004
  Viestejä:
  164
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Löysinpä virustorjunta.net foorumilta juttua tällaisesta tavasta suojata kone matosilta: Sandboxie. Tämä on siis ilmainen softa, joka eristää halutut ohjelmat (kuten nettiselain)muusta koneesta, jolloin mahdolliset virus- yms. tartunnat jäävät "hiekkalaatikkoon" loukkuun, eivätkä pääse sotkemaan koko konetta.

  Oman pikaisen testin perusteella vaikuttaa todella hyvältä idealta. Netistä tarkoituksella ladatut tiedostot saa kyllä siirrettyä hiekkalaatikon puolelta muun järjestelmän käyttöön, mikäli käyttäjä niin haluaa, mutta muuten eristetystä hiekkalaatikosta ei pitäisi tulla läpi mitään ei-toivottua.

  Näytti olevan ihan hyviä testituloksia tuosta ohjelmasta ja tuossa samassa linkissä on myös selitetty hieman tuon periaatteen toimintaa. Tätäkin viestiä kirjoittelen tällä hetkellä Firefox 2:lla joka toimii sandboxissa ja hyvin tuntuu selailu onnistuvan. Koneella on tietenkin muuten asialliset suojaukset (palomuuri ja virustorjunta), mutta lukemani perusteella tämä on vielä piste iin päälle spywaren torjunnassa.

  Onkos muilla AD:n käyttäjillä kokemuksia kyseisestä ohjelmasta? Minä ainakin suosittelen tuota ohjelmaa lyhyehkön käyttökokemuksen perusteella. Toivottavasti tuo ei muutu maksulliseksi, mutta ainakin nyt sen voi ladata ihan ilmaiseksi ilman mitään rajoituksia.

  -iec
   
 2.  
 3. Betrayed

  Betrayed Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  12.10.2004
  Viestejä:
  1,585
  Kiitokset:
  2
  Pisteet:
  68
  Linuxin puolelta on kokemuksia kyllä tuon hiekkalaatikon/vankilan kanssa. (jail kuulostaa kivemmalta kun sandbox ;)) Ajan mm. omaa web-serveriäni sellaisessa.

  Selaimen kohdalla varmasti ihan mukava, enkä oikein keksi muuta järkevää käyttötarkoitusta muuta kun selaimet ja erilaiset palvelimet. Vanha, mutta toimiva keksintö kuitenkin.
   
 4. iec

  iec Regular member

  Liittynyt:
  22.10.2004
  Viestejä:
  164
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Aika jännä, että tämä ei ole saavuttanut vielä kovin suurta suosiota, vaikka keksintö ei ole enää edes kovin uusi. Tuo hiekkalaatikko/vankila-tekniikka on kuitenkin loppujen lopuksi aika näppärä systeemi, ainakin verrattuna esimerkiksi VMware playerissä ajettavaan virtuaalikoneeseen, jossa siis koko käyttis ladataan päälle virtuaalikoneeseen. Tuollainenkin systeemi on itsellä käytössä, eli pystyn tarvittaessa käynnistämään Kubuntu-linuxin virtuaalikoneeksi windowsin ollessa käynnissä. Se nyt ei sitten ole enää kovin näppärä jos sitä tapaa käyttää vain netin selaamiseen, sillä virtuaalikoneen käynnistys kestää kuitenkin jonkin aikaa varsinkin vanhalla raudalla.

  Sandboxie taasen ei kuormita/hidasta konetta näin näppituntumalta juuri ollenkaan ja aina pystyy kuitenkin valitsemaan käyttääkö selainta hiekkalaatikossa vai ihan tavalliseen tapaan. Ainoa hidaste tuossa tietysti on se, että netistä ladatut tiedostot joutuu erikseen käydä siirtämässä ulos hiekkalaatikosta (muutenhan tuosta systeemistä ei olisikaan mitään hyötyä, heh ;)

  Suomenkielisiä ohjeita tuohon ei vielä taida löytyä netistä, mutta jos englanti taittuu, niin sillä kielellä kyllä löytyy ihan hyvät käyttöohjeet ohjelman kotisivuilta.

  -iec
   

Jaa tämä sivu