1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Pystynkö tekemään Linuxilla seuraavat asiat?

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Arkansan 26.02.2008.

  1. Stanner

    Stanner Regular member

    Liittynyt:
    24.03.2006
    Viestejä:
    446
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ihan su komennolla saa root oikeudet. Tämän jälkeen tiedostoja voi muokata oikeastaan millä ohjelmalla vain haluat. Nanolla onnistuu, mutta jos haluat jonkun kunnon graafisen editorin niin kwrite ja kate toimii myös.

    Varmuuskopioita muokkaamistasi konffitiedostoista voi ottaa helposti cp komennolla(cp=copy). Esimerkiksi alla oleva tekee kopion xorg conffi tiedostosta.
    Koodi:
    cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.backup
    Tämän tietenkin voi palauttaa helposti kopioimalla xorg.conf.backup tuon xorg.conf tiedoston päälle takaisin:.
    Koodi:
    cp /etc/X11/xorg.conf.backup /etc/X11/xorg.conf
    Tämä kopiointi ja tiedostojen muokkaus onnistuu toki graafisestikin. Opensusen jossain valikossa pitäisi olla kuvake, josta voi käynnistää konqueror -tiedostoselaimen root moodissa. Tällöin yksittäisten tiedostojen varmuuskopioinnit ja muokkaamiset onnistuu graafisesti.
     
  2.  
  3. Miitti

    Miitti Regular member

    Liittynyt:
    12.02.2005
    Viestejä:
    1,610
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Ota huomioon, että windowsin asentaminen ajaa grubin (käynnistyslataaja) yli etkä enää pysty käynnistämään linuxiin ilman grubin uudelleenasennusta live cd:ltä.

    Mitä järkeä winen asentamisessa on, jos sitä ei tarvitse?
    Tosin tuo virtualbox on erittäin kätevä, jos haluaa testailla eri käyttöjärjestelmiä tai vaikkapa tarvitsee jotain windows ohjelmaa.
     
    Viimeksi muokattu: 28.02.2008
  4. rmCowboy

    rmCowboy Regular member

    Liittynyt:
    11.08.2007
    Viestejä:
    1,168
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Kyllä Wineä aina joskus tarvitsee. Sanotaanko vaikka että tulee joku hyvä pikkupeli mieleen joka toimii ainoastaan windowssissa, siispä wineä kehiin : )
     
  5. Miitti

    Miitti Regular member

    Liittynyt:
    12.02.2005
    Viestejä:
    1,610
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Senhän voi sitten asentaa, kun sitä tarvitsee, eikö?

    Yleisellä tasolla puhuttaessa, jokainen ylimääräinen ohjelma tuo lisää potentiaalisia tietoturva-aukkoja ja vie levytilaa. Se onkin sitten eri asia kuinka vakavia/paljon.
     
  6. Arkansan

    Arkansan Guest

    Nyt on eka päivä takana. Vaihdoin 64 bittisestä 32 bittiseen koska kaikki tieto mitä selville sain viittasi siihen että ei ole juurikaan mitään konkreettisia etuja 64 bittisellä joista hyötyisin. Esim. nopeus ei kasva jne. Ehkä sitten jonain päivänä on aiheellista vaihtaa bittilukua, mutta mikään ei viittaa siihen että se päivä olisi lähiaikoina.

    Asentamisen jälkeen ryhdyin asioita muokkaamaan. Ongelmia oli mutta niiden ratkomisessa oppi paljon. Joutui käyttämään konsolia ja sitä kautta hitusen ymmärsi sitä.

    Omat kokemukset tekstipohjaisesta käytöstä on 386:sen dossin käytöstä, mutta hyvin äkkiä ymmärsi että idea on jokseenkin sama. Kiinnostus konsolin käytön oppimiseen tulikin vähän nurkan takaa koska olin lähinnä hamunnut sellaista Linuxia jossa sitä ei koskaa tarvi käyttää. Mutta nyt kun oivalsi kuinka kätevä se on, heräsi kiinnostus oppimiseen. Jos joku tietää hyvän käskykirjaston esimerkkeineen, niin ilolla otetaan vastaan:)

    Konsolilla on ilmeisen hellpoa tehdä ainakin isot asiat. Graafisella voi sitten hienosäätää. Tuossa mielessä Suse vaikuttaa omalla kohdalla hyvältä ratkaisulta koska graaffiseen hienosäätöön on hyvät mahdollisuudet.

    Nyt ulkoiset kovalevyt toimii ja koneen peruskäyttö. Seuraavat vielä pitäisi saada toimimaan: koneen kortinlukija. Webcam (ei kokeiltu). Creativen mp3-soitin (saa nähdä että toimiiko ikinä). Herculeksen Dj-consoleen ja koneen kaukosäätimeen paneudun sitten kun kaikki muu toimii.

    Huomisen haasteita on saada musiikkisoitin ja videosoitin toimimaan niin että kaikki näkyy, mutta sen verran universaaleja asioita, että uskon niihin ratkaisujen löytyvän.
     
  7. lauritx

    lauritx Regular member

    Liittynyt:
    05.03.2004
    Viestejä:
    488
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
  8. IsoPylly

    IsoPylly Regular member

    Liittynyt:
    10.09.2005
    Viestejä:
    459
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ööh, Jokainen kaunis nappi graafisessa ohjelmassa mitä painat, on komentorivillä tehtäv(ä)/vissä.

    Komentoriviltä annettavat komennot on myös muuten paljon helmpompi tapa neuvoa toista, kuin kertoa mihin ohjelmaan mennä ja mitä välilehteä painaa ja sieltä klikkailla jotain ;)

    Työkaluna, sitä parempaa ei ole :D (vahvat gnu/linux lasit päässä)

    Tuossa ainakin yksi hyvä linkki
    http://linux.ilmainen.net/konsoli.htm
     
  9. rmCowboy

    rmCowboy Regular member

    Liittynyt:
    11.08.2007
    Viestejä:
    1,168
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Arkasan. Kannattaa käyttää caffeine soitinta ja hakea pakettienhallinnasta xine nimellä paketteja, nämä ovat codekkei. Sitten jos silmäkarkkia haluat niin hae emerald theme sekä compiz, näillä saa tehtyä uskomattomat visuaaliset efectit : ).
     
  10. IsoPylly

    IsoPylly Regular member

    Liittynyt:
    10.09.2005
    Viestejä:
    459
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ööh, xine-paketit kodekkeja ??
    ei aivan pidä paikkaansa kokonaan!!
    ja siksi toisekseen se on KAFFEINE...

    Ubuntun uusimmassa versiossa on compiz oletuksena mukana jo.
    emerald theme manager osaa käyttää berylille tehtyjä teemoja,
    miksi tehdä monimutkaisesti?
    compiz osaa käyttää metacity teemoja joita löytyy ihan kivoja.
     
  11. Stanner

    Stanner Regular member

    Liittynyt:
    24.03.2006
    Viestejä:
    446
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Konsoli on todella näppärä. Jos haluaa opetella vielä enemmän niin voi opetella jopa bash scriptien tekemistä. Sillä saa tehtyä vaikka mitä helpottamaan koneen toimintaa. Sitten jos oikein alkaa guruilemaan niin on olemassa ohjelmia jolla voi tehdä itse graafisia käyttöliittymiä komentorivien komennoille ja kivasti yhdistellä eri käskyjä ja toimintoja oman maun mukaan.

    Kannattaa tosin sitten huomata, että linuxissa hyvin paljon ohjeista sisältää komentorivin käyttöä, koska asia on helpompi opastaa konsolin kautta. On helpompaa käskeä jonkun kirjoittamaan pari riviä tekstiä ja painamaan enter kuin ottaa screenshotteja ja opastaa mistä klikataan. Tämä EI kuitenkaan tarkoita etteikö asioita voisi tehdä graafisesti. Varsinkin susessa hyvin paljon asioita voi tehdä graafisesti.

    Suseen on olemassa paketti, jonka asentamisen jälkeen pitäisi suurin osa näkyä hyvin. Tsekkaa täältä:
    http://opensuse-community.org/1-click-collection

    Siellä on 1-click-install -paketti, joka asentaa codecit KDE:lle. Se linkki siellä kohdassa "multimedia" on "Codecs pack for KDE". Sivulta löytyy kaikkea muutakin.

    Hyviä videoplayereita on myös vlc ja smplayer. Nuo playerit pitää sisällään koodekit, joten ne toistaa paljon erilaisia videoita. Ei tarvitse noita käytettäessä edes erikseen asentaa codec-paketteja. Oma suosikkini on juuri tuo smplayer. Smplayerin kotisivuilla on muistaakseni valmis asennuspaketti Suselle, joten sieltä saa uusimman version. Jonkun vanhemman version voi saada ihan susen ohjelmavarastoistakin.

    Mitä tulee compiziin niin haluan varoittaa, että se on vielä melko buginen. Se on hieno ja sen voi saada toimimaan siedettävästi, mutta se on buginen. Itselläni ainakin se kaatuilee vähän väliä. Ei välttämättä joka päivä, mutta joskus.
     
  12. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,410
    Kiitokset:
    219
    Pisteet:
    93
    Creativen soittimet käyttävät joko hieman bugista mpd- protokollaa tai aivan tavallista usb- muistia, muista en ole kuullut. Itseltä löytyy Zen plus joka toimii amarokin kautta kde:ssa ja gnomen puolella rhythmboxissa
     
  13. Ysf

    Ysf Active member

    Liittynyt:
    02.10.2005
    Viestejä:
    1,954
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    Syynä voi olla myös se, että komentorivi on melkolailla standardi väline ja se löytyy jokaisesta Linuxin distrosta. Komentoriviohjeita voi antaa vaikka ohjeen antajalla ei samaa distroa jonka kanssa on ongelmia. Ja komentorivimuodossa annetut ohjeet ovat sitä kautta sovellettavissa jokaiseen linux-distroon.
     
  14. rmCowboy

    rmCowboy Regular member

    Liittynyt:
    11.08.2007
    Viestejä:
    1,168
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Itsellä on tälläkin hetkellä emerald + compiz-fusion yhdistelmä, kaikki karkit päällä eikä ole kertaakaan kaatunut, kyllä tämä vakaa on.
     

Jaa tämä sivu