1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ratkaistu Pixma MG3650 ongelma tulostuspään kohdistuksessa

Viestiketju Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet -osiossa. Ketjun avasi Jolensio 25.01.2019.

 1. Jolensio

  Jolensio Member

  Liittynyt:
  13.02.2018
  Viestejä:
  30
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Canon Pixma MG3650 tekee tuttavallani huonoa kirjoitusjälkeä. Suutintestikuvio tulostuu asiallisesti, joten olemme tuttavani kanssa yrittäneet suorittaa tulostuspään kohdistuksen.

  Huoltovalikosta ohjeen mukaisesti tehtynä kohdistusarkin tulostus käynnistyy ja etenee siihen vaiheeseen, kun pitäisi tulostua ylin, pienten palkkien rivistö.
  https://ugp01.c-ij.com/ij/webmanual/Manual/W/MG3500 series/FI/BG/bg-maintenance1600.html
  Siinä vaiheessa tulostus keskeytyy ja paperi jää koneen sisään. (Paperin saa ulos vain käyttämällä virran pois ja uudelleen päälle.) Lisäksi ylimmässä tulostuneessa 'väripalkkirivissä' palkit ovat kallellaan vasemmalle. Power ja Häiriö valot vilkkuvat vuorotellen, mutta niiden kertoma häiriökoodi ei auennut.

  Kun saman testin käynnistää koneelta (Windows 7) sovellusohjelman Ylläpito/Tulostuspään kohdistus -kohdasta tulostusyritys keskeytyi virheeseen/ tukikoodi: 5100
  Tukikoodin selitys: 5100 Syy: Tulostinvirhe.
  Tarkista seuraavat asiat:
  • Varmista, ettei vakaaja, paperitukos tai muu vastaava estä FINE-mustekasetin pidikkeen liikettä.
  Poista kaikki esteet.
  • Varmista, että FINE-mustekasetit on asetettu oikein.

  Oudon fataali virhe, kun normaali tulostus kuitenkin pelaa huonoa tulostusjälkeä lukuunottamatta.
  Ja miksi se tulee vasta tulsotuksen loppuvaiheessa. Palkkien 'kallistumisen' vasempaan voisi tietenkin ajatella kertovan siitä, että joku haittaa tulostuspään sivuttaisliikettä.

  Asensin ajuriohjelman uudelleen, mutta sillä ei ollut vaikutusta asiaan.

  Olisiko jollakin antaa vinkkiä, mitä vielä voisi yrittää ongelman ratkaisemiseksi?
  Mikä on tuo virhekoodin selityksessä mainittu vakaaja?
   
 2.  
 3. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,698
  Kiitokset:
  1,129
  Pisteet:
  243
  Eipä tule mieleen muu kuin käydä nuo ohjeet vielä kertaalleen läpi. Kannattaa tarkastaa oikein taskulampun kanssa, ettei sisälle ole jäänyt jotain paperipalaa. Koska virhekoodi viittaa kirjoituspäähän, kannattaa varmistaa, että värikasetti varmasti on oikein paikallaan eli avataan sen lukitus ja tarkistataan kasetin asento samalla kun napsautetaan lukitusvipu taas kiinni. Jos nämä toimenpiteet eivät auta, voi vielä kokeilla uudella värikasetilla.

  Huoltoonhan tuota ei kannata viedä ja taitaa olla niin, että uudet värikasetitkin maksavat lähes saman kuin koko laite aikanaan.
   
 4. Tepsu9

  Tepsu9 Active member

  Liittynyt:
  11.10.2004
  Viestejä:
  2,190
  Kiitokset:
  128
  Pisteet:
  93
 5. Jolensio

  Jolensio Member

  Liittynyt:
  13.02.2018
  Viestejä:
  30
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Kiitokset vastauksista.

  Vaikuttaa olevan varsin yleinen häiriöilmoitus.

  Syynä voisi siis olla paperitukoksesta jäänyt paperin palanen tulostimen sisällä. Tuttavanikin tulostimessa paperitukos on ollut, joka on jouduttu poistamaan käsin. Tutkimme sen johdosta tulostimen sisäosat hyvin tarkkaan taskulampun kanssa, eikä siellä mitään näkynyt.
  Niin ikään tulostuspäiden paikallaan olo on varmistettu irrottamalla / kiinnittämällä huolellisesti, kahteen eri otteeseen molemmat tulostuspäät, että uskoisin asian siltäkin osin olevan kunnossa.

  Ilmeisen mahdollisena aiheuttajana olen alkanut pitää kooderikalvon (Encoder Film, Encoder strip, Timing strip) likaantumista (rasvatahraa?).
  Solution 3 tuosta Tepsu9 alemmasta linkistä.
  Ylemmässä linkissä löytyvissä keskusteluissa sitä suosittelee Canonin Product Expert Ramona muutamissa v.2012 vastauksissaan. (Canonilla nimitys on Encoder Film).
  Canonin suomen tukisivustonkin huomasin nostaneen vaihtoehdon esiin:
  https://www.canon.fi/support/consum...x?type=errorcode&errordetailid=tcm:22-1490234

  Useissa yhteyksissä missä on kerrottu kooderikalvon likaantumisesta/puhdistamisesta havaitsin mainittavan, että vikaa oli edeltänyt paperitukos tulostimessa.
  Eräällä, nyt hukkaamallani sivustolla, asiaa oli selitetty seuraavasti:
  - paperitukosta poistettessa tulostimen sisältä, sormet osuvat herkästi tulostimen voideltuihin osiin ja rasva kulkeutuu kooderikalvolle juuttunutta paperia irrotettaessa
  - likaantumisen mahdolliset seuraukset: kooderikalvolla oleva rasvatahra saattaa aiheuttaa huonontunutta tulostusjälkeä, katkoksia tai vääristymiä kirjaimiin ja pystysuoriin linjoihin, sekä eräissä tapauksissa toimintahäiriön (esim. 5100)
  (jos onnistun tuon sivuston kaivamaan esiin, niin lisään linkin tähän myöhemmin)

  Toisin sanoen, sekä 'otolliset olosuhteet' kooderin likaantumiselle että kyseiseen vikaan sopiva häiriö (huonontunut tulostusjälki) saa minut epäilemään syyn saattavan olla likaantuneessa kooderissakalvossa.
  Kommentteja saa yhäkin lähettää. Kerron lisää kun asia etenee tai vaikka jäisi junnaamaan.
   
 6. Jolensio

  Jolensio Member

  Liittynyt:
  13.02.2018
  Viestejä:
  30
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Vian aiheutti tosiaan kooderikalvossa ollut vaseliinitahra. Siitä olisi salapoliisi saanut varmaan tekijän sormenjäljen.

  Aluksi en ollut hahmottaa liuskaa kun mielikuvissa se oli asettunut vaakasuuntaisesti makaavaan asentoon. Vasta kun huomio kiinnittyi tuohon vaseliinitahraan käsitin kalvoliuskan olevan sen, joka oli hammashihnan edessä sivut pystysuuntaisesti. Olin hahmottanut sen jonkinlaiseski suojapelliksi. Hankkimalleni luupille ei ollut käyttöä tahran havaisemiseksi. Niin selkeästi se oli havaittavissa lukulaseinkin. Sen sijaan liuskalla olevan tiheän pystyraidoituksen havaitsemiseen luuppi oli kätevä. Lisäksi apunani oli valoa antamassa tehokas akkukäyttöinen polkupyörän lamppu.

  Jollain keinoin tahra vaseliinia oli mennyt myös kalvon sisäpuoliselle sivulle. Onneksi kalvon sai tahran kohdalta kiertymään pumpulipuikolla alareunasta varovasti ulos-/ylöspäin vetäen vaaka-asentoon, jolloin sisempi kylki oli alaspäin ja tahran saattoi puhdistaa pois puikolla. Vetelin tahrojen kohdan liuskan molemmilta puolilta aluksi laimennetussa (2 tippaa astianpesuainetta 0,5dl vettä) astianpesuaineessa kostuttamallani pumpulipuikon päällä muutamaan kertaan puikkoa välillä vaihtaen. Kun liuska vaikutti puhdistuneen viimeistelin työn pyyhkimällä kohdan pelkkään veteen kostuttamallani pumpulipuikon päällä, kunnes kalvonauha näytti kirkkaalta ja raidattomalta ja lopuksi kuivaus kuivalla pumpulipuikolla.

  Toimenpiteen jälkeen tulostuspään kohdistusarkin tulostus toimi ongelmitta ja suoritin kohdistuksen ohjeen mukaisesti loppuun saakka.
  Tekstisivun tulostus lopuksi kertoi tulostuslaadun palautuneen odotetulle tasolle.
   
 7. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,698
  Kiitokset:
  1,129
  Pisteet:
  243
  Kiva, että syy selvisi ja sait korjattua. Tuon pystyraidoituksen avulla laite ilmeisesti määrittää kirjoituspään sijainnin ja tahra häiritsi paikannusta, vaikka mitään mekaanista estettä ei ollutkaan. Yllättävää, että tahra löytyi myös "väärältä" puolelta, jos oikein ymmärsin kuvauksesi.
   
 8. Jolensio

  Jolensio Member

  Liittynyt:
  13.02.2018
  Viestejä:
  30
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Niin se tosiaan oli, että tumma täplä vaseliinia oli 'liuskassa' myös sen laitteen sisäpuolisella 'sivulla'. (vaikea sanallisesti selittää)
  Kooderiliuska on päistään kiinnitettynä tulostimen sisällä leveyssuuntaisesti vasemmalta oikealle.
  Sitä optisesti lukemalla tulostimen sanotaan määrittävän tulostuspään (-päiden) sijainnin.
  Yläkannen (skannaustason) en ainakaan keksinyt olevan irrotettavissa, joten liuskan puhdistus piti suorittaa etukautta.
  Kun olin puhdistanut (läpinäkyvän) liuskan ulospäin olevan sivun ja yhä siinä näkyi tahra, niin ei auttanut kuin uskoa liuskan olevan tahriintunut myös toiselta puolen.

  Oma mielikuvitukseni ei riitä selittämään tuota liuskan laitteen sisäpuolelle osoittavan sivun tahraa muutoin kuin niin, että paperitukoksen poistaminen on tehty 'raskaalla kädellä'. Samalla ongelmaa ratkoessani syntynyt käsitys, että on verraten yleinen seuraus paperitukoksen poistamisesta.
  Ehkä hyvä oppi tästä olisikin se, että paperitukosta poistettaessa kannattaa noudattaa harkittuja otteita. PAPERINKULKURADAN VÄLITTÖMÄSSÄ LÄHEISYYDESSÄ SIJAITSEE HERKKÄÄ MITTAUSTEKNIIKKAA.
   

Jaa tämä sivu