1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma POWERCOLOR HD7850 hajonnut - mistä johtuu?

Viestiketju Näytönohjain -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Haraldinho 02.02.2015.

 1. Haraldinho

  Haraldinho Member

  Liittynyt:
  23.05.2013
  Viestejä:
  16
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Hei! Ostin siis 2013 alkutalvesta tietokoneen komponentit, joista kasasin itse koneen. Sain paljo napua täältä osien valinnassa ja nyt tarvitsisin sitä taas.

  Kone on toiminut aina siis moitteettomasti ja kaikki pelit, raskaatkin, ovat pyörineet hyvin. Kuitenkin tänä aamuna pelasin rauhassa Minecraftia (älkää naurako), kun kuva jäätyi täysin, samoin ääni (headsetin kautta) eikä hiiri/näppäimistö vaikuta millään tavalla, edes osoitin ei liiku. Käynnistin koneen virtanapista useaan otteeseen uudelleen, mutta aina kävi niin että kone jäätyi 10-60s kirjautumisen jälkeen (luultavasti heti kun GPU:n kiihdyttimet käynnistyivät tms.).

  Asensin siis Windowsin uudelleen ja tyhjensin koko levyn ja kaikkea, mutta ongelma vain pysyi. Se ei siis johdu ajureista vaan raudasta. Kokeilin vielä vanhaa näytönohjainta, jolla kaikki toimi normaalisti. Ongelma johtui siis näytönohjaimesta. Lisättäköön vielä, että vikasietotilassa kaikki toimii normaalisti (johtunee siitä, ettei silloin käytetä kiihdyttymiä).

  Haluaisinkin tietää, mistä vika tarkalleen ottaen johtuu jos joku sattuisi tietämään tai osaisi arvata. Uuden ostaminen on iso asia opiskelijan tilipussille, joten haluaisin taistella viimeiseen asti saadakseni asiat kuntoon. Toinen asia on siis, voikohan sitä korjata/yrittää korjata, ja miten. Pääseekö esimerkiksi sen BIOSiin tms. käsiksi ja auttaako se edes?

  Speksit:
  Emo: Asus M5A97 Evo R2.0
  Suoritin: AMD FX-8320 8-Core
  PSU: XFX 550W Pro
  GPU: POWERCOLOR HD7850 PCS+ 2GB
  RAM: 2 x G.skill Ares DDR3 1866 MHz 4GB

  Kiitos jos jaksoit lukea ja kiitän vielä vastauksista erikseen :)

  UPDATE: Jäätyminen tapahtuu myös vanhalla näytönohjaimella!
   
  Viimeksi muokattu: 14.02.2015
 2.  
 3. Joensuu

  Joensuu Active member

  Liittynyt:
  08.05.2007
  Viestejä:
  2,541
  Kiitokset:
  2
  Pisteet:
  68
  Tuo kortti vaatii vähintään 500 wattisen poverin, joten asiaa vois alkaa selvittää onko riittävästi virtaa??
   
 4. Axu_

  Axu_ Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  14.10.2008
  Viestejä:
  9,819
  Kiitokset:
  237
  Pisteet:
  123
  Poweri riittää hyvin, jos vain on kunnossa. Tuon ikäinen XFX on laatukamaa. Mikä se vanha näyttis on, jolla toimii? Prossua tai näyttistä ei ilmeisesti ole kellotettu?
   
  Haraldinho ja Gereti kiittävät tästä.
 5. Gereti

  Gereti Senior member

  Liittynyt:
  08.10.2011
  Viestejä:
  8,346
  Kiitokset:
  422
  Pisteet:
  143
  Eipä tuo mitään 500W poweria tarvihte kun se maksimissaan kuluttaa 150W koska siinä on 1x6pin pci-e lisävirtapaikat...
  ja kuten Axu sanoikin, niin vanhat xfx laatupeli

  Paljonkos näyttiksessä on takuuta jäljellä?, takuisiin tuo kuuluisi pistää jos se rikki on
   
 6. Haraldinho

  Haraldinho Member

  Liittynyt:
  23.05.2013
  Viestejä:
  16
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Tosiaan käytin näytönohjainta takuuhuollossa, mutta olivat siellä testanneet sitä täysin ongelmitta. Eli ongelma ei mitä ilmeisemmin ole siinä. Käytin myös molemmat muistikammat pois, joten vika ei taida olla niissä (ellei molemmissa samaan aikaan mikä on epätodennäköistä). Olen myös ajanut muistitestin kovalevylle (en tiedä löytäisikö se vikaa vaikka sellainen olisi). No, aloin sitten epäillä emolevyä ja päivitin sen BIOSin. Päivityksen jälkeen kone alkoikin toimia hieman pidempään. Eli nykyään se pysyy käyttökunnossa 10-45min, mutta joskus vähemmän. Pystyin asentamaan näytönohjaimen ajurit ja ajoin puolen tunnin ajan gpu-testeriäkin ongelmitta, vieläpä kiitettävin tuloksin.

  CPU:n käyttö on kokoajan alle 10%, muistin käyttö vähäistä ja niin edelleen, kaikki näyttäisi toimivan täysin normaalisti, kunnes jäätyminen tapahtuu riippumatta siitä, pelaanko vai olenko tekemättä mitään. Eli laitteiston rasituksella ei ole merkitystä vaan se näyttäisi tapahtuvan täysin randomisti.

  Ja tosiaan se vanha näytönohjain oli todellakin vanha (1990-2000?). Ja jos vika olisi virtalähteessä, eikö koko kone sammuisi jäätymisen sijaan? Mitään osia ei ole kellotettu, olen myös säätänyt kaikki asetukset virransäästömodelle, mutta en ole huomannut sillä olleen vaikutusta. Miten voisin testata luotettavasti virtalähteen toiminnan? Virtamittarilla?

  Ja kaikkein tärkein: arvauksia, mistä emolevyn mahdollinen vika voisi johtua?

  Kiitos tähänastisista vastauksista :)
   
 7. JoniS

  JoniS Active member

  Liittynyt:
  06.10.2008
  Viestejä:
  2,951
  Kiitokset:
  261
  Pisteet:
  93
  Yleismittarilla ei juuri muuta saa mitattua kuin että onko 12v ja 5v linjat lähelläkään nimellisarvoaan.

  Pitäisi melkeen olla oskilloskooppi jos sen toiminnasta haluaa varmuuden.

  Edit: emolevyn mahdollinen vika voi johtua esim. Virtalähteestä tai hajonneesta komponentistä(konkka tjsp).
   
  Haraldinho kiitti tästä.
 8. Haraldinho

  Haraldinho Member

  Liittynyt:
  23.05.2013
  Viestejä:
  16
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Konkat oon kattonut mutta pullistumia en ainakaan ole huomannut, en ole varma, voiko niitä tuon tyyppisissä koonkissa huomatakaan.

  Havaitsin juuri, että jäätyminen tapahtuu yhtälailla myös vanhalla näytönohjaimella, joten näytönohjain on epäilysten ulkopuolella, vaikuttaa hyvin todennäköiseltä että syynä on emolevy!
   
 9. Tonza_

  Tonza_ Member

  Liittynyt:
  24.09.2007
  Viestejä:
  65
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Mulla teki joskus yksi kone samaa oli ssd rikki (viallinen muistikohta levyssä) kato mitä crystaldiskinfo sanoo, mitä on koneen lämmöt ootko tsekannut? hwmonitor on hyvä ohjelma siihen.
   
 10. Haraldinho

  Haraldinho Member

  Liittynyt:
  23.05.2013
  Viestejä:
  16
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Latasin molemmat ohjelmat ja olen seurannut lämpötiloja jo pitemmän aikaa. Prosessorin ytimien lämpötilat pyörivät 18-22 asteen tuntumassa ja emolevyn 27 asteessa. Crystaldiskinfon mukaan levykin on kunnossa.
   
 11. Tonza_

  Tonza_ Member

  Liittynyt:
  24.09.2007
  Viestejä:
  65
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Onko Sulla ssd ? vai tavallinen levy?Kokeile vielä semmoinsella ohjelmalla kiitolevyyn kun HD tune ja kun oot asentanut sen niin sieltä error scan välilehdestä paina start ja kato näyttääkö koko kenttä vihreää.
   
 12. lettas

  lettas Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  03.03.2003
  Viestejä:
  3,755
  Kiitokset:
  99
  Pisteet:
  78
  Mulla on sama emolevy, prossu ja virtalähde ja kone jumiutuu muutaman kerran kuussa. Windowsin logeihin ei jää mitään, ruutu menee mustaksi ja kone jää päälle. Olen muistisetin ja virtalähteen vaihtanut ja mikään ei ole muuttunut. Näytönohjainta pitäisi testata jossain vaiheessa, mutta ensin pitäisi saada kuukaudeksi lainaan 7870:stä vastaava kortti. Tämä avautuminen siksi että eniten epäilen tuota emolevyä.
   
 13. Haraldinho

  Haraldinho Member

  Liittynyt:
  23.05.2013
  Viestejä:
  16
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Hdtune olikin näppärä ohjelma, tsekkasin sillä levyn läpi, eikä vioittuneita soluja löytynyt. Kone oli viime yönä noin 6-7 tuntia päällä ilman ongelmia. Kuitenkin tänään jäätyi uudelleen käynnistettäessä jo kirjautumisikkunaan. Emolevyn BIOSin toisen päivityksen jälkeen toiminta-aika on noussut alle minuuteista jopa tunteihin. Mahdolliset vaihtoehdot ovat CPU ja emolevy, kaikki muu on tarkistettu luotettavasti. Epäilen kyllä vahvasti nyt emolevyä... Tein testin, jonka mukaan verkkoyhteys katkeaa myös kyseisestä koneesta kun jäätyminen tapahtuu. Myös koneen etupanelin hard drisk drive jää joka kerralla palamaan (en ole todistanut täysin varmaksi). Virrankulutuksella ei vaikutusta - olen kokeillut käyttää samaan aikaan esim. GPU benchmarkkia ja jotain muita raskaita ohjelmia antaen virtapiikkejä, mutta ei vaikutusta. Tämä siis sulkenee PSUn pois pelistä. Windowssin olen tosiaan koettanut käynnistää tikulta. Nope.

  Olen aikeissa tehdä seurantaohjelman C++:lla tai VB.NET:lla, joka loggaa kaikki mahdolliset tärkeät tiedot viimeisen muutaman minuutin ajalta tiedostoon. Koneen kaatuessa voi sitten tutkia mahdollisia poikkeamia juuri ennen kaatumista.
   
 14. mcmopo

  mcmopo Active member

  Liittynyt:
  01.07.2003
  Viestejä:
  1,497
  Kiitokset:
  14
  Pisteet:
  68
  Oletko kokeillut vaihtaa näytönohjainta emolevyn toiseen slottiin? Itsellä oli vanhassa emossa hieman samantyyppinen ongelma mutta näytönohjaimen vaihto toiseen paikkaan korjasi ongelman siksi aikaa kunnes sain uuden emon hommattua.
   

Jaa tämä sivu