1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Reititin hakusessa

Viestiketju Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet -osiossa. Ketjun avasi Jerefigh 29.10.2018.

 1. Jerefigh

  Jerefigh Newbie

  Liittynyt:
  29.10.2018
  Viestejä:
  6
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  3
  Moi. Mimmonen reititin riittäisi perus netti pelailuun ja surffailuun netissä? Mietin vain kun paljon halvemmalla saisi kaupasta reitittimiä kuin esimerkiksi elisalta. En siis ymmärrä reitittimistä mitään enkä muutenkaan tietotekniikasta. Saa myös ehdottaa reitittimiä ja onkohan noista halvimmista mihinkään esim. https://www.gigantti.fi/product/tie...t/NGWNR2000/netgear-wnr2000-langaton-reititin
   
 2.  
 3. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,441
  Kiitokset:
  1,085
  Pisteet:
  243
  Kertoisitko ensin, millainen internetyhteys sinulla on? Kaapeli, ADSL, 4G vai onko kyseessä talo, jossa verkkoyhteys tulee ethernet-kaapelilla suoraan asunnon verkkoliittimeen? Siis tarvitsetko pelkän reitittimen, vai myös modeemin?
   
 4. Jerefigh

  Jerefigh Newbie

  Liittynyt:
  29.10.2018
  Viestejä:
  6
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  3
  Moi. Olisiko se sitten 4G yhteys kun olisi elisalta tulossa. Mobiilikaista vai mikä se oikea nimi sitten onkaan. Mobiililaajakaista tai jotain.
   
 5. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,661
  Kiitokset:
  1,119
  Pisteet:
  223
  Jos yhteys on mobiililaajakaista, niin mikä mokkula siihen on tarkoitus liittää, ettei mennä pahasti hankinnassa metsään.
  Mikä mokkula sinulla on tai mikä siihen tulee?
   
 6. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,441
  Kiitokset:
  1,085
  Pisteet:
  243
  Monessa uudessa "mokkulassa" on reititin sisäänrakennettuna toisin kuin vanhoissa "nettitikuissa". Jos siis WLAN eli WiFi riittää, et tarvitse erillista reititintä, jos sinulla on esimerkiksi tuollainen:
  https://elisa.fi/asiakaspalvelu/aihe/mobiililaajakaista/ohje/huawei-E5577/
  Jos tarvitset myös langallisen verkon, on siihen tarkoitukseen isompia "mokkuloita", joissa on sekä langallinen että langaton reititin:
  https://elisa.fi/asiakaspalvelu/aihe/mobiililaajakaista/ohje/4g-kotiboksi-zte-mf286/

  Em. linkit ovat vain esimerkkejä, eivät mitään suosituksia, kun tarkka tarvekaan ei ole selvillä.

  Edit. Tuollainen pelkkä reititin, jollainen on avausviestin kuvassa, tarvitsee toimiakseen ensin jonkun nettiyhteyden. Koska yhteys muodostetaan mobiiliverkon kautta, kannattaa hankkia sellainen 4g-modeemi eli "mokkula", jossa on reititin samassa paketissa. Useimmissa on nykyään ainakin langaton reititin. Voit googlata asiaa hakusanalla 4g-reititin.

  Edit2 Vaikka ehdotin googlaamaan, ei se suinkaan tarkoita, ettet voisi kysyä asiasta lisää. Kyse on siitä, että näin vähillä alkutiedoilla ei osaa ehdottaa mitään. Pitäisi mm. tietää, mitä laitteita, langallisia tai langattomia, aiot reitittimeen liittää yms.
   
  Viimeksi muokattu: 29.10.2018
 7. Jerefigh

  Jerefigh Newbie

  Liittynyt:
  29.10.2018
  Viestejä:
  6
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  3
  Moi. Kiitokset jo näistäkin tulleista vastauksista. Tarkoitukseni siis olisi nyt hankkia uutena tai käytettynä joko Huawei E5577 tai sitten 4g kotiboksi ZTE MF286. Mitenkäs se sitten on jos haluaisin pelata Playstation 4 netissä niin onnistuisiko se tuolla kotiboksilla vai mitenkä se sitten menisi?
   
 8. WinLix

  WinLix Active member

  Liittynyt:
  22.02.2018
  Viestejä:
  710
  Kiitokset:
  116
  Pisteet:
  53
  Huomioi ettei 4G oikein sovellu multiplayer peleihin johtuen vaihtelevasta viiveestä eli pingistä. Tämä aiheuttaa mm pelihahmon pätkimistä ja jos vaikkapa tähtäät aseella toista pelaajaa niin aseen piippu osoittaa eri suuntaan kuin sinulla näyttää. Näin ammut ohi vaikka ruutu näyttää että et ampuisi. Olen tämän itse huomannut monet kerrat verrattuna vakaaseen lankayhteyteen ja hieman ärsyttävää. Ja tämä voi tulla jopa kesken pelin eli vaikka alussa ping olisi hyvä niin kohta se voi olla huono.
   
 9. Jerefigh

  Jerefigh Newbie

  Liittynyt:
  29.10.2018
  Viestejä:
  6
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  3
  Ok. Hyvä tietää : D Valitettavasti asuinpaikasta johtuen joudun luopumaan lankayhteydestä.
   
 10. Whatta Heck

  Whatta Heck Senior member

  Liittynyt:
  16.09.2011
  Viestejä:
  10,221
  Kiitokset:
  1,287
  Pisteet:
  243
  Onko kännykässäsi mahdollisuus kokeilla "hotspot" tai usb-kaapelilla kuinka yhteys koneeseen toimii paikkakunnallasi? Voisi hieman kartoittaa kuinka langattomuus siellä toimisi.
   
 11. lyyri

  lyyri Senior member

  Liittynyt:
  19.04.2017
  Viestejä:
  2,335
  Kiitokset:
  725
  Pisteet:
  123
  Kannattaa ostaa kunnon vehje, eikä mikään mokkula niin ei pingi heittele kuten tuossä yläpuolella kuvailtiin. Itsellä elisan 4g:llä ihan stabiili pingi, itsellä tuollainen: https://elisa.fi/kauppa/#!/tuote/4G-Kotiboksi-B525s-65A?paymentOption=36&deviceVariant=3G/4G B525s-65A

  E: Tuossa hyvässä tarjouksessa sama malli: https://www.multitronic.fi/fi/products/2142571/huawei-b525s-65a-4g---modeemi
   
 12. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,661
  Kiitokset:
  1,119
  Pisteet:
  223
  Kaikkein tärkein hyvän stabiilin mobiiliyhteyden muodostamiseen on kuitenkin ruuhkaton riittävän kapasiteetin omaava mobiiliverkko alueellasi, josta sijaintiisi saa hyvän signaalin.
  Yhteydessä saattaa todella olla suuria eroja eri alueilla, myös operaattorien kesken saattaa olla melkoisia eroja juuri em. asioissa.

  Ilmeiseti kysyjän alueella mobiiliverkko on ainoa saatavana oleva yhteysmuoto, tämän käsityksen ainakin sain. Mikäli muita yhteysmuotoja on saatavilla, kannattaa ilman muuta hylätä mobiiliverkko.
   
 13. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,441
  Kiitokset:
  1,085
  Pisteet:
  243
  Itse käytin "mokkulaa" yleisnimityksenä 4G-reitittimelle. Nykyisinhän kiinteästi sijoitettuja mobiiliverkon reitittimiäkin kutsutaan usein "mokkulaksi", vaikka ne ovat ominaisuuksiltaan paljon monipuolisempia kuin entiset nettitikut. Mutta mihin perustuu käsitys, että pingi olisi riippuvainen 4G-reitittimestä? Eikö ratkaisevaa ole 4G-yhteyden laatu ja mobiiliverkon ja sen yksittäisen tukiaseman liikennetilanne, joihin reitittimen valinnalla ei voi vaikuttaa?

  Erillisillä antenneilla varustettu 4G-reititin mahdollistaa paremman ja vakaamman yhteyden heikossa kentässä, mutta hyvälläkin yhteydellä mobiiliverkon pingiin vaikuttaa enemmän muut seikat kuin reitittin. Kalleimmissa reitittimissä on myös ominaisuuksia, joille yksityiskäyttäjällä ei ole käyttöä. Harva tarvitsee kymmenien laitteiden verkkoa. Mahtaako siltaavalle ominaisuudellekaan olla käyttöä, jos operaattori myöntää kerrallan vain yhden IP-osoitteen/liittymä?

  Omien vähäisten kokemusteni mukaan yhteyden nopeuteen ja viiveeseen vaikuttaa enemmän oman operaattorin verkon toiminta ja kuormitustilanne juuri kyseisessä sijainnissa. Sitä taas ei voi etukäteen ennustaa, vaan se selviää vain kokeilemalla. Itse olen mm. ihmetellyt, että sama mobiilireititin, joka antoi maalla varsin hyvän nopeuden, tarjosi yhdessä Helsingin kantakaupungin osoitteessa vain kymmenesosan tuosta nopeudesta. Ei auttanut lukitseminen 4G-verkkoon tai määrätylle taajuudelle. Uteliaisuuttani kokeilin myös toisella "järeämmällä" reitittimellä, mutta yhteys oli yhtä huono.

  Omien kokemusten puuttuessa en voi väittää, ettei huomattavasti kalliimpi modeemi takaisi parempaa yhteyttä, mutta ne ongelmat, joita itse olen kohdannut, ovat riippuneet kulloisenkin operaattorin verkosta ja sen käyttöasteesta kyseisessä paikassa kyseisenä aikana. Silloin ei paremmasta reitittimestä ole apua, ellei ongelmia ole myös omassa WLAN-verkossa.
   
  tarantella kiitti tästä.
 14. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,661
  Kiitokset:
  1,119
  Pisteet:
  223
  @1pertti puit ajatukseni sanoiksi. Ei laite sinänsä vaikuta mokkuloissa pingiin ja yhteysnopeuteen. Laitteen parempi antenni sen sijaan saattaa vaikuttaa.

  Esimerkkinä tuohon mitä edellisessä sanottiin, kun minulla aikaisemmin oli mokkula.
  Etelä Haagassa yhteysnopeus iltaisin oli 0.5-1Mbps, kun taas Itä-Helsingissä pyöri tasaisesti 7-9Mbps iltaisin. Vietin aikaani satunnaisesti kummassakin paikassa. Yhteyssopimus mobiiliyhteydelleni oli 10 Mbps siihen aikaan.
  Ruuhka tukki linjat joka ilta, kun porukka kotiutui töistä, päivisin noin suurta eroa ei ollut.
  Edellakuvattuun tilanteeseen mobiililaitteen vaihdolla en parannusta saanut, mitä testailinkin.
   
 15. lyyri

  lyyri Senior member

  Liittynyt:
  19.04.2017
  Viestejä:
  2,335
  Kiitokset:
  725
  Pisteet:
  123
  Toki 4g-yhteys (sen laatu ja verkon käyttöaste) itsessään vaikuttaa pingiin ja nopeuteen, olenko väittänyt että näin ei olisi?

  Itse olen reissussa ympäri suomea työn puolesta yli 200pv vuodessa, joten mobiilinetti on tullut vähintäänkin tutuksi. Niin kännykän hotspotista, tuolla suosittelemallani huaweilla ja matkamallin tuollaisella taskuun mahtuvalla 4g-reitittimellä (jonka itse miellän nykyajan "mokkulaksi"). Toki joku vuosi sitten myös "nettitikku" malli tullut tututksi, mutta sen ajan netillä ei ole tämän päivän asioiden kanssa mitään tekemistä.
  Näiden kolmen tukiaseman välillä ero käyttömukavuudessa/yhteyden laadussa on omien kokemusten mukaan valtava.

  Nykyaikana 4g:llä pingi ei ole enää ongelma omien kokemusteni perusteella. Kapasiteettiongelma edelleen 4g verkoissa on, sitähän tuskin kieltää muut kuin operaattorit, mutta omien kokemusten mukaan tämä vaikuttaa käytännössä vain ja ainoastaan verkon nopeuteen. 100/10 netti heilahtaa joillain paikkakunnilla ruuhka-aikaan 5/2 tasolle, mutta pingin tasaisuuteen se ei vaikuta.

  Se miten mobiiliverkko toimi pari tai viisi tai kymmenen vuotta sitten, ei ole mitään tekemistä nykypäivän 4g-verkon kanssa. Monella ihmisellä on edelleen vahvat mieleikuvat paskasta mobiiliverkosta ja sitähän se olikin ennen, mutta ajat muuttuu. Ei se koko suomen kattava ole edelleenkään, mutta "kaupungeissa" tai ylipäätään paikoissa, joissa se netin käyttö on sujuvaa ruuhka-aikojen ulkopuolella, se toimii kyllä varsin mallikkaasti.

  Tiivistelmänä: 4G on nykyään pelikelpoinen yhteymuoto? on ehdottomasti, kunhan 4g toimii kunnolla sijainnissasi ja signaali on vahva (lähellä tukiasemaa/laadukas reititin). Ruuhka-aikoina netin nopeus hidastuu (tämäkin vähentynyt omien kokemusten mukaan viime aikoina selvästi) joten latailut kannattaa suorittaa mahdollisen ruuhka-ajan ulkopuolella, mutta pelaamismukavuuten kellonajat ei vaikuta. Jos 4g:tä verrataan "perinteisiin" yhteystapoihin, ei se yhtä hyvä ole, mutta riittävä se on suurimmalle osalle.(itsellä pingi liikkuu paikkakunnasta riippuen 20 ja 60 välillä).

  Ylläoleva teksti perustuu omiin kokemukseeni, eivät ole lupaus tai absoluuttisia faktoja.
   
 16. WinLix

  WinLix Active member

  Liittynyt:
  22.02.2018
  Viestejä:
  710
  Kiitokset:
  116
  Pisteet:
  53
  Ja riippuu mitä pelejä pelaa. Esimerkiksi CS taikka PlayerUnknown's Battlegrounds vaativat pienen ja vakaan pingin jotta pelaaminen onnistuisi. Muutoin on aikamoista säheltämistä. Mitä olen huomannut niin 4G ping voi heittää 30 min aikana 20-300 ms eli varsin paljon. Sen huomaa pelissä kun kaveria pitää olla kokoajan "pelastamassa" koska ping estää nopean reagoimisen. Mutta vain testaamalla selviää mikä on tilanne. Testaaminen on vain hankalaa koska ping vaihtelee yleensä satunnaisesti.
   
  Viimeksi muokattu: 31.10.2018
 17. Marttiini1

  Marttiini1 Member

  Liittynyt:
  04.01.2012
  Viestejä:
  66
  Kiitokset:
  8
  Pisteet:
  18
  Vieläkös täällä suositellaan telewellin reitittimiä? Muutamia kommenteja liittyen keskusteluun. Tuohon liitettävien laitteiden määrään kannattaa panostaa. Yllättävän moni laite yhdistyy nykyisin kotiverkkoon. Tietenkin jos jaksaa niitä sitten sammutella ja tiputtaa verkosta kun ei käytä niin ei siinä mitään. Ja tosiaan on todella sijainti kohtaista tuo netin toiminta. Jo talon sisällä reittittimen sijainnilla on iso merkitys. Testiä vaan missä löytyy paras yhteys.

  Lisäys: Pelikäytössä ei itsellä ole ollut ongelmia 4g-yhteyden kanssa. Huonojakin päiviä löytyy. Kesä viikonloput yleensä hitaampia kun mökkiläiset saapuu tänne korpeen.
   
  Viimeksi muokattu: 31.10.2018
 18. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,201
  Kiitokset:
  173
  Pisteet:
  93
  Noista kahdesta jättäisin huihain kauppaan...

  T: Vesku
   
 19. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,441
  Kiitokset:
  1,085
  Pisteet:
  243
  Olisi ollut mielenkiintoista kuulla tarkemmin, miten tuo ilmenee. Oletko vertaillut laitteita samaan aikaan samassa paikassa ja tarkoitatko "yhteyden laadulla" 4G-yhteyttä vai WiFiä vai molempia?
  Saman suuntaisia ovat omatkin kokemukseni, mutta tuohon ei käytetyllä yhteyslaitteella ole vaikutusta.
   
  tarantella kiitti tästä.
 20. lyyri

  lyyri Senior member

  Liittynyt:
  19.04.2017
  Viestejä:
  2,335
  Kiitokset:
  725
  Pisteet:
  123
  Kyllä samassa paikassa samaan aikaan.

  Yhteyden laadulla tarkoitin signaalin laatua, joka on omien kokemuksieni mukaan kiinni yhteyslaitteesta (tai sen antenneista enemmänkin jos pilkkua viilataan) monessa paikassa. Toki jos se tukiasema on lähellä, niin erot signaalin laadussa ei kunnon reitittimen ja vaikka puhelimen kautta jaetun välillä eroa ole.

  Turha kai tästäon vängätä, minun mielipiteeni on: 4g verkko on toimiva nykypäivänä, laatureititin erittäin suositeltava ostos. Noissa matkamallin mokkuloissa lisäksi se huonopuoli, että paikallaan olevana tukiasemana akut tuppaavat lämpenemään.
   
 21. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,661
  Kiitokset:
  1,119
  Pisteet:
  223
  Todella, mobiililaitteissa kahden eri laitteen antennit ovat suurin eron aiheuttaja signaalin laadussa, etenkin heikon signaalin alueella.
  Mobiili 4G verkko on järkevä valinta vaan, jos mitään muuta yhteysmuotoa ei ole saatavilla. Tämä on hyvin yleistä tänä päivänä harvaan asutuilla seuduilla ja syrjäkylillä.

  Paljon liikkuvalle ihmiselle se on tietysti ainoa mahdollisuus verkkoon pääsyyn, pois suljettuna avoimet WiFi verkot.

  Ihmisten tulisi vielä oppia käyttämään mukana kantamansa puhelimen mobiiliyhteyttä tietokoneen yhteyksissä matkoillaan tai vaikka kotona, niin ei tarvitsisi maksaa erillisestä 4G-yhteydestä.
   

Jaa tämä sivu