1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

[Ratkaistu] Dynaamiset levyt peruslevyiksi? (Windows 7)

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi testis 10.04.2010.

  1. testis

    testis Member

    Liittynyt:
    19.07.2009
    Viestejä:
    12
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Onnistuin "vahingossa" muuttamaan kaikki peruslevyt dynaamisiksi levyiksi (käyttiksen osion ja pari muuta osiota) kovalevyltä. Onko tästä jotain haittaa myöhemmin tai voiko dynaamisia levyjä muuttaa peruslevyiksi mitenkään yksinkertaisesti? Palautusosio pysyi kuitenkin peruslevynä mutta muut muuttuivat siis peruslevyistä dynaamisiksi levyiksi.
     
  2.  
  3. testis

    testis Member

    Liittynyt:
    19.07.2009
    Viestejä:
    12
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Täältä löysin jonkinlaiset ohjeet mutta ei näin noobille ihan heti auennut mikään noista menetelmistä. Myös täällä käsiteltiin asiaa mutta ei tästäkään suoranaisesti mitään apua ollut. Ilmeisesti pitäisi kuitenkni olla mahdollista?
     
  4. tukis

    tukis Guest

    ptedit32 ohjelmalla voi muuttaa 42 -> 07 tai 0F:ksi. Windows alustaa automaattisesti (ainakin kokemuksen mukaan näyttää näin olevan) ensimmäisen primääriksi (NTFS:llä 07) ja loput asemat sijaitsevat jatketulla osiolla (0F). Windows 7 tekee ilmeisesti kaksi primääriä yhden sijaan silloin, kun se tekee erillisen System Reserved -aseman.

    Tilanne olisi yksinkertaisempi, jos olisi ollut alunperin vain primäärejä osioita; Ne olisi voinut muuttaa 42->07. Jatkettujen osioiden (joita Windows käyttää oletuksena ensimmäisen jälkeen) kanssa en tiedä miten pitäisi menetellä. Ensimmäinen (Win7:ssa voi olla kaksi ensimmäistä: 100 Mt osio ja seuraava) on yleensä primääri ja seuraava on jatkettu osio (0F), joka sisältää kaikki loput asemat.

    Levyn alussa on siis neljä paikkaa. Siellä voi olla 1-4 kpl primääriosiota. Yhden tilalla voi olla jatkettu osio, jolla voi olla useita asemia (näin kierretään maks. 4 aseman rajoitus).

    ptedit ohjelmalla voisi ainakin katsoa onko siellä 42 type sarakkeesa.

    Oletetaan, että Windows7:n asennus olisi tehnyt ensimmäiseksi 100 Mt:n System reserved aseman (järjestelmäasema) sisältävän primääri-osion ja toiseksi käynnistysaseman (käynnistysasema sisältää järjestelmän [windows-kansion] ja järjestelmäasema taas boottitiedot hieman hämäävästi).
    Kolmas asema voisi siten olla jatketulla osiolla (OF).
    Tällöin ensimmäinen ja toinen rivi ptedit32 ohjelman ikkunassa pitäisi muuttaa 07 alkaviksi ja komas rivi 0F-alkavaksi.
    Tosin en tiedä saako noin toimimaan jatkettua osiota, vai pitäisikö sekin muuttaa 07-alkavaksi. Ainakin normaalisti ei voi muuttaa 0F->07 (muuttuu RAW:ksi: ei tunnista) , mutta dynaamiseksi muuttaminen saattaa olla muuttanut merkintöjä. Jos jatketulla osiolla on useita asemia, niin silloin ainakaan ei voi muuttaa riviä 07:ksi. Eli jos on ollut useampi kuin kaksi asemaa samalla kiintolevyllä (win7 boottiosion, system reserved, lisäksi).

    Easus Partition Master Home (free version) ohjelmalla voi kopioida dynaamisen levyn perus(basic)levylle. Silloin pitäsi kait olla toinen kiintolevy mille kopioida. Jotain tarkoitusta varten se on siihen laitettu.

    Sekava selitys kun kirjoitin samalla mitä tuli mieleen.

    Varoitus:
    Kone ei välttämättä boottaa muutosten jälkeen ja pitäisi olla mahdollisuus palauttaa toisessa koneessa tai boottilevyltä takaisin siltä varalta ettei pääsen enää Windowsiin.
    ptedit32 toimii esim. Win7 korjaus/asennuslevyn komentoriviltä käynnistäen ja se voi olla vaikkapa muistikulla.

    ptedit32 kuvia googlella

    Lisäys:
    Tuli vielä mieleen, että joku oli käyttänyt vielä lopuksi testdisk-ohjelmaa vanhojen osioiden palauttamiseen. Vai oliko suoraan käyttänyt sitä, en muista. Se voisikin olla toimiessaan helpoin tapa, eli skannaa sillä ja katsoo löytääkö se oikeat osioinnit ja jos näyttää siltä, niin antaa sen kirjoittaa ne levylle osiotauluun (myös Backupit voi ohjelmalla ottaa osioinnista).

    Lisäys2:
    Täällä on esitetty Testdisk-menetelmä
    http://mypkb.wordpress.com/2007/03/28/how-to-non-destructively-convert-dynamic-disks-to-basic-disks/
     
    Moderaattorin viimeksi muokkaama: 11.04.2010
  5. testis

    testis Member

    Liittynyt:
    19.07.2009
    Viestejä:
    12
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Osaisikohan joku tehdä vähän yksinkertaisemmat ohjeet tuosta toisen viestin jälkimmäisen linkin ohjeesta (joka kyllä siis ohjaa osittain ensimmäiseen linkkin)? Itselle tuo ohje ei ihan täysin auennut mutta ilmeisesti sen pitäisi toimia hyvin ilman suurempia ongelmia?

    Tässä on snapshotti tämän hetken tilanteesta . Levy 0 on uuden koneen (Acer) kovalevy. Disk 1 on vanha kovalevy joka on ihan usb-portin kautta kiinni koneessa. Alunperin Disk 0:lla oli palautusosio tai tuo SYSTEM RESERVED osio (tai molemmat en muista tarkkaan), (C:)- ja (D:)-asema. Pienensin (C:)-asemaa ja tästä vapautunut tila oli tarkoitus alustaa ihan normaalisti uudeksi asemaksi. Tässä sattuin juuri se moka ja väsyneenä muutin seen tavalliseksi asemaksi ja dynaamiseksi levyksi.

    (E:)- ja (D:)-asemat ovat tällä hetkellä tyhjiä ja (C:)-asemalla on Windows 7. Olen tehnyt Windows 7:n korjauslevyn, luonut järjestelmästä näköistiedoston DVD-levyille ja toiselle kovalevylle (H:)-asemalla. Riittääkö nämä palauttamaan järjestelmän jos jostain syystä tapahtuu jotain katastrofaalista ja Levy 0:n asemat joutuu alustamaan uudestaan?

    Sitten on se pääkysymys eli onko mahdollista aikaisempien linkkien ohjeiden avulla muuttaa dynaaminen levy peruslevyksi ilman, että mitään tietoja menetetään (kuten mainitsin tämän viestin alussa)? Tässä vielä HxD snapshotti tuosta Levy 0:sta (ohjelma merkitsee sen kiintolevy 1:ksi). Kiitoksia etukäteen jälleen kerran!
     
    Viimeksi muokattu: 11.04.2010
  6. tukis

    tukis Guest

    Ohjeessa yksinkertaisesti neuvotaan muuttamaan kaikki 42 merkityt osiot 07:ksi.
    ptedit32 ohjelmalla tuo onnistuu helpoiten: muutetaan vain ensimmäisestä eli type-sarakkeesta kaikki 42->07 ja tallennetaan muutokset.

    Sinun tapauksessa pitäisi olla toinen ja kolmas rivi. Ensimmäinen rivi pitäisikin olla valmiiksi oikea (esim. 27).

    ptedit32 ohjelmassa rivien pitäisi vastata
    1. Palautusosio (27 - tämä on ainakin Windowsin palautusosiotyyppi)
    2. System reserved (42) (entinen 07 eli NTFS-primääri osio)
    3. C-asema (42) (entinen 07 eli NTFS-primääri osio)
    4. (entinen) Jatketty osio (0F)

    Muutoksen jälkeen
    1. 27 (esim. tai mikä siellä olikaan)
    2. 07
    3. 07
    4. 0F

    Jos neljännellä rivillä ensimmäisessä sarakkeessa on 42, niin sitä voi kokeilla muuttaa 0F:ksi.

    Testdiks ohjelma voisi tehdä homman myös ja sillä voi palauttaa myös jos kone ei boottaa enää tai viimeisiä eli E tai D-asemaa ei saa aukaustua (toisessa koneessa ajettuna kiintolevy siihen kytkettynä tai boottilevyltä. Hirens boottilevyllä taitaa olla myös tai voisi tehdä oman boottilevyn)

    ptedit32 pitää tietysti suorittaa hiiren oikealla napilla "suorita jarjestelmänvalvojana".
     
  7. testis

    testis Member

    Liittynyt:
    19.07.2009
    Viestejä:
    12
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Vaihdoin tuolla ptedit32 noita numeroita. ALunperin siellä oli:
    1.27
    2.27
    3.42
    4.42

    Ja vaihdoin sen ohjeen mukaan kaikki 42:set 07:ksi:
    1.27
    2.27
    3.07
    4.07

    Homma meni muuten hyvin eli Levy 0 vihtui peruslevyksi ja tietokone toimii hyvin. Nyt vaan (D:)- ja (E:)-asema hukkuivat niinkuin taisitkin ennakoida. Tällähän ei sinänsä ollut merkitystä koska ne ovat tyhjiä asemia. Levyt näyttävät nyt tältä eli niiden asemian kohdalla on varaamatonta tilaa. Eli nyt pitäisi saada muutettua tuo varaamaton tila uudeksi asemaksi tai palauttaa (D:)&(E:)-asemat (nämä olivat siis alunperinkin tyhjiä asemia).

    Levynhallinnasta tuon voi alustaa vain tavalliseksi asemaksi mikä muuttaa levyn taas dynaamiseksi asemaksi (mikä tapahtui silloin alunperin).

    Kokeilin Testdisk sen jälkeen kun olin muuttanut noita numeroita ja rebootannut mutta en ole ihan satavarma mitä sillä pitäisi tehdä. Alussa etenen ohjeen mukaan Create->jolloin näkyviin tulee yksi kovo (joka tällä hetkellä kiinni)->Proceed->Intel/PC->Analyse->jolloin näkyviin tulee seuraava ->Backup->jolloin näkyviin tulee . Mitä tässä kohtaa pitäisi siis tehdä vai tuleeko tässä kohdassa tehdä ylipäätään mitään? Siis pakollista ei ole palauttaa niitä (D:)&(E:)-asemia vaan saada yksinkertaisesti se tila käyttöön. Nyt ei vaan uskalla enään tehdä mitään ellei ole satavarma mitä tekee.

    Mutta erittäin paljon kiitoksia avusta, nyt on päästy eroon jo tuosta dynaamisesta levystä ja tarvitsee enään vain jotenkin alustaa tuo lopputila uudelleen käyttöön mikä varmaan pitäisi onnistua (?).
     
  8. tukis

    tukis Guest

    Eikö tuolle varaamattomalle alueella saa tehtyä asemia (hiiren oikealla klikkaamalla)? Siitä alueesta pitäisi tulla jatkettu osio ja sille voisi tehdä yhden tai useita asemia.

    Voisit kokeilla muuttaa ptedit32:lla viimeisen 07:n 0F:ksi merkiksi siitä, että se on jatkettu osio.
    Eli:
    1.27
    2.27
    3.07
    4.0F
     
  9. testis

    testis Member

    Liittynyt:
    19.07.2009
    Viestejä:
    12
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Nyt tarvitsisi pikaista apua. Eli tuon viimmeisen numeron vaihtaminen 07:sta 0F:ksi aiheutti sen, että tietokone ei suostu enään käynnistymään. Windowsin korjauslevyllä pääsen siihen valikkoon mistä voi valita niitä näköistiedoston palautuksia yms. mutta näistä ei tida olla apua? Komentokehotteseen siis pääsen ja nyt pitäisikin keksiä kuinka saan vaihdettua komentokehotteessa tuon viimmeisen 0F:n takaisin 07:ksi niin kone käynnistyisi varmaankin taas normaalisti?

    Windowsin korjauslevyltä ajettuna en vissiin saa muistitikkuja tai kovalevyä usb:n välityksellä toimimaan?

    Löytyykö jostain boottilevy jossa olisi tuo ptedit32 tai vastaava ohjelma jolla onnistuis tuon numeron vaihtaminen takaisin?
     
  10. testis

    testis Member

    Liittynyt:
    19.07.2009
    Viestejä:
    12
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kokeilin muistitikulta tuota ptedit32.exe mutta se ei suostu käynnistämään sitä (näköistiedostotyypin tukemiseen tarvittavaa alijärjestelmää ei ole). Eli onko tätä enää mahdollisuutta tällä keinolla korjata? Olisko tuosta testdiskistä apua?


    Lisäys. Eli se 4. luku oli siis C-aseman ja nyt siis muutin sen loogiseksi asemaksi ja se ei suostu käynnistymään enään sen jälkeen? Harmittaa nyt kun olisi vain niin pieni homma muuttaa se takaisn 07:ksi mutta ei vaan onnistu.
     
    Viimeksi muokattu: 12.04.2010
  11. tukis

    tukis Guest

    Kokeilin juuri käynnistää Vistan asennuslevyn korjaustilan komentoriviltä ptedit32 ohjelmaa.
    Se toimi moitteetta.

    Oletko purkanut ptedit32:n zip paketista ennen tikulle laittoa?
    Laita ptedit32 tikun juureen
    Varmista mikä on tikun asemakirjain vaikkapa kirjoittamalla komentoriville notepad (paina ENTER) -> File -> Open -> Computer -> Täältä näkee ikkunasta levyasemat.
    Paina ALT+TAB, kunnes valittuna on komentorivi (tai klikkaa komentorivi-ikkunaa tai raahaa muut ikkunat edestä)
    Kijoita asemankirjain: (esim. E:) ja paina enter. Kirjoita ptedit32 ja paina ENTER.

    ptedit.exe pitäisi toimia esim. win98 boottitikulta (tai muulta boottaavalta DOS-tikulta).
    Win7 ja Vista korjaus-komentorivi on 32-bittinen. Siellä toimii ptedi32.exe

    testdiskillä kuvassa jossa oli viidellä rivillä D-kirjain, voisi saada toimimaan vaihtamalla D:n tilalle nuolinäppäimellä ylhäältä alas PPPLL. Saattaa tosin sekoittaa kokonaan.
    Outo juttu, kun ei pystynyt tekemään varaamattomalle alueelle uusia asemia. Sinne tulee siis (ensin) jatkettu (extended) osio ja sille loogiset asemat.
    Lisäys: DPPLL tämä ehkä poistaisi ensimmäisen liian osion ja tekisi kaksi primääriä ja kaksi loogista asemaa.
     
    Moderaattorin viimeksi muokkaama: 12.04.2010
  12. testis

    testis Member

    Liittynyt:
    19.07.2009
    Viestejä:
    12
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Tein juuri näin (purettu valmiiksi, juurihakemistossa) ja tuloksena on aina sama virheilmoitus: näköistiedostotyypin tukemiseen tarvittavaa alijärjestelmää ei ole. Kokeilin kahdella eri tikulla, latasin pteditin uudestaan, boottasin koneen uudestaan jne. eikä mikään auttanut toistaiseksi. Toisella koneella ptedit32 käynnistyy kyllä tikulta. En nyt kyllä ihan heti keksi missä on vika. Yritin googlettaa jotain toista vastaavaa ohjelmaa mutta en ole toistaiseksi löytänyt. Komentokehotteessa ei voi suoraan manuaalisesti muutella niitä arvoja?

    edit. Jääkö nyt siis ainoaksi vaihtoehdoksi irroittaa kovalevy ja kytkeä se läppäriin kiinni jonka kautta sitten käyttää tuota ptedit32? Osaako ptedit muutta tällöin kyseisen levyn arvoja? Olen yrittänyt vältellä tätä sillä kone on uusi ja ilmeisesti siitä menee takuu jos sen avaa.
     
    Viimeksi muokattu: 12.04.2010
  13. tukis

    tukis Guest

    Tuo onkin outo juttu. Siksi se sekoitti käynnistysen. Kun katsoo testdiskin listaa, niin siellä tosiaan on 3. primary bootable (system reserved) ja neljännen pitänee olla C-asema. Nyt ei olekaan enää paikkaa extended-osiolle ja siten lisäasemille! (neljä primääriä vie kaikki neljä paikkaa)


    Voitko kytkeä kiintolevyn toiseen koneeseen ja suorittaa sieltä käsin?

    Yksi ohjelma http://www.diydatarecovery.nl/mbrtool.htm

    Jos kytket levyn toiseen koneeseen, niin muista varmistaa että valitset oikean levyn pudotusvalikosta ylhäältä. (ettet muuta toisen koneen levyä)

    Ei kai sinulla ole 64-bittinen korjauslevy? Silloin voisit ladata 32-bittisen Recovery-levyn.
     
    Moderaattorin viimeksi muokkaama: 12.04.2010
  14. tukis

    tukis Guest

    (the subsystem needed to support the image type is not precent)
    Vika johtuu siitä, että ptedit32 ei toimi puhtaassa 64-bittisessä ympäristössä.
    Korjaustilan komentorivillä puuttuu 32-subsystem (tjsp).

    Voisit käyttää 32-bittistä Vista/Win7 asennus/korjaus-levyä.
    Netistä voi ladate 32-bittisen korjauslevyn.
    http://neko.1g.fi/ohje/Windows_7-vinkit/recovery-cd.html
     
    Moderaattorin viimeksi muokkaama: 12.04.2010
  15. testis

    testis Member

    Liittynyt:
    19.07.2009
    Viestejä:
    12
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Joskus se on pienestä kiinni eli latasin Vistan 32-bit korjauslevyn ja sen avulla sai luonnollisesti tuon ptedit32 toimimaan ja muutos onnistui eli kone käynnistyy taas ihan normaalisti.

    Mutta nyt voi palata siihen varaamattoman tilan ongelmaan. Tekikö windows tuonne kovalevylle tuollaisen 1 Mt:n palautusosion dynaamistalevyä varten silloin aluksi kun vahingossa muutin levyn dynaamiseksi (kuva levynhallinsta ? Estääkö tämä pieni osio sen nyt etten saa alustettua tuota varaamatonta tilaa asemaksi?
     
  16. tukis

    tukis Guest

    Pitäisi saada mainitsemasi 1Mt osio pois. Se on ehkä tullut lisää, koska ei muuten olisi alujaan mahtunut kaikki kolme primääriä ja yksi jatkettu (3+1=4)

    Mutta miten?

    Saisiko se poistettua Windowsin levynhallinnassa riviltä hiiren oikealla klikkaamalla. Vaikuttaako se koneen käynnistymiseen?
    Silloin tosin vain saattaa jäädä tyhjä paikka. Jollain ohjelmilla tai hexaeditorilla voi kopioida "rivijä" pykälän ylöspäin.
     
    Moderaattorin viimeksi muokkaama: 12.04.2010
  17. testis

    testis Member

    Liittynyt:
    19.07.2009
    Viestejä:
    12
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Levynhallinasta en sitä ainakaan ole onnistunut poistamaan. Yläosasta sitä klikkailessa Windows ei anna muuta vaihtoehtoa kuin Ohje. Alaosasta sitä ei edes löydy (vaikka liikkuisi nuolinäppäimillä) ja esim. sille 13,6 Gt vastaavan (?) tyyliselle osiolle Windows antaa myös vaihtoehdoksi vain Ohje oikealla napilla klikkataessa.

    Onko kenelläkään mitään hyvää ja varmaa ohjetta kuinka toimia tässä tilanteessa? Itse ei uskalla enään suin päin kokeilla ilman selkeitä ohjeita ja varmuutta etten saa sotkettua tilannetta enempää.

    Kiitoksia kuitenkin avusta tähän asti!

    Edit: Eli poistin 1 Mt:n osion Gparted Live boottilevyn avulla. Tämän jälkeen en kuitenkaan pystynyt ottamaan käyttöön vapautunutta tilaa vaan 1 Mt:n osio kummitteli vieläkin tosin nyt se oli merkattu varaamattomaksi tilaksi (Gpartedin ohjelmassa). Testdisk näytti joitain virheitä analyzen jälkeen. Kirjoitin partition tablen uudelleen Testdiskin avulla ja tämän jälkeen pystyin ihan Windowsissa luomaan varaamattomaan tilaan jatketun osion. Nyt siis kaikki on kunnossa. Testdiskillä olisi varmaan voinut hoitaa kaikki asiat kerralla ihan aluksi mutta ohjelma oli ehkä vähän sekava käyttää joten siihen ei tullut turvauduttua heti.
     
    Viimeksi muokattu: 16.04.2010
  18. Quiote

    Quiote Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    20.12.2005
    Viestejä:
    2,215
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    testis, älä kirjoita uutta viestiä oman viestin perään vaan muokkaa aikaisempaa viestiäsi. Viestiketjun nostatus omalla viestillä on myös kiellettyä.

    Keskustelualueiden säännöt
     

Jaa tämä sivu